De mooiste watervallen in Tsjechië? 9 tips!

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Er is een prachtige natuur in Tsjechië, die veel schatten verbergt. Je vindt er tientallen watervallen, niet de hoogste van de wereld maar toch de moeite waard om te bezoeken.
De hoogste waterval van Tsjechië heet Pančavský, meet 148 meter en bevindt zich in het Reuzengebergte. .


1620334478287.png

Rešov-watervallen
8 kilometer ten zuiden van Rýmařov, in de Lage Jeseník, zijn er Rešov-watervallen op de Huntava-rivier. Huntava creëert cascades en watervallen in de vallei van de kloof, waarvan de hoogste 10 meter meet. Het gebied van de Rešov-watervallen werd in 2013 uitgeroepen tot nationaal natuurreservaat. Je kunt ze bereiken via gemarkeerde paden, de dichtstbijzijnde is vanuit het kleine dorpje Rešov, vanaf daar loop je ongeveer anderhalve kilometer. Omdat de watervallen van Rešov een populaire toeristenbestemming zijn, werd in Rešov een parkeerplaats, restaurant of pension opgericht.

Pruhonice watervallen
In de buurt van de hoofdstad Praag zijn er ook watervallen in het Průhonice Park, die zijn ontstaan door het overstromen van een vijver over rotsblokken. De waterval versterkt zo de romantische sfeer van deze plaats.

Pančavský waterval
De hoogste en tegelijkertijd een van de mooiste watervallen van Tsjechië vind je in het Reuzengebergte, niet ver van Labská bouda. Het is gelegen aan de beek Pančava, een van de zijrivieren van de Elbe. De hoogte is 148 meter, maar het is van het cascade-type, dus het is verdeeld in verschillende fasen, die een hoogte hebben van 39, 36, 23 en 20 meter. De breedte van de waterval varieert tussen de 4 en 8 meter, afhankelijk van de sterkte van de waterstroom. Naast de waterval is ook Ambrožova vyhlídka, vanwaar er niet alleen een prachtig uitzicht is op de Elbe-vallei.

Waterval Bílá strž
In de vallei van Bílý potok aan de Tsjechische kant van Šumava is de hoogste waterval - Bílá strž. De totale hoogte bereikt 13 meter, de hoogste trap meet dan 7 meter, het is een soortgelijke waterval als in het geval van Pančavský. Je kunt de waterval bereiken via het rode wandelpad vanaf het Zwarte Meer.

Stropnický waterval
Terčino údolí Park, nabij de stad Nové Hrady ten zuiden van České Budějovice, verbergt een kunstmatig gecreëerde waterval. Het is gebouwd in 1817, is 13 meter hoog en ligt aan de rivier Stropnice. Het is niet alleen mooi in zomerdagen, maar ook in de winter, wanneer het water bevriest en er een ijsval ontstaat.

Dirka Waterval
In de regio Pilsen vind je een waterval genaamd Dírka. Het is gelegen nabij Darová ten noordoosten van Pilsen, de beste bereikbaarheid is vanuit Darovanský dvor langs het rode toeristenpad. Met zijn hoogte van iets meer dan 3 meter is het niet de hoogste waterval van Tsjechië, maar dankzij de instroom vanuit de ondergelopen steengroeve stroomt er het hele jaar door voldoende water naar binnen via de Dírecký-beek.

Watervallen in Jedlová
Een van de dominante en meest populaire toeristische bestemming in het IJzergebergte zijn de watervallen aan de rivier de Jedlová, gelegen nabij het dorp Josefův Důl. Op ongeveer twee kilometer vind je stroomversnellingen, watervallen of vijvers. De mooiste is de Grote Jedlová-waterval, die twee niveaus heeft, een van 5 meter en de andere van 3 meter hoog.

Bučací potok watervallen
Ten zuiden van Frýdek-Místek ligt de Bučací-waterval, die zich aan de noordkant van de Smrk-berg aan de Bučací-stroom bevindt. De waterval is in totaal 10 meter hoog en is verdeeld in twee treden, die ongeveer drie en een half en zes en een halve meter zijn. Het hele gebied werd in 2004 uitgeroepen tot natuurreservaat.

Mumlava waterval
In de Mumlava-mijn in het Reuzengebergte bij Harrachov bevindt zich de rivier Mumlava en daarop een 10 meter hoge Mumlava-waterval. Het unieke is dat de waterval de hele rivierbedding beslaat. U kunt het gemakkelijk te voet of met de fiets bereiken. Niet ver van de waterval ligt Mumlavská bouda. Het excursierestaurant deed vroeger dienst als jachtopziener in Harrachov. In de winter verandert de Mumlavský-waterval in een prachtige ijsval.

op de kaart:


bron: seznamzpravy.cz
 
Laatst bewerkt:
Ik heb mijn best gedaan, Saman, maar blijkbaar waren ze auteursrechtelijk beschermd, en het lukte niet om ze erbij te krijgen.
Als je kijkt via de link van Mapy krijg je er wel foto's van te zien!
 
Bovenaan