Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Dief steelt auto met baby op achterbank

PRAAG - Een dief heeft in Tsjechië een auto gestolen waar een baby van zes maanden in zat. De dief ontdekte het kindje vermoedelijk pas 5 kilometer verderop en liet het daar achter op een parkeerplaats. Het meisje werd door een voorbijganger ontdekt en ongedeerd aan haar moeder teruggegeven.


De 41-jarige moeder had de auto met draaiende motor en met het kind slapend op de achterbank voor de deur van een school in Praag geparkeerd om een ander kind op te halen. In de luttele minuten die ze daarvoor nodig had, ging de dief er met de auto vandoor.

Het voertuig is later beschadigd teruggevonden. De dief is nog spoorloos.

Bron: telegraaf.nl
 

kuurgast

Donateur
Dief deed zich voor als Tsjechische vrachtwagenchauffeur en stal 18 ton chocolade

Tot nu toe onbekende daders hebben een voor België bestemde lading chocolade gestolen. De dieven hadden 15 november de vrachtwagen geladen met 18 ton Milka-chocolade ter waarde van ongeveer 50.000 euro bij een fabrikant in het Oostenrijkse Bludenz. Sindsdien ontbreekt elk spoor van de lading en de dieven.

Een Tiroolse transporteur zou het transport van de lading chocolade van Bludenz naar België verzorgen. De transporteur heeft de rit echter uitbesteed aan een Hongaars bedrijf die het vervolgens weer aan een Tsjechisch bedrijf uitbesteedde.

De dader reed, zich voordoende als werknemer van het Tsjechische bedrijf, maandag met een oplegger uit Bludenz. Hij bracht 33 pallets in rekening.

De lading is echter tot nu toe niet in België aangekomen. De politie vermoedt dat de kentekenplaten op de trekker zijn gestolen omdat ze niet overeenkwamen met de documenten. De gepresenteerde transportdocumenten zijn volgens de politie uiteraard totale vervalsingen.

De zwendel van de dieven is echter niet nieuw: al in 2011 laadden onbekende daders in Bludenz een vrachtwagen met ongeveer 18 ton chocolade en verdwenen vervolgens spoorloos met de lading.

Bronnen transport-online.nl + vol.at.
 

Ad Verschoor

Donateur
Rothschild betrokken bij complot rond omstreden Tsjechische miljardair

Rothschild & Co. is aangeklaagd in de Verenigde Staten omdat de bank de Tsjechische miljardair Radovan Vitek in het geheim zou hebben geholpen om de controle te krijgen over een vastgoedbedrijf.

Rothschild hielp Vitek toegang te krijgen tot de Orco Property Group in Luxemburg zodat de miljardair het hele bedrijf kon leegtrekken. Volgens een hedgefonds dat de zaak heeft aangespannen gaat het hier om een fraudebedrag van in totaal één miljard dollar, schrijft Bloomberg.

Complot
Het hedgefonds uit New York had naar eigen zeggen een ‘aanzienlijk’ belang in Orco.
Het fonds was op een rapport gestuit van de Luxemburgse financiële waakhond, de Commission de Surveillance du Secteur Financier, over een onderzoek naar Vitek en een medesamenzweerder, oud-directeur Jean-Francois Ott van Orco.
“Rothschild maakte samen met Vitek onderdeel uit van een complot,” stelde het hedgefonds.

Geheime ontmoetingen
De Luxemburgse toezichthouder stuitte op bewijs voor geheime ontmoetingen tussen Vitek, Ott en hun adviseurs, aldus het fonds.
Een woordvoerder van de waakhond zei dat hij de zaak momenteel onderzoekt.
Rothschild was niet bereikbaar voor commentaar.

Zuid-Afrika
Eerder dit jaar kwam de steenrijke bankiersfamilie ook al negatief in het nieuws, toen Zuid-Afrikaanse vakbonden claimden dat de Rothschilds Zuid-Afrikaanse staatsbedrijven probeerden over te nemen.
In een verklaring lieten de vakbonden weten dat ze ‘de handen ineengeslagen hebben tegen de egoïstische en hebzuchtige Rothschilds’.

