Muziek Conservatoria in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Hoi,

Ik had al gezocht, maar de meeste topics waren dusdanig verouderd dat ik besloot om een nieuwe te openen. Ik heb een vraag. Heel misschien gaan we over een aantal jaren in Tsjechie wonen, en hierbij is mijn vraag: In welke steden heb je een conservatorium in Tsjechie? Ik heb al gezocht, maar het wil niet echt duidelijk worden. Ostrava, Praag en Brno lijken me wel, welke heb je nog meer?
Tom
 
Re: Conservatoria in Tsjechie

mooie stadeke is Kromeriz, hier is een stadelijke en een kerkelijke conservatorium...
www.kromeriz.cz, is leuke stadt, kleine, maar historishe... met arcibishopelijk palace, bloementuin en prachtige stadtcentrum, veel middelbaare schoolen en ook hogere.
roestige stadt
Hana
 
Re: Conservatoria in Tsjechie

Je hebt ook konservatoria in České Budějovice, Plzeň, Pardubice, Teplice..., om er maar enige te noemen. Natuurlijk kan je alle konservatoria niet over een kam scheren, kwalitatief zullen er wel verschillen bestaan.
 
Re: Conservatoria in Tsjechie

Aha, oke. Ja, ik denk dat er wel verschillen in zitten, dat heb je hier in Nederland ook. Maar iig fijn om te weten, kan ik eventueel verder daar. Weet iemand of er een is in Trutnov, Nachod, Liberec, Jablonec nad Nisou of Hradec Kralove? Kortom, het noorden van Tsjechie?
 
he Tomm,

Ik heb een jaar aan het conservatorium in praag gestudeerd en ook aan de hamu.
Ik heb het er prima naar mijn zin gehad!
Tip: ga na of er nog steeds de regel is dat als je goed tsjechisch praat, het gratis is. En regel anders een beurs! Als buitenlander is het erg duur, in ieder geval een aantal jaren geleden. Het was in ieder geval duurder dan het conservatorium in nl...
Gelukkig had ik een beurs op de kop weten te tikken, dus moest ik niet alles zelf betalen.

Succes!
 
Hopelijk ben je je ervan bewust van het feit dat een "konzervatoř" in Tsjechie ietsje anders is dan een conservatorium in NL? Zoek je dus een HBO niveau dan moet je zoeken naar een AMU (Akademie Muzických Umění) - in dit geval bijv. HAMU in Praag, of JAMU in Brno. Deze twee zijn de beste in CZ.

Mocht je echt een "konzervatoř" (MBO niveau) zoeken, dan heb je er dus meerdere - elke grotere stad heeft er een (of meer). Kwaliteit verschilt sterk uiteraard.
Hangt er ook van af, welk vak je wilt volgen.
 
Interessant topic ook voor mij...

Maar: wat is het verschil tussen de MBO en HBO? In Ned. heb je alleen de HBO variant. Kan je met de MBO variant ook een lesbevoegdheid voor Tsjechische muziekscholen halen???

En weet iemand toevallig of het mogelijk is om met een Nederlandse lesbevoegdheid in Tsjechie les te geven op muz. scholen?

Nadja
 
Het verschil zit hem hierin, dat een 4-jarige "konzervatoř"-opleiding een middelbare schoolopleiding is, met nadruk op muzische vakken (kan dus meer zijn dan muziek alleen). Naast je eigen specialisatie krijg je ook lessen in algemene vakken zoals taal, wiskunde, geschiedenis... . Dit is dus een tegenhanger van de reguliere middelbare school (zoals gymnasium).

Daarna, kun je je nog 2 jaar verder bekwamen in het krijgen van een "lesbevoegdheid". Dit houdt in, dat je slechts kunt doceren op een ZUŠ (Základní Umělecká Škola - zeg maar een standaard "muziekschool"). Dus het lesgeven op een andere Konzervatoř of een AMU is uitgesloten.

Na een konzervatoř kun je doorstromen naar de AMU (HAMU in Praag of JAMU in Brno...) en na afronding van die AMU kun je pas beginnen met je muziekloopbaan in een orkest of doceren aan een konzervatoř. (In theorie kun je eigenlijk ook in een orkest komen met een konzervatoř diploma, maar in de praktijk kiest men eerder een kandidaat met een AMU opleiding). Doceren aan een AMU is weggelegd voor diegenen, die verder studeren en zich specialiseren in een bepaalde richting.

Met een Nederlandse lesbevoegdheid, zie ik nauwelijks kans om te kunnen lesgeven aan een muziekschool. Naast een taalbariere die je hebt, is de Tsjechische muziekcultuur (en opleiding daarin) geheel anders dan in Nederland en zou je snel te maken kunnen hebben met cultuurverschillen die ook tussen de oren zit. Hiermee bedoel ik te zeggen, dat ondanks dat een aanpak van een NL docent(e) niet per se verkeerd hoeft te zijn, de Tsjechische collega's sceptisch (vooroordelen) ingesteld kunnen zijn. Bovendien is de concurrentie erg hoog (veel musici die les willen geven, weinig plek en weinig geld). Dus een kleine conservatieve en formalistische wereld waar je erg moeizaam tussenkomt.

