Criminaliteit

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Alberto, 12-09-2006.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Radovan Krejcir kan worden uitgeleverd aan de Tsjechië, heeft een Zuid-Afrikaanse rechtbank beslist.

  De advocaat van Krejčíř bemiddelde in een verklaring van de familie van Krejčíř dat Krejciř mogelijkheden overweegt. Hij kan binnen 14 dagen in beroep gaan tegen het uitleveringsbesluit aan het Hooggerechtshof en Masutha heeft 180 dagen de tijd om te beslissen.
  Zuid-Afrikaanse media zeggen dat de terugkeer van Krejčíř naar zijn thuisland het land miljoenen rand kan besparen in hoge beveiligingskosten. Krejčíř heeft verschillende pogingen gedaan om uit de gevangenis in Zuid-Afrika te ontsnappen. Momenteel zit hij een gevangenisstraf uit van 35 jaar voor poging tot moord, poging tot ontvoering en drugshandel.
  Tsjechische ministerie van Justitie heeft nog geen informatie over een mogelijke uitlevering van Radovan Krejčíř officieel bevestigd.
  Bronnen oa zpravy.idnes.cz + iol.co.za/news.

  Als je in het forum-archief zoekt , kom je meer topics tegen over deze persoon:
  Miljardenfraudeur vlucht via z'n WC.
  Radovan Krejcir bevindt zich op de Seychellen.
  Tsjechische gangster Krejčíř betrokken bij moord op Uwe Gemballa.
   
  Laatst bewerkt: 17-03-2018
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  'Tsjechië levert Russische hacker uit aan Verenigde Staten'

  Tsjechië heeft de Russische hacker Yevgeniy Nikoelin uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

  Dat meldt persbureau Reuters.

  Nikoelin zat sinds 2016 vast in de Tsjechische hoofdstad Praag. Hij wordt in de Verenigde Staten onder meer verdacht van hacks op LinkedIn en Dropbox. Daarbij zou hij persoonlijke gegevens van meer dan 100 miljoen gebruikers hebben buitgemaakt.

  Naast de Verenigde Staten had ook Rusland om de uitlevering van de 29-jarige Nikoelin gevraagd. Een rechter oordeelde dat hij aan beide landen kon worden uitgeleverd en dat het aan de minister van Justitie was om de knoop door te hakken.

  De president en premier van Tsjechië waren het niet eens over de uitlevering. De pro-Russische president Milos Zeman wilde dat de hacker werd uitgeleverd aan Rusland. Zijn premier, Andrej Babis, wilde de man overdragen aan de Verenigde Staten.

  De Amerikaanse toppoliticus Paul Ryan drong dinsdag tijdens een bezoek aan Praag nog aan op uitlevering.

  Bron: nu.nl
   
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Eerste vonnis in de Chomutov schietpartij: 12,5 jaar cel

  De regionale rechtbank in Ústí nad Labem heeft de 37-jarige Petr Benda veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf wegens het neerschieten van Radek. Het vonnis werd uitgesproken op dinsdagochtend 17 april, door het regionale gerechtshof in Ústí nad Labem. Het vonnis is nog niet van kracht want de verdachte heeft beroep aangetekend. De officier van justitie zal niet in beroep gaan.

  De rechtbank heeft Benda veroordeeld wegens moord met voorbedachte rade en materiële schade. Naast moord heeft de rechtbank hem ook gestraft voor het schieten op het busje zelf.

  "De daad gebeurde precies zoals beschreven in de aanklacht", zei de rechter toen hij zijn vonnis aankondigde. De officier van justitie verwierp het idee dat de schutter had gehandeld in een situatie van extreme nood of een van de noodzakelijke zelfverdediging.

  Presiderende rechter Bednář zei dat de schietpartij niet beoordeeld kon worden als gebeurd in extreem gevaarlijke omstandigheden of als noodzakelijke zelfverdediging. Volgens de rechtbank vuurde Benda zijn wapen af op een moment dat de auto geen gevaar opleverde en niet in de richting van iemand reed.

  "Dat betekent dat hij zijn wapen zonder gronden of rechtvaardiging heeft gebruikt en dat de manier waarop hij het gebruikte, moet zijn ingegeven door een beslissing om iemand te doden. Toen hij de volledige inhoud van zijn pistool direct bij de bestuurdersdeur afvuurde terwijl hij de bestuurder daar zag, dan moet het hem duidelijk zijn geweest dat de kogels van het 9 millimeter grote kanon zonder enig probleem de deur zouden passeren en in staat waren om de bestuurder te doden", zei de rechter.

