Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
De locatie van cyberaanvallen op Tsjechische ziekenhuizen wordt onthuld. De sporen leiden naar het noorden van Moskou.

Redactie van Seznam Zprávy ontving de eerste gedetailleerde informatie, waaronder de specifieke naam van een van de aanvallers. De manier waarop computersystemen van ziekenhuizen worden aangevallen is atypisch, waarbij analisten het hebben over provocatie en de 'oorlogsverklaring'.

Seznam Zprávy werkt samen met een groep Tsjechische ethische hackers die zich bezighouden met cyberveiligheid en hun taak is om hen te beschermen tegen hackers en ze mogelijk ook te identificeren. Het werk was succesvol, dus we weten niet alleen de eerste details over de aanvallen, maar ook de naam van een van degenen die aan de aanvallen hebben deelgenomen.

De eerste bevinding is dat we een ietwat "andere" aanval voor de boeg hebben.

Hackers kunnen meestal de sporen achter zich vegen en meestal komt niemand met hun succesvolle aanvallen. En zo ja, dan met een lang tijdsinterval, dan is het niet meer mogelijk veel te ontdekken. Bovendien willen aanvallers meestal iets: gegevens of geld.

De aanvallen die momenteel plaatsvinden op de Tsjechische doelen zijn echter anders.
'De aanvallen zijn raar', zegt een van de ethische hackers. 'Ze gaan lang mee en de aanvaller zelf wil eigenlijk niets. Tegelijkertijd moet het hem veel geld kosten ', beschrijft de ongebruikelijke omstandigheden van de laatste aanvallen van een analist, wiens naam de redactie niet publiceert uit angst voor mogelijke wraak.

Hackeraanvallen op Tsjechische ziekenhuizen nemen al enkele maanden pauze en keren met meer of mindere intensiteit terug. Hun doel is om beveiligingswachtwoorden te breken. Het is volgens analisten echter interessant dat de aanvaller sporen van zichzelf achterlaat.

'Het lijkt er bijna op dat hij wil dat we hem kunnen vinden', zegt een Tsjechische ethische hacker.
Dit is op zichzelf al vreemd, omdat het geen amateur is - zoals blijkt uit het vermogen om op grote schaal en gedurende lange tijd aanvallen uit te voeren.

De aanslagen hebben dan nog een andere interessante omstandigheid: ziekenhuizen en hun experts kunnen zich verdedigen als ze dat proberen. Het belangrijkste effect van de aanval is dat het constant de aandacht trekt.
'Vanuit ons oogpunt lijkt het een oorlogsverklaring', worden de aanvallen beknopt gekenmerkt door een ethische hacker.

Ethische hackers ontdekten dat de specifieke aanval plaatsvond vanaf het IP-bereik van 185.50.149.0/24. Dit is de Tsjechische scope, die op dat moment geregistreerd was bij het anonieme bedrijf Nexus ltd. Het feit dat de aanval zelfs vanuit Tsjechische IP-bereiken plaatsvindt, wordt dan beschouwd als een zeer provocerend gebaar in de hackergemeenschap.

Terwijl voor een leek de zoektocht op dit punt zou eindigen, weten analisten die met de redactie werken de details van de regels die hen toelaten om door te gaan. Ze ontdekten daarom dat Nexus wereldwijd honderden IP-bereiken bezit en deze doorverkoopt. Hun eigenaren wisselen heel vaak en het is niet eenvoudig om ze te volgen. De Nexus, of de eigenaar ervan, heeft de afgelopen maand 27 nieuwe series geregistreerd, waarvan er twee actief zijn. Trouwens, de laatste bron van de aanval kwam uit het bereik van 87.251.72.0/24, opnieuw geregistreerd op de Nexus.

Op dit punt hebben ethische hackers de naam Alexander Alexandrovich Chernyshov benaderd.

Nexus zelf heeft ook een deels legaal bedrijf, waardoor de weg wordt geopend om erachter te komen wie erachter zit. En de IP-bereiken werden geregistreerd door Alexandr Alexandrovich Chernyshov. Tijdens de officiële registratie vermeldt hij zelf het adres van Skladochnaya Street 1-15 in Moskou en het telefoonnummer.
Het is niet duidelijk waarom hij de adressen beheert van waaruit Tsjechische ziekenhuizen worden aangevallen. In een e-mail aan de redactie schreef Černyšov dat hij geen Engels sprak en dat hij de ziekenhuizen niet aanviel.
'Ik ben aandeelhouder en hoofd van een van de Russische internetbedrijven', voegde hij eraan toe.

