Cuijk - Prerov

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Erepenning Prerov voor twee Cuijkenaren

Jo Muijtjens en Jos Hagens viel vorige week de eer te beurt om in de Cuijkse partnerstad Prerov in Tsjechië een erepenning van de stad te mogen ontvangen.

De penning Jan Amos Komensky, in Nederland bekend als Comenius, wordt al 45 jaar uitgereikt aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de positieve bekendheid van de stad Prerov. Jo Muijtjens en Jos Hagens, allebei woonachtig in Cuijk, werde beloond voor hun inzet voor de stichting Cuijk-Prerov, die nauwe betrekkingen tussen de partnersteden onderhoudt. Michael Palinek, een inwoner van Prerov, kreeg de penning voor zijn succesvolle sportcarrière in volleybal en beachvolleybal.

De erepenning werd uitgereikt in het kasteel van Prerov door burgemeester Lajtoch in aanwezigheid van veel belangstellenden waaronder Frans Bus. De voorzitter van stichting Cuijk-Prerov ontving in 2003 als eerste buitenlander deze penning. Het gezelschap werd na de onderscheiding getracteerd op een concert.

2010-44-prerov.jpg


De drie gedecoreerden tonen hun eremedaille: v.l.n.r. Michael Palinek, Jo Muijtjens en Jos Hagens.

boxmeer.kliknieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
CUIJK - De stedenband tussen Cuijk en Prerov (Tsjechië) bestaat 20 jaar. De jumelage wordt dit jaar in Cuijk gehouden en wel van donderdag 7 tot en met zondag 10 juni. Er komen ongeveer 40 Tsjechen naar Cuijk.

Doelstelling van de in 1992 opgezette stedenband is het uitwisselen van ervaringen en cultuur en om kennis te maken met elkaars leven en werken. “Daarom organiseren wij uitwisselingen op een zo breed mogelijke basis, zoals bijv. sport, milieu, bejaardenzorg, cultuur, industrie en hobbyclubs”, vertelt Frans Bus van de Stichting Cuijk-Prerov. “Voor de uitwisseling in juni (die ook samenvalt met Cuijk Keigoed) zijn wij nog op zoek naar gastgezinnen die, samen met ons, onze Tsjechische gasten een fijn weekend willen berzorgen. Enkele activiteiten zijn ook samen met de gastgezinnen.”
Mensen die interesse hebben om tijdens de jumelage als gastgezin te fungeren, kunnen contact opnemen met Frans Bus via telefoon (0485) 316 276 en/of (06) 2500 2978.
 
Cuijkse Stier voor Tsjechische Zdenka Sekerová

Zdenka Sekerová (66) uit Prerov, Tsjechië, is vrijdagmiddag onderscheiden met de Cuijkse Stier. Sekerová heeft zich de afgelopen twintig jaar ingezet voor de stedenband tussen Prerov en Cuijk. Zij heeft volgens het gemeentebestuur veel bijgedragen aan de positieve bekendheid van Cuijk in Prerov. Een delegatie uit de Tsjechische stad brengt dezer dagen weer een bezoek aan Cuijk.

De Cuijkse onderscheiding werd vrijdagmiddag door burgemeester Wim Hillenaar aan de delegatie uitgereikt. Mevrouw Sekerová kon wegens familieomstandigheden deze keer niet naar Nederland afreizen.

© Gelderlander
 

kuurgast

Donateur
Voorbereidingen "Cultuur aan de Maas, Internationaal" zijn gestart

Voor de fijnproevers van kunst en cultuur zal op zondag 25 augustus 2013, in het centrum van Cuijk veel te genieten zijn. Door de werkgroep "Cultuur aan de Maas 2013" wordt flink nagedacht om met een aantal culturele verrassingen te komen. Als thema staat voor deze Culturele Dag 2013 "Cuijk Cultuur Internationaal" centraal.


Tijdens deze tiende editie van het festival zal Cultuur Internationaal dus centraal staan. Cultureel Hart Cuijk heeft het plan bedacht om de jumelage steden van de gemeente Cuijk bij onze feestelijkheden van het tweede lustrum te betrekken. Gedacht hierbij is aan de zes Lindens (resp. Belgie, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Spanje) Prerov in Tsjechië, Maldon in Engeland en Jintan in China.

Het is de bedoeling uit bovengenoemde steden een culturele afvaardiging uit te nodigen om zich op zondag 25 augustus tijdens de tiende editie van Cultuur aan de Maas, internationaal te presenteren.

Bron: cultureelhartcuijk.nl.
 

