De Eger fietsroute in West-Bohemen

Topic in 'West Bohemen' gestart door Ad Verschoor, 26-08-2020.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Dit is de Eger fietsroute in de West-Bohemen in Tsjechië

  Het fietspad langs de rivier de Eger in West-Bohemen komt tot leven. Waar eerder het pad vooral gebruikt werd door wandelaars is de route nu ook voor fietsers toegankelijk. De 223 kilometer lange fietsroute gaat door de schitterende vallei van de rivier de Eger en biedt smalle kloven met majestueuze rotsen waar je langs kastelen, pittoreske steden en historische kuuroorden komt.

  [​IMG]

  Fietsend door de riviervallei van de Eger
  De Egerroute is een aangenaam fietspad dat één van de vijf schoonste rivieren van het land volgt. De Eger (Tsjechisch: Ohře) stroomt vanaf de grens met Beieren door een schitterend landschap naar het noorden van het land, waar de rivier uitmondt in de Elbe in de buurt van de stad Litoměřice.

  [​IMG]

  De fietsroute beslaat bijna 230 kilometer en is ook voor families ideaal vanwege de rustige paden en de geringe hoogteverschillen. De Egerroute wordt gemarkeerd met fietsmarkering nummer 6 en maakt vanaf Cheb tot Karlovy Vary deel uit van de Central-Europe EuroVelo route. De fietsroute gaat voor een groot deel langs de rivier de Eger, maar je wijkt regelmatig af van het water. Zo kom je ook door bossen, moet je enkele heuvels beklimmen en fiets je over rustige asfaltwegen of verharde grindpaden bestemd voor fietsers.

  [​IMG]

  Kastelen en majestueuze rotsformaties
  De Eger fietsroute kan opgedeeld worden in vijf etappes, waarbij de trajecten ongeveer 40-60 kilometer per dag zijn. Starten kan bij de Tsjechisch-Beierse grens bij Slapany of in Cheb, een verrassend mooie stad met een kasteel, overblijfselen van vestingmuren en een stadsplein met elf oorspronkelijk gotische huizen bekend als Cheb Špalíček. In Slapany kun je het oude Slapany-spoor bewonderen dat werd opgericht in 1865 en liep tussen Cheb en de Duitse steden Waldsassen en Wiesau.

  De Eger fietsroute vervolgt haar weg naar de mooie plaaten Mostov, Kynšperk en Sokolov waar ook kastelen zijn gelegen. Zo ook in de middeleeuwse stad Loket, waar een robuuste burcht boven de stad pronkt. Eén van de mooiste plekken is tussen Loket en Karlovy Vary waar je het natuurlijke landschap van de rotsen Svatoš kunt bewonderen. De granieten rotsformaties zijn ontstaan door de rivier de Eger die zich een weg baande door het granietmassief en hierdoor een diepe kloof creëerde. Wind, regen en vorst vormden massieve rotspilaren in het landschap.

  [​IMG]


  In- en ontspanning in West-Bohemen
  De eerste 100 kilometer van de Egerroute gaat door de regio Karlovy Vary in West-Bohemen. Dit gebied staat bekend staat om haar historische kuuroorden met heilzame waterbronnen. Karlovy Vary is het beroemdste kuuroord van Tsjechië en beschikt over mooie architectuur en enkele lokale specialiteiten. Uit Karlovy Vary komt de nationale sterke drank Becherovka en ook de lokale spa-wafels ‘Lázeňské oplatky’ zijn het proeven waard. Karlovy Vary is een ideale plek om te overnachten tijdens een fietstocht langs de Eger. Er zijn veel hotels en je kunt er genieten van wellness. Zorg ervoor dat je genoeg tijd over hebt om door de colonnades te slenteren en het helende bronwater te proeven.

  Door het land van de pils
  De fietsroute voert ook door de regio Ústí en komt hier langs de steden Klášterec nad Ohří, Kadaň, Žatec en Louny. In dit gebied wordt al meer dan driehonderd jaar hop geteeld, vanwege het droge en relatief warme klimaat, gecombineerd met veel grondwater.

  [​IMG]

  Žatec is dé hopstad van Tsjechië. In de plaats vind je een informatief hop- en biermuseum met een aangrenzende brouwerij. Bier- en fietshebbers kunnen vanaf hier zelfs een bierroute volgen welke langs 14 brouwerijen gaat in Duitsland en Tsjechië. De Egerroute komt langs twee brouwerijen van deze route. Naast hopvelden passeer je in de regio Ústí een oud vulkanisch gebied. Veel van de heuvels en bergen bestaan uit vulkanisch materiaal. In de pittoreske stad Litoměřice vloeit de Eger over in de rivier Elbe en eindigt deze gevarieerde rivierroute.

  Meer informatie: www.czechtrails.com/routes/1336-egerradweg. Gratis fietskaarten aanvragen via amsterdam@czechtourism.com.

  Bron: verkeersbureaus.info
   
  RoJo, Saman, Pelhřimov en 1 andere persoon vinden dit leuk/interessant.
 2. Weer leuk om te lezen.
  Grote delen heb ik gefietst.
  Fantastisch om daar te fietsen.
  Ben je in de buurt?
  Ga dan daar fietsen.
   
  Ad Verschoor en Saman vinden dit leuk/interessant.
 3. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Fietsen in Tsjechië doe je langs de prachtige Eger-fietsroute

  Dat je goed kan wandelen en wintersporten in Tsjechië wisten we al. Maar wist je ook dat je onwijs goed kan fietsen in Tsjechië? De Eger fietsroute is hier het bewijs van. Het fietspad langs rivier de Eger in West-Bohemen is maar liefst 230 kilometer lang. De route neemt je mee door de schitterende vallei van de Eger, waar je langs kastelen, pittoreske steden en historische kuuroorden komt.

