Comenius (Jan Amos Komensky)

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Comenius' geboortedag in woorden en muziek herdacht

comeniusgeboortedaginwoordenenmuziekherdacht_1naarden.jpg

Het Utrechtse Toonkunstkoor bracht bijzondere cantate
ten gehore tijdens de Comeniusdag. (Foto: Studio Kastermans)

Honderdtwintig jaar na de première werd bij de herdenking van de grote hervormer de Comenius Cantate opgevoerd. De in Naarden begraven Jan Amos Comenius bleek zo inspirerend dat componist Cees Andriessen zijn gedachtegoed op muziek wilde zetten. A. Fabius maakte een (Nederlandse) tekst die zaterdag ten gehore werd gebracht door het immense Utrechtse Toonkunstkoor.

Bijna net zo veel zangers als belangstellenden waren zaterdagmiddag verzameld in de Grote Kerk tijdens de jaarlijkse Comeniusdag. Het Toonkunstkoor zong de cantate die ongeveer een half uur duurt zelfs twee keer omdat er geluidsopnames werden gemaakt. Grappig genoeg klinken er door de muziek enkele maten van het Wilhelmus.

Vlak voor de bijeenkomst in de kerk hadden de ambassadeur van Tsjechië en waarnemend-burgemeester Joyce Sylvester bloemen gelegd bij het standbeeld van Comenius. In de kerk mocht de econoom Arjo Klamer een rede afsteken in de geest van de grote denker die behalve theoloog, filosoof en pedagoog was.

Klamer pleit voor een waardevolle economie waarin naast economische grootheden als groei en winst ook rekening wordt gehouden met sociale- en culturele waarden. Verbeelding, creativiteit en zingeving spelen daarbij een wezenlijke rol.

Onderscheiding
De wetenschapper Robbert Dijkgraaf ontving uit handen van Joyce Sylvester de eerste Comeniusprijs. En ook de al twintig jaar actieve in Naarden bekende tolk/vertaalster Mirka van der Woude kreeg een onderscheiding. Terwijl zij de speech van de burgemeester simultaan vertaalde, bleek halverwege dat ze er zelf onderwerp van was. Voor haar ijver in de communicatie tussen Naarders en Tsjechen ontving Van der Woude de Zilveren Legpenning van de stad Naarden.

'Vanaf het begin van de jumelage (met Uherský Brod; red.) is Mirka, die Tsjechisch is van geboorte, beschikbaar om een goede communicatie te bevorderen. Zij doet dat met opvallende gedrevenheid en passie', aldus een levende burgemeester.

Bron: Gooi en Eembode
 

Ad Verschoor

Donateur
Diplomatiek overleg: overdracht graf Comenius aan TsjechiëNAARDEN - Er is diplomatiek overleg gaande over het graf van de zeventiende-eeuwse theoloog Jan Amos Comenius. Dat bevestigt een woordvoerster van Binnenlandse Zaken. De Nederlandse overheid onderzoekt of het mausoleum in Naarden kan worden overgedragen aan Tsjechië.

De Nederlandse regering wil een groot aantal rijksmonumenten, waaronder de kapel waarin Comenius ligt, afstoten. De meeste monumenten, waarin geen rijksdiensten zijn ondergebracht, worden aangeboden aan gemeenten of provincies. Vanwege het bijzondere karakter van de vroegere kapel in Naarden gaat deze niet in de ’openbare verkoop’.

Het bestuur van het Comenius Museum en Mausoleum in Naarden reageert geschrokken. Voorzitter Hans van Oostveen had een meer prudente houding van de regering verwacht. Zij zegt: ,,Je kunt het mausoleum niet zo maar over de schutting gooien.’’

Bron: gooieneemlander.nl
 
Ik was er zaterdag voor een bijeenkomst en ving toen inderdaad al wat onrust op. Hopelijk komt er een oplossing, het is niet zo heel groot of spannend in het museum, maar toch wel de moeite waard en ik merk dat de Tsjechen die er komen het toch wel een bijzondere plek vinden. Leuke gewaarwording ook om een dubbel bordje te zien met open en otevreno (kan even geen leestekens vinden) er op:top:
 

kuurgast

Donateur
Twee nieuwe exposities in Comenius

2_3gvsl201_03gln_bijzondere_comeniusaffichesa3f_


In het Comenius Museum is vanaf 25 januari een dubbeltentoonstelling te zien. Beiden hebben een sterke relatie met Tsjechië, het geboorteland van Comenius.

