De geschiedenis van een halfjoodse Tsjech in Meppel

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
In memoriam: Manfred Getreuer (90)

Meppel - Manfred Getreuer, oud-directeur van de Meppeler Machinefabriek, is op 16 december van het vorig jaar op 90-jarige leeftijd overleden. Manfred Getreuer, geboren 30 april 1928, van origine een Tsjech kende een zeer tumultueuze jeugd. Vanwege het feit dat zijn vader Kurt Getreuer van Joodse komaf was, begon de vlucht voor het leven en voor de NSDAP al in 1933.

MTAyODU3OV80MjEwODZjNjM0MDdkOWVmOWExZWMzYWI5ZTE3MmUwZTgxMDkzMDM4XzYyMHhDMTI4MHg4NTMuMzMzMzMzMzMzMzMrMCsyMQ==.jpg

Manfred Getreuer.

Kurt Getreuer had op dat moment een radiofabriek in Berlijn. Eén van zijn eigen medewerkers gaf Kurt Getreuer aan dat hij half-Joods was. Gelukkig werden de ouders van Manfred getipt over de op stapel staande arrestatie van zijn vader. Hals over kop, met achterlating van alle bezittingen, vluchtten zij naar Praag. Gescheiden van zijn ouders reisde de 6-jarige Manfred met zijn oudere broer Edgar dat jaar verder naar Parijs. Daar verbleven vele andere Oost-Europese vluchtelingen. Manfred's kleuterleidster was een Russische prinses.

Vanaf 1935 waren buitenlandse vluchtelingen in Frankrijk niet langer welkom door de economische crisis. Het gezin Getreuer vluchtte terug naar Tsjechië. Op 30 september 1938 bezette Duitsland het Sudetengebied van Tsjecho-Slowakije.

Begin maart 1939 vluchtte het gezin Getreuer naar Nederland. Op 14 maart 1939 bezette Nazi-Duitsland de rest van Tsjecho-Slowakije.

Steenwijk
In 1940 volgde Manfred de HBS in Steenwijk en ontmoette hij Ferda Broer uit Giethoorn. Dit was liefde op het eerste gezicht. Deze liefde mondde uit in een huwelijk dat bijna 65 jaar geduurd heeft. Een tweeling, Kurt Walter en Walter Kurt, werd in 1954 geboren en in 1960 jongste zoon Oscar. De medische wetenschap was in 1954 nog zo beperkt dat pas tijdens de bevalling van Kurt bleek dat er een tweede kind in aantocht was. Ferda Getreuer-Broer overleed eveneens op 90-jarige leeftijd op 2 januari 2018.

Manfred heeft de twee laatste oorlogsjaren op verschillende adressen ondergedoken gezeten. Na Dolle Dinsdag, 5 september 1944, en Market Garden in en rondom Arnhem in september 1944, durfde niemand meer onderduikers op te nemen. Manfred moest met spoed zijn onderduikadres verlaten. Op advies van politiecommissaris Bergsma in Steenwijk dook Manfred onder in het hol van de leeuw, in zijn ouderlijke huis in Steenwijk.

Op 13 april 1945 werd Steenwijk bevrijd door de Canadese troepen. Manfred kon voor het eerst weer naar buiten toe.

De oorlog heeft 68 leden van de familie Getreuer het leven gekost in vernietigingskampen van de nazi’s. Eén familielid is in de oorlog omgekomen bij zijn zoektocht naar zijn dochter.

Binnen het gezin van Manfred Getreuer was de oorlog tot 15 jaar geleden een totaal verzwegen periode.

Meppeler Machinefabriek
Manfred vroeg in 1946 naturalisatie voor het Nederlanderschap aan dat hem in 1954 werd gegund. Na de oorlog volgde Manfred de studie werktuigbouw aan de TU in Delft. Hij trad in 1952 in dienst bij Indola in Voorburg, een fabriek waar onder andere ventilatoren en haardroogkappen voor kapsalons werden gemaakt. Indola breidde uit in de Plaspoelpolder in Rijswijk en Manfred klom op tot adjunct-directeur.

In 1971 werd Manfred benoemd tot directeur van NV Meppeler Machinefabriek. Hij werd voor de functie gevraagd door de raad van commissarissen. Op zich opmerkelijk, omdat Manfred daar tijdens zijn TU-studie stage had gelopen en een zeer vernietigend verslag over het bedrijf had geschreven. Manfred werd zelfs door de TU gedwongen zijn excuses daarvoor aan te bieden bij de directie van de Meppeler Machinefabriek.

Tot aan zijn vut-leeftijd heeft Manfred Getreuer als president-directeur zowel de Meppeler Machinefabriek, Roden Staal scheepsluiken, Drachten Theatertechniek, Keppel Kunststof en de Keppelse IJzergieterij met succes geleid.

Ondergang fabriek
Zijn opvolger werd door een headhunter gevonden en door de raad van commissarissen benoemd. De nieuwe directeur wist de eens zo trotse Meppeler Machinefabriek, toonaangevend in het industriële bedrijfsleven van Meppel en wijde omgeving, naar de ondergang te werken. Hoewel zijn directe omgeving dit niet aan hem merkte, moet dat Getreuer veel pijn hebben gedaan.

Op 84-jarige leeftijd vierde Manfred Getreuer een uniek jubileum: hij was vijftig jaar lid van de Lions Club Meppel. Het komt in de wereld van de serviceclubs maar zelden voor dat een lid zijn gouden jubileum viert. Zijn motto ‘Eens een Lion, altijd een Lion’, toonde hij door zelden een bijeenkomst over te slaan.

Eén dag voor zijn verhuizing vanuit de vertrouwde woning aan de Oosterboerweg naar Delft, waar zijn zoon Walter woont, is Manfred Getreuer overleden. Hij werd in besloten kring in Rijswijk gecremeerd.

Bron: steenwijkercourant.nl
 

kuurgast

Donateur
5 Jaar geleden is zijn broer Edgar Getreuer overleden die getrouwd was met Gé Broer de zus van Manfred zijn vrouw Ferda.
Zijn levensverhaal is ook al zo bijzonder , zie het artikel over Edgar Getreuer op trouw.nl.
 
Bovenaan