Bron: ninefoornews.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
“Fout hout” leidt tot invallen in Nederland en Tsjechië

Midden-Nederland – De politie Midden-Nederland, de NVWA en het Functioneel Parket hebben vandaag op zes locaties invallen gedaan vanwege een groot onderzoek naar de import van hout. Dit zogenoemde ‘foute hout’ is afkomstig uit Myanmar en wordt via Tsjechië geïmporteerd naar Nederland. De import van het hout zonder de juiste certificering is door de EU verboden omdat het mogelijk afkomstig is van illegale kap.


hout.jpg


De invallen van vandaag vonden verspreid over het hele land plaats. In de provincies Utrecht, Gelderland en Noord-Holland werden bedrijven en woningen doorzocht. Ook in Tsjechië hebben de politie en de NVWA in samenwerking met de Tsjechische autoriteiten een inval gedaan. Bij de invallen zijn naast grote hoeveelheden hout, ook administraties en gegevensdragers in beslag genomen. “We verdenken de betrokken bedrijven ervan dat ze moedwillig de regels omzeilen om toch dit hout binnen Nederland te verhandelen,” zegt rechercheur Arno Paas.

Het hout waar de invallen om draaien, is afkomstig uit Myanmar. Het gaat om hoogwaardig teakhout. Dit kostbare hout wordt vooral gebruikt voor de betimmering van het dek van luxe jachten. Er is dan ook veel geld mee te verdienen. Maar er is een keerzijde.

Sinds 2013 is de Europese houtverordening van kracht. Om wereldwijde ontbossing tegen te gaan heeft de EU een verbod ingesteld op het op de markt brengen van illegaal gekapt hout. Bedrijven moeten nagaan of er mogelijk illegaal hout in hun keten aanwezig is en maatregelen nemen om dat risico verwaarloosbaar te maken. Zo moeten zij documenten verzamelen over de kap, het verzagen, transport en export van het hout. Ook moeten zij nagaan of er bijvoorbeeld sprake is van illegale kap of corruptie. Indien nodig moeten ze aanvullende audits uitvoeren. Andere opties zijn overstappen op gecertificeerd hout of afzien van de import. Myanmar geeft geen informatie over de herkomst van het hout, waardoor niet is na te gaan of het hout legaal is gekapt.

Bron: 112vdg.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Engelsman die Tsjechische studente verkrachtte moet 10 jaar de cel in

De Haagse rechtbank veroordeelt een 40-jarige Brit die een jonge Tsjechische studente verkrachtte bij treinstation Hollands Spoor in Den Haag tot tien jaar cel. Hij is ook schuldig bevonden aan een verkrachting in 2009 in de omgeving van Venlo.


De Brit ontkent beide verkrachtingen. Op 19 september 2018 had hij een date met een vrouw op Hollands Spoor. Hij arriveerde te laat op het station, waardoor hij de afspraak misliep. De man bleef rondhangen in de stationsbuurt en kwam terecht bij de prostitutiezone in de Geleenstraat. Vervolgens zou hij onverrichter zake teruggelopen zijn naar Hollands Spoor en sprak daar de Tsjechische studente aan.

Ze liepen gezamenlijk naar een speeltuintje in de buurt, en kletsten met elkaar op een bankje. De rechtbank vindt bewezen dat hij haar daar verkracht heeft. ,,De seks was met wederzijdse toestemming”, verklaarde de verdachte zelf, twee weken geleden tijdens de zitting. Zij had zin in seks, benadrukte hij. De rechter heeft dat verhaal nu terzijde geschoven.

Schadevergoeding
,,Ik voel me behandeld als een stuk vlees”, liet de Tsjechische vrouw in een schriftelijke verklaring aan de rechtbank weten. Ze deed in Den Haag een economische hbo-studie, maar heeft die na een jaar afgebroken, vanwege de traumatische ervaring. De Brit moet haar van de rechtbank ook een schadevergoeding betalen van 13.000 euro.

De rechtbank vindt dat de man tevens schuldig is aan een verkrachting van een jonge vrouw in de omgeving van Venlo, tien jaar geleden. Zijn DNA werd gevonden op een kledingstuk van het slachtoffer, die hij ’s nachts van de fiets gerukt zou hebben. “De verdachte heeft de levens van twee jonge vrouwen gedeeltelijk verwoest”, zei de aanklaagster twee weken geleden. Ze eiste zes jaar cel en TBS tegen de Brit. De rechtbank kiest er voor hem een langere celstraf op te leggen van tien jaar, maar dan zonder TBS. Hij moet het slachtoffer van de verkrachting in Venlo ook dertienduizend euro betalen.

