Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Op een parkeerterrein in Turnov is iemand actief die er op let of men een kaartje voor het parkeren uit een automaat gaat halen en daarbij de auto niet afsluit. Vliegensvlug duikt men in de auto en haalt bijvoorbeeld zaken van waarde uit het vak dat zich tussen beide voorstoelen bevindt.
 

Ad Verschoor

Donateur
Verdachte liquidatie in Praag opgepakt

AMSTERDAM (ANP) - Een speciaal politieteam heeft de moordverdachte van een liquidatie in een restaurant in de Beethovenstraat in Amsterdam vrijdagavond aangehouden in de Tsjechische hoofdstad Praag.

De 38-jarige Čaba D. werd bijna twee weken geleden op de Nationale Opsporingslijst gezet en een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd in verband met zijn betrokkenheid bij de liquidatie in juli vorig jaar. Hij wordt ook verdacht van een moord in Boedapest in september 2018 en van een moord in Belgrado op 5 januari van dit jaar.

De politie kwam D. al snel na de liquidatie in de Beethovenstraat als dader op het spoor omdat hij herkenbaar was vastgelegd op camerabeelden. D. heeft zowel de Hongaarse als Servische nationaliteit. Hij zat tot begin 2017 een gevangenisstraf uit voor een moord in Servië in 2004. De betrokken autoriteiten moeten nog besluiten over zijn uitlevering aan Nederland.

Bij de liquidatie op 30 juli in de Beethovenstraat kwam de 62-jarige Ivan Serdarusic om het leven.

Bron: anp
 

Ad Verschoor

Donateur
Nederlands stel gepakt met wapens en drugs in Waithaus

Op de Tsjechisch/Duitse grens bij Waithaus (D 5) is een Nederlands stel gepakt met wapens en drugs. Het echtpaar liep zaterdag tegen de lamp toen ze de grens passeerden tussen Tsjechië en Duitsland. De man en vrouw bleken na doorzoeking een hoeveelheid wapens en drugs bij zich te hebben. Daarop zijn de twee aangehouden en vastgezet.

Agenten troffen in hun auto tientallen (35) stroomstootwapens, een boksbeugel, werpster en wiet aan. De bestuurder van de auto bleek daarnaast ook nog onder invloed van drugs. De wapens en drugs zijn in beslag genomen en het stel krijgt naar alle waarschijnlijkheid een boete opgelegd.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische vastgoedmiljardair aangeklaagd voor fraude van $1 miljard

De Tsjechische vastgoedmagnaat Radovan Vítek is door het New Yorkse hedgefonds Kingstown Capital Management en de Tsjechische investeringsfirma Investhold aangeklaagd voor een fraude van $1 mrd. Vítek zou heimelijk lege vennootschappen hebben gebruikt om een Luxemburgs vastgoedbedrijf over te nemen, waarna hij de waardevolste activa voor onder de marktprijzen doorverkocht aan andere bedrijven die hij in het geheim bezat.

Kingstown had een substantieel belang in het Luxemburgse vastgoedbedrijf, en klaagt Vítek nu aan in de Verenigde Staten, schrijft persbureau Bloomberg. De fraude zou een decennium lang hebben plaatsgevonden. Volgens de Bloomberg Billionairs Index bezit de Tsjech een vermogen van $2,3 mrd. De advocaat van de aanklagers zegt dat de fraude van Vítek een miljardair maakte, 'met een van de grootste eigendomsportefeuilles ter wereld.'

Víteks bedrijf CPI Property Group ontkent in een persbericht de aantijgingen. 'CPI zal alle gepaste maatregelen nemen om zichzelf en zijn aandeelhouders te verdedigen,' schrijft het bedrijf. De aanklacht is volgens het bedrijf 'onjuist, misleidend en ongegrond.' Het bedrijf beheert volgens de eigen website een portefeuille van €7,6 mrd.

Radovan Vítek begon met het opbouwen van zijn imperium tijdens de Slowaakse privatiseringen van de jaren 90, staat op de website van het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes. In 1997 verhuisde hij naar Tsjechië, waar hij zijn vastgoedportefeuille verder uitbreidde. CPI bezit een miljoen vierkante meter aan lucratief vastgoed in Berlijn en heeft ook bezittingen in Hongarije, Kroatië en Polen.

Bron: fd.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
MMA-vechter Tomas Penz gezocht voor poging tot moord

penz.jpg

De bekende MMA-vechter Tomas Penz (34) wordt gezocht door de Tsjechische politie.

