De mooiste bezienswaardigheden in Moravië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië buiten de gebaande paden: Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Moravië

Tsjechië staat doorgaans bekend om de kosmopolitische allure van Praag en het natuurschoon in de Boheemse regio. Dat is niet zo gek, er valt genoeg te zien en te proeven, maar de meeste mensen zien nóg een fantastische regio compleet over het hoofd: Moravië. En dat is doodzonde!

Deze oostelijke regio heeft een unieke cultuur en compleet eigen landschap die je in de rest van het land niet zo snel zal vinden. Gigantische steden ga je er niet tegenkomen, maar aan glooiende heuvels, groene wijngaarden en charmante chateaus is er absoluut geen tekort. Daar komt nog bij dat de vele fietsroutes in Moravië je de perfecte kans geven om deze bijzondere regio in Centraal Europa op een actieve en avontuurlijke manier te verkennen. Benieuwd geworden naar wat er allemaal te ontdekken valt? Dit zijn wat ons betreft de mooiste plekken en gaafste bezienswaardigheden in Moravië.

Moravie-Kromeriz-plein.jpg


Kroměříž
Kromeriz-moravie.jpg
plein-in-Kromeriz-moravie.jpg
Kromeriz-moravie-ijswinkel.jpg
moravie-Kromeriz-paleis.jpg


Pracht en praal in het UNESCO paleis van Kroměříž
We beginnen in Kroměříž, een charmant stadje in de oostelijke Zlín regio van Moravië. Kroměříž heeft een prachtig plein met aan elke zijde een rij van kleurrijke, historische gebouwen. Maar de échte trekpleisters zijn toch wel het Aartsbisschoppelijk paleis en de aansluitende paleistuinen, allebei UNESCO-locaties.

Het paleis is tegenwoordig een museum en de overdadige kamers en zalen zijn een fascinerend gezicht. Er is een ietwat angstaanjagende kamer barstensvol hertengeweien en jachtprullaria, meerdere kamers waar elk gaatje op de muur wordt opgeslokt door indrukwekkende schilderijen, en als klapper op de vuurpijl: de grote eetzaal, al lijkt deze meer op een concertzaal. Na al die pracht en praal is een wandelrondje door de groene tuinen de perfecte activiteit om weer tot rust te komen. Daar vind je een o.a. een pauwentuin en een monumentale boom uit 1850.

Na je bezoek aan het paleis en de tuinen kun je het beste neerstrijken op een van de terrassen bij het grote plein, zoals bij restaurant en brouwerij Cerny Orel. Die maaltijd moet je daarna eigenlijk altijd afsluiten met een ijsje bij Zmrzlina: volgens de locals de allerbeste salon in Kroměříž en ver daarbuiten.

Morava Trail
Bata-kanaal-in-Moravie.jpg


Fietsen in Tsjechië: Ontdek de Moravska Stezka (Morava Trail)
Vanuit Kroměříž kun je trouwens ook prima per fiets Oost- en Zuid-Moravië ontdekken. Je rijdt van het ene historische stadje naar de andere, over groene teletubbieheuvels heen en (in de lentemaanden) dwars door de knalgele koolzaadvelden. Grote stukken van de route nemen je mee langs de groene valleien van de Morava-rivier en het beroemde Batakanaal. De Morava Trail is in totaal 300 km lang, maar je kunt altijd een korter stuk uitkiezen die het beste bij jouw eigen route door Moravië past.

Een fiets hoef je niet per se mee te nemen. De treinstations in Moravië bieden tegenwoordig ook OV-fietsen aan. Die mogen gratis mee in de trein en je betaalt ongeveer 10 euro per dag (250 CZK). De borg is 1000 CZK per fiets, maar als je de fiets meerdere dagen huurt gaat de dagprijs ook ietsje omlaag. De fietsdepots op de stations zijn dagelijks open van 7.00 tot 19.30 uur. Let op de bordjes waar ‘ČD Bike’ op staat en bel even aan bij de deur om je fiets te parkeren of om assistentie te vragen!

