Corruptie

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Ad Verschoor, 27-07-2012.

 1. Waar is het niet in Europa ?
   
 2. Wiki is niet zo duidelijk in deze, je moet het adat kennen, om vervolgens te vinden dat het in de EU ook aanwezig is,
  er zijn mensen die dit adat vervolgens als corruptie bestempelen, het zijn echter ingeboren verworvenheden in diverse culturen waar je niet omheen kunt.
   
 3. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Corruptie rond Blanka-tunnel in Praag?

  Rond het prestigieuze verkeersproject om het centrum van Praag te ontlasten, blijft hardnekkig een geur van corruptie hangen.

  Onlangs ging hij, met een vertraging van vier jaar, dan eindelijk open: de Blanka-tunnel in de Tsjechische hoofdstad Praag. De 6,4 kilometer lange tunnel, de langste stadstunnel van Europa, heeft het stadsbestuur veel kopzorgen bezorgd, maar vooral enorm veel geld gekost.

  En van een flink gedeelte daarvan is onduidelijk waar het is terechtgekomen. President Milos Zeman was niet aanwezig bij de feestelijke, maar bescheiden opening van de tunnel. Hij weigerde in verband te worden gebracht met een project dat volgens hem de tweede betekenis van het Tsjechische woord tunel belichaamt: fraude en corruptie.

  Facturen
  Het project – eigenlijk een combinatie van drie met elkaar verbonden tunnels en een brug – moet het verkeer om het historische centrum van Praag leiden.

  De kosten werden geschat op zo'n 21 miljard Tsjechische kronen (bijna 800 miljoen euro), maar het totaal is uitgekomen op zeker 37 miljard (1,4 miljard euro). En er staan nog een paar facturen van enkele honderden miljoenen kronen open.

  Vrijwel meteen na de aankondiging van het project in 2007 door de toenmalige Praagse burgemeester Pavel Bém, werd de bouw van de Blankatunnel in verband gebracht met wanbestuur, corruptie en belangenverstrengeling.

  Vanwege de verdachte contracten die waren gesloten, raakte Praag bijvoorbeeld een subsidie van de Europese Unie van omgerekend bijna 260 miljoen euro kwijt.

  Het blijkt lastig om een duidelijke schuldige aan te wijzen. De huidige burgemeester van Praag, Adriana Krnacova, sinds een jaar in functie, zegt dat haar voorgangers verantwoordelijk moeten worden gesteld en weigert om ook nog maar een cent uit te geven aan de Blankatunnel.

  Vertraging
  Wel is duidelijk dat de voormalige burgemeester Pavel Bém verschillende dubieuze en vooral dure projecten in Praag had goedgekeurd in de tijd dat hij aan het roer stond. Het gaat om projecten ter waarde van ruim 80 miljard kronen (bijna 3 miljard euro), zoals de verlenging van metrolijn A die eerder dit jaar, ook met vertraging, werd geopend.

  Ook was er de aankoop van nieuwe tramstellen van een bedrijf van dubieuze zakenlui, en een vernieuwingsproject van het Praagse openbaar vervoer, genaamd OpenCard – vergelijkbaar met de Nederlandse ov-chipkaart – waarbij miljoenen kronen aan de strijkstok bleven hangen.

  Bém, of mensen uit zijn directe politieke omgeving, is nog niet in staat van beschuldiging gesteld, maar de officieren van justitie die in Tsjechië al zes jaar onderzoek doen naar deze projecten, inclusief de Blankatunnel, hebben aangegeven dat ze vooruitgang boeken.

  Ze hopen op korte termijn bewijzen te leveren van de verdenking dat er rond de bouw van de tunnel sprake is geweest van belangenverstrengeling en corruptie.

  Bron: elsevier.nl
   
  kuurgast en dennuzzz vinden dit leuk/interessant.
 4. dennuzzz

  dennuzzz Donateur

  Aanpakken die boeven...
   
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Adriana Krnáčová eindelijk een burgemeester die haar mannetje staat. :toppie:
  Kan ze niet meedoen met de volgende presidentsverkiezingen?
   
  dennuzzz vindt dit leuk/interessant.
 6. kuurgast

  kuurgast Donateur

  En de tunnel kost nog steeds enorm veel geld en is onpraktisch, zie radio.cz/en + radio.cz/de.
  Ondanks alles zijn er meer tunnels gepland. Bron prague.tv/en.
   

Deel deze pagina