Bron: ad.nl
 

kuurgast

Donateur
Benešov ziekenhuis werd aangevallen door de Russische ransomware-virus Ryuk.

Het ziekenhuis in Benešov werd in december vorig jaar aangevallen door de Russische ransomeware Ryuk. Dit werd dinsdag aangekondigd door een woordvoerster van de politie. Politieonderzoeken naar ongeautoriseerde toegang tot de computer en gegevensdrager zijn aan de gang. Het bureau wacht op informatie van het Tsjechische Cyber and Information Security Office (NÚKIB).

Het virus verlamde ziekenhuisoperaties op 11 december en niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. De Tsjechische radio informeerde eerder over het virus. Het ziekenhuis was pas op 30 december weer normaal. De vertegenwoordigers van het ziekenhuis schatten het bedrijfsverlies voor december op 38 miljoen kronen (1,5 miljoen euro).

Volgens de commissaris heeft het ziekenhuis niets betaald aan de aanvallers. "Ik heb geen informatie over iemand die om losgeld zou vragen, dus we gaan niet eens om met het losgeld,"
zei Jaroslava Pokorná Jermanová tegen Radiožurnál.

Woordvoerder van de politie van de Moravisch-Silezische regio Pavla Jiroušková vertelde Radiožurnál dat dezelfde categorie van virussen ook werd geïdentificeerd in het geval van een cyberaanval op OKD-mijnen. Er wordt echter nog steeds onderzocht of het dezelfde virusversie en dezelfde georganiseerde groep was als in het geval van het Benešov-ziekenhuis.
Bronnen irozhlas.cz, radio.cz/de + radio.cz/en.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische man in Venlo aangehouden voor mensensmokkel

In Venlo is in de nacht van zondag op maandag een 54-jarige man uit Tsjechië aangehouden voor mensensmokkel. De arrestatie werd verricht door het grensoverschrijdende politieteam, een samenwerking van de Marechaussee en de Duitse politie.

Het speciale politieteam volgde een auto met Tsjechisch kenteken vanaf de Bundesautobahn 40 in Duitsland richting de Nederlandse grens. Ter hoogte van Venlo zetten de agenten de auto aan de kant voor controle.

De bestuurder overhandigde een Tsjechisch paspoort. De twee passagiers konden echter geen identiteitsbewijs tonen. Na onderzoek ter plekke, werd de bestuurder aangehouden voor mensensmokkel.

Bron: limburger.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjech veroordeeld voor hennepkwekerij in De Wijk

Een 57-jarige man uit Tsjechië is veroordeeld tot één maand voorwaardelijke gevangenisstraf voor het kweken van hennep in een pand in De Wijk en het illegaal aftappen van stroom voor de kwekerij. Ook moet hij ruim 18.000 euro betalen aan de staat. Dat heeft de man volgens de rechtbank verdiend aan de verkoop van één oogst.


In een afgelegen woonboerderij aan de Stapelerveldweg vond de politie in september 2016 ruim vijfhonderd hennepplanten verdeeld over twee kweekruimten. Die dag werd behalve de destijds 53-jarige Tsjech ook een 20-jarige landgenoot aangehouden. Zij huurden de boerderij.

Schadevergoeding voor diefstal stroom
Bij de politie heeft de oudste verklaard dat de wietkwekerij van hem was en dat hij alles zelf had aangelegd. De stroom werd buiten de meter om afgetapt. Daarvoor moet hij van de rechtbank 2.000 euro schadevergoeding aan energieleverancier Enexis betalen.

Deel oogst mislukt
De politie is er vanuit gegaan dat de Tsjech één keer heeft kunnen oogsten. Een derde deel van de oogst was mislukt, vertelde de man, en die heeft hij daardoor niet kunnen verkopen. De rechtbank vindt dat er genoeg aanwijzingen zijn dat hij in totaal 18.461 euro heeft verdiend met de hennephandel. Die criminele winst wordt afgepakt.