Zlin
moravie-Zlín-batamuseum.jpg

Zlín-stad-tsjechie.jpg


Een stad van contrasten: Rauwe industrie en rustgevende bossen in Zlín
Als je het Batakanaal blijft volgen kom je haast vanzelf in Zlín terecht: een stad van sterke contrasten. De allereerste Bata fabriek in Zlín was de voornaamste reden om het Batakanaal überhaupt uit te graven, begin vorige eeuw. Het is een rauwe, industriële stad en functioneert nog steeds als het economische hart van de regio. Zlín is heel lang een piepklein dorp gebleven, tot de komst van de succesvolle schoenenfabriek. Toen werd er in razendsnel tempo bijgebouwd en steeg het inwonersaantal met duizenden mensen per jaar. Hier werd de eerste wolkenkrabber van Tsjechië gebouwd. Verwacht dus geen standaard historisch stadje, maar pragmatische 20ste-eeuwse architectuur.

Voor de liefhebbers van industriële geschiedenis én bizarre muiltjes is het Bata schoenenmuseum een must-see. Van Shaquille O’Neal’s oude sneakers (waar ongeveer vier normale voeten in passen) tot een wel héél erg creatieve pump gemaakt van een opgezette hamster (yikes); je gaat het allemaal tegenkomen. De voormalige chef van Bata, meneer Tomáš Baťa, was zo’n legendarische baas dat je bij deze fabriek ook ’s werelds enige kantoorlift kan bewonderen. Ja, je leest het goed: een kantoor dat tegelijkertijd van de ene verdieping naar de andere verdieping zoeft. Blijkbaar wilde Baťa zich kostbare tijd besparen en liet hij de mensen en verdiepingen naar zich toe komen terwijl hij achter zijn bureautje bleef zitten.

Ontspannen in de groene bossen bij Tlustá
Aan de rand van de stad liggen de bossen van de Tlustá-heuvel. Het contrast tussen Zlín zelf en deze groene oase kan haast niet groter zijn. Je kunt er een eindje wandelen of fietsen en helemaal één met de stille natuur worden. Tijdens onze fietstocht kwamen we zelfs een zwart met gele vuursalamander tegen, dus mijn innerlijke padvinder kon haar geluk niet op.

Een hele toffe accommodatie is Zlín is Koliba U Cerneho Medveda (Zwarte Beer Chalet), dat aan de rand van dit bos ligt. Het is het soort traditionele herberg die je juist NIET in Zlín zou verwachten; de kamers kijken uit op eindeloze rijen van bomen. Als je het raam openzet hoor je rustgevende bosgeluiden, alsof je een meditatiesoundtrack hebt aangezet.

Tlusta
Zlín-bos-in-moravie.jpg
Zlín-chalet-in-moravie-overnachting.jpg
Zlín-chalet-in-moravie.jpg


Velehrad: Een piepklein dorpje vol verrassingen
Velehrad is nog zo’n unieke plek waar je voor verrassingen zal komen te staan. Het is een piepklein plaatsje waar je nietsvermoedend naartoe rijdt. Op het eerste gezicht lijkt het op een lieflijk plaatsje tussen de rustgevende, glooiende heuvels. En dat is het ook, maar als je goed rondkijkt zal je al snel een paar bijzondere en onverwachte bezienswaardigheden ontdekken. Zo ligt in Velehrad het Modrá Archeopark, waar je kunt zien hoe het leven er in de 9e eeuw aan toe ging. Ook kun je een kijkje nemen bij het grootste onderwateraquarium van Tsjechië en de op een na grootste kerk van het land bezoeken. Deze kerk trekt elk jaar in juli nog duizenden pelgrims. Aan een middag in Velehrad heb je waarschijnlijk genoeg, maar je kunt ook kiezen om hier een nachtje te slapen in Hotel Skanzen en daarna de nabijgelegen Moravische wijngaarden en de Buchlov en Buchlovice kastelen te bezoeken.

