Criminaliteit

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Alberto, 12-09-2006.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De locatie van cyberaanvallen op Tsjechische ziekenhuizen wordt onthuld. De sporen leiden naar het noorden van Moskou.

  Redactie van Seznam Zprávy ontving de eerste gedetailleerde informatie, waaronder de specifieke naam van een van de aanvallers. De manier waarop computersystemen van ziekenhuizen worden aangevallen is atypisch, waarbij analisten het hebben over provocatie en de 'oorlogsverklaring'.

  Seznam Zprávy werkt samen met een groep Tsjechische ethische hackers die zich bezighouden met cyberveiligheid en hun taak is om hen te beschermen tegen hackers en ze mogelijk ook te identificeren. Het werk was succesvol, dus we weten niet alleen de eerste details over de aanvallen, maar ook de naam van een van degenen die aan de aanvallen hebben deelgenomen.

  De eerste bevinding is dat we een ietwat "andere" aanval voor de boeg hebben.

  Hackers kunnen meestal de sporen achter zich vegen en meestal komt niemand met hun succesvolle aanvallen. En zo ja, dan met een lang tijdsinterval, dan is het niet meer mogelijk veel te ontdekken. Bovendien willen aanvallers meestal iets: gegevens of geld.

  De aanvallen die momenteel plaatsvinden op de Tsjechische doelen zijn echter anders.
  'De aanvallen zijn raar', zegt een van de ethische hackers. 'Ze gaan lang mee en de aanvaller zelf wil eigenlijk niets. Tegelijkertijd moet het hem veel geld kosten ', beschrijft de ongebruikelijke omstandigheden van de laatste aanvallen van een analist, wiens naam de redactie niet publiceert uit angst voor mogelijke wraak.

  Hackeraanvallen op Tsjechische ziekenhuizen nemen al enkele maanden pauze en keren met meer of mindere intensiteit terug. Hun doel is om beveiligingswachtwoorden te breken. Het is volgens analisten echter interessant dat de aanvaller sporen van zichzelf achterlaat.

  'Het lijkt er bijna op dat hij wil dat we hem kunnen vinden', zegt een Tsjechische ethische hacker.
  Dit is op zichzelf al vreemd, omdat het geen amateur is - zoals blijkt uit het vermogen om op grote schaal en gedurende lange tijd aanvallen uit te voeren.

  De aanslagen hebben dan nog een andere interessante omstandigheid: ziekenhuizen en hun experts kunnen zich verdedigen als ze dat proberen. Het belangrijkste effect van de aanval is dat het constant de aandacht trekt.
  'Vanuit ons oogpunt lijkt het een oorlogsverklaring', worden de aanvallen beknopt gekenmerkt door een ethische hacker.

  Ethische hackers ontdekten dat de specifieke aanval plaatsvond vanaf het IP-bereik van 185.50.149.0/24. Dit is de Tsjechische scope, die op dat moment geregistreerd was bij het anonieme bedrijf Nexus ltd. Het feit dat de aanval zelfs vanuit Tsjechische IP-bereiken plaatsvindt, wordt dan beschouwd als een zeer provocerend gebaar in de hackergemeenschap.

  Terwijl voor een leek de zoektocht op dit punt zou eindigen, weten analisten die met de redactie werken de details van de regels die hen toelaten om door te gaan. Ze ontdekten daarom dat Nexus wereldwijd honderden IP-bereiken bezit en deze doorverkoopt. Hun eigenaren wisselen heel vaak en het is niet eenvoudig om ze te volgen. De Nexus, of de eigenaar ervan, heeft de afgelopen maand 27 nieuwe series geregistreerd, waarvan er twee actief zijn. Trouwens, de laatste bron van de aanval kwam uit het bereik van 87.251.72.0/24, opnieuw geregistreerd op de Nexus.

  Op dit punt hebben ethische hackers de naam Alexander Alexandrovich Chernyshov benaderd.