De zoektocht naar Penz is gestart na een geweldsincident eerder deze week op 14 april. Penz wordt gezocht voor zware mishandeling en poging tot moord op zijn vriendin, een voormalig porno actrice.

Naar verluidt heeft Penz een zeer controversiële reputatie. “Steroïden en medicijnen gebruik, extreme uitspattingen en woede aanvallen zijn zaken die met hem in verband worden gebracht.

Hevig bloedend
Een getuige meldt dat er hulpgeroep kwam uit de woning van Penz' vriendin. Toen de politie arriveerde, sprong de aanvaller (naar verluidt Penz) uit het raam. In de woning werd zijn vriendin zwaar bloedend gevonden.

Penz is momenteel op de vlucht en wordt door de politie bestempeld als gevaarlijk. Penz heeft een flinke vechtsportcarrière in MMA (Mixed Martial Arts). Hij vocht 24 wedstrijden.

Bron: vechtsportinfo.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Koffers toeristen gestolen uit auto in Volendam


Op vrijdag 19 april 2019 werd op de Pieterman te Volendam een Mercedes opengebroken. Uit de auto werden 3 koffers gestolen. De auto was van toeristen uit Tsjechië die in Nederland op vakantie zijn. In de koffers zat al hun kleding, 6 paspoorten, 6 creditcards en een rijbewijs.
Zaterdagmiddag werden op de Paralellweg in een papieren zak de documenten gevonden. Van de koffers geen spoor.

Op zondag kon er contact met de ongelukkige Tsjechen worden gelegd. Ze bezochten op dat moment de Keukenhof. Afspraak voor teruggave van de documenten gemaakt door af te spreken bij het restaurant over de A4.

Op de parkeerplaats aldaar de paspoorten, de creditcards en een rijbewijs overhandigd aan blije en dankbare Tsjechen (van oorsprong uit Vietnam).

Bron: groot-waterland.nl
 

kuurgast

Donateur
De betrokken autoriteiten moeten nog besluiten over zijn uitlevering aan Nederland.
Tsjechië levert vermeende drievoudige moordenaar aan Hongarije uit

Minister van Justitie Marie Benešová besloot donderdag de gearresteerde Čaba D. uit Tsjechië aan Hongarije over te dragen. De 38-jarige Čaba D. wordt verdacht van moord in Amsterdam, Boedapest en Belgrado. Daarom is het oorspronkelijk Europees aanhoudingsbevel uitgegeven door Nederland, maar heeft het vervolgens zijn zaak overgedragen aan Hongarije.

Volgens de Hongaarse politiefunctionarissen schoot D. op 20 september iemand in het hoofd bij een winkelcentrum in Boedapest. Van de moord in Belgrado is niet helemaal met zekerheid aangetoond dat hij de dader is. De uiteindelijke beslissing van uitlevering aan Hongarije werd genomen door de minister.

Bron oa radio.cz/de + irozhlas.cz.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechische hooggerechtshof te herzien oordeel over de moordaanslag op de Romani-man in Chomutov.
Moord op Radek Š. (34): schutter moet 10 jaar zitten

Eerst 12,5 jaar, daarna zeven en uiteindelijk tien jaar achter de tralies. Voor de derde keer hoorde Petr Benda de straf voor het neerschieten van een chauffeur in de Chomutov-woonwijk twee jaar geleden.

Benda ontving oorspronkelijk twaalf en een half jaar bij de regionale rechtbank in Ústí nad Labem. Hij ging daartegen in beroep. De Hoge rechtbank herdefinieerde vervolgens de daad als een eenvoudige moord, en stuurde hem voor zeven jaar naar de gevangenis. Hij pleitte voor verzachtende omstandigheden in de vorm van het eerdere onberispelijke leven van Benda, goede voorwaarden voor resocialisatie en een zekere mate van verwijtbaarheid van het schot. De wettelijke strafmaat is echter 10 tot 18 jaar.

Het laatste vonnis werd dinsdag door het Hooggerechtshof in Praag uitgesproken. Maar het vonnis is misschien niet definitief. "Er is nog steeds een mogelijkheid om in beroep te gaan", verwees Martin Zelenka, voorzitter van de kamer van beroep, naar een buitengewoon rechtsmiddel waarmee de definitieve beslissing van het hof van beroep kan worden aangevochten. "Als een van de partijen het voorlegt, zal het Hooggerechtshof de zaak behandelen", voegde Zelenka toe.