  De rechtbank heeft Benda verboden om gedurende 10 jaar wapens te bezitten, de maximale hoeveelheid tijd die mogelijk is. Benda is ook bevolen om de begrafeniskosten te betalen voor het slachtoffer en voor de behandeling van de hond , die ook werd neergeschoten. De rechtbank heeft de familie opgedragen om via een civiele rechtszaak de rest van de uitspraak in te vorderen.

  Het vonnis moet nog in werking treden aangezien Benda ter plekke in beroep ging. De zaak gaat nu naar het Hooggerechtshof in Praag.

  Bron romea.cz/en/news + chomutovsky.denik.cz.
   
 4. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjech (27) gepakt voor overval op tankstation in Zaandam

  De politie heeft een Tsjechische man aangehouden die wordt verdacht van een overval op een tankstation in Zaandam woensdagochtend.


  De man zou rond 11.40 uur het tankstation binnen zijn gegaan en eiste geld van de aanwezige medewerker. Het is niet bekend of hij hierbij gebruik maakte van een (vuur)wapen.

  Nadat de verdachte er te voet met een onbekend geldbedrag vandoor was gegaan, schakelde de medewerker de politie in.

  Een getuige gaf bij de politie aan dat de verdachte richting het station was gelopen. Op het Kuikenpad in Zaandam werd de verdachte uiteindelijk gearresteerd. Hij is naar het politiebureau gebracht voor verhoor.

  Bron: parool.nl
   
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechische hof van beroep vermindert vonnis voor moord op Romani man tot zeven jaar, officier van justitie noemt het onevenredig, onmenselijk en onrechtvaardig.

  Tsjechische hooggerechtshof te herzien oordeel over de moordaanslag op de Romani-man in Chomutov.

  Het vonnis tegen Petr Benda, die werd veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens het vermoorden van een jonge Romani-man die een busje bestuurde in een woonwijk van Chomutov, zal worden beoordeeld door het Tsjechische Hooggerechtshof nu zowel de verdediging als de aanklager in beroep zijn gegaan, volgens de InfoSoud database.

  Het Hooggerechtshof gaf hem een lagere straf dan de aanklacht eiste, omdat hij rekening hield met het feit dat Benda geen strafblad had en 'een zekere medeverantwoordelijkheid van de benadeelde partij'.
  Op het moment van de schietpartij was het busje op loopsnelheid onderweg en, volgens beelden van de beveiligingscamera's op de woonwijk, vormde het geen gevaar voor wie dan ook. Daarom geloven de rechtbanken niet dat Benda in zelfverdediging vuurde.
  Van de 13 schoten die werden afgevuurd, troffen er acht de Romani-man achter het stuur, in zijn rug, borst en een andere plek. De bestuurder stierf als gevolg van de ernstige verwondingen.
  Bron romea.cz/en + romea.cz/en.
  --------------------------------------------------------------------------------------------
  Hoezo met twee maten meten????
  Het slachtoffer was de Nederlander van Tsjechische origine Radek S. die op familiebezoek was.
  7 Jaar voor moord omdat het "maar" een Roma was???? En 10 tot 18 jaar voor een uit de hand gelopen vechtpartij in Praag omdat het "moslims" waren????
   
  dennuzzz en camyl vinden dit leuk.
 6. Nouja, leuk is anders, maar ik ben het met je reaktie eens!
   
 7. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Verdachte liquidatie in Praag opgepakt

  AMSTERDAM (ANP) - Een speciaal politieteam heeft de moordverdachte van een liquidatie in een restaurant in de Beethovenstraat in Amsterdam vrijdagavond aangehouden in de Tsjechische hoofdstad Praag.

  De 38-jarige Čaba D. werd bijna twee weken geleden op de Nationale Opsporingslijst gezet en een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd in verband met zijn betrokkenheid bij de liquidatie in juli vorig jaar. Hij wordt ook verdacht van een moord in Boedapest in september 2018 en van een moord in Belgrado op 5 januari van dit jaar.

  De politie kwam D. al snel na de liquidatie in de Beethovenstraat als dader op het spoor omdat hij herkenbaar was vastgelegd op camerabeelden. D. heeft zowel de Hongaarse als Servische nationaliteit. Hij zat tot begin 2017 een gevangenisstraf uit voor een moord in Servië in 2004. De betrokken autoriteiten moeten nog besluiten over zijn uitlevering aan Nederland.

  Bij de liquidatie op 30 juli in de Beethovenstraat kwam de 62-jarige Ivan Serdarusic om het leven.

  Bron: anp
   
 8. Prettige kerel, die zal je maar op de koffie krijgen... :zwaai2:
   
  Ad Verschoor vindt dit leuk.
 9. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Nederlands stel gepakt met wapens en drugs in Waithaus

  Op de Tsjechisch/Duitse grens bij Waithaus (D 5) is een Nederlands stel gepakt met wapens en drugs. Het echtpaar liep zaterdag tegen de lamp toen ze de grens passeerden tussen Tsjechië en Duitsland. De man en vrouw bleken na doorzoeking een hoeveelheid wapens en drugs bij zich te hebben. Daarop zijn de twee aangehouden en vastgezet.

  Agenten troffen in hun auto tientallen (35) stroomstootwapens, een boksbeugel, werpster en wiet aan. De bestuurder van de auto bleek daarnaast ook nog onder invloed van drugs. De wapens en drugs zijn in beslag genomen en het stel krijgt naar alle waarschijnlijkheid een boete opgelegd.
   
  dennuzzz vindt dit leuk.
 10. dennuzzz

  dennuzzz Donateur

  Prima zaak!
   
 11. alleen maar een boete ??
  prachtig hoe stimuleer je de export...
   
 12. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische vastgoedmiljardair aangeklaagd voor fraude van $1 miljard

  De Tsjechische vastgoedmagnaat Radovan Vítek is door het New Yorkse hedgefonds Kingstown Capital Management en de Tsjechische investeringsfirma Investhold aangeklaagd voor een fraude van $1 mrd. Vítek zou heimelijk lege vennootschappen hebben gebruikt om een Luxemburgs vastgoedbedrijf over te nemen, waarna hij de waardevolste activa voor onder de marktprijzen doorverkocht aan andere bedrijven die hij in het geheim bezat.

  Kingstown had een substantieel belang in het Luxemburgse vastgoedbedrijf, en klaagt Vítek nu aan in de Verenigde Staten, schrijft persbureau Bloomberg. De fraude zou een decennium lang hebben plaatsgevonden. Volgens de Bloomberg Billionairs Index bezit de Tsjech een vermogen van $2,3 mrd. De advocaat van de aanklagers zegt dat de fraude van Vítek een miljardair maakte, 'met een van de grootste eigendomsportefeuilles ter wereld.'

  Víteks bedrijf CPI Property Group ontkent in een persbericht de aantijgingen. 'CPI zal alle gepaste maatregelen nemen om zichzelf en zijn aandeelhouders te verdedigen,' schrijft het bedrijf. De aanklacht is volgens het bedrijf 'onjuist, misleidend en ongegrond.' Het bedrijf beheert volgens de eigen website een portefeuille van €7,6 mrd.

  Radovan Vítek begon met het opbouwen van zijn imperium tijdens de Slowaakse privatiseringen van de jaren 90, staat op de website van het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes. In 1997 verhuisde hij naar Tsjechië, waar hij zijn vastgoedportefeuille verder uitbreidde. CPI bezit een miljoen vierkante meter aan lucratief vastgoed in Berlijn en heeft ook bezittingen in Hongarije, Kroatië en Polen.

  Bron: fd.nl
   
 13. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  MMA-vechter Tomas Penz gezocht voor poging tot moord

  [​IMG]
  De bekende MMA-vechter Tomas Penz (34) wordt gezocht door de Tsjechische politie.

  De zoektocht naar Penz is gestart na een geweldsincident eerder deze week op 14 april. Penz wordt gezocht voor zware mishandeling en poging tot moord op zijn vriendin, een voormalig porno actrice.

  Naar verluidt heeft Penz een zeer controversiële reputatie. “Steroïden en medicijnen gebruik, extreme uitspattingen en woede aanvallen zijn zaken die met hem in verband worden gebracht.

  Hevig bloedend
  Een getuige meldt dat er hulpgeroep kwam uit de woning van Penz' vriendin. Toen de politie arriveerde, sprong de aanvaller (naar verluidt Penz) uit het raam. In de woning werd zijn vriendin zwaar bloedend gevonden.

  Penz is momenteel op de vlucht en wordt door de politie bestempeld als gevaarlijk. Penz heeft een flinke vechtsportcarrière in MMA (Mixed Martial Arts). Hij vocht 24 wedstrijden.

  Bron: vechtsportinfo.nl
   
 14. kuurgast

  kuurgast Donateur

  18 juni is de openbare hoorzitting volgens zpravy.aktualne.cz.
   
 15. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechië levert vermeende drievoudige moordenaar aan Hongarije uit.

  Minister van Justitie Marie Benešová besloot donderdag de gearresteerde Čaba D. uit Tsjechië aan Hongarije over te dragen.

  De 38-jarige Čaba D. wordt verdacht van moord in Amsterdam, Boedapest en Belgrado. Daarom is het oorspronkelijk Europees aanhoudingsbevel uitgegeven door Nederland, maar heeft het vervolgens zijn zaak overgedragen aan Hongarije. Volgens de Hongaarse politiefunctionarissen schoot D. op 20 september iemand in het hoofd bij een winkelcentrum in Boedapest. Van de moord in Belgrado is niet helemaal met zekerheid aangetoond dat hij de dader is. De uiteindelijke beslissing van uitlevering aan Hongarije werd genomen door de minister.

  Bron oa radio.cz/de + irozhlas.cz.
   
 16. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tomáš Penz is na 5 dagen opgepakt volgens sport.tn.nova.cz.
   
 17. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Moord op Radek Š. († 34): schutter moet 10 jaar zitten

  Eerst 12,5 jaar, daarna zeven en uiteindelijk tien jaar achter de tralies. Voor de derde keer hoorde Petr Benda de straf voor het neerschieten van een chauffeur in de Chomutov-woonwijk twee jaar geleden.

  Benda ontving oorspronkelijk twaalf en een half jaar bij de regionale rechtbank in Ústí nad Labem. Hij ging daartegen in beroep. De Hoge rechtbank herdefinieerde vervolgens de daad als een eenvoudige moord, en stuurde hem voor zeven jaar naar de gevangenis. Hij pleitte voor verzachtende omstandigheden in de vorm van het eerdere onberispelijke leven van Benda, goede voorwaarden voor resocialisatie en een zekere mate van verwijtbaarheid van het schot. De wettelijke strafmaat is echter 10 tot 18 jaar.

  Het laatste vonnis werd dinsdag door het Hooggerechtshof in Praag uitgesproken. Maar het vonnis is misschien niet definitief. "Er is nog steeds een mogelijkheid om in beroep te gaan", verwees Martin Zelenka, voorzitter van de kamer van beroep, naar een buitengewoon rechtsmiddel waarmee de definitieve beslissing van het hof van beroep kan worden aangevochten. "Als een van de partijen het voorlegt, zal het Hooggerechtshof de zaak behandelen", voegde Zelenka toe.

  Benda voerde tijdens het proces als verdediging aan dat hij mensen op straat wilde beschermen en dat hij handelde uit noodweer. Het busje kon hem aanrijden en hij wist niet wat hij van de chauffeur kon verwachten. Uit de bevindingen van het onderzoek blijkt echter dat de auto stapvoets reed ten tijde van de schietpartij en niemand in gevaar bracht. Benda stond op het gazon.

  Petr Benda zat al in de gevangenis en werd half mei "vrijgelaten" na de uitspraak van het Hooggerechtshof. Maar hij werd overgebracht naar een gesloten centrum in Litoměřice wegens vrees voor ontsnapping, en werd dinsdag teruggebracht naar de gevangenis nadat het vonnis was uitgesproken.

  De in Nederland wonende Tsjech Radek Š. († 34) was maar drie jaar jonger dan de schutter. Omdat hij de Roma-nationaliteit had, werd onderzocht of Benda een racistisch motief had. Maar dit is niet bewezen.

  Bron oa romea.cz/en + novinky.cz + chomutovsky.denik.cz.

  Wat betreft het vonnis van 7 jaar heeft de familie van Radek Š. dat toen uit de media moeten vernemen.
   
 18. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Graffiti van Karelsbrug in Praag werd ondeskundig verwijderd.

  [​IMG]

  Een groot stuk graffiti op de Karelsbrug, dat onlangs door twee Duitse toeristen op het beroemde bouwwerk was gespoten, verdween dit weekend op mysterieuze wijze. De officiële herstelwerkzaamheden aan de Karelsbrug, die naar verwachting ongeveer twee weken zouden duren, gingen zaterdagochtend van start. Iemand verwijderde diezelfde avond echter in het geheim de graffiti. Het verwijderen was niet gedaan door het geselecteerde bedrijf en tot nu toe heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist.
  Testen zijn nu aan de gang om te bepalen of de gebruikte stof de stenen van het eeuwenoude monument heeft beschadigd.

  De Karelsbrug, een van de belangrijkste toeristische attracties van Praag, werd ongeveer twee weken geleden vernield door twee Duitse toeristen van 23 en 30 jaar, die een logo van vijf bij twee meter op de stenen brugsteun spoten. Een lokale bewoner zag hen in actie en belde de politie.
  De daders moeten boetes betalen van elk 100.000 CZK plus 40.000 CZK om de kosten van de schade te dekken, en zijn de komende vijf jaar niet meer welkom in Tsjechië volgens een uitspraak van de rechtbank van Praag 1. Beide hebben hoger beroep aangetekend.

  Vanwege de grootte van de graffiti moesten de herstelwerkzaamheden aan de middeleeuwse brug worden goedgekeurd door experts van het National Heritage Institute. Het hoofd van het instituut, Ondřej Šefců, kondigde van tevoren aan dat het proces zeer ingewikkeld zou zijn en ten minste tot half augustus zou duren: "De stenen, vooral de oudste gothische, zijn erg poreus en het zal heel moeilijk zijn, misschien zelfs onmogelijk, om ze schoon te maken zonder dat er sporen op de muur achterblijven."
  Een restaurateur begon zaterdag de verf te verwijderen met behulp van een borstel en een speciale chemische oplossing en was van plan zijn werk op zondagochtend te hervatten. Toen hij zondag aankwam, ontdekte hij echter dat de graffiti verdwenen was.

  Volgens deskundigen van het National Heritage Institute werd de reiniging ondeskundig gedaan, met achtergebleven verfresten op de stenen. Maar architect en restaurateur Jan Bárta van de Club voor Oud Praag, die de plek ook inspecteerde, zegt dat het werk op het eerste gezicht vrij professioneel lijkt: "Ik denk dat iemand wilde bewijzen dat de graffiti 's nachts kon worden verwijderd en dat de schoonmaakwerkzaamheden niet twee weken hoeven te duren. Mijn eerste indruk is dat ze wisten wat ze deden.
  Aan de andere kant is het duidelijk dat ze een enorme hoeveelheid water moeten hebben gebruikt om de verf te verwijderen, dus de vraag blijft welke oplossing ze hebben gebruikt en of sporen ervan niet in de stenen zijn achtergebleven, wat nog meer schade in de toekomst zou kunnen opleveren."

  Het is niet de eerste keer dat de Karelsbrug werd vernield. In 2017 werden twee buitenlandse toeristen verbannen nadat ze in het Arabisch op een standbeeld van Sint Franciscus op de brug hadden geschreven, terwijl een jaar eerder twee Franse toeristen witte letters op de muur van de brug hadden gespoten.

  Bron radio.cz/de. + idnes.cz.
   
 19. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Mysterie opgelost: Identiteit van Karelsbrug graffiti-reiniger onthuld.

  [​IMG]

  In een interview voor de Tsjechische televisie heeft de man zijn identiteit bekendgemaakt, die een paar dagen geleden de grote graffiti van de Karelsbrug verwijderde. Dit is de schoonmaakspecialist Miloslav Černý, die de bezienswaardigheden van Praag al jaren van graffiti bevrijdt. Hij gebruikte hogedrukstoom en een organisch oplosmiddel genaamd Graffitistop 2, waarvan hij beweert dat het veilig is om te gebruiken op zandsteen.
  Hij melde zich omdat hij hoorde dat de politie op zoek was naar de mystery cleaner. Het is niet duidelijk of hij zal worden aangeklaagd, maar een juridisch expert zei eerder dat als hij te goeder trouw handelde, straf onwaarschijnlijk was.
  Černý zei dat hij had besloten om te handelen omdat de tijd bijna op was en na veertien dagen het moeilijk zou zijn geweest om de graffiti te verwijderen zonder chemicaliën te gebruiken.
  Černý zei dat de verwijdering ongeveer twee uur duurde, van 4 uur 's ochtends tot 6 uur' s ochtends in de ochtend van 28 juli, aanzienlijk minder tijd dan de geplande twee weken.
  “Ik ben ervan overtuigd dat elke Tsjech wil dat de Karelsbrug er mooi uitziet. Dat was mijn motivatie, niet om experts voor de gek te houden of als een PR-stunt , 'zei Černý. Hij ontving bedankmails van honderden Tsjechen.

  Het National Heritage Institute (NPÚ) heeft twee weken nodig gehad om een plan goed te keuren om de graffiti te verwijderen en verklaarde dat het werk nog twee weken zou duren. De Technical Communications Administration (TSK), die verantwoordelijk is voor wegen en bruggen, moest toezicht houden op het project.
  Restaurateur Jan Mjartan tekende op 26 juli een overeenkomst met TSK voor de reiniging, die met de hand moest gebeuren. De volgende dag begon hij met oplosmiddel en een borstel.
  Een expertanalyse heeft bevestigd dat er geen schade is aangericht aan Karelsbrug door het ongeoorloofd verwijderen van de graffiti.

  De burgemeester van Praag, Zdeněk Hřib, heeft voorgesteld om de schoonmaakspecialist te betalen, maar dat wil Miloslav Černý niet, hij heeft zelfs aangeboden om het werk gratis af te maken. Tegelijkertijd uitte Hřib twijfels over de procedure, die was gepland door het bureau voor monumentenbescherming. De burgemeester zei dat de autoriteiten zouden moeten leren om sneller te verwijderen, om de noodzaak van guerrilla-acties van het publiek te voorkomen.

  De burgemeester van Praag en Miloslav Černý organiseerden maandag een workshop met verschillende nieuwe technieken voor het opruimen van graffiti dmv mierenzuur, stoom, graffiti-laser en de meest zachte methode van zand gemengd met gemalen notendoppen.

  De belangstelling van journalisten was echter voor de beroemde schoonmaakspecialist Miloslav Černý, wiens levensverhaal de Tsjechische samenleving de afgelopen dagen heeft bewogen. Aanvankelijk was men onder de indruk van het feit dat hij bekende de graffiti op de Karelsbrug te hebben verwijderd. Hij sprak enkele dagen geleden dat hij bijna twintig jaar geleden was veroordeeld voor een dubbele moord. Uiteindelijk bracht Miloslav Černý 11,5 jaar door in de gevangenis.
  Bronnen news.expats.cz + radio.cz/de + lidovky.cz.
   
 20. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechen zijn een natie van criminelen, alleen Litouwen is slechter af in Europa

  Tsjechië heeft een hoog aantal gevangenen - er zijn 203 per 100.000 inwoners, het op één na hoogste aantal in de Europese Unie. Het is ook een van de staten met het hoogste percentage vrouwen in de gevangenis. Bovendien is het aantal gevangenen in Tsjechische gevangenissen de afgelopen 15 jaar met een derde toegenomen.
  [​IMG]

  In termen van het aantal gevangenen, is Tsjechië een van de Europese leiders. Volgens het project Europe in Data staat het zelfs op de tweede plaats in de EU met 203 gevangenen per 100.000 inwoners. Alleen Litouwen heeft meer. Letland staat derde.
  In heel Europa doen slechts enkele post-Sovjetlanden het slechter dan de Tsjechen. Rusland heeft het grootste aantal gevangenen, gevolgd door Wit-Rusland. Moldavië is ook overvol. Aan de andere kant heeft Liechtenstein het laagste aantal, gevolgd door IJsland en Finland.
  Volgens de gevangenisdienst van Tsjechië waren er in 2018 meer dan 21 duizend mensen in Tsjechische gevangenissen - de situatie is vergelijkbaar met de jaren negentig.
  Tsjechië behoort tot de top met het aandeel vrouwen in de gevangenis. Samen met buurland Slowakije behoort het tot de top tien van Europese landen. Vrouwen vormen ongeveer 7,5% van de gevangenen. Er zijn er meer in Malta, Cyprus of Rusland, terwijl de Balkanlanden het minst hebben.
  Bron tn.nova.cz.

  De Verenigde Staten hebben de dubieuze eer om het hoogste aantal gevangenen per hoofd van de bevolking te hebben.
  Het aantal mensen in de gevangenis in Nederland neemt al jaren af. Nederland heeft 53 gevangenen per 100.000 inwoners.
  Bron nos.nl.

  Vrouwen vormen in Nederland ongeveer 5,4% van de gevangenen, volgens cijfers van 2017.
  Bron prisonstudies.org/country/netherlands.
   

Deel deze pagina