  Nexus zelf heeft ook een deels legaal bedrijf, waardoor de weg wordt geopend om erachter te komen wie erachter zit. En de IP-bereiken werden geregistreerd door Alexandr Alexandrovich Chernyshov. Tijdens de officiële registratie vermeldt hij zelf het adres van Skladochnaya Street 1-15 in Moskou en het telefoonnummer.
  Het is niet duidelijk waarom hij de adressen beheert van waaruit Tsjechische ziekenhuizen worden aangevallen. In een e-mail aan de redactie schreef Černyšov dat hij geen Engels sprak en dat hij de ziekenhuizen niet aanviel.
  'Ik ben aandeelhouder en hoofd van een van de Russische internetbedrijven', voegde hij eraan toe.

  Zijn reactie bewijst echter dat zijn identiteit echt is en bevestigt ook daadwerkelijk de gegevens die Tsjechische ethische hackers hebben ontdekt.
  Černyšov is voor hen geen onbekende. "Er zijn veel apparaten in de systemen die worden beheerd die op de zwarte lijst staan en vaak worden aangevallen. Hij kan er niets van weten ', legt een van de Tsjechische analisten uit.
  Bovendien was de aanslag op Tsjechische ziekenhuizen niet klein, maar vond ook plaats vanuit minimaal 12 voorzieningen tegelijk.

  Černyšov legde niet uit waarom hij de IP-bereiken van Nexus ltd. Registreerde, van waaruit de aanval op ziekenhuizen plaatsvond. Hij beweert dat het van zijn cliënt is.

  "Adressen zijn niet van ons, maar ze worden aan ons getoond, omdat ze zijn gehuurd van een derde partij (van Nexus - redacteur) door onze klant, die veel dingen bij ons heeft", vervolgt Černyšov. Hij gaf ook toe dat de "klant" een natuurlijk persoon is en maandelijks betaalt. Maar hij weigerde te zeggen wie hij was, hoewel hij het duidelijk wist, omdat hij zelf zei dat hij een geweldige klant was.

  Maar wie is hij? Is Alexander Alexandrovich Chernyshov het hoofdartikel? Werkt het voor iemand?
  Dit zijn vragen die Seznam Zprávy binnenkort zal proberen te beantwoorden. Ze bereiden een vervolg voor.
  Bron seznamzpravy.cz.
   
  camyl vindt dit leuk/interessant.
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Oplichting door identiteitsfraude op laatste moment voorkomen

  Een 43-jarige vrachtwagenchauffeur uit de Oekraïne is vorige week aangehouden voor oplichting toen hij bij een logistiek bedrijf in Heinenoord een lading bier wilde laden. Daarbij maakte hij gebruik van valse documenten. De trekker met oplegger waren ook voorzien van valse kentekens.

  Een expeditiebedrijf in Zevenhuizen bood via een digitaal internationaal platform het vervoer van een lading bier aan voor hun klant. Daarna werden ze voor deze lading via het ingebouwde chatprogramma van het platform benaderd door een persoon die zich voordeed als werknemer van een Tsjechisch bedrijf waarmee het expeditiebedrijf regelmatig samenwerkt. Het viel hen wel op dat het emailadres anders was, maar dat zou desgevraagd komen omdat men in verband met de coronamaatregelen thuis werkte. Na enige tijd kreeg het expeditiebedrijf toch argwaan en vroeg het logistieke bedrijf in Heinenoord de lading bier niet af te geven als deze zou worden opgehaald.

  Valse stempel
  Ondertussen werd ook bij het bonafide Tsjechische bedrijf nagevraagd en daar bleek dat zowel de opdracht, als de kentekens van de trekker met oplegger niet bij hun bekend waren. De Rotterdamse politie werd ingeseind en die hebben samen met specialisten van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid een onderzoek ingesteld. Toen een chauffeur met zijn trekker met oplegger even later de partij bier kwam ophalen bleek dat inderdaad geen vrachtwagen van het Tsjechische bedrijf te zijn maar een onbekende trekker met oplegger. De bestuurder, een 43-jarige man uit de Oekraïne, verklaarde tegenover de politie dat de trekker met oplegger niet van hem waren, maar van iemand anders. Hij was slechts gevraagd hiermee een lading op te halen en deze naar Duitsland te brengen. De bestuurder had ook een CMR-vrachtbrief bij zich met daarop een stempelafdruk van een bestaand Tsjechisch bedrijf, maar de stempel was zelf gemaakt. Deze valse stempel en twee blanco stempels zijn in de trekker aangetroffen. De chauffeur is daarop als verdachte van oplichting aangehouden.

