Dan z príjmu hrazená v Holandsku za námorníka/lodníka, kormidelníka, kapitána

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Máte trvalé bydlište v Ceské republice a pracujete jako námorník/lodník, kormidelník, kapitán apod. pro firmu, pusobící v oblasti vnitrozemské lodní dopravy, se sídlem v Nizozemí?

Tato skutecnost má vliv na Vaše danové povinnosti (dan z príjmu) a Vaše sociální a zdravotní pojištení.
...

Obratte se na nás, nejlépe písemne, s Vašimi dotazy a chcete-li prípadne využít našich služeb.

https://www.hartmanova.eu/cz/dan_z_prijmu_lodnik_matrose_holandsko/
 

kuurgast

Donateur
Ministerstvo financí pro server iDNES.cz uvedlo, že celková částka doměřené daně pro lodníky činila v únoru 2017 29 milionů korun. „Týká se celkem 270 lodníků a tří zdaňovacích období, tedy let 2013, 2014 a 2015,“ řekl mluvčí ministerstva Jakub Vintrlík. Podle Spolku lodníků je ale počet takto postižených lodníků mnohem vyšší – aktuálně téměř 800. zdroj echo24.cz.
ekonomika.idnes.cz.
 

kuurgast

Donateur
Lodníci dluží na daních. Stát jim je nechce odpustit.

Lodníci pracující v Nizozemí mají vracet vysoké částky. Ministerstvo financí se opírá o smlouvu z dob komunismu.

Lodníci nyní na celý případ upozorňují rovněž prostřednictvím nových webových stránek cesti-lodnici.cz. „Vzhledem k tomu, že ne všichni lodníci měli dostatek peněz, banky jim zamítly žádosti o půjčky, kterými by zaplatili své dluhy, a proto jim finanční úřady zastavují veškerý majetek. Někteří z nás se tak dostali až na úplné dno,“ uvádí v prohlášení lodníci na webu, který zahrnuje i on-line petici bojující za změnu sporné smlouvy.

Petice čítá už čtyři stovky podpisů, námořníci ji hodlají předat nizozemskému velvyslanectví v Praze. Současně s tím lodníci založili na konci listopadu odbory.

Smlouva z roku 1974

V září 2016 řada lodníků obdržela od Finančního úřadu v Děčíně a Ústí nad Labem dopisy, prostřednictvím kterých byli vyzváni, aby se dostavili k ústnímu jednání. Po osobním jednání jim bylo sděleno, že porušili smlouvu z roku 1974, mezi Českou republikou a Nizozemským královstvím. A že se zpětnou platností musí uhradit daně za roky 2013, 2014, 2015. Do té doby je lodníci hradili v Nizozemí. Smlouva z roku 1974 se vztahuje pouze na posádky lodí a letadel. Jakýkoliv jiný zaměstnanec pracující v Nizozemí odvádí daně tam.

Zdroj: decinsky.denik.cz.
 

kuurgast

Donateur
Stovky šífáků na Děčínsku nesmí do práce kvůli uzavření hranic.

Velmi tvrdě dopadlo vyhlášení stavu nouze a uzavření hranic na Děčínsko. Stovky lodníků nebudou moci v příštích týdnech do práce. Pracují totiž v Německu nebo Nizozemsku
a české úřady je za hranice nepustí.
Pro mnohé z nich to bude představovat velké, především finanční potíže.

Sednout do auta a po mnoha hodinách cesty se nalodit v Amsterdamu nebo na Rýnu v Německu, to je běžná součást života stovek lidí nejen z Děčínska. Živí se totiž jako lodníci u zahraničních rejdařů. S tím je ale teď na nějakou dobu konec. „Výjimka pro posádky nákladních lodí platí jen tehdy, pokud přímo na lodi překračují česko – německé hranice. Pro lodníky pracující v zahraničí,
Zdroj: decinsky.denik.cz.
 
Bovenaan