Ad Verschoor

Donateur
Internationaal toernooi om Aviko Cup op 28 - 29 mei

Dit jaar organiseert voetbalvereniging SIOL voor de 42e keer het internationale voetbaltoernooi om de Aviko Cup. Dit is het grootste sportevenement van het jaar in de gemeente Cuijk.


image-6019304.jpg


Vanuit Engeland, Duitsland en België doen er meer dan 70 jeugdteams van de F t/m C-categorie mee aan het prestigieuze toernooi, waarbij SIOL tevens gebruik mag maken van de voorzieningen van hockeyvereniging Civicum, honkbalvereniging Bullfighters en voetbalvereniging JVC Cuijk.

Wij zijn in het bijzonder blij met de komst van 2 teams van 1. Fc Viktorie Prerov uit Tsjechië. De gemeente Cuijk heeft al jaren een stedenband met deze stad en wij hopen dat er nu ook een duurzame uitwisseling tot stand gaat komen tussen 1. Fc Viktorie Prerov en SIOL. Vergelijkbaar met de uitwisseling die SIOL al jaren heeft met Maldon Saints, in 2017 vieren we het 40-jarig jubileum van die uitwisseling.

De aftrap van het toernooi is op vrijdagavond 27 mei wanneer alle jeugdteams van SIOL een wedstrijd spelen tegen hun vader, moeder, broer of zusje. Op 28 en 29 mei worden de wedstrijden om de Aviko Cup vanaf 9.30 uur gespeeld op het sportpark aan de Groenendijkse Kampen.

Bron: cuijksweekblad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Kunstenaars uit Cuijk exposeren in zusterstad Prerov

CUIJK/PREROV | Omdat het 25 jaar is geleden dat de gemeenten Cuijk en Prerov (Tsjechië) een stedenband aangingen, gaan verschillende Cuijkse kunstenaars in de Tsjechische stad exposeren.

Het verzoek daarvoor kwam van Lada Galova. Zij is organisator van diverse kunst- en cultuurevenementen in Prerov.
Frans Bus, voorzitter van de stichting Cuijk-Prerov, zei meteen ja tegen dit verzoek.
In samenspraak met kunstenaar Titus Peters zijn diverse andere kunstenaars benaderd om mee te doen en kunstwerken aan te leveren. Een groot aantal kunstenaars heeft medewerking toegezegd en er zijn inmiddels al diverse kunstwerken aangeleverd. De eerste lading van tien kunstwerken is inmiddels in Prerov aangekomen, de rest gaat eind juli op transport. De tentoonstelling wordt 4 augustus om 17.00 uur geopend door de burgemeester van Prerov en eindigt 24 september.
De galerie waar de Cuijkse kunst te zien is, is gevestigd in het kasteel Zámek Prerov, gelegen in het centrum van de stad, aan het plein Horní Námestí, waar ook het Komeniusmuseum is te vinden.
Info bij Frans Bus: 06.25002978.

Bron: kliknieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Informatieve en geslaagde uitwisseling in Přerov

2017-12-08%20Informatieve%20en%20geslaagde%20uitwisseling%20in%20P%C5%99erov.jpg


Wethouder Maarten Jilisen: “De stedenband met Přerov wordt nog steeds breed gedragen door de inwoners van beide gemeenten.”

Vanuit de gemeente Cuijk worden internationale vriendschapsbanden onderhouden met het Engelse Maldon, verschillende Europese Lindens via de jumelage “Linden-groet-Linden” en met het Tsjechische Přerov. De Stichting Cuijk-Přerov organiseerde van 18 tot en met 22 oktober 2017 (samen met haar partnerstichting in Přerov) een uitwisseling naar de Tsjechische zusterstad, mede naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van deze stedenband.

Delegatie
Om-en-om organiseren de stichtingen in Cuijk en Přerov tweejaarlijks een uitwisselingsbezoek aan hun zustergemeente. Dit keer bracht een delegatie uit Cuijk een bezoek aan Přerov. De grote delegatie bestond onder andere uit vertegenwoordigingen van voetbalclub SIOL, de Pantein Zorgroep, Scouting Cuijk en Hengelsportvereniging De Hantert. Ook een aantal kantklossters (erg populair in Přerov), kunstenaars en De Tröters (de Hofkapel van Carnavalsvereniging de Nölers) maakten deel uit van de Cuijkse delegatie. Namens het gemeentebestuur van Cuijk nam wethouder Maarten Jilisen deel aan de uitwisseling.

