De Eger fietsroute in West-Bohemen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Dit is de Eger fietsroute in de West-Bohemen in Tsjechië

Het fietspad langs de rivier de Eger in West-Bohemen komt tot leven. Waar eerder het pad vooral gebruikt werd door wandelaars is de route nu ook voor fietsers toegankelijk. De 223 kilometer lange fietsroute gaat door de schitterende vallei van de rivier de Eger en biedt smalle kloven met majestueuze rotsen waar je langs kastelen, pittoreske steden en historische kuuroorden komt.

cyklistika-karlovy-vary-foto-sm-studio.jpg


Fietsend door de riviervallei van de Eger
De Egerroute is een aangenaam fietspad dat één van de vijf schoonste rivieren van het land volgt. De Eger (Tsjechisch: Ohře) stroomt vanaf de grens met Beieren door een schitterend landschap naar het noorden van het land, waar de rivier uitmondt in de Elbe in de buurt van de stad Litoměřice.

litomerice-fietsen-foto-petr-polak.jpg


De fietsroute beslaat bijna 230 kilometer en is ook voor families ideaal vanwege de rustige paden en de geringe hoogteverschillen. De Egerroute wordt gemarkeerd met fietsmarkering nummer 6 en maakt vanaf Cheb tot Karlovy Vary deel uit van de Central-Europe EuroVelo route. De fietsroute gaat voor een groot deel langs de rivier de Eger, maar je wijkt regelmatig af van het water. Zo kom je ook door bossen, moet je enkele heuvels beklimmen en fiets je over rustige asfaltwegen of verharde grindpaden bestemd voor fietsers.

hrad-loket-foto-petr-lnenicka.jpg


Kastelen en majestueuze rotsformaties
De Eger fietsroute kan opgedeeld worden in vijf etappes, waarbij de trajecten ongeveer 40-60 kilometer per dag zijn. Starten kan bij de Tsjechisch-Beierse grens bij Slapany of in Cheb, een verrassend mooie stad met een kasteel, overblijfselen van vestingmuren en een stadsplein met elf oorspronkelijk gotische huizen bekend als Cheb Špalíček. In Slapany kun je het oude Slapany-spoor bewonderen dat werd opgericht in 1865 en liep tussen Cheb en de Duitse steden Waldsassen en Wiesau.

De Eger fietsroute vervolgt haar weg naar de mooie plaaten Mostov, Kynšperk en Sokolov waar ook kastelen zijn gelegen. Zo ook in de middeleeuwse stad Loket, waar een robuuste burcht boven de stad pronkt. Eén van de mooiste plekken is tussen Loket en Karlovy Vary waar je het natuurlijke landschap van de rotsen Svatoš kunt bewonderen. De granieten rotsformaties zijn ontstaan door de rivier de Eger die zich een weg baande door het granietmassief en hierdoor een diepe kloof creëerde. Wind, regen en vorst vormden massieve rotspilaren in het landschap.

karlovy-vary-foto-ladislav-renner.jpg


In- en ontspanning in West-Bohemen
De eerste 100 kilometer van de Egerroute gaat door de regio Karlovy Vary in West-Bohemen. Dit gebied staat bekend staat om haar historische kuuroorden met heilzame waterbronnen. Karlovy Vary is het beroemdste kuuroord van Tsjechië en beschikt over mooie architectuur en enkele lokale specialiteiten. Uit Karlovy Vary komt de nationale sterke drank Becherovka en ook de lokale spa-wafels ‘Lázeňské oplatky’ zijn het proeven waard. Karlovy Vary is een ideale plek om te overnachten tijdens een fietstocht langs de Eger. Er zijn veel hotels en je kunt er genieten van wellness. Zorg ervoor dat je genoeg tijd over hebt om door de colonnades te slenteren en het helende bronwater te proeven.

Door het land van de pils
De fietsroute voert ook door de regio Ústí en komt hier langs de steden Klášterec nad Ohří, Kadaň, Žatec en Louny. In dit gebied wordt al meer dan driehonderd jaar hop geteeld, vanwege het droge en relatief warme klimaat, gecombineerd met veel grondwater.

kadan-foto-www.czechtrails.com_.jpg


Žatec is dé hopstad van Tsjechië. In de plaats vind je een informatief hop- en biermuseum met een aangrenzende brouwerij. Bier- en fietshebbers kunnen vanaf hier zelfs een bierroute volgen welke langs 14 brouwerijen gaat in Duitsland en Tsjechië. De Egerroute komt langs twee brouwerijen van deze route. Naast hopvelden passeer je in de regio Ústí een oud vulkanisch gebied. Veel van de heuvels en bergen bestaan uit vulkanisch materiaal. In de pittoreske stad Litoměřice vloeit de Eger over in de rivier Elbe en eindigt deze gevarieerde rivierroute.