Bron: rtvdrenthe.nl
 

kuurgast

Donateur
83484287_4895694470448024_3435325395522551808_o.jpg


Migranten ontdekt onder verborgen luik in auto

De Koninklijke Marechaussee heeft donderdagmiddag in Hoek van Holland twee vreemdelingen opgepakt die illegaal de oversteek naar Engeland wilden maken. Ze werden ontdekt onder een speciaal aangebrachte bodemplaat in de kofferbak van een auto.

Tijdens de uitreiscontrole van de ferry naar Engeland controleerden Marechaussees een personenauto met Brits kenteken. Bij controle van de paspoorten van de inzittenden twijfelden de verbalisanten over de echtheid. Daarop werd de hele auto doorzocht. De twee leden van de Marechaussee zagen dat de bodemplaat in de auto niet origineel was. Bij het optillen ervan zagen zij een vrouw liggen. Onder de stoelen op de achterbank kwam vervolgens nog een man tevoorschijn. De vreemdelingen hebben vermoedelijk de Iraakse nationaliteit en gaan het vreemdelingentraject in.

De 43-jarige chauffeur en de 43-jarige bijrijder, beide uit Tsjechië, zijn opgepakt op verdenking van mensensmokkel en identiteitsfraude. De Tsjechische verdachten zijn in verzekering gesteld. Het onderzoek naar de mensensmokkel loopt onder leiding van het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

Bronnen rijnmond.nl + facebook.com/KoninklijkeMarechausseeOfficieel.
 

Ad Verschoor

Donateur
Voortvluchtige Tsjech loopt tegen de lamp in Weert

Een Tsjech met nog tien maanden celtegoed in zijn geboorteland, is dankzij een opstootje in Weert tegen de lamp gelopen. De gezochte man hoorde bij een groepje van vier man dat in de nacht van vrijdag op zaterdag slaags was geraakt in de stationstunnel, schrijft de politie van Weert op Facebook.

Het slachtoffer meldde zich bij een passerende politiewagen, waarna de agenten de drie anderen aanhielden en controleerden. Daarbij kwam de identiteit van de Tsjech aan het licht. De man wordt overgedragen aan de Tsjechische autoriteiten.

De vechtpartij zelf liep met een sisser af. Het slachtoffer wilde geen aangifte doen, waarmee de zaak voor de politie was afgedaan.

Bron: 1limburg.nl
 

kuurgast

Donateur
Heb het bewust onder de aandacht gebracht omdat ook in Nederland afgelopen maand hackers hebben toegeslagen.
Hackers vielen de database van het Universitair Ziekenhuis in Brno aan.

Een hackeraanval heeft op vrijdag de werking van de universiteitskliniek in Brno stopgezet. Deze informatie uit drie onafhankelijke bronnen werd vrijdagochtend door premier Andrej Babiš (partij Ano) bevestigd aan persbureau ČTK. Volgens ČTK werken computers met patiëntgegevens niet. De kliniek is daarom begonnen met het verplaatsen van patiënten naar andere ziekenhuizen, aldus de woordvoerster van de Zuid-Moravische hulpdiensten.
Bron radio.cz/de.
 

kuurgast

Donateur
NÚKIB waarschuwt voor cyberaanvallen op ziekenhuizen en andere doelwitten

De National Cyber and Information Security Authority (NÚKIB) waarschuwt voor de dreiging van cyberaanvallen op ziekenhuizen en andere doelen. Volgens hem zijn ze de komende dagen te verwachten, zei de woordvoerder van het bureau Radek Holý donderdag. Volgens NÚKIB bevinden deze aanvallen zich al in de voorbereidende fase, wat voornamelijk gebeurt via de zogenaamde spear phishing-campagne.

“Onze bevindingen, inclusief de activiteiten van onze partners, hebben ertoe geleid dat we deze waarschuwing hebben afgegeven. De informatie waarover we beschikken leidt tot een redelijke bezorgdheid over de reële dreiging van ernstige cyberaanvallen op grote doelwitten in Tsjechië, maar vooral op gezondheidszorgsystemen ”, aldus NÚKIB-directeur Karel Řehka.

Volgens NÚKIB zijn er mogelijk meer ernstige cyberaanvallen op informatie- en communicatiesystemen in Tsjechië. Volgens het Bureau kan deze grootschalige campagne ernstige gevolgen hebben voor de beschikbaarheid, vertrouwelijkheid of integriteit van informatie voor belangrijke informatie- en communicatiesystemen.