Dat is mijn professionele inschatting. Hooguit zou ik je nog kunnen adviseren om met je papieren zelf contact op te nemen met individuele muziekscholen ter beoordeling.

succes
 
Aha, een konzervator is dus net zoiets als de Nederlandse scholen die gekoppeld zijn aan een vooropleiding/jong talentklas. Ik denk inderdaad dat de opleidingsverschillen groot kunnen zijn, hoewel 'het wereldje' niet substantieel anders klinkt dan in Nederland....

Ach, ik hoef er gelukkig niet van rond te komen...misschien dat priveles ook een goede mogelijkheid is.

Danks voor de snelle reactie!
 
en vergeet niet dat in het Tsj (net als in het Duits) de bes een b is, en de b een h ..... hahaha

maar even serieus; een ZUŠ is relatief goedkoop (was onlangs ongeveer 30-50 euro per jaar) vergeleken met privelessen....
daarbij ken je in nederland ook het verschijnsel dat je volwassenen hebt die ineens een instrument oppakken - dat zul je in Tsjechie heel weinig zien, dus hoofdzakelijk zijn kinderen/jongeren je doelgroep, en daar zul je toch aardig wat Tsjechisch voor moeten kunnen spreken.

het muzikantenwereldje lijkt misschien idemdito, maar vergis je niet, het is een gigantisch verschil - en ik spreek in dit geval uit eigen ervaring.

niet dat ik je het wil ontraden, maar ik wil je behoeden voor teleurstellingen.
 
Ik had hier net een hele lap tekst geschreven, maar toen drukte ik op een knopje en was alles weg.........

Ik heb niet de tijd om alles weet op te schrijven, maar ik wil wel vertellen dat ik warm werd ontvangen en meteen werd opgenomen door de mensen met hetzelfde hoofdvak! In nederland was dat niet zo, daar was het meer ieder voor zich!
Op de hamu was het moeilijker, wat stugger allemaal.

Maar zowel op konzervator als hamu heb ik voortreffelijk les gehad (op verschillende manieren). Ik moet zeggen dat ik in 1 jaar meer heb geleerd dan in 5 jaar in nl.
 
Smajlík_M schreef:
en vergeet niet dat in het Tsj (net als in het Duits) de bes een b is, en de b een h ..... hahaha

Praktische fijne tips, altijd handig :)
30-50 euro is idd een totaal ander bedrag dan in Nederland. Daar loont het nu natuurlijk wel om priveles te geven....
 
Goh, 30 - 50 euro per jaar is wel heel weinig lesgeld voor een jaar.. hier betaal je zo al 400 euro voor een jaar. Maar vanaf hoe oud is die AMU (of HAMU of JAMU?)? Hebben ze ook een vooropleiding en Jong Talent klas zoals in Nederland?
 
AMU begint vanaf 18-20jr (dus na beeindiging van je middelbare school plus evt je 2jr lesbevoegdheids specialisatie...)

ze hebben geen specifieke vooropleiding (dat zit dus ingebouwd in het systeem, omdat je dan op een "konzervatoř" zit. in hele uitzonderlijke gevallen zul je een (buitenlandse) student aantreffen die buiten dit systeem om op de AMU is gekomen... omdat je dit in NL niet kent, en een "getalenteerde middelbare scholier" weinig andere mogelijkheden kent, is in NL dus die vooropleiding of Jong Talent klas ingevoerd om dat op te vangen.

ZUŠ wordt uiteraard gesubsidieerd door de overheid (ondanks geldtekort, dus ook lage salarissen voor de docenten...) - en muziekonderwijs is al een hele lange tijd een traditioneel onderdeel "van de opvoeding". voor een gemiddeld Tsj is 50 euro wel iets meer dan voor een Ned gezin. Misschien dat de prijzen ietsje gestegen zijn, maar het zal er niet veel naast zitten.
 
Ik weet niet hoe goed je bent op je instrument, maar gezien dat je in 4havo zit lijkt me dat wel het beste.... Je komt niet zomaar op amu...
Ik had mijn conservatoriumdiploma op zak en moest nog steeds voorspelen om toegelaten te worden bij hamu! Overigens ook bij konzervator, maar er zit wel een niveauverschil in die twee.
Je kunt ook kijken of je ergens een beurs kunt krijgen (bij/via nuffic.nl kun je er veel vinden), maar vaak moet je dan aan speciale voorwaarden voldoen, zoals net zijn afgestudeerd aan een hogeschool, of juist weer net niet (?!). Met beurs is het allemaal veel makkelijker om bij amu/konzervator binnen te komen.
Ik weet niet of jij (met 4 havo) een beurs kunt aanvragen, maar dat is opzoekbaar.
Succes!
 
Bovenaan