Meer informatie: www.czechtrails.com/routes/1336-egerradweg. Gratis fietskaarten aanvragen via amsterdam@czechtourism.com.

Bron: verkeersbureaus.info
 

Ad Verschoor

Donateur
Fietsen in Tsjechië doe je langs de prachtige Eger-fietsroute

Dat je goed kan wandelen en wintersporten in Tsjechië wisten we al. Maar wist je ook dat je onwijs goed kan fietsen in Tsjechië? De Eger fietsroute is hier het bewijs van. Het fietspad langs rivier de Eger in West-Bohemen is maar liefst 230 kilometer lang. De route neemt je mee door de schitterende vallei van de Eger, waar je langs kastelen, pittoreske steden en historische kuuroorden komt.

uitkijktoren-V%C3%A1vra-voetgangersbrug-over-de-Oh%C5%99e_-%C5%A0t%C4%9Bp%C3%A1n-L%C3%A1tal-1800x1200.jpg

Foto: Karlovy Vary

De Eger fietsroute
De Egerroute loopt langs één van de mooiste rivieren van Tsjechië. De Eger, in het Tsjechisch ook wel Ohře genoemd, stroomt vanaf de grens met Beieren naar het noorden van het land, waar de rivier uitmondt in de Elbe. Ondanks dat de route bijna 230 kilometer beslaat is de route geschikt voor families, vanwege de rustige paden en weinig hoogteverschil. De tocht wordt veelal in 5 dagen afgelegd. Ondanks de afstanden heb je naast het fietsen genoeg tijd voor een beetje sightseeing. Een gedeelte van de Egerroute maakt deel uit van de Central-Europe EuroVelo route en de tocht wordt gemarkeerd met fietsmarkering nummer 6. De route wijkt regelmatig af van het water. Zo kom je ook door bossen, fiets je over rustige asfaltwegen of verharde grindpaden en moet je enkele heuvels beklimmen.

Foto: Svatosske skaly

Credits: www.czechtrails.com

Fietsen door de mooiste plaatsen van Tsjechië
De Eger fietsroute kan je opdelen in vijf etappes, per dag fiets je dan ongeveer 40 tot 60 kilometer. Je kan de route starten bij de Tsjechisch-Beierse grens bij Slapany of in Cheb. Twee verrassend mooie steden gevuld met kastelen, overblijfselen van vestingmuren, elf oorspronkelijk gotische huizen bekend als Cheb Špalíček en het oude Slapany-spoor. Je kunt de steden gemakkelijk bereiken met de trein om zo aan het avontuur te beginnen. De Eger fietsroute vervolgt haar weg naar de plaasten Mostov, Kynšperk en Sokolov waar ook kastelen zijn gelegen. Zo ook in de middeleeuwse stad Loket, waar een robuuste burcht boven de stad pronkt. Eén van de mooiste plekken is tussen Loket en Karlovy Vary waar je het natuurlijke landschap van de rotsen Svatoš kunt bewonderen. Er valt dus genoeg te bezichtigen langs de route!

Svato%C5%A1-rotsen_%C5%A0t%C4%9Bp%C3%A1n-L%C3%A1tal-1800x1200.jpg

Foto: Štěpán Látal

Karlovy Vary, het beroemdste kuuroord van Tsjechië
De eerste 100 kilometer van de Egerroute gaat door de regio Karlovy Vary in West-Bohemen. Dit gebied staat bekend staat om haar historische kuuroorden met heilzame waterbronnen. Karlovy Vary is het beroemdste kuuroord van Tsjechië en beschikt over mooie architectuur en enkele lokale specialiteiten. Uit Karlovy Vary komt de nationale sterke drank Becherovka en ook de lokale spa-wafels ‘Lázeňské oplatky’ zijn het proeven waard!

Karlovy-Vary_-Ladislav-Renner-1800x1089.jpg

Foto: Karlovy Vary

Overnachten tijdens de Eger fietsroute
Tijdens deze vijfdaagse fietstocht zal je ook ergens moeten overnachten om je voor te bereiden op de volgende dag. Karlovy Vary is ook de ideale plek om te overnachten tijdens je fietstocht. Er zijn veel hotels en je kunt er genieten van wellness. Zorg ervoor dat je genoeg tijd over hebt om door de colonnades te slenteren en het helende bronwater te proeven.