Zijn reactie bewijst echter dat zijn identiteit echt is en bevestigt ook daadwerkelijk de gegevens die Tsjechische ethische hackers hebben ontdekt.
Černyšov is voor hen geen onbekende. "Er zijn veel apparaten in de systemen die worden beheerd die op de zwarte lijst staan en vaak worden aangevallen. Hij kan er niets van weten ', legt een van de Tsjechische analisten uit.
Bovendien was de aanslag op Tsjechische ziekenhuizen niet klein, maar vond ook plaats vanuit minimaal 12 voorzieningen tegelijk.

Černyšov legde niet uit waarom hij de IP-bereiken van Nexus ltd. Registreerde, van waaruit de aanval op ziekenhuizen plaatsvond. Hij beweert dat het van zijn cliënt is.

"Adressen zijn niet van ons, maar ze worden aan ons getoond, omdat ze zijn gehuurd van een derde partij (van Nexus - redacteur) door onze klant, die veel dingen bij ons heeft", vervolgt Černyšov. Hij gaf ook toe dat de "klant" een natuurlijk persoon is en maandelijks betaalt. Maar hij weigerde te zeggen wie hij was, hoewel hij het duidelijk wist, omdat hij zelf zei dat hij een geweldige klant was.

Maar wie is hij? Is Alexander Alexandrovich Chernyshov het hoofdartikel? Werkt het voor iemand?
Dit zijn vragen die Seznam Zprávy binnenkort zal proberen te beantwoorden. Ze bereiden een vervolg voor.
Bron seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Oplichting door identiteitsfraude op laatste moment voorkomen

Een 43-jarige vrachtwagenchauffeur uit de Oekraïne is vorige week aangehouden voor oplichting toen hij bij een logistiek bedrijf in Heinenoord een lading bier wilde laden. Daarbij maakte hij gebruik van valse documenten. De trekker met oplegger waren ook voorzien van valse kentekens.

Een expeditiebedrijf in Zevenhuizen bood via een digitaal internationaal platform het vervoer van een lading bier aan voor hun klant. Daarna werden ze voor deze lading via het ingebouwde chatprogramma van het platform benaderd door een persoon die zich voordeed als werknemer van een Tsjechisch bedrijf waarmee het expeditiebedrijf regelmatig samenwerkt. Het viel hen wel op dat het emailadres anders was, maar dat zou desgevraagd komen omdat men in verband met de coronamaatregelen thuis werkte. Na enige tijd kreeg het expeditiebedrijf toch argwaan en vroeg het logistieke bedrijf in Heinenoord de lading bier niet af te geven als deze zou worden opgehaald.

Valse stempel
Ondertussen werd ook bij het bonafide Tsjechische bedrijf nagevraagd en daar bleek dat zowel de opdracht, als de kentekens van de trekker met oplegger niet bij hun bekend waren. De Rotterdamse politie werd ingeseind en die hebben samen met specialisten van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid een onderzoek ingesteld. Toen een chauffeur met zijn trekker met oplegger even later de partij bier kwam ophalen bleek dat inderdaad geen vrachtwagen van het Tsjechische bedrijf te zijn maar een onbekende trekker met oplegger. De bestuurder, een 43-jarige man uit de Oekraïne, verklaarde tegenover de politie dat de trekker met oplegger niet van hem waren, maar van iemand anders. Hij was slechts gevraagd hiermee een lading op te halen en deze naar Duitsland te brengen. De bestuurder had ook een CMR-vrachtbrief bij zich met daarop een stempelafdruk van een bestaand Tsjechisch bedrijf, maar de stempel was zelf gemaakt. Deze valse stempel en twee blanco stempels zijn in de trekker aangetroffen. De chauffeur is daarop als verdachte van oplichting aangehouden.

Bestuurderskaart
Bij nader onderzoek bleek dat de kentekens op de trekker met oplegger vals waren. De originele, Slowaakse kentekens, werden in de cabine aangetroffen. Bovendien had de chauffeur geen bestuurderskaart. Voor deze overtreding van de rij- en rusttijden regelgeving kreeg hij een bekeuring van 1100 euro. De man betaalde deze bekeuring contant.