Programma
2017-12-08%20Informatieve%20en%20geslaagde%20uitwisseling%20in%20P%C5%99erov%203.jpg


Het bezoek begon met een lunch, in aanwezigheid van burgemeester Vladimír Puchalský van Přerov. Verder werden er tijdens het 5-daagse bezoek diverse gezamenlijke en andere activiteiten georganiseerd. Gezamenlijk werd bijvoorbeeld een bezoek gebracht aan het oude centrum van Přerov, de lokale bierbrouwerij, het kasteel en het meer van Tovacov, en het Michailov Park. In dit park staat overigens een kunstwerk dat enkele jaren geleden door het gemeentebestuur van Cuijk werd geschonken aan de stad, bij gelegenheid van het 750-jarig bestaan Přerov. Daarnaast werd elk van de vertegenwoordigingen gedurende het bezoek gekoppeld aan haar “tegenhanger” in Přerov. Zo hadden de leden van Scouting Cuijk een deelprogramma samen met “Skautské středisko Přerov”, werd de vertegenwoordiging van Voetbalvereniging SIOL gekoppeld aan “FC Kozlovice” en werden de vertegenwoordigers van de Zorggroep Pantein aan hun zorgcollega’s in Přerov.

Jubileum
Wethouder Maarten Jilisen van Cuijk bezocht met collega-wethouder Tomáš Navrátil diverse sportaccommodaties, waaronder het lokale ijshockeystadion, de overdekte tennishal, de turnhal van Přerov en het zeer duurzaam uitgevoerde 50-meterzwembad (met onder andere verwarming door zonnecollectoren). Ook bracht hij een officieel bezoek aan burgemeester Puchalský van Přerov. Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de stedenband tussen Cuijk en Přerov (1992-2017), overhandigde wethouder Jilisen een verkleinde, bronzen replica van het grote standbeeld van Heer Jan I van Cuijk aan de burgemeester van Přerov.

2017-12-08%20Informatieve%20en%20geslaagde%20uitwisseling%20in%20P%C5%99erov%202.jpg


Wethouder Maarten Jilisen: “Al met al een zeer geslaagde en informatieve uitwisseling. Het bezoek heeft opnieuw bevestigd dat de stedenband tussen Cuijk en Přerov volop leeft en vooral ook breed gedragen wordt door de inwoners van beide gemeenten. Geen wonder dat deze stedenband al een kwart eeuw bestaat. Complimenten aan de beide stichtingen in Cuijk en Přerov.”
 

Ad Verschoor

Donateur
e07d54eb-403f-4c1d-a4e9-2fa5cda1dc6b.jpg


Zomerkamp explorers in Tsjechië

Ieder jaar gaan de explorers van Scouting Cuijk avontuurlijk op zomerkamp; meestal ergens in Nederland, België of Duitsland. Maar dit jaar gaan de explorers naar Tsjechië!

Afgelopen seizoen hebben ze hard gewerkt tijdens verschillende acties om de reis mogelijk te maken. Ze verblijven samen met leeftijdsgenoten van scoutinggroep Prerov een hele week in een afgelegen gebied midden in de natuur van Oost-Tsjechië. Tijdens dit primitieve kamp is er geen elektriciteit, stromend water of andere luxe. Alles zullen zij zelf moet opbouwen en regelen.

Bron: kliknieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Fototentoonstelling over Cuijk en partnerstad Prerov

De contacten tussen de stad Prerov in Tsjechië en Cuijk bestaan al sinds 1989. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Tsjechische Republiek heeft de stichting Prerov-Cuijk, de tegenhanger van de Cuijkse stichting, een fototentoonstelling gemaakt over de georganiseerde gezamenlijke activiteiten tussen beide.

16f48bf3-2add-4597-975b-b28d4e1dc7dd.jpg

De fototentoonstelling.

In 1992 werd Prerov officieel de partnerstad. In de loop der jaren hebben er vele activiteiten plaatsgevonden in Cuijk en Prerov. Ter gelegenheid van al deze feestelijkheden is een delegatie uit Cuijk in het weekend van 27 oktober te gast geweest in Prerov. De fototentoonstelling werd geopend door bestuursleden uit Prerov in het bijzijn van enkele bestuursleden van de Stichting Cuijk-Prerov uit Cuijk.

Bron: kliknieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
78098b18-6184-4c69-91cf-06746e503b6b_thumb840.jpg

Frans Bus legde afgelopen donderdag een krans bij de beeltenis van oud-directeur Rausnitz van Meopta.

Cuijkenaar Frans Bus bij kranslegging WOII in Prerov

Ook in Prerov, de zusterstad van Cuijk in Tsjechië, is 75 jaar vrijheid herdacht. Frans Bus, voorzitter van de stichting Cuijk-Prerov, was afgelopen donderdag uitgenodigd door kolonel Dušan Krpec om bij die herdenking aanwezig te zijn.

Bij de gasten waren veel vertegenwoordigers van het leger, maar ook de Amerikaanse attaché Jon Fisher en de Canadese ambassadeur Randy Godrey. Bus legde een krans bij de beeltenis van oud-directeur Rausnitz van Meopta. Deze inmiddels overleden man heeft hij gekend, omdat tijdens één van de uitwisselingen de Cuijkse gasten op excursie zijn geweest in de fabriek.

Bron: kliknieuws.nl
 
Bovenaan