De leukste plekken voor kinderen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Zo maak je Tsjechië de leukste vakantiebestemming voor kinderen

Elke zomer ontdekken steeds meer Nederlanders Tsjechië. Een land dat cultureel erfgoed moeiteloos combineert met adembenemende natuur en sportactiviteiten. Van de wereldberoemde stad Praag tot de onontdekte kastelen in Moravië.

tsjechie-kinderen-kanoen.jpg


Waarom een zomervakantie naar Tsjechië een aanrader is? Het is er betaalbaar en rustig. Neem daar het lekkere weer en het brede aanbod activiteiten bij en je hebt het perfecte recept voor een ontspannen en vrolijke zomervakantie met de familie.

Ga kamperen
Want zo geniet je nog meer van het buitenleven. ’s Ochtends wakker worden van de vogels, broodjes halen bij de receptie, vervolgens zwemmen in het meer en genieten van de avondzon. Tsjechië is een geweldig kampeerland en de keuze uit campings wordt elk jaar groter. Veel campings zijn gelegen aan een rivier of meer, waardoor je in de zomer heerlijk kunt afkoelen. Van grote vakantieparken tot kleine boerencampings, er is voor ieder wat wils. Ook is er een groot aantal campings met Nederlandse eigenaren. Veel campings hebben tevens eenvoudige vakantiehuisjes, trekkershutten of bungalows te huur voor wie van iets meer luxe en comfort wil genieten.

Ontdek Praag met kinderen
Want ook kinderen zullen Praag fantastisch vinden. Het is soms een hele onderneming om met kinderen een stad te bezoeken. De historische musea zijn niet altijd even interessant en het slenteren door de stad is niet voor iedereen een pretje. Praag daarentegen is ook voor kinderen ontzettend leuk. Er zijn interactieve musea, speeltuinen en kindvriendelijke restaurants. De dierentuin in Praag is een must als je met kinderen naar de Tsjechische hoofdstad gaat. Je kunt hier komen met een stoomboot vanuit het centrum. Bovendien kun je op de rivier de Moldau waterfietsen en mocht het erg warm zijn dan kun je bij het stadsstrand Žluté lázně afkoelen. Het speelgoedmuseum, het chocolademuseum, het Dinopark en het Karel Zeman Museum, waar kinderen meer leren over filmeffecten, zijn bezienswaardigheden waar kinderen zich volop zullen vermaken.

Ga kanoën op de Tsjechische rivieren
Want dat hoort bij de Tsjechische cultuur. Tsjechië ligt dan wel niet aan zee, maar er zijn genoeg plekken om waterpret te beleven. Het Lipnomeer is het grootste meer van Tsjechië en hier kun je naast zwemmen nog veel meer wateractiviteiten beleven. De Tsjechen zelf zijn liefhebbers van kanotochten. Hele families en vriendengroepen gaan een aantal dagen op pad met de kano en overnachten langs de rivier. De makkelijkste kanotocht is op de Berounka rivier in Centraal-Bohemen. Andere rivieren waar kanoën mogelijk is zijn de Bílina en Morava rivier. Een leuke dagtocht is kanoën van Loket naar Karlovy Vary of van Vyšší Brod naar Rožmberk in Zuid-Bohemen.

Ga wandelen in het Reuzengebergte
Want dit is het hoogste gebergte van Tsjechië. In het noorden van Tsjechië ligt het Reuzengebergte, een bergketen van 60 kilometer lang. De Snezka is met haar 1609 meter de hoogste berg van Tsjechië en ligt deels in Polen. Je kunt de top bereiken met een moderne kabelbaan en vanaf daar al wandelend naar beneden gaan. Er zijn tal van andere wandelroutes waar je uit kunt kiezen. Zoals de avontuurlijke route naar de Mumlava watervallen of wandel naar de bron van de Elbe. De wandelroutes zijn goed aangegeven en gaan langs gemoedelijke berghutten waar je vaak iets kunt eten en drinken. Mochten de kinderen niet zulke wandelaars zijn, dan is er de optie om met een outdoor-step de berg af te sjezen.