Benda voerde tijdens het proces als verdediging aan dat hij mensen op straat wilde beschermen en dat hij handelde uit noodweer. Het busje kon hem aanrijden en hij wist niet wat hij van de chauffeur kon verwachten. Uit de bevindingen van het onderzoek blijkt echter dat de auto stapvoets reed ten tijde van de schietpartij en niemand in gevaar bracht. Benda stond op het gazon.

Petr Benda zat al in de gevangenis en werd half mei "vrijgelaten" na de uitspraak van het Hooggerechtshof. Maar hij werd overgebracht naar een gesloten centrum in Litoměřice wegens vrees voor ontsnapping, en werd dinsdag teruggebracht naar de gevangenis nadat het vonnis was uitgesproken.

De in Nederland wonende Tsjech Radek Š. († 34) was maar drie jaar jonger dan de schutter. Omdat hij de Roma-nationaliteit had, werd onderzocht of Benda een racistisch motief had. Maar dit is niet bewezen.

Bron oa romea.cz/en + novinky.cz + chomutovsky.denik.cz.

Wat betreft het vonnis van 7 jaar heeft de familie van Radek Š. dat toen uit de media moeten vernemen.
 
Waekt over uw zaek.

Inktjet kopieën, knip- & plakwerk.

Via de beroemde Google Translations:

ČNB waarschuwt voor vervalste bankbiljetten in Brno

Charles du Parc 4 juli 2019

Counterfait-CZK-100-PC-CND.png

De Tsjechische Nationale Bank erkende dat vervalste bankbiljetten in Brno en andere steden in Moravië circuleren. Ze gaven gedetailleerde informatie over hoe ze te detecteren, zodat mensen niet betrapt worden. Foto credit: ČNB.

Brno, 4 juli (bijgewerkt) (BD) - De bankbiljetten die in de gaten moeten worden gehouden, zijn de 2009-versie van het bankbiljet CZK 500 en de versie 2008 van het bankbiljet van CZK 1.000 (zie foto's).

20190701_padelky_01.jpg


Dus wat moet je controleren?
1) De valse bankbiljetten hebben een vensterdraad (wordt weergegeven als metallic streepjes) die is gemaakt van vastgeplakte fragmenten uit lagere waarde biljetten.

20190701_padelky_03.jpg

Detail van de vensterdraad op een echt bankbiljet van CZK 1.000 (microtekst "ČNB 1000 Kč") en op een vals exemplaar.

2) De bank zegt ook dat de biljetten zijn geproduceerd door inkjetafdrukken met vier kleuren (cyaan, magenta, geel en zwart), terwijl echte biljetten direct in kleur kunnen worden afgedrukt. Bij nader onderzoek kunt u de afdrukpunten op de vervalsingen zien.

Counterfait-CZK-Cred-CND.jpg

Drie details van verschillende formaten van het printpatroon van een echt bankbiljet en een vals exemplaar. Het toont ook het verschil in afdrukkwaliteit.

3) De belangrijkste beschermende elementen ontbreken of worden op geen enkele manier geïmiteerd (watermerk, latent beeld, iriserende strip), of worden tegelijk met het patroon van het bankbiljet afgedrukt en missen hun karakteristieke kenmerken (het optisch variabele element verandert de kleur niet , het front-to-back register komt niet overeen wanneer bekeken tegen het licht). Microteksts zijn onleesbaar en UV- en infrarood-beschermende elementen worden ook niet nagebootst.

4) De bank waarschuwt ook voor CZK 100 wanneer de raamstrip is beschadigd of ontbreekt. Ze zeggen dat dit mogelijk verband houdt met de vervalsingen.

czech.png

Echte CZK 100 bankbiljetten met een gedeeltelijk en volledig verwijderde beschermstrip.

Counterfait-CZK-4-Cred-CND.jpg

CZK 100 bankbiljetten aan elkaar gelijmd met behulp van de linker- en rechterhand delen zonder het middendeel dat de vensterdraad bevat. Vanwege de natuurlijke schommeling van de ruiten werden de afzonderlijke bankbiljetten op verschillende plaatsen aan elkaar geknipt en gelijmd (zie de rode pijlen).

Dus, controleer je verandering en laat je niet misleiden door de vervalsers.

ps.
Een beetje klunzige vertaling, maar de boodschap lijkt mij duidelijk.


Bron:
https://brnodaily.com/2019/07/04/news/business/cnb-warns-of-forged-banknotes-in-brno/
 

kuurgast

Donateur
Graffiti van Karelsbrug in Praag werd ondeskundig verwijderd.

karluv_most1.jpg


Een groot stuk graffiti op de Karelsbrug, dat onlangs door twee Duitse toeristen op het beroemde bouwwerk was gespoten, verdween dit weekend op mysterieuze wijze. De officiële herstelwerkzaamheden aan de Karelsbrug, die naar verwachting ongeveer twee weken zouden duren, gingen zaterdagochtend van start. Iemand verwijderde diezelfde avond echter in het geheim de graffiti. Het verwijderen was niet gedaan door het geselecteerde bedrijf en tot nu toe heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist.
Testen zijn nu aan de gang om te bepalen of de gebruikte stof de stenen van het eeuwenoude monument heeft beschadigd.

De Karelsbrug, een van de belangrijkste toeristische attracties van Praag, werd ongeveer twee weken geleden vernield door twee Duitse toeristen van 23 en 30 jaar, die een logo van vijf bij twee meter op de stenen brugsteun spoten. Een lokale bewoner zag hen in actie en belde de politie.
De daders moeten boetes betalen van elk 100.000 CZK plus 40.000 CZK om de kosten van de schade te dekken, en zijn de komende vijf jaar niet meer welkom in Tsjechië volgens een uitspraak van de rechtbank van Praag 1. Beide hebben hoger beroep aangetekend.

Vanwege de grootte van de graffiti moesten de herstelwerkzaamheden aan de middeleeuwse brug worden goedgekeurd door experts van het National Heritage Institute. Het hoofd van het instituut, Ondřej Šefců, kondigde van tevoren aan dat het proces zeer ingewikkeld zou zijn en ten minste tot half augustus zou duren: "De stenen, vooral de oudste gothische, zijn erg poreus en het zal heel moeilijk zijn, misschien zelfs onmogelijk, om ze schoon te maken zonder dat er sporen op de muur achterblijven."
Een restaurateur begon zaterdag de verf te verwijderen met behulp van een borstel en een speciale chemische oplossing en was van plan zijn werk op zondagochtend te hervatten. Toen hij zondag aankwam, ontdekte hij echter dat de graffiti verdwenen was.

Volgens deskundigen van het National Heritage Institute werd de reiniging ondeskundig gedaan, met achtergebleven verfresten op de stenen. Maar architect en restaurateur Jan Bárta van de Club voor Oud Praag, die de plek ook inspecteerde, zegt dat het werk op het eerste gezicht vrij professioneel lijkt: "Ik denk dat iemand wilde bewijzen dat de graffiti 's nachts kon worden verwijderd en dat de schoonmaakwerkzaamheden niet twee weken hoeven te duren. Mijn eerste indruk is dat ze wisten wat ze deden.
Aan de andere kant is het duidelijk dat ze een enorme hoeveelheid water moeten hebben gebruikt om de verf te verwijderen, dus de vraag blijft welke oplossing ze hebben gebruikt en of sporen ervan niet in de stenen zijn achtergebleven, wat nog meer schade in de toekomst zou kunnen opleveren."

Het is niet de eerste keer dat de Karelsbrug werd vernield. In 2017 werden twee buitenlandse toeristen verbannen nadat ze in het Arabisch op een standbeeld van Sint Franciscus op de brug hadden geschreven, terwijl een jaar eerder twee Franse toeristen witte letters op de muur van de brug hadden gespoten.

Bron radio.cz/de. + idnes.cz.
 

kuurgast

Donateur
Mysterie opgelost: Identiteit van Karelsbrug graffiti-reiniger onthuld.

ELE7d2729_034351_7962008_1.jpg


In een interview voor de Tsjechische televisie heeft de man zijn identiteit bekendgemaakt, die een paar dagen geleden de grote graffiti van de Karelsbrug verwijderde. Dit is de schoonmaakspecialist Miloslav Černý, die de bezienswaardigheden van Praag al jaren van graffiti bevrijdt. Hij gebruikte hogedrukstoom en een organisch oplosmiddel genaamd Graffitistop 2, waarvan hij beweert dat het veilig is om te gebruiken op zandsteen.
Hij melde zich omdat hij hoorde dat de politie op zoek was naar de mystery cleaner. Het is niet duidelijk of hij zal worden aangeklaagd, maar een juridisch expert zei eerder dat als hij te goeder trouw handelde, straf onwaarschijnlijk was.
Černý zei dat hij had besloten om te handelen omdat de tijd bijna op was en na veertien dagen het moeilijk zou zijn geweest om de graffiti te verwijderen zonder chemicaliën te gebruiken.
Černý zei dat de verwijdering ongeveer twee uur duurde, van 4 uur 's ochtends tot 6 uur' s ochtends in de ochtend van 28 juli, aanzienlijk minder tijd dan de geplande twee weken.
“Ik ben ervan overtuigd dat elke Tsjech wil dat de Karelsbrug er mooi uitziet. Dat was mijn motivatie, niet om experts voor de gek te houden of als een PR-stunt , 'zei Černý. Hij ontving bedankmails van honderden Tsjechen.

Het National Heritage Institute (NPÚ) heeft twee weken nodig gehad om een plan goed te keuren om de graffiti te verwijderen en verklaarde dat het werk nog twee weken zou duren. De Technical Communications Administration (TSK), die verantwoordelijk is voor wegen en bruggen, moest toezicht houden op het project.
Restaurateur Jan Mjartan tekende op 26 juli een overeenkomst met TSK voor de reiniging, die met de hand moest gebeuren. De volgende dag begon hij met oplosmiddel en een borstel.
Een expertanalyse heeft bevestigd dat er geen schade is aangericht aan Karelsbrug door het ongeoorloofd verwijderen van de graffiti.

De burgemeester van Praag, Zdeněk Hřib, heeft voorgesteld om de schoonmaakspecialist te betalen, maar dat wil Miloslav Černý niet, hij heeft zelfs aangeboden om het werk gratis af te maken. Tegelijkertijd uitte Hřib twijfels over de procedure, die was gepland door het bureau voor monumentenbescherming. De burgemeester zei dat de autoriteiten zouden moeten leren om sneller te verwijderen, om de noodzaak van guerrilla-acties van het publiek te voorkomen.

De burgemeester van Praag en Miloslav Černý organiseerden maandag een workshop met verschillende nieuwe technieken voor het opruimen van graffiti dmv mierenzuur, stoom, graffiti-laser en de meest zachte methode van zand gemengd met gemalen notendoppen.

De belangstelling van journalisten was echter voor de beroemde schoonmaakspecialist Miloslav Černý, wiens levensverhaal de Tsjechische samenleving de afgelopen dagen heeft bewogen. Aanvankelijk was men onder de indruk van het feit dat hij bekende de graffiti op de Karelsbrug te hebben verwijderd. Hij sprak enkele dagen geleden dat hij bijna twintig jaar geleden was veroordeeld voor een dubbele moord. Uiteindelijk bracht Miloslav Černý 11,5 jaar door in de gevangenis.
Bronnen news.expats.cz + radio.cz/de + lidovky.cz.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechen zijn een natie van criminelen, alleen Litouwen is slechter af in Europa

Tsjechië heeft een hoog aantal gevangenen - er zijn 203 per 100.000 inwoners, het op één na hoogste aantal in de Europese Unie. Het is ook een van de staten met het hoogste percentage vrouwen in de gevangenis. Bovendien is het aantal gevangenen in Tsjechische gevangenissen de afgelopen 15 jaar met een derde toegenomen.
2312929.jpg


In termen van het aantal gevangenen, is Tsjechië een van de Europese leiders. Volgens het project Europe in Data staat het zelfs op de tweede plaats in de EU met 203 gevangenen per 100.000 inwoners. Alleen Litouwen heeft meer. Letland staat derde.
In heel Europa doen slechts enkele post-Sovjetlanden het slechter dan de Tsjechen. Rusland heeft het grootste aantal gevangenen, gevolgd door Wit-Rusland. Moldavië is ook overvol. Aan de andere kant heeft Liechtenstein het laagste aantal, gevolgd door IJsland en Finland.
Volgens de gevangenisdienst van Tsjechië waren er in 2018 meer dan 21 duizend mensen in Tsjechische gevangenissen - de situatie is vergelijkbaar met de jaren negentig.
Tsjechië behoort tot de top met het aandeel vrouwen in de gevangenis. Samen met buurland Slowakije behoort het tot de top tien van Europese landen. Vrouwen vormen ongeveer 7,5% van de gevangenen. Er zijn er meer in Malta, Cyprus of Rusland, terwijl de Balkanlanden het minst hebben.
Bron tn.nova.cz.

De Verenigde Staten hebben de dubieuze eer om het hoogste aantal gevangenen per hoofd van de bevolking te hebben.
Het aantal mensen in de gevangenis in Nederland neemt al jaren af. Nederland heeft 53 gevangenen per 100.000 inwoners.
Bron nos.nl.

Vrouwen vormen in Nederland ongeveer 5,4% van de gevangenen, volgens cijfers van 2017.
Bron prisonstudies.org/country/netherlands.
 
Bovenaan