Kunst David Cerny

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Deze nacht is een zwart doek over het Bulgaarse onderdeel gehangen waardoor het nu niet meer zichtbaar is. Volgens de uitvoerende werknemer wilde het Tsjechische voorzitterschap dat het gebeurde zonder de aanwezigheid van camera's of pers. De vanmorgen toekomende werknemers reageerden verdeeld tegenover dit ingrijpen.

idnes.cz

JTE289202_p200901200227401.jpg
 
Ik vind, dat er goed over nagedacht is en vind Entropa leuk. Het is niet bedoeld om iemand te kwetsen, maar Cerny probeert op zijn manier de stereotyp/ideen van EU landen te laten zien.

Iemand kan zich daarover gaan ergeren, andere vindt het leuk, en andere misschien interessant genoeg om erover na te gaan denken, want er zit wel wat in, denk ik.

Kan me voorstellen, dat het beetje te veel of provocatief is voor sommige mensen, maar dat kan je over zo veel dingen zeggen. Nix is perfect.

Ik vind het een gelukte missie, nu kan maar een blinde & doofe persoon zeggen, dat hij niet weet, dat Tsjechie in EU is (of een hele simpele persoon.. dat heb ik trouwens meegemaakt afgelopen zaterdag bij het postkantoor).
 

Freddy2005

† In Memoriam
David Cerny zal subsidies voor Entropa terugbetalen

De Tsjechische kunstenaar David Cerny, de man achter het omstreden kunstwerk "Entropa" dat in het Brusselse Justus Lipsiusgebouw hangt, is bereid om de subsidies die hij kreeg van de Tsjechische autoriteiten om het kunstwerk te maken, terug te betalen. Dat heeft het Tsjechische agentschap CTK woensdag bericht.
Cerny gaf toe dat hij zijn opdrachtgever, het Tsjechische voorzitterschap van de EU, had misleid door het werk alleen te realiseren, in plaats van een werk voor te stellen gemaakt door 27 artiesten van evenveel Europese lidstaten.

De Tsjechische autoriteiten hebben hem nu een nieuw contract laten tekenen waarin de artiest zich engageert om de subsidies terug te betalen. Die bedroegen 1,9 miljoen Tsjechische kronen, zo’n 75.000 euro. Cerny zal ook de huurkosten van ongeveer 50.000 euro terugstorten.

"Entropa" leidde nog voor de onthulling vorige week tot een stevige controverse. De EU-landen worden op het kunstwerk in de meest stereotiepe clichés voorgesteld. Bulgarije nam het niet dat het als een Turks toilet werd voorgesteld. Het landsymbool van Bulgarije is nu bedekt met een zwarte sluier.

Het kunstwerk lijkt intussen wel in de smaak te vallen van het grote publiek. Het kan op de goedkeuring rekenen van 68 procent, aldus een peiling die woensdag werd bekendgemaakt op de officiële website van het Tsjechische voorzitterschap.

Behalve de subsidies, zouden privésponsors "Entropa" met tien miljoen Tsjechische kronen (zo’n 400.000 euro) hebben gefinancierd, aldus het agentschap CTK.

standaard.be

eu2009.cz
 
23 Januari 2009

Timmermans blij met EU-kunstwerk

Staatssecretaris van Europese Zaken Timmermans vindt dat het Tsjechische kunstwerk in een EU-gebouw in Brussel "heel geslaagd" is. Dat het werk tot discussie leidt, is juist de bedoeling van kunst, zei hij in de Tweede Kamer.


In het metershoge kunstwerk zijn alle EU-landen op een persiflerende manier afgebeeld. Over de hurk-wc's die Bulgarije voorstellen, is een gordijntje gehangen omdat dat land beledigd was.

Nederland ligt geheel onder water en te zien zijn alleen minaretten. Timmermans kan zich wel vinden in de afbeelding. Hij noemde die "een combinatie van een eeuwenoude vrees en een nieuwe".

http://www.nos.nl/nos/artikelen/2009/01/art000001C97CC3CD18BA58.html

Mijn idee ook.
 
en het leuke is, de Fransozen zijn sinds gisteren weer eens massaal aan het staken ...
dus 1 vooroordeel is al uitgekomen.
De rest zal ook weinig tijd nodig hebben volgens de meeste Tsjechen hier...eerdaags staan jullie allemaal tot aan de lipjes in het water aldus onze buren en vrienden etc..haha!!!
Is echt het eerste waar ze mee komen als ze ook maar ruiken dat je uit Nederland komt! :lache:
 

Freddy2005

† In Memoriam
Embryo, nieuwste werk van Černý in Praag

Deze week is een werk opgehangen van de kunstenaar David Černý aan de gevel van het prestigieuze Na Zábradlí theater aan het Anenské náměstí 5 in Praag.

Het ongeveer 1 meter hoge werk stelt een embryo voor dat van binnenuit verlicht wordt. Het is opgehangen aan de afgeschuinde hoek van de gevel ter hoogte van de eerste verdieping.

Het is opnieuw een "schokkend" werk dat Cerny heeft gemaakt voor de 50 ste verjaardag van het theater.

De directrice van het theater, Doubravka Svobodová, zei dat ze had ingestemd met de installatie van het werk zonder te weten wat het was. Vanzelfsprekend is er zowel een groep voor- als tegenstanders van het werk, dat nu reeds als ongeschikt voor het decoreren van de gevel bestempeld wordt.

radio.cz

67064.jpg


ct24.cz (videoreportage)

67085.jpg


nazabradli.cz
 
Bovenaan