Bezoek een kasteel
Want Tsjechië heeft er meer dan tweeduizend. Tsjechië kun je het land van de kastelen noemen. Waar je ook bent overal is wel een burcht, kasteel of chateau te vinden. In Zuid-Bohemen is chateau Hluboká nad Vltavou uiterst fotogeniek. Het is een prachtig wit kasteel met renaissance uitstraling. Het rode waterslot Červená Lhota, de onneembare burcht Kost, het middeleeuwse kasteel Buchlov en het populaire kasteel Karlštejn zijn allen plekken waar je terug in de tijd gaat. Regelmatig vinden er middeleeuwse feesten plaats bij de Tsjechische kastelen. Je kunt er riddertoernooien, folklore kostuums en regionale dansen bewonderen.

Bezoek een boomkroonpad
Want hiervandaan heb je een schitterend uitzicht. In Tsjechië zijn er meer dan 350 uitzichttorens, waarvan de boomkroonpaden misschien wel de meest bijzondere constructies zijn. Tsjechië staat momenteel op de eerste plek met de meeste boomkroonpaden ter wereld. Het eerste boomkroonpad werd geopend in Lipno en een paar jaar later in Moravië in Dolní Morava. In het noorden van Tsjechië, in Janské Lázně, staat er nu ook één, de hoogste van het land. Bij de boomkroonpaden loop je via een houten pad omhoog en kom je boven de toppen van de bomen. Hiervandaan heb je een schitterend uitzicht over de omgeving. En wil je weer terug, dan neem je de glijbaan naar beneden.

boomkroonpad-reuzengebergte-wandelen-tsjechie.jpg


Ga op ontdekking in één van de rotssteden
Want hier kun je klimmen en klauteren. Gigantische zandstenen rotsen van meer dan veertig meter hoog. Sommige staan dicht op elkaar, andere juist her en der verspreid. De rotssteden in Tsjechië zijn schitterend en allen uniek. Er zijn drie natuurparken waar je deze magnifieke rotsen kunt aanschouwen: Boheems Zwitserland, Boheems Paradijs en Adršpach. Boheems Zwitserland met haar mysterieuze kloof is gelegen in het Elbezandsteengebergte. Je kunt met een bootje door de kloof varen om vervolgens de machtige rotsen te bewonderen. Ook in Boheems Paradijs, ten noorden van Praag, kun je de rotsen van veraf zien. Er gaan diverse wandelroutes door het natuurgebied, waarbij je soms door smalle spleetjes moet en steile trappetjes moet nemen. Adršpach in Oost-Bohemen is een labyrint van grillige zandstenen rotsformaties, vol grotten, spleten en plateaus.

boheems-paradijs-tsjechie-kinderen.jpg


Probeer de Tsjechische gastronomie
Want de gerechten zijn eigenlijk heel lekker. Tsjechië staat niet bekend om haar keuken, maar er zijn heel veel gerechten die erg lekker zijn. Ook voor kinderen. De fruitdumplings zijn bij velen favoriet. Het zijn deegbollen gevuld met kersen of ander fruit met daarover heen een heerlijke vanillesaus. Een andere zoetigheid is koláče. Een luchtig broodje met jam of gele room en maanzaad. Řízek is de Tsjechische naam voor schnitzel en dat eten ze in Tsjechië ook graag. Het wordt vaak geserveerd met aardappelsalade. Een ander gerecht is smažený sýr, ofwel gebakken kaas. Een soort kaasschnitzel. Een typisch Tsjechisch drankje, voor kinderen, is kofola. Het ziet eruit als cola, maar smaakt niet hetzelfde. De drank bestaat uit maar liefst 14 natuurlijke ingrediënten.

