De highlights van Noord-Moravië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Onbekend Tsjechië: Rondreis langs de culturele highlights van Noord-Moravië

Praag kent iedereen en deze charmante stad wordt jaarlijks dan ook door miljoenen toeristen bezocht. Maar hoeveel andere steden in Tsjechië kun je opnoemen? Grote kans dat het er niet zoveel zijn. Zonde! Want Tsjechië is zoveel meer dan alleen de hoofdstad Praag. Vandaag laten we jullie daarom de regio Noord-Moravië zien. Een regio die samen met het Tsjechische gedeelte van Silezië het meest oostelijke deel van Tsjechië vormt. Voor velen nog onbekend gebied, maar dankzij de prachtige natuur is het een ideale bestemming voor een roadtrip in Europa!

Ostrava is een bijzonder stadje; hier vind je geen charmante gebouwen zoals in Praag, maar oude verlaten fabrieken en industriële panden. Vanuit Ostrava kun je doorreizen naar Štramberk; een pittoresk dorpje met een paar bijzondere highlights. Rijd daarna door naar Ostravice voor de prachtige omliggende natuur. Vanuit daar is het nog maar 1,5 uur rijden naar de universtiteitsstad Olomouc.


Ostrava: Het industrieel erfgoed van Tsjechië

Ostrava is de derde grote stad van Tsjechië, maar wordt vaak over het hoofd gezien door toeristen. Toegegeven, het is niet de mooiste stad, maar dat is ook precies wat Ostrava zo interessant maakt. De stad heeft een lange industriële geschiedenis en staat vol met oude kolenmijnen en staalfabrieken. Daardoor stond Ostrava lange tijd bekend als een vuile stad, maar dat imago hebben ze in de afgelopen jaren flink van zich afgeschud. Ze hebben hun straatjes schoongeveegd en de fabrieken omgetoverd tot openbare attracties.
Vandaag de dag kun je de ondegrondse kolenmijnen bezoeken en worden er veel concerten en events georganiseerd in de voormalige fabrieken. Oude gebouwen zijn omgetoverd tot hippe urban hotspots en ieder jaar vindt in Ostrava het wereldberoemde Colors of Ostrava muziekfestival plaats. Het is een stad in ontwikkeling waar veel creatieve initiatieven onstaan en waar je meer kunt leren over het industriële verleden van Tsjechië. Ostrava is een goed start- of eindpunt voor je roadtrip door Noord-Moravië en we raden je aan hier één of twee nachten te verblijven.





Štramberk: Het schattigste dorpje van Tsjechië

Op 40 minuten rijden van Ostrava ligt Štramberk. Een pittoresk dorpje dat vol staat met gekleurde houten vakwerkhuizen uit de 18e en 19e eeuw. Štramberk wordt omringd door groene heuvels en het is alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Wanneer je het dorp inloopt, valt gelijk de rust en gemoedelijke sfeer op. Het dorp is niet groot en in een dag kun je de leukste highlights bezoeken.

Beklim de cilindervormige Trúba toren van kasteel Strallenberg. Vanaf hier heb je prachtig zicht op het dorpsplein en de omgeving. De kronkelende steegjes onder de toren leiden je langs een poppenmuseum, speelgoedmuseum en een lokale patisserie die gespecialiseerd is in het maken van de bekende “Štramberk oren”.




Štramberk: Proef de Štramberk oren
De Štramberk oren zijn een lokale delicatesse, gemaakt van honing-gekruid peperkoekdeeg en slagroom. De koekjes worden met de hand gevormd tot verwrongen oren; vandaar de naam Štramberk oren. Daarna worden ze gevuld met verse slagroom en afgetopt met hagelslag, fruit of aardbeiensaus.
Ze worden al eeuwenlang gebakken in Štramberk, maar zijn ook populair in de omgeving. Inmiddels behoren de smakelijke oren zelfs tot het cultureel erfgoed van Tsjechië. Je moet ze dus zeker proeven als je in Štramberk bent. Bij het blauwe huis dat schuin tegenover de kerk staat, worden ze met de hand gemaakt en kun je ze proeven. Het zal niet moeilijk zijn om ze te vinden, want vanuit iedere hoek op het dorpsplein ruik je de zoete geur al.