Foto: Karlovy Vary

Foto: www.czechtrails.com

Hop, hop, gas erop!
De fietsroute gaat ook langs de steden Klášterec nad Ohří, Kadaň, Žatec en Louny, gelegen in de regio Ústí. In dit gebied wordt al meer dan driehonderd jaar hop geteeld, vanwege het droge en relatief warme klimaat, gecombineerd met veel grondwater. Žatec is dé hopstad van Tsjechië. Hier vind je een interessant hop- en biermuseum met een aangrenzende brouwerij. Misschien moet je wel even een extra overnachting inlassen.

Foto: Litoměřice_Ladislav

Foto: Karlovy Vary

Een fietsroute langs brouwerijen
Bier- en fietshebbers kunnen vanaf Žatec zelfs een bierroute volgen. Deze gaat langs 14 brouwerijen in Duitsland en Tsjechië. Je hoeft niet van de Egerroute af te wijken om een brouwerij te spotten want de route komt langs twee van deze brouwerijen. Naast hopvelden passeer je in de regio Ústí een oud vulkanisch gebied. De schitterende Egerroute eindigt in de pittoreske stad Litoměřice, waar de Eger over vloeit in de rivier Elbe.

Heb jij je trip inmiddels gepland? Vraag dan sowieso even de gratis fietskaarten aan.

Svato%C5%A1sk%C3%A9-Rocks-Karlovy-Vary-Region-Mark-BBDO-1800x1283.jpg

Foto: Karlovy Vary

Bron: thehike.nl
 
Geweldig hè, die route.
Hele stukken van gefietst. Vanuit Voorburg naar het Fichtelgebergte in Duitsland naar Cheb gefietst.
Daar raakten we de weg volledig kwijt en besloten we maar op de grote weg te gaan fietsen.
Enkele kilometers verder zagen we een verwijzing en konden we de binnenwegen weer oppakken.
Daarna over verschillende jaren de boven omschreven route gefietst.
Een aanrader.
 
Type reis: Fiets, wandelen
Wat is het pad: Geocaching, uitzicht
Afstand vanaf Var: 9 km

Het verleden van de Ohře riviervallei
De romantische vallei van de rivier Ohře ligt tussen Karlovy Vary en Loket en maakt deel uit van het beschermde landschapsgebied Slavkovský les. De vallei met een totale lengte van minder dan ongeveer acht kilometer is ontstaan door de rivier de Ohří, die het granietmassief van Karlovy Vary doorboorde door een diepe kloof. Op de linkeroever waren hoge granieten muren in massieve rotspilaren en piramides op veel plaatsen gebarsten als gevolg van geleidelijke erosie van wind en regen. In de eerste helft van de 19e eeuw werd de vallei een populaire excursiebestemming voor kuurgasten in Karlovy Vary. Tegenover het rotsstadje stond een kleine picknickherberg, waar fiacres uit Doubí en Karlovy Vary reden. In de herberg konden excursionisten op boten rijden.

De reis door de vallei verbergt veel verrassingen
Door toeristen gemarkeerde paden die het beboste heuvellandschap omringen, beginnen in Lokte, Doubí bij Karlovy Vary en Cihelen. De blauwe vallei-route van Doubí naar Lokte, 9 kilometer lang, voert door de diepe vallei zelf. Er is ook een educatieve route met twee haltes van Doubí met informatie op het gebied van geologie, archeologie, geschiedenis en plantkunde. Het natuurpad is 10 kilometer lang en voert je langs de linkeroever van de Ohře. Het pad eindigt in het dorp Hory.

De ingang van de vallei vanuit Karlovy Vary wordt beschermd door een enorm rotsachtig voorgebergte, waarop de overblijfselen zijn van de vroeg-middeleeuwse Slavische versterkte nederzetting Starý Loket, verlaten in het midden van de 10e eeuw. Hradiště in Tašovice is een bewijs van de oudste Slavische nederzetting in de omgeving. De archeologische vindplaats is een van de haltes op het natuurpad.

De grootste attractie van de vallei is echter ongetwijfeld de granieten rotsstad, genaamd Svatošské skály, gevormd door rotstorens met een karakteristieke blokscheiding. In 1933 werd de rotsstad uitgeroepen tot beschermd natuurgebied vanwege zijn unieke karakter, en in 2007 werd het erkend als nationaal natuurmonument door Jan Svatoš. De rotsen van Svatošské bieden ideale omstandigheden voor bergbeklimmen. Tegenover Svatošské skaly vindt u twee excursierestaurants en een populaire loopbrug over de Ohře, in de volksmond de "draaibrug" genoemd.