  [​IMG]
  Foto: Karlovy Vary

  De Eger fietsroute
  De Egerroute loopt langs één van de mooiste rivieren van Tsjechië. De Eger, in het Tsjechisch ook wel Ohře genoemd, stroomt vanaf de grens met Beieren naar het noorden van het land, waar de rivier uitmondt in de Elbe. Ondanks dat de route bijna 230 kilometer beslaat is de route geschikt voor families, vanwege de rustige paden en weinig hoogteverschil. De tocht wordt veelal in 5 dagen afgelegd. Ondanks de afstanden heb je naast het fietsen genoeg tijd voor een beetje sightseeing. Een gedeelte van de Egerroute maakt deel uit van de Central-Europe EuroVelo route en de tocht wordt gemarkeerd met fietsmarkering nummer 6. De route wijkt regelmatig af van het water. Zo kom je ook door bossen, fiets je over rustige asfaltwegen of verharde grindpaden en moet je enkele heuvels beklimmen.

  [​IMG]Foto: Svatosske skaly

  [​IMG]Credits: www.czechtrails.com

  Fietsen door de mooiste plaatsen van Tsjechië
  De Eger fietsroute kan je opdelen in vijf etappes, per dag fiets je dan ongeveer 40 tot 60 kilometer. Je kan de route starten bij de Tsjechisch-Beierse grens bij Slapany of in Cheb. Twee verrassend mooie steden gevuld met kastelen, overblijfselen van vestingmuren, elf oorspronkelijk gotische huizen bekend als Cheb Špalíček en het oude Slapany-spoor. Je kunt de steden gemakkelijk bereiken met de trein om zo aan het avontuur te beginnen. De Eger fietsroute vervolgt haar weg naar de plaasten Mostov, Kynšperk en Sokolov waar ook kastelen zijn gelegen. Zo ook in de middeleeuwse stad Loket, waar een robuuste burcht boven de stad pronkt. Eén van de mooiste plekken is tussen Loket en Karlovy Vary waar je het natuurlijke landschap van de rotsen Svatoš kunt bewonderen. Er valt dus genoeg te bezichtigen langs de route!

  [​IMG]
  Foto: Štěpán Látal

  Karlovy Vary, het beroemdste kuuroord van Tsjechië
  De eerste 100 kilometer van de Egerroute gaat door de regio Karlovy Vary in West-Bohemen. Dit gebied staat bekend staat om haar historische kuuroorden met heilzame waterbronnen. Karlovy Vary is het beroemdste kuuroord van Tsjechië en beschikt over mooie architectuur en enkele lokale specialiteiten. Uit Karlovy Vary komt de nationale sterke drank Becherovka en ook de lokale spa-wafels ‘Lázeňské oplatky’ zijn het proeven waard!

  [​IMG]
  Foto: Karlovy Vary

  Overnachten tijdens de Eger fietsroute
  Tijdens deze vijfdaagse fietstocht zal je ook ergens moeten overnachten om je voor te bereiden op de volgende dag. Karlovy Vary is ook de ideale plek om te overnachten tijdens je fietstocht. Er zijn veel hotels en je kunt er genieten van wellness. Zorg ervoor dat je genoeg tijd over hebt om door de colonnades te slenteren en het helende bronwater te proeven.

  [​IMG]Foto: Karlovy Vary

  [​IMG]Foto: www.czechtrails.com

  Hop, hop, gas erop!
  De fietsroute gaat ook langs de steden Klášterec nad Ohří, Kadaň, Žatec en Louny, gelegen in de regio Ústí. In dit gebied wordt al meer dan driehonderd jaar hop geteeld, vanwege het droge en relatief warme klimaat, gecombineerd met veel grondwater. Žatec is dé hopstad van Tsjechië. Hier vind je een interessant hop- en biermuseum met een aangrenzende brouwerij. Misschien moet je wel even een extra overnachting inlassen.

  [​IMG]Foto: Litoměřice_Ladislav

  [​IMG]Foto: Karlovy Vary

  Een fietsroute langs brouwerijen
  Bier- en fietshebbers kunnen vanaf Žatec zelfs een bierroute volgen. Deze gaat langs 14 brouwerijen in Duitsland en Tsjechië. Je hoeft niet van de Egerroute af te wijken om een brouwerij te spotten want de route komt langs twee van deze brouwerijen. Naast hopvelden passeer je in de regio Ústí een oud vulkanisch gebied. De schitterende Egerroute eindigt in de pittoreske stad Litoměřice, waar de Eger over vloeit in de rivier Elbe.

  Heb jij je trip inmiddels gepland? Vraag dan sowieso even de gratis fietskaarten aan.

  [​IMG]
  Foto: Karlovy Vary

  Bron: thehike.nl
   
  Pelhřimov vindt dit leuk/interessant.
 4. Geweldig hè, die route.
  Hele stukken van gefietst. Vanuit Voorburg naar het Fichtelgebergte in Duitsland naar Cheb gefietst.
  Daar raakten we de weg volledig kwijt en besloten we maar op de grote weg te gaan fietsen.
  Enkele kilometers verder zagen we een verwijzing en konden we de binnenwegen weer oppakken.
  Daarna over verschillende jaren de boven omschreven route gefietst.
  Een aanrader.
   
  PuNkEnStEiN, Ad Verschoor en Pelhřimov vinden dit leuk/interessant.

Deel deze pagina