  Bestuurderskaart
  Bij nader onderzoek bleek dat de kentekens op de trekker met oplegger vals waren. De originele, Slowaakse kentekens, werden in de cabine aangetroffen. Bovendien had de chauffeur geen bestuurderskaart. Voor deze overtreding van de rij- en rusttijden regelgeving kreeg hij een bekeuring van 1100 euro. De man betaalde deze bekeuring contant.

  Schikkingsvoorstel
  Door het Openbaar Ministerie is de verdachte een schikkingsvoorstel van 2000 euro gedaan. Dit heeft hij geaccepteerd en betaald, waarna hij op vrije voeten werd gesteld en direct overgedragen aan de vreemdelingendienst. De trekker met oplegger is in beslag genomen. De eigenaren kunnen deze, onder vertoon van de eigendomsbewijzen, komen ophalen.

  Bron politie.nl

  Dit lijkt wel heel veel op een andere diefstal vorig jaar, toen van een lading chocolade:
   
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Wegcontrole in de regio Zlin onthult gevaarlijk ziekenhuisafval uit Italië.

  Tijdens een routinecontrole op de snelweg D55 in de regio Zlín ontdekten de douanebeambten een vrachtwagenlading gemengd afval uit Italië, waarvoor de chauffeur niet de vereiste documentatie kon overleggen.
  Volgens een woordvoerder van het douanekantoor voor de regio Zlín, het afval omvatte afval van ziekenhuizen, waaronder spuiten en ander gebruikt materiaal, dat gezien de pandemie van het coronavirus als "gevaarlijk afval" kan worden beschouwd. De kwestie wordt onderzocht.
  Bron radio.cz/en.
  -------------------------------------------------------------------------------------
  Tsjechië staat op de laatste plaats op de Europese anti-corruptie-index.

  GRECO beweert dat de Tsjechische regering geen aanbevelingen volledig heeft uitgevoerd om corruptie te bestrijden.
  Dit betrefd corruptie-aanbevelingen tegen parlementsleden, rechters en aanklagers tegen het einde van 2019.
  Bron news.expats.cz.
  Grafiek van landen op infogram.com.
   
 4. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Voor het eerst blokkeerden Tsjechische rechercheurs een sociaal netwerk dat wordt gebruikt om drugs te verkopen.

  Operatie "GREEN"
  In het kader van internationale samenwerking met de Deense politie met betrekking tot de verkoop van verdovende middelen en psychotrope stoffen via het sociale netwerk Atlayo, arresteerden Tsjechische rechercheurs een 19-jarige programmeur uit Tsjechië die het hele netwerk heeft opgericht en beheerde. Het sociale netwerk werkte zowel in de Darknet-omgeving als in de openbare ruimte.
  Het sociale Atlayo-netwerk werd voor het eerst gelanceerd binnen het TOR-netwerk (The Onion Router), daarna uitgebreid tot "clearnet" en geleidelijk uitgebreid tot ongeveer 450.000 gebruikers van over de hele wereld.

  De site richtte zich voornamelijk op de Deense markt en behandelde naast illegale middelen ook wapens en pornografisch materiaal. Er wordt aangenomen dat meer dan 450.000 mensen het hebben gebruikt. De jongeman is donderdag uitgeleverd aan Denemarken, waar hij terecht zal staan.
  Voor het eerst in de geschiedenis blokkeerde de Tsjechische politie zo'n marktplaats, die ze op servers in Tsjechië onthulde.
  Bron oa english.radio.cz + irozhlas.cz + parlamentnilisty.cz.
   
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]

  Tsjechische familie smokkelde 665 kilo goud en zilver in de auto.