In de Ohře-vallei zijn de overblijfselen van oude mijnactiviteiten. In de rotsachtige steile hellingen zijn er verschillende uitgegraven galerijen en steenbergen. De geschiedenis van de plaatselijke winning van ijzererts en andere mineralen gaat waarschijnlijk terug tot de vroege middeleeuwen. Een van de bewijzen van deze activiteit is bijvoorbeeld de Venetiaanse galerie, genoemd naar Italiaanse goudzoekers die intensief zochten naar afzettingen van edelmetalen, mineralen en glasgrondstoffen in Karlovy Vary. De advertentie is gelegen aan een natuurpad.

Welke kant op
De vallei is alleen toegankelijk voor wandelen, fietsen en varen, toegang met de auto is verboden. De beste toegang vanuit Karlovy Vary is vanuit de wijk Doubí langs de blauwe toeristenroute. U wordt met bus nr. 6 van het openbaar vervoer vanuit Tržnice naar het startpunt gebracht. Aan de rand van Doubí is er ook een parkeerplaats voor auto's. De tweede optie is om vanaf de andere kant van de stad Loket door de vallei te lopen. Er rijden streekbussen of een trein naar de stad. In Loket kun je kano's of vlotten huren en de rivier door de hele rotsachtige kloof naar Karlovy Vary varen. Een fietspad van Karlovy Vary naar Lokte, dat deel uitmaakt van de ruggengraatfietsroute nr. 204, loopt ook door de hele vallei.

karlovyvary.cz
 
nog eentje van 3 km!

Type reis: Fiets, Wandelen
Wat is het pad: Geocaching, Uitzicht
Afstand vanaf Var: 3 km

Vorming van rotsformaties
Granieten rotsstad is ontstaan door de rivier Ohri, die in de elleboog en eiken prorvala Karlovy Vary granietmassief diepe kloof. Op de linkeroever van de inslag vormde de rivier hoge granieten muren . Door geleidelijke erosie en vorst door wind en regen werden de rotsgroepen opgesplitst in massieve rotspilaren en piramides .

Traditionele excursieplaats
In de eerste helft van de 19e eeuw werden bizarre rotsformaties in een romantische vallei een plaats van een snelle rivier, genoemd op basis van verschillende lokale legendes over de versteende huwelijksprocessie van Svatošská skála, een populaire excursiebestemming voor kuurgasten in Karlovy Vary . Tegenover de rotsen stond een kleine picknickherberg, waar fiacres uit Doubí en Karlovy Vary reden. In de herberg konden excursionisten op boten rijden. In het romantische tijdperk inspireerde de natuurlijke creatie verstrengeld met legendes veel kunstenaars, Johann Wolfgang Goethe, Theodor Körner of Sigmund Freud, om literair of dramatisch te schrijven . De plaatselijke legende verscheen ook in het sprookjesboek van de gebroeders Grimm .

In 1933 werd de rotsstad uitgeroepen tot beschermd natuurgebied vanwege zijn unieke karakter, en in 2007 werden de Svatošské-rotsen uiteindelijk door Jan Svatoš uitgeroepen tot Nationaal Natuurmonument . De objecten van bescherming zijn geomorfologisch unieke granieten rotsformaties, die een hoogte bereiken van wel 50 meter, met een karakteristieke blokscheiding. Fragmenten van inheemse dennen met het voorkomen van zeldzame en bedreigde plantensoorten zijn op de site bewaard gebleven.

Welke kant op
De romantische vallei is alleen toegankelijk via wandel-, fiets- en watertoerisme. Door toeristen gemarkeerde paden die het beboste heuvellandschap omringen, starten vanuit Lokte, Doubí bij Karlovy Vary en Cihelen. Het nationale natuurmonument maakt deel uit van het 10 kilometer lange natuurpad Doubí - Svatošské skály met 12 haltes met informatie op het gebied van geologie, archeologie, geschiedenis en plantkunde. Het rotsstadje ligt aan het fietspad van Karlovy Vary naar Lokta , waarlangs de ruggengraatfietsroute nr. 204 loopt. In de buurt van de rotsen vindt u twee excursierestaurants en een hangbrug over de Ohře, in de volksmond de " draaibrug " . De rotsen van Svatošské bieden ideale omstandigheden voor bergbeklimmen .

https://www.karlovyvary.cz/cs/svatosske-skaly
 
Bovenaan