Fotografie Dagmar Hochová, fotografe

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Czechoslovakia through the lens of Dagmar Hochová

Ter gelegenheid van de World Press Freedom Day, organiseert ČC Rotterdam in samenwerking met Moravská galerie, de eerste openbare tentoonstelling van de bekende Tsjechische fotograaf Dagmar Hochová in Nederland. De tentoonstelling is te zien van 1 mei tot 1 juli in Den Haag.Plaats: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, 2511 CL Den Haag
Datum: 1 mei t/m 30 juni 2019
Georganiseerd door: České centrum
 

kuurgast

Donateur
Tentoonstelling De kracht van solidariteit t/m 19 juli 2019

Voor het eerst in Nederland te zien: werken van de Tsjechische fotografe Dagmar Hochová. Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Persvrijheid (3 mei) organiseert de Kunstcommissie, in samenwerking met het Tsjechisch Centrum, de tentoonstelling “De kracht van solidariteit”.

Ruim 30 krachtige zwart-witbeelden worden getoond op de schermen en de muren in de hal van Nieuwspoort. Hochová’s foto’s zijn beelden van het leven van de lokale bevolking in het communistische Tsjecho-Slowakije vóór 1989.

Dagmar Hochová (1926 – 2012) was in eigen land vooral bekend door haar foto’s van kinderen. Het label van ʻkinderfotograaf’ beviel haar niet en was onterecht. Zij maakte ook politiek of sociaal geëngageerde opnamen die destijds niet in het openbaar mochten worden gepresenteerd want zij pasten niet in het toenmalige totalitaire systeem.

De nu getoonde foto’s van Hochová zijn impressies van absurde situaties die ontstonden door het onlogisch functioneren van de communistische economie, van door het regime verworpen intellectuele en kunstenaarselites, en zijn series uit kindertehuizen of instellingen voor verstandelijk beperkten. Dit deel van haar oeuvre werd pas bij een breder publiek bekend door de boeken en tentoonstellingen die de fotografe realiseerde na de Fluwelen Revolutie in 1989.

Hochová’s mening over fotografie en de rol van fotografie in de samenleving werd gevormd door de beweging van de zogeheten humanistische fotografie die halverwege de jaren 50 van de vorige eeuw sterk in opkomst was. De boodschap ervan was: ongeacht culturele en lokale verschillen horen we bij één ras dat werkt, rust, zich verheugt, lijdt, veinst, lief heeft, gelooft en ook twijfelt.

Deze tentoonstelling is t/m 19 juli 2019 in Nieuwspoort.
Geopend van maandag tot vrijdag 10.00 - 17.00 uur.
Bezoekers moeten aanbellen bij de voordeur.
Toegang VRIJ.

Bronnen nieuwspoort.nl + hague.czechcentres.cz.
De tentoonstelling wordt zelfs gemeld in de Tsjechische media, zie lidovky.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur
Dagmar Hochová: finissage

Op maandag 1 juli vindt de feestelijke afsluiting van de tentoonstelling van Dagmar Hochová plaats - in aanwezigheid van de Tsjechische ambassadeur Jana Reinišová.

Plaats: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, 2511 CL Den Haag
Datum: Maandag 1 juli 2019 van 16.00 tot 18.00 uur
Georganiseerd door: České centrum


 
Bovenaan