  Een Tsjechisch gezin is half augustus in Oostenrijk gearresteerd nadat douanebeambten ongeveer 665 kilo goud en zilver in hun auto hadden gevonden. Het gezin werd aangehouden bij de grensovergang Feldkirch Wolfurt tussen Oostenrijk en Zwitserland.
  De familie verklaarde dat ze 4.000 euro hadden afgehaald bij een bank in Liechtenstein -wat ze met een bankafschrift aantoonden- en naar Zürich reisden. Ze wilden alleen maar naar Feldkirch om een vergeten jasje uit een hotel te halen.
  Maar de douanebeambten twijfelden aan hun verhaal en kozen ervoor om de bedrijfswagen van het familiebedrijf te doorzoeken. Bij controle van de wagen ontdekten de douanebeambten drie opvallende aluminium koffers in de kofferbak. Pas toen ernaar werd gevraagd, zei de familie dat er zilver uit twee kluisjes in zat.
  Het bleken 707 zilverstaven met een gewicht van 662 kilogram te zijn. Ze ontkenden goud bij zich te hebben.
  Maar de inhoud van de auto verborg veel meer, zoals de ambtenaren snel ontdekten. De douanebeambten troffen bij het inspecteren van de tas van de volwassen dochter ook 74 goudstaven aan die in totaal 3,25 kilogram wogen.
  De zilver- en goudstaven zijn vervolgens in beslag genomen en de bestuurder van het voertuig wacht nu op een strafrechtelijke financiële procedure. Naast het betalen van de invoerrechten krijgt hij een flinke boete. Als de boete niet kan worden betaald, worden de in beslag genomen edelmetalen gebruikt om de boete terug te betalen.
  Het douaneonderzoek loopt nog.
  De douaniers gaan ervan uit dat het gezin met hun schat ter waarde van 700.000 euro naar huis wilde gaan naar Tsjechië zonder de invoerrechten van meer dan 96.700 euro te betalen.
  Liechtenstein geen lid van de Europese Unie. Reizigers die de Europese Unie binnenkomen of verlaten en contant geld, goud en andere edele metalen vervoeren ter waarde van 10.000 euro of meer, moeten dit bedrag aangeven bij de douane.
  Bron oa heute.at + bmf.gv.at.
  afbeelding krone.at.
   
  Laatst bewerkt: 15-09-2020
  dennuzzz, curious, Pelhřimov en 1 andere persoon vinden dit leuk/interessant.
 6. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Deze week hoorde verpleegster Věra Marešová twee vonnissen in haar langlopende geschil met de media.

  Ze schreven over hoe Věra Marešová in 2014 door politieagenten werd aangeklaagd op basis van een deskundig oordeel over de moord op zes patiënten in een ziekenhuis in Rumburk. De verpleegster ontkende vanaf het begin schuld en werd na twee jaar uiteindelijk vrijgesproken.

  Ze klaagde vervolgens verschillende mediabedrijven aan vanwege de manier waarop ze over haar zaak berichtten. Donderdag heeft de gemeentelijke rechtbank in Praag een definitieve uitspraak gedaan, volgens welke TV Nova haar 1,2 miljoen kronen moet betalen.

  Zoals Seznam Zprávy ontdekte, heeft de rechtbank voor Praag 5 deze week een nieuwe zaak beslist. Dinsdag bekrachtigde hij Věra Marešová gedeeltelijk in een zaak waarin ze een rechtszaak aanspande tegen de uitgeverij Vltava Labe Media.
  "De beklaagde moet mevrouw Marešová 100 duizend kronen betalen met rente wegens vertraging", zegt Jana Humeni, een woordvoerster van de rechtbank van Praag 5. Dit oordeel is nog niet definitief.

  Omdat ze ten onrechte werd beschuldigd en enkele maanden in hechtenis heeft gezeten, klaagt Marešová de staat aan voor bijna vijf miljoen kronen. In dit geval is de uitspraak nog niet gewezen.

  Věra Marešová klaagde niet alleen TV Nova aan, maar ook andere uitgeverijen. Sommige geschillen worden nog door sommige rechtbanken opgelost. Het geschil van Marešová met het Tsjechische nieuwscentrum, dat bijvoorbeeld de tabloid Blesk publiceert, is ook definitief.