Van de informatie waarover NÚKIB beschikt, kunnen er de komende dagen aanvallen worden verwacht. Het Bureau beoordeelt deze dreiging op een hoog niveau, dus de dreiging is zeer waarschijnlijk.

Eind maart heeft een cyberaanval een computernetwerk in het psychiatrisch ziekenhuis in Kosmonosy, Mlada Boleslav, lamgelegd. De bekendste zaak van vorig jaar was dat het computernetwerk werd stilgelegd en dat het ziekenhuis in Benešov door een hackeraanval verlamd raakte.

Bron lidovky.cz
 

Ad Verschoor

Donateur
Luchthaven en ziekenhuizen in Tsjechië doelwit van cyberaanvallen

De luchthaven van Praag en een regionaal ziekenhuis in Tsjechië waren afgelopen weekend doelwit van cyberaanvallen. In beide gevallen wisten de partijen de aanvallen af te slaan.


Een woordvoerder van de luchthaven van Praag meldt dat pogingen tot cyberaanvallen vroegtijdig zijn ontdekt. De aanvallen zouden gericht zijn op de website van de luchthaven.

Een regionaal ziekenhuis in het Tsjechische Karlovy Vary is zaterdagnacht tweemaal doelwit geweest van een cyberaanval. Ook verschillende andere Tsjechische ziekenhuizen maakte kort voor het weekend melding van cyberaanvallen. Ook in deze gevallen zouden de aanvallen succesvol zijn afgeslagen.

Toenemende hoeveelheid aanvallen
De Tsjechische cybersecurity waakhond NUKIB waarschuwde afgelopen week al voor een toenemende hoeveelheid cyberaanvallen. Aanvallers zetten malware in om systemen van slachtoffers te beschadigen of onbruikbaar te maken. Een anonieme Tsjechische overheidsfunctionaris stelt dat niet bewezen is wie achter de aanvallen zit. Wel zouden de aanvallen het werk zijn van een 'serieuze en geavanceerde aanvaller'.

De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Tomas Petricek neemt de aanvallen hoog op en noemt de aanvallen 'extreem roekeloos' met het oog op het coronavirus. "Ik hoop dat onze experts ontdekken wie wil dat Tsjechië de strijd tegen deze ziekte verliest", aldus Petricek op Twitter.

Bron: executive-people.nl
 

kuurgast

Donateur
Cyberaanvallen op Tsjechische ziekenhuizen of luchthavens? Aanval wordt georganiseerd door een buitenlandse grootmacht, de tracks leiden naar Rusland.

Door de verspreiding van covid-19 beleeft Tsjechië een van de moeilijkste periodes in de moderne geschiedenis. Bovendien hebben zorginstellingen sinds vorige week te maken met nog een gevaarlijk virus, maar het verspreidt zich over het netwerk.

De hackers vielen ziekenhuizen in Ostrava, Olomouc, evenals in de regio's Pardubice en Karlovy Vary aan. Het ministerie van Volksgezondheid en de luchthaven van Václav Havel werden ook niet verlaten.

Onderzoekers zijn geneigd te concluderen dat een wereldmacht achter de aanslagen zit, met name Rusland. LN bevestigde dit met twee geloofwaardige bronnen die dicht bij het onderzoek waren. 'Het is georganiseerd door een buitenlandse mogendheid. Het begint te laten zien dat Rusland erachter zou kunnen zitten. Er staan IP-adressen in,' vertelde aan LN een hoge officier van het onderzoeksteam. Zijn woorden werden bevestigd door een lid van de Staatsveiligheidsraad. 'Het lijkt op Rusland', voegde hij eraan toe, maar werkt nog steeds aan de analyse van beveiligde gegevens.

De directeur van het nationale bureau voor cyber- en informatiebeveiliging (NÚKIB) Karel Řehka antwoordde op de vraag of hij kan bevestigen of weerleggen dat Rusland achter de aanslagen zit,: "Ik zal geen commentaar geven op uw vraag."
Bron lidovky.cz.

De Ambassade van Rusland in Tsjechië heeft al gereageerd op het artikel.
 
Bovenaan