Lašské Beer Spa: Badderen in het Tsjechische bier
Na een rondje door Štramberk en het proeven van de zoete oren, moet je zeker even doorlopen naar de Lašské Beer Spa. Ook als je normaal gesproken niet zo van spa bezoekjes houdt is dit een aanrader. Hier kun je namelijk badderen in bier en wie wil dat nou niet van z’n bucket list afstrepen?!
In afgeschermde privé hokjes kun je plaatsnemen in een groot bad vol met warm bier. Zelfs uit de kranen stroomt bier. Van al dat badderen krijg je natuurlijk dorst, dus uiteraard krijg je tijdens het badderen ook een grote pul met ijskoud bier geserveerd. De Tsjechische bierbaden zijn wereldberoemd en bovendien erg goed voor je huid en haar. Het schijnt zelfs een positief effect te hebben op de bloedsomloop en vroeger geloofde men dat het goed was tegen ziektes en ontstekingen.
Een bierbad is unieke belevenis en moet je zeker proberen als je in Štramberk bent. Je kunt ook een duo bad nemen met je geliefde, waarbij je in dezelfde ruimte in een bierbad kunt liggen. Na het badderen kun je even op adem komen in de ontspanningsruimte of de koude ondergrondse zoutgrot induiken. Zorg wel dat je van tevoren even een afspraak maakt bij de Lašské Beer Spa, want vol is vol.





Het bier van Beskydian: Een kijkje in de brouwerij
Tsjechië is het land van bier en het zit dan ook diep geworteld in de Tsjechische cultuur. Krijg jij ook geen genoeg van dit vloeibare goud? Rijd na je bierbad in Štramberk dan door naar Ostravice en vraag om een rondleiding door de brouwerij. De Beskydian brouwerij is niet groot, maar ze brouwen er wel hele speciale biertjes. Van kerstbier tot halloweenbier en zelfs sinterklaasbier.
De brouwerij ligt op ongeveer 40 minuten rijden van Štramberk. Bezoek de brouwerij rond het einde van de middag, want dan stroomt het aangrenzende café en terras vol met levensgenieters.

Ostravice: Golfen en overnachten bij het Green Inn hotel
Na een bezoekje aan de brouwerij kun je heerlijk overnachten bij het Green Inn hotel. Dit Golf resort beschikt over verschillende type chalets. De chalets zien er van binnen een tikkeltje gedateerd uit, maar zijn perfect voor grotere groepen en families. Onder één dak heb je verschillende appartementen met ieder een eigen ingang. Daarnaast is het uitzicht op de bergen vanaf dit hotel schitterend.
De omliggende golfbaan is zeer goed onderhouden en wordt zelfs gebruikt voor internationale wedstrijden. Niet-ervaren golfers kunnen onder begeleiding van een instructeur leren hoe ze een balletje moeten slaan.




Het Beskiden gebergte: Middenin de natuur
De Beskiden worden ook wel het Beskydy gebergte genoemd; vandaar dat het bier van de brouwerij ook zo heet. Het gebergte beslaat het oostelijke puntje van Moravië en de grens van Slowakije en Polen. Sommige bergen in dit gebied bereiken een hoogte van 1300 meter.
Hikers, mountain bikers en outdoor liefhebber kunnen hier hun hart ophalen. Je kunt urenlang de prachtige natuur verkennen en onderweg stoppen voor een verfrissend biertje. Vooral in het voorjaar en in de zomer ziet het gebied er prachtig groen uit.