  De gemeentelijke rechtbank in Praag besloot Věra Marešová 900 duizend kronen te betalen voor de wijze van rapportage over de zaak.

  Marešová klaagt mediabedrijven aan, onder andere omdat journalisten over haar schreven als een "moordenares", "zuster Death" of haar beschreven als een persoon die "vermoordde". De verpleegster moest Rumburk verlaten en naar Praag verhuizen. Door haar te vervolgen verloor ze haar privacy en werk, en kreeg ze gezondheidscomplicaties.
  Bron seznamzpravy.cz.

  Ze haalt lekker wat binnen, maar wordt ze daar echt gelukkiger van?
   
 7. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Politie beschuldigt rechter Hooggerechtshof Praag van corruptie

  Rechercheurs van het Nationaal Centrum voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad (NCOZ) hebben vijf personen aangeklaagd wegens corruptie, meldde het Tsjechische persbureau zaterdag. Onder hen zijn een rechter van het Hooggerechtshof in Praag en een advocaat.

  De aanklacht komt na een politie-inval in het Hooggerechtshof eerder op zaterdag, waarbij de politie het kantoor van een van zijn rechters doorzocht. Volgens Radiožurnál van de Tsjechische radio was dit het kantoor van rechter Zdeněk Sovák.

  De rechter in kwestie wordt beschuldigd van het manipuleren van rechtszaken, vertelde de hoge openbare aanklager in Praag Lenka Bradáčová aan het Tsjechische persbureau. Verdere aanklachten tegen de vijf personen zijn onder meer omkoping, machtsmisbruik door een ambtenaar en het witwassen van geld. Ze kunnen tot 12 jaar gevangenisstraf krijgen als de beschuldigingen waar blijken te zijn.

  De nieuwsserver SeznamZprávy verklaarde dat ongeveer vijftig politieagenten ook een huiszoeking hadden uitgevoerd bij het huis van de rechter in een appartement in Praag-Letná. De bekende Praagse advocaat Jiří Teryngel wordt ook verdacht in deze zaak.
  In het verleden werd Zdeněk Sovák vervolgd wegens plagiaat en rijden onder invloed.

  Bronnen english.radio.cz + ceskenoviny.cz.
   
 8. goh dat verbaast mij toch helemaal niets.
  zooveeel zaken hier die een hele rare afloop hebben in de rechtbank.
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 9. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Rechter Sovák in hechtenis in een ongekende corruptiezaak.

  Rechter Zdeněk Sovák wordt vervolgd wegens indirecte omkoping, volgens de politie heeft hij geen geld aangenomen. Maar hij had vijf miljoen beloofd aan zijn kennis Milan Bíba.
  Biba nam 1,5 miljoen, hij dacht dat het een aanbetaling was van Metrostav. In feite ging het om geld dat door de politie aan tussenpersoon Kirschner werd overhandigd - ze had de zaak toen al onder controle. Naast Kirschner werkte Metrostav ook samen met rechercheurs.

  Volgens documenten had Milan Bíba eerder dit jaar een ontmoeting met een voormalige politieagent Ladislav Kirschner in een café in het centrum van Praag en legde hij zijn aanbod uit: samen met rechter Sovák kon hij een gunstiger vonnis regelen bij het Hooggerechtshof van Praag, niet alleen voor Metrostav, maar ook voor zijn voormalige Algemeen directeur Pavel Pilát.

  Volgens de documenten uit het onderzoek was Zdeněk Sovák ook op zoek naar een geschikte advocaat voor Metrostav voor de beroepsprocedure. Toen het vonnis in eerste aanleg in de zaak van David Rath werd uitgesproken, maakte Sovák er volgens documenten een soort verzet tegen: hij wees op zwakke punten op basis waarvan het vonnis kon worden vernietigd en de zaak werd opnieuw behandeld.
  De beschuldigde rechter was ook van plan de minister van Justitie Maria Benešová te vragen zijn mandaat als rechter te verlengen. Hij zou hem aan het einde van het jaar wettelijk verliezen, omdat hij 70 jaar oud zou zijn, wat de grens is waarbinnen een rechter moet eindigen. Volgens de politie had hij de verlenging nodig om de zaak vanuit de Hoge Raad te kunnen beïnvloeden.
  De president van de rechtbank zal nu geen ontslag voorstellen want hij zal zijn rechterlijke positie bij wet verliezen ivm leeftijd.

