De kuuroorden: Karlovy Vary, Marianske Lazne en Frantiskovy Lazne

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Tot rust komen in Tsjechische kuursteden

Tot rust komen in Tsjechische kuursteden

Gepubliceerd op maandag 02 juni 2008 op Planet.nl

Een kuurstad bezoeken is niet alleen prettig voor mensen met medische klachten. Het is voor iedereen heerlijk om te genieten van massages en te drinken uit heilzame bronnen. In het westen van Tsjechië zijn prachtige kuursteden te vinden om eens lekker tot rust te komen.

De belangrijkste kuurstad is Karlovy Vary (of Karlsbad). Het is een van de bekendste kuursteden van Europa, en bovendien erg oud: in 1500 kuurden er al mensen in Karlovy Vary. Volgens de legende ontdekte keizer Karel IV de werking van de bron, toen hij tijdens de jacht een gewond hert achterna zat. Toen het dier de rivier de Teplá bereikte, genazen de wonden direct. Het hele kuurgedeelte van de stad is nu rond die rivier gebouwd. Het water van de rivier is warm (teplá is Tsjechisch voor warm) en bij koud weer slaan de witte wolken van het water af. Mozart, Kant en Napoleon waren verslaafd aan de stad en kwamen er vaak om bij te komen van hun drukke levens.

Bronnen
Overal langs de prachtige boulevards met hun indrukwekkende 18e en 19e eeuwse architectuur zijn warmwaterbronnen te vinden. Een klein koperen plaatje vermeldt de temperatuur en samenstelling. Met een speciaal kannetje en een door een kuurarts voorgeschreven 'recept' lopen de mensen langs de kraantjes om van het warme, zoute water te drinken. De smaak is metaalachtig, maar verschilt werkelijk per bron. Sommige zijn zout, sommige juist heel wrang of zwavelachtig. De bronnen zijn meestal te vinden in prachtige colonnades, waar de rijken vroeger buiten konden wandelen zonder last te hebben van zon of regen.

Oerbron
Het is gratis, maar dat is dan ook het enige dat gratis is in Karlovy Vary. Als eeuwenoud toeristisch centrum is de stad voor Tsjechische begrippen erg duur. Bijna alle winkels langs de boulevard verkopen sieraden van barnsteen voor Russische toeristen, die graag in Tsjechië komen en dol zijn op de bruinrode stenen. Slenterend langs de boulevard met zijn bronnen kom je vanzelf uit bij de Vridlo, de oerbron. In een nieuw, modern gebouw spuit deze bron zijn waterkolom van 72 °C tot wel veertien meter de lucht in. Per minuut spuit de bron meer dan 2000 liter water de lucht in. Het water gaat direct naar de tientallen kuurbaden in de stad. Ook fabrieken gebruiken het water voor de productie van allerlei koekjes en drankjes, die in de stad overal worden aangeboden. Lekker zijn de Karlsbader wafels, twee dunne wafels met een laagje chocola of advocaat ertussen.

Františkovy Lázně
Een minder bekend kuurstadje in de buurt van Karlovy Vary is Františkovy Lázně. Alle 12 in gebruik zijnde bronnen hebben een eigen kapelletje, waar vriendelijke dames voor een vrijwillge bijdrage graag een bekertje water voor je tappen. De rest van het stadje is helemaal ingericht op rust en reinheid. Er rijden geen auto's door het centrum, ieder gebouw is versgeschilderd okergeel en straalt in de zon. De hotels en winkels zijn zo mooi, de wegen zo schoon en de sfeer zo gemoedelijk dat je het gevoel hebt in Disneyland te zijn beland; het lijkt bijna nep.

Beethoven
Het stadje is veel kleiner dan Karlovy Vary, maar kent al net zo'n rijke geschiedenis. Beethoven kwam in Františkovy Lázně kuren toen hij doof begon te worden. In een hypermodern zwemparadijs kun je genieten van massages, modderbaden en schoonheidsbehandelingen. In de zomer zijn er in het park dagelijks klassieke openluchtconcerten te beluisteren. Het park straalt dezelfde rustige sfeer uit en iedere grasspriet lijkt met een kam recht te zijn gezet. Op nog geen zeven uur rijden van Utrecht is het een heerlijke plaats om eens lekker een midweek tot rust te komen.
 

char

† In Memoriam
Dank je wel Aad... Voor het verhaal/ uitleg... Karlovy vary is een heel mooie stad.. Ik ben daar al een tijdje niet geweest....Wil je iets over mijn eerste bezoek lezen? ..>>>diversen>>>> mooie verhalen>>Char vertelt>>pag. 1 > de slaapzak.
Veel leesplezier...

Char.

____________________________________________
Char. ...gaat nu naar bed...
 
Frantiskovy Lazne weet ik is hoofdzakelijk voor vrouwenkwalen, zoals geen kinderen kunnen krijgen, vandaar dat bronzen kinderbeeldje met aanraakplekken op vooral zijn piemeltje.
 

Freddy2005

† In Memoriam
is er iemand die weet waar ik kan vinden welke bron voor welke kwaal is ???
ik heb het ooit ergens gelezen maar waar?????

Als je op deze site op het keuzeknopje "Treatment" klikt dan kan je een "aandoening" kiezen en van de erbij horende kuuroorden worden de plaatsnaambolletjes op de kaart dan rood. Links kan je naar de diverse plaatssites gaan door op de respectievelijke plaatsnamen te klikken: spas.cz
 
Bovenaan