dumplings-gastronomie-tsjechie-kinderen.jpg


Bron: verkeersbureaus.info
 

Ad Verschoor

Donateur
Dit zijn de leukste plekken voor kinderen in Tsjechië

Nu de grenzen van Tsjechië geopend zijn (vanaf 15.06.2020) voor Nederlandse toeristen is een vakantie naar Tsjechië absoluut het overwegen waard. Je kunt er met de familie van een heerlijke vakantie genieten in de natuur. Bovendien is Tsjechië goed bereikbaar met de auto en betaalbaar. De attracties en bezienswaardigheden zijn sinds mei geopend net als openbare zwembaden. Ga naar de dierentuin, de rodelbaan of een science museum. Wij laten je weten welke plekken in Tsjechië kinderen fantastisch zullen vinden, en jij ook!

bata-kanaal-boot-Bedna-films.jpg


1. Het Lipnomeer
Op zo’n 920 kilometer rijden vanaf Utrecht, vlakbij de grens van Oostenrijk, ligt het Lipnomeer. Het Lipnomeer is dé familiebestemming van Tsjechië. Het grootste meer van het land wordt ook wel “De zee van Tsjechië” genoemd. Watersportliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Je kunt er zwemmen, kanoën, varen, suppen en windsurfen. In het plaatsje Lipno, een vakantiedorp aan het Lipnomeer, vind je diverse accommodaties en een boomkroonpad waar je vanaf de top een schitterend uitzicht hebt. Zwemmen kan niet alleen in het Lipnomeer, maar ook in het binnenbad in Lipno. Ook fietsen en wandelen kun je uitstekend in deze Zuid-Boheemse streek. Er is een fietsroute rond het meer waar je een veerpont kunt nemen naar Frymburk. Voor meer uitjes in Zuid-Bohemen zie dit artikel.

2. Safaripark Dvůr Králové en Prague Zoo
De dierentuinen in Praag en Dvůr Králové zijn de mooiste en leukste van Tsjechië. Prague Zoo staat zelfs op de vijfde plek van beste dierentuin ter wereld. De dierentuin in Praag is gelegen in de wijk Trója aan de oevers van de rivier de Moldau en is gebouwd tegen een heuvel. De dieren hebben veel ruimte en er is een kabelbaan dat je brengt op de top van de heuvel. Vanaf het centrum van Praag gaat er een stoomboot naar de dierentuin.

Het Safaripark in Dvůr Králové in Noord-Bohemen is een prachtig ruim opgezette dierentuin met voornamelijk dieren uit Afrika. In de zomer rijdt er een safaribus en kun je olifanten, neushoorns en tientallen giraffen spotten. Het is tevens mogelijk om vanuit je eigen auto de dieren te bekijken. Bij het safaripark kun je overnachten in het hotel met familiekamers, op de camping of in een Afrikaanse bungalow. ’s Nachts kun je zelfs de dieren horen! Wie bij het park overnacht heeft toegang tot het park buiten de openingstijden.


Prague Zoo

3. Kanoën op de rivieren Moldau, Berounka en Sázava
Kanoën doen ze in Tsjechië graag en gezien er veel rivieren zijn, kun je op diverse plekken een kanotocht maken. De populairste tocht is bij Český Krumlov waar je op de rivier de Moldau vaart. Maar ook op andere plaatsen kun je varen op de Moldau die een stuk rustiger zijn zoals van Lenora naar de Soumarský brug dwars door het Nationale Park Boheemse Woud. Bij het Lipnomeer kun je een gemoedelijke kanotocht maken van Vyšší Brod naar het kasteel van Rožmberk. Bij het recreatiemeer Slapy ten zuiden van Praag kun je tevens kanoën. Andere rivieren waar dagtochten of meerdaagse kanotochten mogelijk zijn, zijn op de Berounka en de Sázava rivier. De Berounka rivier stroomt door het natuurgebied Křivoklátsko. Sázava is omgeven door een groene omgeving en op diverse plekken kun je stoppen voor een picknick.