Schikkingsvoorstel
Door het Openbaar Ministerie is de verdachte een schikkingsvoorstel van 2000 euro gedaan. Dit heeft hij geaccepteerd en betaald, waarna hij op vrije voeten werd gesteld en direct overgedragen aan de vreemdelingendienst. De trekker met oplegger is in beslag genomen. De eigenaren kunnen deze, onder vertoon van de eigendomsbewijzen, komen ophalen.

Bron politie.nl

Dit lijkt wel heel veel op een andere diefstal vorig jaar, toen van een lading chocolade:
Dief deed zich voor als Tsjechische vrachtwagenchauffeur en stal 18 ton chocolade

Tot nu toe onbekende daders hebben een voor België bestemde lading chocolade gestolen. De dieven hadden 15 november de vrachtwagen geladen met 18 ton Milka-chocolade ter waarde van ongeveer 50.000 euro bij een fabrikant in het Oostenrijkse Bludenz. Sindsdien ontbreekt elk spoor van de lading en de dieven.

Een Tiroolse transporteur zou het transport van de lading chocolade van Bludenz naar België verzorgen. De transporteur heeft de rit echter uitbesteed aan een Hongaars bedrijf die het vervolgens weer aan een Tsjechisch bedrijf uitbesteedde.

De dader reed, zich voordoende als werknemer van het Tsjechische bedrijf, maandag met een oplegger uit Bludenz. Hij bracht 33 pallets in rekening.

De lading is echter tot nu toe niet in België aangekomen. De politie vermoedt dat de kentekenplaten op de trekker zijn gestolen omdat ze niet overeenkwamen met de documenten. De gepresenteerde transportdocumenten zijn volgens de politie uiteraard totale vervalsingen.
 

kuurgast

Donateur
Wegcontrole in de regio Zlin onthult gevaarlijk ziekenhuisafval uit Italië.

Tijdens een routinecontrole op de snelweg D55 in de regio Zlín ontdekten de douanebeambten een vrachtwagenlading gemengd afval uit Italië, waarvoor de chauffeur niet de vereiste documentatie kon overleggen.
Volgens een woordvoerder van het douanekantoor voor de regio Zlín, het afval omvatte afval van ziekenhuizen, waaronder spuiten en ander gebruikt materiaal, dat gezien de pandemie van het coronavirus als "gevaarlijk afval" kan worden beschouwd. De kwestie wordt onderzocht.
Bron radio.cz/en.
-------------------------------------------------------------------------------------
Tsjechië staat op de laatste plaats op de Europese anti-corruptie-index.

GRECO beweert dat de Tsjechische regering geen aanbevelingen volledig heeft uitgevoerd om corruptie te bestrijden.
Dit betrefd corruptie-aanbevelingen tegen parlementsleden, rechters en aanklagers tegen het einde van 2019.
Bron news.expats.cz.
Grafiek van landen op infogram.com.
 

kuurgast

Donateur
Voor het eerst blokkeerden Tsjechische rechercheurs een sociaal netwerk dat wordt gebruikt om drugs te verkopen.

Operatie "GREEN"
In het kader van internationale samenwerking met de Deense politie met betrekking tot de verkoop van verdovende middelen en psychotrope stoffen via het sociale netwerk Atlayo, arresteerden Tsjechische rechercheurs een 19-jarige programmeur uit Tsjechië die het hele netwerk heeft opgericht en beheerde. Het sociale netwerk werkte zowel in de Darknet-omgeving als in de openbare ruimte.
Het sociale Atlayo-netwerk werd voor het eerst gelanceerd binnen het TOR-netwerk (The Onion Router), daarna uitgebreid tot "clearnet" en geleidelijk uitgebreid tot ongeveer 450.000 gebruikers van over de hele wereld.

De site richtte zich voornamelijk op de Deense markt en behandelde naast illegale middelen ook wapens en pornografisch materiaal. Er wordt aangenomen dat meer dan 450.000 mensen het hebben gebruikt. De jongeman is donderdag uitgeleverd aan Denemarken, waar hij terecht zal staan.
Voor het eerst in de geschiedenis blokkeerde de Tsjechische politie zo'n marktplaats, die ze op servers in Tsjechië onthulde.
Bron oa english.radio.cz + irozhlas.cz + parlamentnilisty.cz.
 

kuurgast

Donateur
630x356.jpg


Tsjechische familie smokkelde 665 kilo goud en zilver in de auto.