  Volgens politiedocumenten is Sováks andere misdrijf betrokken bij de zaak van Gagik Tonyan, een Armeense zakenman die in Tsjechië woont en die ook in de zaak wordt beschuldigd.
  De zakenman werd door een rechtbank in eerste aanleg veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens poging tot afpersing. Sovák sprak vervolgens Tonyan in mei van dit jaar vrij van de aanklacht.
  De rechercheurs hielden vervolgens toezicht op een bijeenkomst in juni, waarop zakenman Tonyan de rechter een schilderij ter waarde van 125.000 overhandigde en beloofde er nog een af te leveren bij aankomst in Tsjechië.

  Sovák's derde probleem ook uit dit voorjaar - en de bekende advocaat Jiří Teryngel komt erin voor.
  Deze advocaat had volgens de politie een ontmoeting met een rechter in zijn huis en vroeg hem om hulp in de zaak van een van zijn cliënten. Het punt was dat Sovák indruk zou maken op de collega die de zaak aan het beslissen was.
  Daarvoor moest Sovák volgens de politie 100.000 van Teryngel krijgen.
  Tijdens het afluisteren betrapten rechercheurs later dat Sovák een advocaat belde, dat een niet nader genoemde collega ermee instemde om mee te werken.

  Het vierde deel van de beschuldiging heeft dan betrekking op de zaak waarin de rechter Zdeněk Sovák het hoger beroep van een groep mensen besliste, waarin het wederom een kwestie van chantage was.

  De officier van justitie eiste detentie van in totaal vier van de vijf verdachten in het geval van vermeende gemanipuleerde gerechtelijke procedures. Afgelopen weekend hield de politie onder meer rechter Zdeněk Sovák van het Hooggerechtshof vast. Hij stortte maandag voor de rechtszitting in elkaar. Na behandeling in het ziekenhuis brachten de medici hem terug en volgens de rechter kon hij de zitting bijwonen. Hij en gepensioneerde Milan Bíba gingen uiteindelijk in hechtenis en de rechter liet een vervolgde vrouw (Bíba's partner) vrij.
  "Twee mensen zijn om een heimelijke verstandhouding in hechtenis genomen, wat betekent dat het gevaar bestaat dat ze getuigen of medeverdachten zouden kunnen beïnvloeden die nog niet in het algemeen zijn gehoord", legt officier van justitie Štěpánek uit.
  De eiser stelde geen detentie voor de advocaat voor.
  President Miloš Zeman moest ook zijn toestemming geven voor de vervolging van rechter Sovák.

  Een persoon is in hechtenis genomen vanwege ontsnapping. Zoals de iROZHLAS-server heeft ontdekt, is dit de 51-jarige Gagik Tonyan. Dit uit angst dat hij vervolging zou vermijden en naar het buitenland zou kunnen verdwijnen. Dit is een Armeniër, wiens naam in 2016 verscheen tijdens een vuurgevecht in een winkelcentrum in Zličín in Praag. Op dat moment werd Gagik Tonyan geraakt door zes schoten in zijn handen en voeten, die werden afgevuurd door zijn landgenoot.

  Bronnen seznamzpravy.cz + irozhlas.cz.

  Metrostav is van die Blanka tunnel met de kraters in de grond.
  David Rath is van die wijnkisten vol geld.
  De zakenman en voormalig politieagent Jiří Kirschner is kroongetuige in deze zaak. Daarnaast loopt er tegen hem ook een rechtszaak.
  Wat opvalt is dat iedereen met naam en toenaam compleet met foto in de Tsjechische media besproken wordt nog voordat iemand veroordeeld is.
   

Deel deze pagina