4. De kinderstad Liberec
De meest kindvriendelijke stad van Tsjechië is absoluut Liberec. In deze Noord-Boheemse stad zijn tal van kinderactiviteiten. In de dierentuin van Liberec, de oudste dierentuin van Tsjechië, kun je de bijzondere witte Bengaalse tijgers spotten. In iQLandia kunnen kinderen ervaren hoe is het om astronaut te zijn en kunnen ze tientallen andere experimenten doen. Het DinoPark bevindt zich in het winkelcentrum Liberec Plaza en hier kun je levensechte dino’s bekijken, een dino-film zien, dinobotten opgraven en een spannend laserparcours doen. Zwemmen en ontspannen kan in het kleurrijke Aquapark Babylon. Kinderen kunnen hier volop waterpret beleven, want er zijn meerdere zwembaden, glijbanen en speelattracties.

5. Openluchtmusea
Het verleden komt tot leven bij diverse openluchtmusea in Tsjechië. Je leert er hoe vaten werden gemaakt, hoe maïs werd gedorst en hoe de bewoners in die tijd leefden. In de musea staan eeuwenoude gebouwen zoals herdershutten, molens en schuren. Kinderen maken kennis met traditionele ambachten en vaak kunnen ze meehelpen. Het grootste openluchtmuseum bevindt zich in Moravië in Rožnov pod Radhoštěm. Je kunt er de Moravisch-Wallachische architectuur en volkskunst bewonderen. Regelmatig worden hier evenementen georganiseerd waarbij folklore een belangrijke rol speelt. Een ander openluchtmuseum is te vinden in Ústí nad Labem dat de huisvesting en cultuur toont van voormalig Sudentenland. Het museum Hlínsko heeft een unieke tentoonstelling met carnavalskostuums en maskers uit de regio. De gemaskerde optocht in Hlinecko staat op de Unesco lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

6. Attractieparken Mirakulum, Boheminium en Boskovice
Grote pretparken zoals de Efteling zijn er niet in Tsjechië, maar er zijn wel verschillende attractieparken waar van alles te doen is voor kinderen. Mirakulum ligt op een uurtje rijden ten noordoosten van Praag en is een geweldig attractiepark waar kinderen zich enorm zullen vermaken. Er zijn acht torens die op ingenieuze wijze met elkaar zijn verbonden via loopbruggen, ladders, tunnels en ondergrondse gangen. Kinderen kunnen klimmen en klauteren in het touwpark, skelteren of op zoek gaan naar de uitgang in het labyrint. Voor de jongsten is er een grote zandbak en een kinderboerderij. Met mooi weer zullen kinderen vooral veel plezier beleven in Water World met fonteinen, baden en een gigantische schommel.
In West-Bohemen bij de kuuroordplaats Mariánské Lázně bevindt zich het Tsjechische Madurodam. In het Boheminium Park staan meer dan zeventig miniatuur monumenten, zoals kasteel Karlštejn, de St. Bartholomeus-kathedraal van de stad Pilsen en de nieuwste aanwinst is chateau Lednice.
Bij Westernpark Boskovice in Moravië lijkt het alsof je in het Wilde Westen bent belandt. Je kunt er paardrijden, boogschieten en eten in een salon. Bovendien zijn er spannende cowboyvoorstellingen en paardenshows.

7. Boomkroonpaden
Tsjechië heeft de meeste boomkroonpaden van Europa, maar liefst vier! De uitzichttorens bieden prachtige panorama’s over de omgeving en vaak zijn ze voorzien van een glijbaan. De oudste is het boomkroonpad in Lipno. Het pad leidt naar de uitkijktoren op 40 meter hoogte waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt op het Lipnomeer. Het boomkroonpad in het Reuzengebergte is de hoogste van de vier. Het bevat een 45 meter hoge uitzichttoren en informatiepanelen. Het is tevens de enige die ook een pad onder de grond heeft. In Dolní Morava in Oost-Bohemen in het Jeseníky gebergte is een tevens een boomkroonpad te vinden. De uitzichttoren op de Pustevny heuvel in het Beskiden is de nieuwste aanwinst. Deze heeft een glazen skywalk.