Een Tsjechisch gezin is half augustus in Oostenrijk gearresteerd nadat douanebeambten ongeveer 665 kilo goud en zilver in hun auto hadden gevonden. Het gezin werd aangehouden bij de grensovergang Feldkirch Wolfurt tussen Oostenrijk en Zwitserland.
De familie verklaarde dat ze 4.000 euro hadden afgehaald bij een bank in Liechtenstein -wat ze met een bankafschrift aantoonden- en naar Zürich reisden. Ze wilden alleen maar naar Feldkirch om een vergeten jasje uit een hotel te halen.
Maar de douanebeambten twijfelden aan hun verhaal en kozen ervoor om de bedrijfswagen van het familiebedrijf te doorzoeken. Bij controle van de wagen ontdekten de douanebeambten drie opvallende aluminium koffers in de kofferbak. Pas toen ernaar werd gevraagd, zei de familie dat er zilver uit twee kluisjes in zat.
Het bleken 707 zilverstaven met een gewicht van 662 kilogram te zijn. Ze ontkenden goud bij zich te hebben.
Maar de inhoud van de auto verborg veel meer, zoals de ambtenaren snel ontdekten. De douanebeambten troffen bij het inspecteren van de tas van de volwassen dochter ook 74 goudstaven aan die in totaal 3,25 kilogram wogen.
De zilver- en goudstaven zijn vervolgens in beslag genomen en de bestuurder van het voertuig wacht nu op een strafrechtelijke financiële procedure. Naast het betalen van de invoerrechten krijgt hij een flinke boete. Als de boete niet kan worden betaald, worden de in beslag genomen edelmetalen gebruikt om de boete terug te betalen.
Het douaneonderzoek loopt nog.
De douaniers gaan ervan uit dat het gezin met hun schat ter waarde van 700.000 euro naar huis wilde gaan naar Tsjechië zonder de invoerrechten van meer dan 96.700 euro te betalen.
Liechtenstein geen lid van de Europese Unie. Reizigers die de Europese Unie binnenkomen of verlaten en contant geld, goud en andere edele metalen vervoeren ter waarde van 10.000 euro of meer, moeten dit bedrag aangeven bij de douane.
Bron oa heute.at + bmf.gv.at.
afbeelding krone.at.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De rechtbank in Ústí nad Labem heeft de verpleegster vrijgesproken want het is niet bewezen dat deze patienten zijn overleden aan een overdosis kaliumchloride. Bron radio.cz/de.
Deze week hoorde verpleegster Věra Marešová twee vonnissen in haar langlopende geschil met de media.

Ze schreven over hoe Věra Marešová in 2014 door politieagenten werd aangeklaagd op basis van een deskundig oordeel over de moord op zes patiënten in een ziekenhuis in Rumburk. De verpleegster ontkende vanaf het begin schuld en werd na twee jaar uiteindelijk vrijgesproken.

Ze klaagde vervolgens verschillende mediabedrijven aan vanwege de manier waarop ze over haar zaak berichtten. Donderdag heeft de gemeentelijke rechtbank in Praag een definitieve uitspraak gedaan, volgens welke TV Nova haar 1,2 miljoen kronen moet betalen.

Zoals Seznam Zprávy ontdekte, heeft de rechtbank voor Praag 5 deze week een nieuwe zaak beslist. Dinsdag bekrachtigde hij Věra Marešová gedeeltelijk in een zaak waarin ze een rechtszaak aanspande tegen de uitgeverij Vltava Labe Media.
"De beklaagde moet mevrouw Marešová 100 duizend kronen betalen met rente wegens vertraging", zegt Jana Humeni, een woordvoerster van de rechtbank van Praag 5. Dit oordeel is nog niet definitief.

Omdat ze ten onrechte werd beschuldigd en enkele maanden in hechtenis heeft gezeten, klaagt Marešová de staat aan voor bijna vijf miljoen kronen. In dit geval is de uitspraak nog niet gewezen.

Věra Marešová klaagde niet alleen TV Nova aan, maar ook andere uitgeverijen. Sommige geschillen worden nog door sommige rechtbanken opgelost. Het geschil van Marešová met het Tsjechische nieuwscentrum, dat bijvoorbeeld de tabloid Blesk publiceert, is ook definitief.