Velehrad
Velehrad-dorpje-in-Moravie.jpg


De meest bizarre dierentuin ter wereld: KOVOZOO Staré Město
Vervolgens zet je de reis voort richting een dierentuin die anders is dan alle anderen. De KOVOZOO in Staré Město, vlakbij Velehrad, heeft nagenoeg elke diersoort binnen de hekken verzameld, maar er is één groot verschil: alle dieren zijn gemaakt van materiaal uit de schroothoop. Zo krijgt het afval op een creatieve manier een kans op een tweede leven. Eigenlijk bezoek je dus een gigantisch sculpturenpark, volledig ontworpen door de medewerkers van de nabijgelegen metaalfabriek. Die mogen zichzelf gerust kunstenaars noemen, als je het mij vraagt. Nadat je de indrukwekkende olifanten, giraffen, walvissen en spinnen hebt bewonderd kun je ook nog een poging wagen om de uitgang te vinden in het vrachtwagenbandenlabyrint.

Kovozoo
KOVOZOO_1.jpg
KOVOZOO_2.jpg


Ontspan op een terrasje in het middeleeuwse Uherské Hradiste
Als je na al die activiteiten op zoek bent naar een gezellig stadje waar je op een terras van de zon kan genieten en lokale biertjes kan proeven, raad ik je aan om even langs Uherské Hradiste te gaan. Deze kleine stad werd in de 12e eeuw door koning Ottokar II gesticht. Er is niet per sé veel bijzonders te beleven, maar de sfeer op de twee middeleeuwse pleinen is helemaal in orde. Bovendien mag de historische architectuur er ook wezen.

Uherské Hradiste
Moravie-Uherské-Hradiste.jpg


Ontdek de verhalen van het oude Moravië in het Strážnice Museum of the Villages
Ondertussen ben je aangekomen in het zuidelijke deel van Moravië, wat ook wel bekend staat als het ‘Toscane van Tsjechië’. Het glooiend groene landschap is ook hier weer een prachtig gezicht, maar dat is niet de enige reden om naar de omgeving van Strážnice af te zakken. Het Museum of the Villages of South-East Moravia ligt er ook. Het is een openluchtmuseum waar je ’s zomers zelf kan rondlopen en beleven hoe de lokale bevolking hier in de vorige eeuwen leefde. Zo ontdek je de geschiedenis van de wijnbouw, klederdracht, en de lokale heksencultuur die pas in 2001 definitief verloren ging. Je kunt ook een uitgebreide rondleiding aanvragen die door studenten en vrijwilligers wordt gegeven. Zo komen de fascinerende verhalen van de oude Moraviërs beter tot hun recht.

Strážnice
Strážnice-in-Moravie-Tsjechie.jpg


Geniet van een glaasje in de historische wijnkelders bij Vinné sklepy Plže
Ik heb het al een paar keer over de wijncultuur van Moravië gehad, maar heb nog geen concrete tips gegeven over waar je het beste van een glaasje kan genieten. Een mooiere setting dan de tientallen 15e-eeuwse wijnkelders bij Vinné sklepy Plže ga je eigenlijk niet vinden. In de winter is het hier stil, maar wanneer de lentedagen warmer worden, gaan de eerste deuren alweer open. In de zomer en vooral in de herfst (wijnseizoen) is het feest. Kies een van de charmante blauwwitte kelders uit en waag je aan een Tsjechische proeverij als de perfecte afsluiting van je avontuur in Moravië.

Vinné sklepy Plže
Vinné-sklepy-Plže_1.jpg


Deze reis werd georganiseerd door Czech Tourism en Východní Morava. Bedankt voor de mooie trip!

Over de auteur

Roselinde Bon

Travelblogger
Hoi! Mijn naam is Roselinde en ik ben een student met een grote passie voor reisfotografie. Stilzitten is niet mijn sterkste punt. Ik ben altijd op zoek naar kansen om al reizend in aanraking te komen met andere culturen en zo nieuwe perspectieven te ontdekken. Amsterdam en Breda fungeren afwisselend als thuisbasis. Met veel plezier blog ik al een aantal jaar over mijn reizen in Europa, Zuid-Afrika, Noord-Amerika en Oost-Azië. Op We Are Travellers deel ik de allerleukste locaties.
 

Bijlagen

  • upload_2019-6-14_9-28-42.png
    upload_2019-6-14_9-28-42.png
    16,9 KB · Bekeken: 1
Ik kijk in de bibliotheek van Liberec regelmatig in wijntijdschriften (er zijn er meerdere). Nog niet het initiatief genomen de streek te bezoeken. Dank voor de tip! Zet dit zeker op het programma.
 
Bovenaan