boomkroonpad-reuzengebergte-foto-martin-vesely.jpg

Boomkroonpad

8. Aquacentra en meren
Zwemmen is voor de meeste kinderen altijd een goed idee. Op warme dagen kun je in Tsjechië bij diverse meren en zwembaden afkoelen. Een populair meer is Máchovo in het noorden van het land. Hier ligt tevens Staré Splavy Aquapark. Het waterpark heeft een Caribisch thema en je vindt er diverse opblaasbare attracties, glijbanen en trampolines.
Aqualand Moravia is het nieuwste waterpark van Tsjechië met 20 attracties en 12 zwembaden. Het is gelegen in Zuid-Moravië aan het Nové Mlýny stuwmeer waar tevens diverse campings zijn gelegen. Bij de Moravische stad Brno kun je afkoelen in het stuwweer van Brno. Je kunt het uitstapje combineren met een boottochtje naar kasteel Veveří. In het noorden van Moravië bevindt zich het Aquapark Olešná. Er is een binnen en buitenzwembad met diverse glijbanen en speelvelden waar je kunt volleyballen.

9. Actief in het Erts- en Reuzengebergte
Het Erstgebergte aan de grens met Duitsland is een geweldig gebied voor een actieve vakantie. Je kunt er prachtig fietsen en wandelen en kinderen kunnen zich volop vermaken bij Klíny Sports Complex. De plek is uitgerust met allerlei faciliteiten, zoals een touwpark, een klimwand, outdoor-steps, een bikepark en een nieuwe roddelbaan.
Ook het Reuzengebergte is een uitstekende bestemming voor actieve families. Er zijn klimbossen in Pec pod Sněžkou en Janské Lázně. Het Monkey Park in Špindlerův Mlýn heeft 32 obstakels van verschillende niveaus. In Janské Lázně bevindt zich het kinderpark Kabinka waar je kunt skelteren, wandklimmen, trampoline springen en outdoor-steps kunt huren. Met deze steps kun je van de berg racen. Vergeet ook de roddelbaan in Pec pod Sněžkou niet.

10. Science Musea in Pilsen en Brno
Altijd al willen weten hoe de aarde er van binnen uit ziet, hoe het is om een spion te zijn of hoe je een tornado kan verwekken. Bij Techmania Science Centre in Pilsen en het Vida Science Amusement Park in Brno zijn er tientallen interactieve tentoonstellingen waar je leert over technologie, het menselijk lichaam en de wereld om ons heen. Los puzzels op, speel een James Bond spel, bouw een magnetisch veld en presenteer het weer. Een ideaal uitstapje voor als het weer wat minder is.

Benieuwd waar je leuk kunt overnachten met kinderen? In dit artikel vind je de leukste kindvriendelijke accommodaties. De gratis familiebrochure kan aangevraagd worden via www.visitczechrepublic.com, zomer.czechtourism.com.

Bron: verkeersbureaus.info
 

kuurgast

Donateur
Kwam onderstaande blog tegen via facebook.com/czechrepublic.nl, die een goede beschrijving geeft met alle info over klimpark met de kinderen in Zuid-Moravië. :toppie:

Velka Dohoda, een klimpark en zipline in Tsjechië.

Wie met kinderen op vakantie gaat naar Tsjechië zoekt waarschijnlijk ook toffe activiteiten, zeker als je met wat oudere kinderen gaat. Zij willen niet meer eindeloos aan het zwembad hangen of stadjes bezoeken. Een beetje actie voor de afwisseling is dan welkom, daarom is het een goed idee om een middag klimmen en avontuur zoeken in te plannen. In Zuid-Moravië, vlakbij Boskovice, vind je een klimpark en zipline in Tsjechië: Velka Dohoda. Het ligt ietwat verscholen, maar prachtig, in een oude steengroeve. Wij hebben dit park bezocht met onze 4 kinderen van 5 jaar, 8 jaar, 10 jaar en 13 jaar en in deze blog ga ik vertellen hoe onze ervaring was met Velka Dohoda.