De gemeentelijke rechtbank in Praag besloot Věra Marešová 900 duizend kronen te betalen voor de wijze van rapportage over de zaak.

Marešová klaagt mediabedrijven aan, onder andere omdat journalisten over haar schreven als een "moordenares", "zuster Death" of haar beschreven als een persoon die "vermoordde". De verpleegster moest Rumburk verlaten en naar Praag verhuizen. Door haar te vervolgen verloor ze haar privacy en werk, en kreeg ze gezondheidscomplicaties.
Bron seznamzpravy.cz.

Ze haalt lekker wat binnen, maar wordt ze daar echt gelukkiger van?
 

kuurgast

Donateur
Politie beschuldigt rechter Hooggerechtshof Praag van corruptie

Rechercheurs van het Nationaal Centrum voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad (NCOZ) hebben vijf personen aangeklaagd wegens corruptie, meldde het Tsjechische persbureau zaterdag. Onder hen zijn een rechter van het Hooggerechtshof in Praag en een advocaat.

De aanklacht komt na een politie-inval in het Hooggerechtshof eerder op zaterdag, waarbij de politie het kantoor van een van zijn rechters doorzocht. Volgens Radiožurnál van de Tsjechische radio was dit het kantoor van rechter Zdeněk Sovák.

De rechter in kwestie wordt beschuldigd van het manipuleren van rechtszaken, vertelde de hoge openbare aanklager in Praag Lenka Bradáčová aan het Tsjechische persbureau. Verdere aanklachten tegen de vijf personen zijn onder meer omkoping, machtsmisbruik door een ambtenaar en het witwassen van geld. Ze kunnen tot 12 jaar gevangenisstraf krijgen als de beschuldigingen waar blijken te zijn.

De nieuwsserver SeznamZprávy verklaarde dat ongeveer vijftig politieagenten ook een huiszoeking hadden uitgevoerd bij het huis van de rechter in een appartement in Praag-Letná. De bekende Praagse advocaat Jiří Teryngel wordt ook verdacht in deze zaak.
In het verleden werd Zdeněk Sovák vervolgd wegens plagiaat en rijden onder invloed.

Bronnen english.radio.cz + ceskenoviny.cz.
 

kuurgast

Donateur
Rechter Sovák in hechtenis in een ongekende corruptiezaak.

Rechter Zdeněk Sovák wordt vervolgd wegens indirecte omkoping, volgens de politie heeft hij geen geld aangenomen. Maar hij had vijf miljoen beloofd aan zijn kennis Milan Bíba.
Biba nam 1,5 miljoen, hij dacht dat het een aanbetaling was van Metrostav. In feite ging het om geld dat door de politie aan tussenpersoon Kirschner werd overhandigd - ze had de zaak toen al onder controle. Naast Kirschner werkte Metrostav ook samen met rechercheurs.

Volgens documenten had Milan Bíba eerder dit jaar een ontmoeting met een voormalige politieagent Ladislav Kirschner in een café in het centrum van Praag en legde hij zijn aanbod uit: samen met rechter Sovák kon hij een gunstiger vonnis regelen bij het Hooggerechtshof van Praag, niet alleen voor Metrostav, maar ook voor zijn voormalige Algemeen directeur Pavel Pilát.

Volgens de documenten uit het onderzoek was Zdeněk Sovák ook op zoek naar een geschikte advocaat voor Metrostav voor de beroepsprocedure. Toen het vonnis in eerste aanleg in de zaak van David Rath werd uitgesproken, maakte Sovák er volgens documenten een soort verzet tegen: hij wees op zwakke punten op basis waarvan het vonnis kon worden vernietigd en de zaak werd opnieuw behandeld.
De beschuldigde rechter was ook van plan de minister van Justitie Maria Benešová te vragen zijn mandaat als rechter te verlengen. Hij zou hem aan het einde van het jaar wettelijk verliezen, omdat hij 70 jaar oud zou zijn, wat de grens is waarbinnen een rechter moet eindigen. Volgens de politie had hij de verlenging nodig om de zaak vanuit de Hoge Raad te kunnen beïnvloeden.
De president van de rechtbank zal nu geen ontslag voorstellen want hij zal zijn rechterlijke positie bij wet verliezen ivm leeftijd.

