De forel is weer terug in Šumava (Pstruh)

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door zapalky, 16-11-2020.

 1. "Het Laka-meer in het Šumava-gebergte werd in de twintigste eeuw zwaar beschadigd door zure regen. Nu verbetert de kwaliteit van het water weer en zijn er enkele tientallen forellen in het meer aangetroffen. Een wetenschapsteam doet onderzoek om erachter te komen hoe ze daar terecht zijn gekomen.

  Met een oppervlakte van minder dan drie hectare is Laka het kleinste meer in het Šumava-gebergte. Het is echter ook het hoogst gelegen en heeft nu een andere titel: het is het eerste meer in Šumava waar de forel terugkeert naar zijn wateren.

  De ontdekking heeft hydrobiologen van de Tsjechische Academie van Wetenschappen enthousiast gemaakt, omdat de Šumava-meren tot voor kort zo zuur waren dat er geen vissoort in kon overleven. De watersamenstelling in het gebied is echter sinds 1989 aan het veranderen en tien jaar geleden werd er een forel gespot in de stroom die uit het Laka-meer leidde.

  Hydrobioloog Petr Blabolil van het Biologiecentrum van de Tsjechische Academie van Wetenschappen vertelde de Tsjechische radio dat de terugkeer van forel naar Laka het resultaat is van verschillende factoren.

  “Het is te danken aan de beperkingen van de omringende industrie en aan verbeteringen in technologieën voor afvalinzameling. In het verleden werd de Laka vooral getroffen door uitlaatgassen die de lucht in kwamen en vervolgens het Ph-niveau van het meer verlaagden, waardoor het zuurder werd.

  “De plaatselijke bevers speelden ook hun rol, omdat ze dammen bouwden op de zijrivieren waardoor het meer zijn oppervlakte verhoogde en afvoerkanalen vormden. Het is hierdoor dat we denken dat de forel in het meer terecht is gekomen. "

  Hij heeft verschillende vinnenmonsters van de vissen verzameld die nu worden geanalyseerd door zijn collega Kateřina Soukalová.

  "Als we naar de schubben van de forel kijken, zien we jaarlijkse verhogingen vergelijkbaar met de jaarringen op de stronk van een boom. Met behulp van deze markeringen kunnen we vervolgens bepalen hoe oud de vis is."

  Het schatten van de leeftijd van de vissen die in het meer leven, is slechts een deel van het onderzoek, zegt Petr Blabolil. De belangrijkste focus zal liggen op genetica."

  Bron: https://english.radio.cz/trout-return-previously-acidic-sumava-lake-8700081

  “We willen weten of de forellenpopulatie in het Šumava-gebied anders is dan in andere delen van het land. Als dat zo is, zou het suggereren dat ze inheems zijn. Zo niet, dan zijn ze op de een of andere manier hierheen gebracht. "

  Het wetenschapsteam is van plan het meer volgend voorjaar opnieuw te bezoeken en op zoek te gaan naar vislarven. Indien gevonden, zal het het bewijs zijn dat forel niet alleen terug in het meer is, maar zich daar ook kan voortplanten.
   
  henniekootstradekiel, kuurgast en Saman vinden dit leuk/interessant.
 2. dennuzzz

  dennuzzz Donateur

  Zouden de forellen er niet gewoon via pootjes van vogels zijn gekomen?
   
  Saman vindt dit leuk/interessant.
 3. Saman en dennuzzz vinden dit leuk/interessant.

Deel deze pagina