Kunst David Cerny

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Nieuw kunstwerk van Cerny in Charlotte (VS)

Vorige week is een nieuw werk van David Cerny, "Metalmorphosis" onthuld in Charlotte, North Carolina. De feestelijke gebeurtenis werd door verschillende Amerikaanse en Tsjechische afgevaardigden bijgewoond evenals de Tsjechische "underground" groep Plastic People of the Universe.

Het werk is een 14 ton zware roestvrijstalen constructie met tal van motoren en elektronika. Het moeilijkst was, volgens Cerny, om van in het begin de nodige onderaannemers en construkteurs te vinden voor het project.

Het werk maakt deel uit van een fontein in een publiek park in een burelenbuurt in de stad Charlotte. Het werk is zeven meter hoog en bestaat uit horizontaal draaiende inoxplaten die een hoofd vormen en vervormen.

cerny_fontana.jpg


metalmorphosis.jpg
Zo'n zelfde hoofd van David Černý staat ook op cruiseschip Harmony of the Seas.
Het is vergelijkbaar met de bewegende kop van Franz Kafka in Praag en die in de Amerikaanse stad Charlotte, North Carolina.
worlds-largest-cruise-harmony-of-the-seas-03.jpg

Blikvanger – hét Hoofd

Dé artistieke blikvanger op de Harmony of the Seas is zonder twijfel ‘het hoofd’ van de Tsjechische kunstenaar David Cerny (1967). Op de Royal Promenade, de grote winkelstraat aan boord, staat een enorm groot glimmend hoofd. Dit draaiende beeld is gemaakt van roestvrijstaal en ziet er uit als een hoofd dat is opgebouwd uit lagen. Lagen die los van elkaar kunnen draaien waardoor het hoofd steeds in beweging is.Bron wilmatakesabreak.nl.
 

kuurgast

Donateur
Klopt, David Černý heeft een kunstwerk van Zátopek's bewegende benen onthuld in winkelcentrum Quadrio van Praag, waar hij ook een bewegend beeld van Franz Kafka heeft staan. De benen moeten een verbinding leggen tussen de spelen in Rio, Praag en het olympisch park in Lipno. De benen zijn een verwijzing naar Emil Zátopek wiens handtekening die dit jaar het logo vormt van het Tsjechische team in Rio.
David Černý heeft nog veel meer bewegende benen die meegaan naar Rio en daar opgehangen zullen worden of via projectie te zien zullen zijn. Hij krijgt niet overal in Rio vergunning om ze op te hangen.
Bron oa praguemonitor.com.

HEP63b31d_MAFRAMICHALULA.jpg
 

kuurgast

Donateur
Als ik weer in Praag ben en het is klaar, ga ik zeker even kijken.
Het is al enkele maanden klaar, zie deutsch.radio.cz + david-cerny-tour.com/en-lilith.

Beeldhouwer David Černý opent een permanente tentoonstelling van zijn werken.

De Tsjechische beeldhouwer David Černý bereidt zich voor op de opening van een permanente tentoonstelling van zijn werken. Het wordt gebouwd in een van de gebouwen van de voormalige distilleerderij in de wijk Smíchov in Praag, die om redenen van monumentenbescherming behouden moet blijven. Het gebouw ligt tegenover het MeetFactory-centrum, dat Černý al enkele jaren samen met vrienden runt. Naast een permanente tentoonstelling van Černý's werken zijn in het industriële gebouw ook enkele elementen uit de voormalige distilleerderij te zien.
De kunstenaar vertelde zondag aan persbureau ČTK dat het museum, dat hij het "Musoleum" noemt, op 1 april open gaat voor het publiek.
Bron deutsch.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
De kunstenaar vertelde zondag aan persbureau ČTK dat het museum, dat hij het "Musoleum" noemt, op 1 april open gaat voor het publiek.
Het Musoleum is open.

Dit is vrij ongekend: David Černý is waarschijnlijk de eerste levende Tsjechische kunstenaar die zijn eigen museum heeft. Hij opende het in de brouwerij van de voormalige Smíchov-distilleerderij.
De vijf verdiepingen tellende tentoonstellingsruimte bevindt zich in het beschermde distilleerderijgebouw van het voormalige industriegebied en bevat ook een café en uitkijkterrassen. Ook in het interieur van de galerie zijn enkele elementen uit de distilleerderij van toen verwerkt.
Zie foto's op seznamzpravy.cz + prazsky.denik.cz.
Website musoleum.cz.
 
Bovenaan