Volgens politiedocumenten is Sováks andere misdrijf betrokken bij de zaak van Gagik Tonyan, een Armeense zakenman die in Tsjechië woont en die ook in de zaak wordt beschuldigd.
De zakenman werd door een rechtbank in eerste aanleg veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens poging tot afpersing. Sovák sprak vervolgens Tonyan in mei van dit jaar vrij van de aanklacht.
De rechercheurs hielden vervolgens toezicht op een bijeenkomst in juni, waarop zakenman Tonyan de rechter een schilderij ter waarde van 125.000 overhandigde en beloofde er nog een af te leveren bij aankomst in Tsjechië.

Sovák's derde probleem ook uit dit voorjaar - en de bekende advocaat Jiří Teryngel komt erin voor.
Deze advocaat had volgens de politie een ontmoeting met een rechter in zijn huis en vroeg hem om hulp in de zaak van een van zijn cliënten. Het punt was dat Sovák indruk zou maken op de collega die de zaak aan het beslissen was.
Daarvoor moest Sovák volgens de politie 100.000 van Teryngel krijgen.
Tijdens het afluisteren betrapten rechercheurs later dat Sovák een advocaat belde, dat een niet nader genoemde collega ermee instemde om mee te werken.

Het vierde deel van de beschuldiging heeft dan betrekking op de zaak waarin de rechter Zdeněk Sovák het hoger beroep van een groep mensen besliste, waarin het wederom een kwestie van chantage was.

De officier van justitie eiste detentie van in totaal vier van de vijf verdachten in het geval van vermeende gemanipuleerde gerechtelijke procedures. Afgelopen weekend hield de politie onder meer rechter Zdeněk Sovák van het Hooggerechtshof vast. Hij stortte maandag voor de rechtszitting in elkaar. Na behandeling in het ziekenhuis brachten de medici hem terug en volgens de rechter kon hij de zitting bijwonen. Hij en gepensioneerde Milan Bíba gingen uiteindelijk in hechtenis en de rechter liet een vervolgde vrouw (Bíba's partner) vrij.
"Twee mensen zijn om een heimelijke verstandhouding in hechtenis genomen, wat betekent dat het gevaar bestaat dat ze getuigen of medeverdachten zouden kunnen beïnvloeden die nog niet in het algemeen zijn gehoord", legt officier van justitie Štěpánek uit.
De eiser stelde geen detentie voor de advocaat voor.
President Miloš Zeman moest ook zijn toestemming geven voor de vervolging van rechter Sovák.

Een persoon is in hechtenis genomen vanwege ontsnapping. Zoals de iROZHLAS-server heeft ontdekt, is dit de 51-jarige Gagik Tonyan. Dit uit angst dat hij vervolging zou vermijden en naar het buitenland zou kunnen verdwijnen. Dit is een Armeniër, wiens naam in 2016 verscheen tijdens een vuurgevecht in een winkelcentrum in Zličín in Praag. Op dat moment werd Gagik Tonyan geraakt door zes schoten in zijn handen en voeten, die werden afgevuurd door zijn landgenoot.

Bronnen seznamzpravy.cz + irozhlas.cz.

Metrostav is van die Blanka tunnel met de kraters in de grond.
David Rath is van die wijnkisten vol geld.
De zakenman en voormalig politieagent Jiří Kirschner is kroongetuige in deze zaak. Daarnaast loopt er tegen hem ook een rechtszaak.
Wat opvalt is dat iedereen met naam en toenaam compleet met foto in de Tsjechische media besproken wordt nog voordat iemand veroordeeld is.
 

kuurgast

Donateur
Ondertussen vermaakt Monika Babišová, de vrouw van Andrej Babiš zich met haar dochter in Dubaj......reis niet door de republiek en iets van 15 kilometer vanaf huis.........
Ik heb mijn vrouw naar Dubai gestuurd omdat ze ons bedreigden, zei de premier.

Begin januari liet de politie premier Andrej Babiš weten dat er een man was die hem en zijn gezin wilde neerschieten. De politie bewaakte toen het huis van de premier in Průhonice. Babiš gaf er destijds de voorkeur aan het gezin naar Dubai te sturen. "Mijn vrouw wist er niets van. Nu kwam ze erachter. Ik joeg ze liever weg'', zei de premier op CNN Prima News.
"De politie vertelde me op 8 januari dat hij een man was die mijn familie en mij wilde neerschieten. Daardoor hadden we een bewaakt huis. Mijn vrouw ging naar Dubai. De man is in Spanje gearresteerd", aldus Babiš.
De politie bevestigde dat ze een specifieke persoon vervolgden in verband met de dreiging tegen de premier.