De tentoonstelling Vyšehrad, het mythische hart van Praag laat zien dat er naast de bekende Praagse burcht nog een burcht is die een boeiende geschiedenis kent. Als het aan de Tsjechische overheid had gelegen, dan was Comenius hier in de jaren dertig van de vorige eeuw opnieuw begraven. Maar de Naardense burgemeester gaf geen toestemming.

Dat Comenius nog steeds oud en jong inspireert, blijkt uit het werk van studenten van de Art School AVE ART uit Ostrava. Deze studenten hebben bijzondere affiches ontworpen met Comenius als uitgangspunt.

25 januari t/m 5 mei 2013 Comenius Museum, in samenwerking met het Tsjechisch Centrum.
 

Ad Verschoor

Donateur
24 januari 2013 - 14 april 2013
Tentoonstelling - Vyšehrad

100X100__vysehrad.jpg


Vyšehrad is een mythische plek in de Praagse geschiedenis. Volgens oude legendes zou op deze steile rots de oorsprong van Praag liggen. Eeuwenlang was Vyšehrad zetel van een zwaar beveiligde vesting, nu liggen er beroemde Tsjechen als Alfons Mucha begraven op het kerkhof. Deze tentoonstelling neemt u mee op een rondgang door deze bijzondere plek.

De tentoonstelling is samengesteld door Vladimir Hobrlant.
De einddatum is onder voorbehoud.
Meer informatie binnenkort op: www.comeniusmuseum.nl

Plaats: Comenius Museum, Kloosterstraat 33, 1411 RS Naarden
Georganiseerd in samenwerking met het Tsjechisch Centrum
 

kuurgast

Donateur
Comeniusdag 2013.

Op zaterdag 16 maart vindt in de Grote Kerk te Naarden de jaarlijkse Comeniusdag plaats, waarbij de geboortedag van de Tsjechische pedagoog Jan Amos Comenius wordt herdacht. Met muziek, toespraken en de uitreiking van de Comeniusprijs, dit jaar aan Paul Schnabel.
Het hele programma kan je lezen op hague.czechcentres.cz/programma/meer/comeniusdag-2013.

De Comeniusdag vindt plaats op 16 maart 2013 in de Grote Kerk te Naarden en duurt van 13.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis. Om 12.30 uur zullen de ambassadeur van Tsjechië en de burgemeester van Naarden kransen leggen bij het standbeeld van Comenius naast de Grote Kerk. Ook daarbij bent u van harte welkom. U kunt zich aanmelden via comeniusmuseum.nl.
 

Ad Verschoor

Donateur
Het labyrint der wereld...

100X100__488px-labyrint_sveta.jpg


In deze tentoonstelling zijn werken te zien van kunstenaars uit Tsjechië en Nederland die zich hebben laten inspireren door het beroemde boek van Comenius, 'Het labyrint der wereld en het paradijs des harten'.

Dit boek schreef Comenius in 1626 toen hij tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) vanwege zijn godsdienstige en politieke opvattingen moest onderduiken. Zijn verdriet en frustratie schreef hij van zich af in dit boek waarin hij een pelgrim door de wereld laat reizen op zoek naar zijn bestemming. Het boek behoort tot de grote werken uit de wereldliteratuur en is in tal van talen vertaald.

ONTMOET DE KUNSTENAARS: op zondag 10 november, 15 december, 26 januari, 23 februari en 30 maart, zijn er 'Meet & Greets' met de kunstenaars, van 15.00-17.00 uur. Locatie: Comenius Museum.

Locatie:
Comenius Museum
Kloosterstraat 33
1411 RS Naarden

Datum:
18 oktober 2013 t/m 30 maart 2014

Openingstijden:
dinsdag t/m zondag, 12.00-17.00 uur

Entree:
€ 5,= (museumkaart geldig)

www.comeniusmuseum.nl
 

kuurgast

Donateur
Kleine aanvulling:

In het Comenius Museum te Naarden-Vesting is dit najaar de tentoonstelling Labyrint te zien, waarin kunstenaars reageren op het boek 'Het Labyrint der wereld en het Paradijs des harten', dat Jan Amos Comenius schreef in 1626. Comenius geeft een kritische schets van de wereld, door hem voorgesteld en getekend als fictieve stad. De hoofdpersoon is een pelgrim.

