Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
De autoriteiten in Tsjechië hebben een bende opgerold die jagers naar Zuid-Afrika stuurde om daar op witte neushoorns te jagen. De politie arresteerde 15 mensen. Op het vliegveld van Praag nam de douane 24 hoorns in beslag met een handelswaarde op de zwarte markt van ongeveer 4 miljoen euro.
10 jaar later.............
Za nelegální obchod s nosorožčími rohy dostalo 15 lidí podmínky.
15 mensen kregen voorwaarden voor illegale handel in neushoornhoorns.
Vandaag heeft de gemeentelijke rechtbank in Praag voorwaardelijke gevangenisstraffen van één tot drie jaar opgelegd aan 15 mensen die volgens haar betrokken waren bij de illegale handel in neushoornhoorns.
Bron seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Pas op voor frauduleuze sms'jes. Ze verwijzen naar een nep Portál občana, waarschuwde Bartoš.

De Tsjechische vicepremier voor Digitalisering, Ivan Bartoš, waarschuwt voor fraudeurs die sms proberen te gebruiken om mensen toegang te geven tot hun bankrekeningen. De fraudeurs beweren in de sms dat de geadresseerde recht heeft op belastingteruggave of dat er problemen zijn met zijn belastingaangifte. Maar het is een poging om persoonlijke gegevens te stelen, een zogenaamde phishing-aanval.
De afzender van sms-berichten doet zich voor als een overheidskantoor en vertrouwt op de betrouwbaarheid van de ontvangers. Het overheidskantoor verstuurt echter geen berichten van dit type en waarschuwt met klem voor het openen en elke andere interactie met de links in de berichten.
De sms'jes worden vaak verstuurd vanaf een buitenlands telefoonnummer, in de onderschepte gevallen werden nummers met het Poolse netnummer +48 ontdekt. Maar er zijn ook gevallen waarin berichten werden verzonden vanaf binnenlandse nummers.
Nep-websites kopiëren de grafische vorm van het echte portaal en bieden de geadresseerde een login aan via een bankidentiteit. De gebruiker wordt vervolgens doorgestuurd naar een valse bankpagina, waar de fraudeur gegevens kan stelen voor toegang tot internetbankieren bij het invullen van het formulier.
Als mensen op een nep-pagina klikken en vermoeden dat hun gegevens mogelijk zijn gestolen, moeten ze onmiddellijk hun wachtwoord wijzigen en contact opnemen met hun bank.
Ook andere binnenlandse autoriteiten stuitten op frauduleuze e-mails en sms-berichten. Ze werden bijvoorbeeld geregistreerd door het Tsjechische postkantoor, de douane, de algemene ziekteverzekeringsmaatschappij, het ministerie van Arbeid en Sociale Zaken of particuliere transportbedrijven.

Bronnen oa denik.cz + ceskenoviny.cz + deutsch.radio.cz.
 
Bovenaan