Foto's van de vrouw en dochter van de premier uit Dubai verschenen eind januari op sociale netwerken, toen het ministerie van Buitenlandse Zaken burgers ontmoedigde om voor recreatie te reizen. De premier zei zondag dat hij destijds niet op de foto's had gereageerd omdat zijn vrouw er niets van af wist.

Begin januari verzamelden tientallen mensen zich voor zijn huis in Průhonice, die daar kwamen protesteren tegen overheidsmaatregelen en tegen zichzelf. Demonstranten brachten een kist, kaarsen en donuts naar het huis.
Soortgelijke evenementen vonden plaats in de weken daarna voor de huizen van andere leden van de regering. Half januari kwamen tientallen mensen bijeen in het huis van de minister van Volksgezondheid Jan Blatný. Demonstranten brachten een ingespannen kist en scheidden achter het paard voor de ingang. Twee weken geleden protesteerden 200 demonstranten voor het appartement van minister van Onderwijs, Robert Plaga, voor de opening van scholen. Er kwamen zelfs mensen het gebouw binnen, maar ze vonden het appartement van Plaga niet.

Onlangs werd een soortgelijk protest georganiseerd door het Chcípl PES-initiatief. Afgelopen zaterdag verzamelden tientallen mensen zich voor het huis van de minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček in Mratín bij Praag. Voor de ingang laadden ze een symbolische vriezer voor lijken uit.
Bron idnes.cz.
 
Massale cyberaanval. Hackers vielen donderdag het openbaar bestuurssysteem aan

Hackers vielen donderdag het openbaar bestuurssysteem aan. De Praagse burgemeester Zdeněk Hřib (Pirates) informeert over de massale cyberaanval op Twitter, volgens hem zijn de gegevens van de gemeente niet beschadigd. Een van de doelen was het ministerie van Arbeid en Sociale Zaken, bevestigde Jana Maláčová (ČSSD) aan de SeznamZprávy-server.

"Er was een enorme cyberaanval op de systemen van het openbaar bestuur. De gemeentelijke servers hebben de aanval overleefd. Er was een stop voor een onmiddellijke beveiligingspatch op het e-mailsysteem", zei Hřib op Twitter. Hij voegde eraan toe dat dankzij de opslag van meerdere kopieën van gegevens in één keer, de gegevens bij de gemeente niet werden beschadigd. De gemeente heeft het incident gemeld bij NÚKIB.

De gemeente evalueert nu de gegevens van de aanslag en stelt een technisch rapport op voor NÚKIB, dat vanmiddag klaar moet zijn. "Tot nu toe zijn we de gevolgen aan het ontdekken. Op dit moment kan ik bevestigen dat de e-mails voor ons werken en dat we niet moeizaam iets van de back-ups hoefden te herstellen.

Volgens de SeznamZprávy-server richtten hackers zich ook op het ministerie van Arbeid. "Ja, ik kan deze informatie bevestigen. Maar ik zal er geen commentaar op geven", zei Maláčová tegen de server.

NÚKIB heeft woensdag een waarschuwing afgegeven over een reeks ernstige kwetsbaarheden die Microsoft Exchange Server treffen, eraan toevoegend dat ze volgens Microsoft momenteel actief worden misbruikt. Een week geleden waarschuwde hij dat gebruikers van het Windows-besturingssysteem, inclusief de nieuwste versies, het risico liepen op hackeraanvallen.

Windows 10 en Windows Server 2019 bevatten ernstige kwetsbaarheden die al zijn uitgebuit door sommige kwaadaardige programma's, zei hij. Microsoft heeft fixes uitgebracht voor de meeste kwetsbaarheden.

Aanvallen op ziekenhuizen

Afgelopen april waarschuwde NUKIB voor de dreiging van cyberaanvallen op ziekenhuizen en andere doelen. Bovendien werden ziekenhuizen geconfronteerd met de eerste golf van de coronavirus-epidemie. Kort na de waarschuwing maakte het Universitair Ziekenhuis Ostrava bekend dat het een aanval op een van zijn servers had afgewezen.

Het bekendste geval van een cyberaanval was de de facto sluiting van het computernetwerk en de daaropvolgende verlamming van het ziekenhuis in Benešov in december 2019. Volgens de politie ontsnapten gegevens over patiënten niet, stelde de politie de zaak uit en stelde de dader kon niet worden getraceerd. De aanslag veroorzaakte destijds schade aan het ziekenhuis voor 59 miljoen kronen als gevolg van een vermindering van de medische diensten.

Het ziekenhuis was bijna drie weken na de aanval beperkt. In het verleden vielen hackers ook medische faciliteiten in Brno en Kosmonosy aan.

bron: denik.cz
 

Ad Verschoor

Donateur

Tsjech op vliegveld gepakt met koffers vol geld


De Britse politie heeft een man aangehouden die met koffers vol cash naar Dubai wilde vliegen. De 38-jarige Zdenek K. uit Tsjechië werd op 8 november 2020 gecontroleerd op Heathrow Airport in Londen toen hij naar Dubai wilde vliegen. De man bleek in zijn bagage stapels vol cash te hebben. Het ging om een aanzienlijk geldbedrag in vacuümverpakte pakjes. De bundels vol met Britse ponden waren verdeeld over drie verschillende koffers.

‘Dit was een behoorlijk brutale poging om geld het land uit te krijgen in de koffers van de verdachte zat weinig anders dan stapels contant geld. Ik twijfel er niet aan dat hij wist dat dit geld de winst van een misdaad was en uiteindelijk opnieuw geïnvesteerd zou zijn in verdere criminele activiteiten. De impact kon hem niets schelen. Contant geld is de levensader van de georganiseerde misdaad. In samenwerking met partners zoals Border Force zijn we vastbesloten om alles te doen wat we kunnen om die stroom van illegale financiering te verstoren en de betrokken witwassers aan te pakken‘, aldus een woordvoerder van de National Crime Agency.

Het geld is in beslag genomen en na telling bleek het te gaan om bijna 1,4 miljoen pond. In zijn handbagage had de man nog eens 50.000 pond in bundels van briefjes van 50 pond. Na de vondst werd K. aangehouden op verdenking van witwassen. Hij heeft geen duidelijke verklaring kunnen geven over de herkomst van het geld. De rechtbank heeft de man nu veroordeeld tot twee jaar cel voor witwassen.

Schermafbeelding-2021-03-11-om-22.18.26.png

Eén van de aangetroffen koffers vol bundels cash. © National Crime Agency
 
Heb jij geen kopieermaschiene ?
Ik ging jaren geleden eens met de auto terug van Tsjechië naar Nederland. Bij de Duitse grens werd ik gecontroleerd door de grenspolitie. Toen zagen ze een printer die in mijn auto lag. Ze hebben toen mijn hele auto gecontroleerd en ik moest de bankbiljetten in mijn portemonnee laten zien die ze uitgebreid onderzochten op valse bankbiljetten.😆
 

Ad Verschoor

Donateur
Foto ter illustratie.

Nederlandse ‘toerist’ betrapt met rijdende wapenkamer vol Tsjechisch schiettuig

Een 55-jarige Nederlander moet binnenkort voor de rechter verschijnen in het Oost-Duitse Dresden wegens illegale handel in oorlogswapens. Hij had onder andere 50 pistolen, 15 pistoolmitrailleurs en 1000 patronen verstopt in zijn camper.


De vijftiger was volgens het Openbaar Ministerie (OM) een wapenkoerier die 1500 euro van zijn opdrachtgever zou krijgen voor het transport van Tsjechië naar Nederland. Hij werd in juni betrapt op de snelweg A4 bij Dresden na een tip van de Nederlandse politie. De wapens en patronen zaten verstopt in tassen, papieren zakken en kartonnen dozen.

De verdachte bekende de feiten grotendeels. Het is volgens het OM nog onduidelijk met welk doel de wapens en munitie werden vervoerd. ,,Het is echter waarschijnlijk dat de wapens onder meer bedoeld waren voor gebruik op het gebied van de georganiseerde misdaad in Europese landen”, zei hoofdofficier van justitie Jürgen Schmidt tegen de regionale nieuwssite Tag24. De vijftiger is volgens hem al vaker veroordeeld voor soortgelijke feiten in Nederland.
De Tsjech van wie de Nederlander de lading kreeg, wordt in een afzonderlijke rechtszaak vervolgd.

Bron: AD.nl
 
Bovenaan