Bear Rock: Downhill steppen door het bos
Zin in wat actie en avontuur? Maak dan even een ommetje naar het Sepetna hotel. Het Sepetna hotel ligt net buiten Ostravice op een heuvel, aan de voet van de berg Lysa. Vanaf daar kun je namelijk gaan mountain steppen door het bos.
Let op: het klinkt misschien niet zo avontuurlijk, maar na een flinke hike naar boven, ga je met de step enkel naar beneden. De snelheden kunnen daardoor al snel oplopen tot 60 kilometer per uur! Wij Nederlanders zijn ervaren fietsers en weten dus hoe we met een rem om moeten gaan, maar voor andere toeristen kan het nogal een uitdaging zijn. Het komt geregeld voor dat iemand onderuit glijdt. Maar als je gewoon voorzichtig door de bochten rijdt en niet te hard de berg af gaat, is het een koud kunstje.
Voordat je de top van de berg bereikt, zul je eerste een stuk moeten hiken. Onderweg kom je langs Bear Rock; een prachtig uitkijkpunt vanwaar je de hele omgeving kunt zien. Ook als je niet wilt mountain steppen is het dus de moeite waard om hier naartoe te hiken. De bosrijke omgeving is namelijk prachtig en onderweg kom je langs kleine beekjes en glooiende velden.




Svatý Kopeček: De heilige berg van Olomouc
Na één of twee nachten in Ostravice kun je doorrijden naar Olomouc. Deze prachtige universiteitsstad mag je niet overslaan als je in Noord-Moravië bent en is zelfs leuk genoeg voor een losse stedentrip. Onderweg hier naartoe moet je even een stop maken bij Svatý Kopeček. Deze plek wordt ook wel gezien als een bedevaartsplek, want je vindt hier de basiliek van de visitatie van de maagd Maria. Het gigantische gebouw staat op een heuvel en vanaf de entree heb je prachtig zicht op de omgeving.
De barokke bedevaartskerk heeft een voorgevel met twee torens en is een opvallende herkenningspunt van het landschap rondom Olomouc. Ook van binnen is het een indrukwekkend tafereel. Bij binnenkomst valt gelijk de enorme koepel op en de vele gouden versieringen. Grenzend aan het kerkgebouw, vind je in de zijvleugels een zolder met beelden van 12 apostelen en twee heiligen. De monumentale kerk is zo bijzonder dat die in 1995 gepromoot werd door paus Paus Johannes Paulus II.



Olomouc: Stad van cultuur en architectuur
In Olomouc kun je je dagenlang vermaken. Het is zelfs een van de beste plekken in Tsjechië voor kunst, cultuur, architectuur en religieus erfgoed. De stad staat vol met prachtige bezienswaardigheden. De stad kent een rijke geschiedenis en dat zie je terug in het straatbeeld. Alles is goed onderhouden en alle bouwwerken zijn prachtig versierd met barokke beelden. Zelfs ten tijde van de oorlog heeft Olomouc dit allemaal goed weten te beschermen.
Ondanks de pracht en praal en de UNESCO highlights die je in Olomouc kunt vinden, wordt de stad nog niet veel bezocht door toeristen. Daardoor is het juist een fijne stad om nu te ontdekken. Je vindt er voornamelijk studenten van over de hele wereld die in het prachtige universiteitsgebouw studeren. Daardoor bruist de stad ook en vind je overal hippe hotspots en moderne winkelstraten. Vooral op het stadsplein kan het 's avonds erg gezellig worden. Dan is alles fraai verlicht, stromen de terrasjes vol en is het rondom de fonteinen een gezellig boel. Olomouc mag je dus zeker niet overslaan tijdens een bezoekje!





Zelf een roadtrip door Noord-Moravië maken?
Heb je na het lezen van dit alles ook zin in een roadtrip door Noord-Moravië? Van 10 tot 13 januari 2019 kun je op de vakantiebeurs in Utrecht de stand van Tsjechië bezoeken voor meer informatie. Zij kunnen je helpen met het verder uitstippelen van je route en nog meer tips geven voor een bezoekje aan dit prachtige, maar nog redelijk onontdekte gebied.

Bron: inhetvliegtuig.nl
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan