De geschiedenis van Sudetenland

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ik heb met interesse dit topic nog eens doorgelezen. Wij zijn Nederlanders met een huis in voormalig Sudeten gebied. Toen wij het 20 jaar geleden kochten kenden wij de geschiedenis niet echt dit kwam pas later toen wij ons er in gingen verdiepen naar aanleiding van de verhalen van Vera, na de oorlog geboren uit een Sudeten Duitse moeder en Tsjechische vader. Wij reageerden met ongeloof want wie weet in Nederland dat er in Tsjechoslowakije zoiets afschuwelijks als de verdrijving en moordpartijen van en op Sudeten Duitser heeft plaatsgevonden? Eerder werd in dit topic de vraag gesteld hoe je het zou vinden als er een familie uit Duitsland op de stoep zou staan die je met liefde verbouwde huis zou opeisen. Daar hebben wij toen we eenmaal op de hoogte waren van de geschiedenis, veel over nagedacht want het zal je maar gebeuren! We hebben via het gemeentehuis geprobeerd achter de bouwers en dus eerste eigenaars van ons huis ) zogenaamde Lauzitser volksbau ) te komen maar het blijk dat de bevolkingsregisters en gegevens van hete kadaster na de oorlog verdwenen zijn en misschien wel vernietigd. De enkele oudere die nog in het dorp woonde konden zich de bewoners van ons huis niet herinneren. Omdat na de verdrijving Tsjechen en Roma's in de leegstaande huizen trokken kun je spreken van verjongde bevolking die niets van de oude bewoners wisten. Wel bleek uit de gesprekken dat zij een hekel hadden aan de Sudeten Duitsers. Deze hekel werd pijnlijk duidelijk toen het oude Duitse kerkhof dat aan ons pad ligt, werd gesloopt door de jeugd. Grafstenen werden kapot geslagen en s ' avonds vierden zij feest met bier en keiharde muziek tussen de graven. Toen kwamen de Tsjechen de bakstenen muur rond het kerkhof afbreken omdat zij de stenen konden gebruiken voor hun bouwsels. Daarna kwamen de Roma's met hun karretjes en zaagden op klaarlichte dag de prachtiger hekwerken rond de familiegraven weg voor de oudijzer boer.Iedereen wist wat er speelde en niemand deed iets want zo werd mij gezegd, het waren Duitsers die daar lagen. Het kerkhof, of eigenlijk de overblijfselen daarvan zijn nu geadopteerd door ern stichting die cultureel erfgoed uit Sudetenland in ere hersteld. Voor ons was het erg lastig omdat ons werd duidelijk gemaakt dat wij als buitenlanders het niet begrepen en ons er beter niet mee konden bemoeien.
 

Vodnik

† In Memoriam
Carla, dat is de ene kant van het sudetenverhaal!
Vraag anderen (oa Mila, moje manzelka) maar is naar wat er in dit gebied in 1938 gebeurd is, toen werden de tsjechen weggejaagd (onder andere Mila's grootouders, binnen 24 uur met 25kg bagage Decin verlaten, Zij hadden geluk, als employee van de spoorwegen kregen ze een deel van een treincoupe toegewezen om naar Praag te gaan).

Dit stukje geschiedenis is erg onderbelicht, maar heeft wel plaatsgevonden.

Pieter

Toevoeging: lees het verdrag van munchen 1938 er maar is op na!
http://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_van_München

http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/10740/het-verraad-van-munchen-1938.html


En eigenlijk zou je dit ook is moeten lezen, daar begon het eigenlijk mee:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vrede_van_Versailles_(1919)
 
1938 in Liberec. Leraarengezin met 3 klijne jongens moet verkassen want hun zijn Tsjechen. De jongste is ziek, heeft schurft. Moeder is al weg want zij is ondergedooken wegens joods eruitzien...maar is helemaal niet joods. Ach man, wat een dramas!
 
Het is vreselijk dat mensen elkaar zoveel pijn kunnen doen en het gaat maar door, je hoeft alleen de tv maar aan te zetten. wat ik schreef over Filipov Pieter, was niet perse om de kant van de Sudeten Duitsers te belichten, maar ik wilde beschrijven wat onze beleving/ervaring was in het begin. Gelukkig zijn de verhoudingen inmiddels genormaliseerd en wordt er met respect met elkaar aan beide zijden van de grens omgegaan.

Trouwens over beleving gesproken. In het eerste jaar dat wij met kinderen en kleinkinderen onze vakantie in het huis doorbrachten, kon onze oudste dochter het niet aanzien dat sommige graven werden verwaarloost en samen met twee zoontjes heeft zij onkruid verwijderd en de stenen schoongemaakt. Op een van de stenen was een foto te zien van een dame met ouderwets kapsel die voor de Tweede Wereldoorlog was gestorven. Onze dochter beweerde de volgende ochtend dat de vrouw van de foto haar s' nachts had bezocht. het gevolg was dat zij niet meer in deze slaapkamer durfde te slapen. Gelukkig is het bij dit ene bezoekje gebleven. Maar ik werd er aan herinnerd doordat er in dit topic werd geschreven over een huis waar het spookt. Gelukkig heeft ons huis een heerlijke warme uitstraling en voelde meteen goed aan toen wij het kochten. Toch vraag ik mij af of er in Tsjechie iets bekend is over spookhuizen.
 
Jullie hebben toch een warm vriendelijk huis dacht ik? Maar ik heb een nieuw topic geopend over spookhuizen. Er werd gezegd dat we het forum zelf interessant moeten maken, dit is dus mijn poging. Misschien zijn er meer mensen die een onderwerp hebben waar ze meer van willen weten of over discussieren.
 
Het allerlaatste huis in Obri dul, daar heeft een duitse familie gewoond en die haden een dochter in de leeftijd rond de 18 jaar en daarom kwamen bij hun jonge mannen op bezoek, partizaanen en ook van de duitse weerstand. Die moesten elkaar niet tegenkoomen....Eens is er toch van gekoomen en er werd iemand dwars door het raam op de trap naar de zolder doodgeschooten. De doode was een Tsjech. Er is een onderzoek geweest en de familie moest vertrekken.
Mijn vader heeft jaaren laater in dat huis te doen gehad want hij moest het daar weer bewoonbaar maaken naadat de geologische onderzoek van de Snezka afgeloopen was. Hij overnachte daar en had geregeld s'nachts in zijn slaap een droom dat een oudere man bij hem kwam en hem smeekte om het luik beneden voor het raam toch te plaatsen! Het zijn luiken geweest die men van binnen uit voor het raam zet en met een balkje vergrendelt. Bij mijn moeder kwam weer s'nachts een vrouw die in haar schort haar traanen droogte en steeds herhaalde: Wij hebben het niet gedaan, echt niet!
Ik heb er niets gedroomt maar jaaren laater naar de revolutie was ik er eens op een uitje en ben daar op die dag pardoes dat meijsje in kwestie tegengekoomen. Zij was al ouder, achter in de 60 en saamen met haar zoon die de heele roete op de videokamera aan het opneemen was. Toen zijn de videokameras noch erg groot en zwaar geweest en hij had wel wat te draagen gehad...Hun kwamen uit Nordhorn aan de Nederlandse grens.
 
Duitse verdrevenen krijgen eigen gedenkdag

27 augustus 2014 - Bron: ANP

De Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog uit de vroegere Duitse gebieden in Polen, Tsjechië en Rusland werden verdreven, krijgen hun eigen gedenkdag.

Op 20 juni, Wereldvluchtelingendag, zal Duitsland niet alleen aandacht besteden aan de vluchtelingen in de wereld, maar vooral aan de verdrevenen, heeft de regering woensdag besloten.

Het aantal Duitsers dat gedwongen de vroegere Duitse gebieden moest verlaten, wordt op zeker twaalf miljoen geschat. De meesten verlieten hun land tussen begin 1945 en 1949.

Een bekend voorbeeld zijn de Sudeten-Duitsers, die na de Tweede Wereldoorlog uit Sudetenland in het westen van het toenmalige Tsjecho-Slowakije werden verdreven. Volgens het Duitse bureau voor de Statistiek zijn daarbij 275.000 Tsjecho-Slowaakse Duitstaligen omgekomen, onder meer door moordpartijen en standrechtelijke executies.

Verdrijving
''Vlucht en verdrijving zijn een deel van de Europese geschiedenis in de 20e eeuw'', zei minister Thomas de Mazière van Binnenlandse Zaken.

Door de gedenkdag in te stellen heeft de regering volgens hem een ''bevredigend einde aan een lange en soms moeilijke discussie'' gemaakt.

De Bond van de Verdrevenen, die in 1958 werd opgericht, verzette zich jaren tegen de toenadering van de West-Duitse regering tot de landen in Oost-Europa, die begon met de zogeheten Ostpolitik onder bondskanselier Willy Brandt (1969-1974).
 
Sudeten-Duitsers zetten eerste stap in toenadering Tsjechië

Bron: De Volkskrant - Jan Hunin - 2 maart 2015

Bijna zeventig jaar na hun verdrijving uit Tsjechoslowakije hebben de Sudeten-Duitsers afstand gedaan van hun recht om terug te keren naar hun vroegere woonplaats. Ook het recht op een schadevergoeding werd uit het programma geschrapt. De Sudeten-Duitsers verwijderen daarmee het belangrijkste obstakel op weg naar de normalisering van de Duits-Tsjechische betrekkingen.

De beslissing viel afgelopen weekeinde in München tijdens een vergadering van de Landsmannschaft, een organisatie die aanleunt tegen de conservatieve vleugel van de Duitse christen-democraten. De toon werd er gezet door afstammelingen van de drie miljoen etnische Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog uit Tsjechoslowakije werden verdreven.
2f0f8e3d-129e-4f6e-a501-f7f9e0ef66bc.jpg

Met hun verdrijving betaalden de Sudeten-Duitsers de prijs voor hun steun aan Hitler. In 1938 hadden ze massaal de inlijving van hun gebied door nazi-Duitsland toegejuicht. Na de oorlog namen de Tsjechoslowaken wraak. Tijdens de etnische zuiveringen (1945-1948) kwamen tienduizenden Duitsers op gewelddadige wijze om het leven.

In 1990 veroordeelde de toenmalige Tsjechoslowaakse president Václav Havel de verdrijvingen, maar de weigering van de Sudeten-Duitsers om publiekelijk afstand te doen van hun eisen maakte de relatie er niet beter op. In 2002 gelastte de toenmalige Duitse kanselier Gerhard Schröder een bezoek aan Praag af na kritiek van zijn Tsjechische collega Miloš Zeman aan het adres van de verdrevenen.

Hoewel een terugkeer of zelfs een schadevergoeding nooit aan de orde was, bleven de eisen van de Sudeten-Duitsers voor onrust zorgen in Tsjechië. Na de val van het communisme werd de waarde van de achtergelaten bezittingen op 20 miljard euro geschat. Het voormalige Sudetenland beslaat ongeveer 40 procent van het Tsjechische grondgebied.

In 2009 eiste de Tsjechische president Václav Klaus in ruil voor zijn handtekening onder het Europese Verdrag van Lissabon dat het Handvest van de Grondrechten van de EU niet in Tsjechië van toepassing zou zijn. Hij vreesde dat de verdrevenen anders van het Europees recht gebruik zouden maken om hun na de Tweede Wereldoorlog verloren bezittingen te claimen.

81e8760f-9f0c-4879-a578-0c032b84fc8b.jpg
Ook de huidige president Zeman, een postcommunist, schrikt niet terug voor een beetje germanofobie. Tijdens de presidentsverkiezingen van vorig
jaar zette hij zijn concurrent Karel Schwarzenberg weg als vriend van de Duitsers, omdat die de verdrijvingen in strijd met de mensenrechten had genoemd. © EPA


Na het congres van afgelopen zondag zal het moeilijker worden om het Duitse spookbeeld op te roepen. Behalve afstand doen van hun rechten namen de Sudeten-Duitsers in München ook hun verantwoordelijkheid voor de in hun gebieden gepleegde oorlogsmisdaden. Ook in Tsjechië maken oude gevoeligheden langzaam maar zeker plaats voor toenadering. Vooral bij jongeren is er groeiende belangstelling voor de schaduwzijden van het verleden.
 

Ad Verschoor

Donateur
Van Barzdorf naar Božanov

9789402217025.jpg

Op zondag 14 juni reikte Leo Heerkens het eerste exemplaar van zijn boek 'Van Barzdorf naar Božanov' uit aan Karel Rejchrt, burgemeester van het Noord-Boheemse dorpje Božanov. In 'Van Barzdorf naar Božanov' beschrijft Heerkens de complexe geschiedenis van de Tsjechisch-Duitse betrekkingen van deze regio.

img_6481.jpg

Barzdorf, zoals het dorp vroeger heette, kent sterke Duitse wortels, maar daar is vandaag de dag weinig meer van te merken. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Sudeten-Duitse bevolking, net als elders in Tsjechoslowakije, op vaak gewelddadige wijze het land uit gezet. Heerkens raakte geïnteresseerd in het verleden van Božanov nadat zijn zoon er in 2005 samen met zijn gezin een camping begon. U kunt het boek hier bestellen.

Bron: hague.czechcentres.cz
 
Ons dorp heette Schönau en ligt net boven Broumov (Braunau). Van alle dorpen in de regio zijn boekjes verschenen over hoe het was tot 1945, inclusief gegevens per huis over de bewoners. Ook is er een heel mooi boek verschenen over de regio rond Broumov.
 
Het boekje over Schönau heet Die Gemeinde Schönau en deze boekjes zijn verkrijgbaar bij de informatiewinkel, niet de officiele info, in Broumov. Als je vanaf de grote parkeerplaats de trappen omhoog loopt, ga je bij de weg die naar het pleibn loopt linksaf en dan vlak aan het eind zit een lein, onregelmatig geopend winkeltje met heel veel info over Sudetenland. Het andere boek wat interessant is, is zowel bij de officiele info als in de winkel van het klooster verkrijgbaar en heet Die region Braunau auf historischen Abbildungen teil 1. Dit is een heel dik rood boek met een schat aan historische info over de gehele regio.
 

Ad Verschoor

Donateur
img-150916-195.onlineBild.jpg


Familie Liechtenstein ruziet met Tsjechië

De vorstelijke familie Von und zu Liechtenstein ligt weer op ramkoers met de Tsjechische republiek. De 'Prins van Liechtenstein Stichting', die optreedt namens de vorstelijke familie, stapt naar het Tsjechische Hooggerechtshof om in beslag genomen bezit terug te krijgen.


Tsjechië besloot na de Tweede Wereldoorlog voorgoed een einde te maken aan het 'Duitse probleem' in eigen land. Van de 2,4 miljoen Duitstaligen werden de bezittingen genationaliseerd en de gehele etnisch Duitse bevolking, die deels had geheuld met de nazi's, werd zonder omhaal de grens over gezet.

Onder de genaaste bezittingen waren ook kastelen en grote stukken land van de vorstelijke familie van Liechtenstein. Die was in verleden nauw verbonden met het Habsburgse keizerrijk en had in de loop der eeuwen veel bezittingen verkregen in het tot dat rijk behorende Moravië en Bohemen. Dat gebied kwam pas na de Eerste Wereldoorlog in een onafhankelijk Tsjecho-Slowakije.

De Tsjechen veegden de familie Von und zu Liechtenstein, die in de Tweede Wereldoorlog neutraal was, gemakshalve op één hoop met de Duitstaligen. Pas na de val van het communisme kreeg de familie weer een kans om via de rechter aanspraak te maken op het aloude bezit, maar zowel de Tsjechische staat als de meeste rechters gaven geen krimp.

Inzet van een nieuwe rechtszaak is 600 hectare land nabij Ricany, in de buurt van Praag, dat volgens Liechtenstein onrechtmatig in beslag is genomen.

Bron: haarlemsdagblad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Boží mlýny

Documentaire van Josef Císařovský over het grensgebied in de Šumava in Zuid-Bohemen - een betoverend landschap dat zwaar getekend is door de roerige naoorlogse geschiedenis.

Boží mlýny (Gods molens)
Tsjechië 2015
Regie: Josef Císařovský
Duur: 60 minuten
Engels ondertiteld

In de jaren 1945-1955 veranderde het prachtige landschap van de Zuid-Boheemse Šumava, gelegen aan de grens met Oostenrijk, in een gebied waar de dood overheerste. Het IJzeren Gordijn werd gebouwd, de Sudeten-Duitse bevolking verdreven en dorpen die te dicht bij de grens lagen met de grond gelijk gemaakt. Met 3D-animaties worden in deze documentaire vergeten en vernietigde kanten van de Šumava weer tot leven gebracht.

Toegang gratis.

Beeldmateriaal: Tsjechische Televisie

Plaats: Westersingel 9, 3014 GM Rotterdam
Datum: 15 februari 2017 om 19.30 uur
Georganiseerd door: České centrum
 
Bovenaan