Klimpark en zipline in Tsjechië: Velka Dohoda.
Het park ligt een beetje verstopt, maar als je de bordjes goed volgt kom je vanzelf bij een klein parkeerterrein waar je de auto kunt zetten. Het laatste stukje is een smalle, onverharde weg, laat je daar niet door afschrikken. Vanaf de parkeerplaats volg je de borden naar de oude steengroeve. Van bovenaf zie je het klimpark al liggen, het ziet er prachtig uit. Eenmaal beneden heb je aan je linkerhand een houten gebouwtje. Daar kun je je melden bij één van de mensen van het personeel. Vraag daar gewoon even naar achter de balie, ze zijn enorm behulpzaam en spreken gelukkig een aardig woordje Engels.

Kiezen wat je wil doen.
Er zin verschillende activiteiten in Velka Dohoda te doen. Zo is er een klein klimparkje voor de kinderen vanaf drie jaar, een groter klimpark voor kinderen vanaf 4 jaar en een zipline voor kinderen vanaf ongeveer 30 kilo. De klimwand langs de rots is ook tof, maar wat meer voor de grote kinderen, omdat ze zichzelf moeten zekeren. De prijzen per activiteit zijn vanaf €7,50 per keer per persoon. Hiervoor krijg je uitgebreide uitleg, begeleiding (indien nodig) en een helm en andere veiligheidskleding.

Aan de slag!
Mijn kinderen begonnen met het klimpark. Alle vier tegelijk, het plan was dat de oudste de jongste twee zou helpen. Yuren, van 10, ging als een speer. In het begin was het even wat aftasten, maar hij had al snel de smaak te pakken en was zijn zussen ver vooruit. Sterre, de oudste, ging ook vlot. Haar zusjes waren echter na het eerste stuk bang en durfden niet meer verder, waardoor ze terug moest komen om te helpen. Fee (5) ging uiteindelijk huilen en bevroor, waardoor ik iemand moest gaan halen om haar te helpen. Iemand van het personeel pakte een ladder en ging zo naar haar toe. Hij haalde haar niet naar beneden, maar begeleidde haar het hele parcours. Dat vond ik heel goed, want hierdoor overwon ze haar angst en wilde ze uiteindelijk nog een keer. Lenthe heeft het uiteindelijk zelf gedaan, met behulp van Sterre, maar ook een paar keer onderweg gehuild. Tot ze door had dat ze echt niet kon vallen en ook snapte hoe ze verder kon als het even lastig werd.

Was de taal een barrière?
Het personeel van het klimpark spreekt allemaal Engels. De kleintjes snappen dat natuurlijk nog niet, maar met gebaren komen ze een heel eind. Toch is het handig om er als ouder bij te zijn om te kunnen vertalen af en toe. Als kinderen vastlopen in het klimpark, heeft het personeel ook goeie tips om weer verder te komen. Dit klimpark in Tsjechië is heel professioneel opgezet en dat merk je aan alles. De taal is dus niet echt een barrière, maar als ouder moet je wel in de buurt zijn om af en toe te helpen als een kind de gebaren niet begrijpt.

Zipline.
Na het klimpark wilden de oudste drie de zipline gaan doen. Die bestaat uit 4 stukken. Als eerste krijg je uitleg, daarna ga je via een trap in de rots naar boven. Het laatste stukje, tot het plateau vanwaar je vertrekt, staat er een ladder. Volgens mijn kinderen was op die ladder klimmen het engste van alles haha. Boven gaat dan eerst iemand van het personeel vooruit, om iedereen bij het volgende punt op te vangen. Er blijf ook een personeelslid achter om iedereen veilig te laten vertrekken. Zo ga je alle 4 de ziplines af, tot je weer bij het beginpunt bent. Vandaar kun je weer met de trap in de rots naar beneden.

Wat vonden onze kinderen ervan?
Mijn kinderen, van kleuter tot puber, vonden het echt te gek. Ze hadden een geweldig leuke middag gehad en werden steeds enthousiaster. Ik had veel filmpjes en foto’s gemaakt, die ik allemaal naar vriendjes en vriendinnen moest sturen en natuurlijk werd er ook het nodige op Instagram gezet. Ze vonden het echt superstoer dat ze het gedaan hadden, en als moeder was ik apetrots op mijn klimhelden! Ik heb zelf hoogtevrees, dus ik ben niet gegaan, maar dat ze alle vier alles deden en er zo’n plezier in hadden, bezorgde mij ook een leuke middag. Bovendien waren ze lekker moe ‘s avonds en sliepen ze als roosjes.

Praktische informatie.

De website van Velka Dohoda, een klimpark in Tsjechië, is geheel in het Tsjechisch. Met google translate kom je natuurlijk een heel eind, maar ter plekke kunnen ze je ook alles uitleggen. De meeste vragen die je hebt staan hopelijk in deze blog, en anders kun je even op de website kijken of jouw vraag er tussen staat. De prijzen staan er wanneer je een activiteit aanklikt in kronen. Je kunt ook precies zien welke activiteiten er te doen zijn. Het klimpark Velka Dohoda is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Hoe lang ben je er bezig?
Wij zijn er een middag geweest, maar je kunt je er prima een hele dag vermaken als je alles gaat doen. Mijn kinderen wilden sowieso het klimpark al 2 keer doen, en als we langer waren gebleven misschien wel 4 x. De zipline hebben ze maar 1 x gedaan, maar dat vonden ze zo gaaf dat ik zeker weet dat ze dit best nog een paar keer hadden willen doen. Wij zijn niet toegekomen aan de andere activiteiten, zoals het wandklemmen. Wel hebben ze nog geschommeld op de grote schommel in het klimpark.

Stevige schoenen zijn een must.
Stop voor je naar Velka Dohoda gaat stevige schoenen in je tas. Goeie gympen en sokken zijn een must. Wandelschoenen kunnen ook fijn zijn. De kinderen gaan namelijk over touwen lopen enzo, dat gaat niet op slippertjes of sandalen. Fijn zittende kleding is ook prettig. Denk aan sportkleding. Ik zag mensen met een joggingbroek of legging en een sportshirt. Onze kinderen hadden gewoon een korte broek aan met een t-shirt. Tot slot kan anti-muggenspul ook handig zijn, want er zaten in deze bosrijke omgeving best wel wat muggen, zeker zo aan het einde van de middag.

Eten en drinken.
Je kunt wat eenvoudige versnaperingen kopen in Velka Dohoda. Denk aan frietjes, aardappelpannenkoekjes, een ijsje. Er is ook water, frisdrank en dat soort dingen. Wil je liever zelf wat meenemen vanuit de supermarkt, dan is dat ook geen probleem. Er zijn picknickplekken genoeg, ook in de schaduw, om te eten en drinken.

Zie verder op hipenhot.nl de foto's en bijhorende links.

Po předchozí domluvě si můžete na ohništi opéct vlastní nebo u nás objednané špekáčky.
Op afspraak kunt u uw eigen of onze bestelde špekáčky=worstjes, op vuurtje roosteren.
Bron velkadohoda-moravskykras.cz/obcerstveni.

Bij het bekijken van de omgeving op mapy.cz zag ik een restaurant dichtbij (2,6 km) met menukaart in Engels en Duits hostinec-stare-casy.cz prettig geprijsd.
Veel tipsvoorr Trips in Moravische Karst op een website van huisverhuurder chatalipovec.cz.
 
Bovenaan