Met dit boek als inspiratiebron creëerde de Tsjech Miroslav Huptych als een moderne Jeroen Bosch 12 collages. Daarnaast hebben 22 Nederlandse kunstenaars hun ideeën in beeldtaal omgezet.
Bron:filosofie.nl.

Poutn%C3%ADk%20dom%C5%AF%20trefil%20kopie.jpg
 

Ad Verschoor

Donateur
Comeniusdag 2014

100X100__comeniusprijs-2012.jpg


Op 22 maart vindt in Naarden de jaarlijkse Comeniusdag plaats, ditmaal voorafgegaan door de onthulling van een muurgedicht van Jana Beranová. Vervolgens houdt René Gude, de denker des Vaderlands, in de Grote Kerk de Comeniuslezing en wordt de Comeniusprijs aan Louise Fresco uitgereikt.

Om 12:45 uur legt de Tsjechische ambassadeur Jaroslav Horák, zoals gebruikelijk, een krans bij het beeld van Comenius in de Marktstraat. Vervolgens onthult hij een direct daarnaast geplaatst muurgedicht van Jana Beranová, de van oorsprong Tsjechische dichteres die als jong meisje met haar ouders Tsjechoslowakije ontvluchtte en naar Nederland kwam. Het gaat om een fragment uit het gedicht Zonder bagage/Bez bagáže:

We liepen,
de bergkam had
gaten in zijn tanden en het kind
vleugels op haar rug:
schooltasje, foto van de klas.

De mens is een bundel
verzwegen verhalen, klaar om
op te stijgen, uit te varen,
verstoppertje te spelen, alleen
tijdelijk in een haven.

Šli jsme,
horský hřeben mĕl
díry v zubech a dítĕ
křídla na zádech:
školní tašku, fotku třídy.

Človĕk je sbírka
skrytých povídek, hotov
vzlétnout, vyplout, v dálce
schovávat se, jenom
dočasnĕ v přístavu.

De tekst refereert impliciet aan Comenius, die eveneens zijn vaderland moest ontvluchten.
Vervolgens gaat om 13:00 uur het programma in de Grote Kerk verder, met de Comeniuslezing en uitreiking van de Comeniusprijs, muzikaal omlijst door optredens van jonge muzikanten uit Tsjechië, Polen, Hongarije en Slowakije.

Deelname aan de Comeniusdag is gratis. U kunt zich via deze website aanmelden. Binnenkort verschijnt daar ook meer informatie over het definitieve programma.

Plaats: Grote Kerk, Sint Annastraat 5, 1411 PE Naarden
Datum: 22 maart 2014
Aanvang: 12:45 uur

Georganiseerd in samenwerking met het Tsjechisch Centrum
 

kuurgast

Donateur
De weg in het Labyrint loopt naar het einde.

Op zondag 30 maart is er nog een laatste Meet & Greet met de kunstenaars van 15.00-17.00 uur.
Elganan Jelsma: “kunstenaars zoeken de vrijheid op. Zij zoeken naar mogelijkheden om het leven leefbaar te maken. Komen soms zelfs met oplossingen, omdat zij buiten de vaste kaders van de maatschappij denken.” U kunt de kunstenaars zelf ontmoeten, aanhoren, vragen stellen en/of een dialoog aangaan. Op zondag 30 maart zijn zij, vanaf 15.00 uur, in het Comenius Museum aanwezig.
Bij de entree ontvangt u gratis de catalogus/ gids voor de tentoonstelling en tijdens de Meet & Greet een kopje koffie/ thee.
Zie facebook.com/events.
____________________________________________________________________________________
30 maart 2014: Orgelconcert in Grote Kerk Naarden.

Op zondag, 30 maart a.s. wordt in de Grote Kerk te Naarden een concert gehouden. Het concert, een compositie voor orgel en spreekstem, "Het Labyrint der Wereld en het Paradijs des Harten" werd gecomponeerd door Petr Eben op teksten van Comenius. Organist: Wybe Kooijmans, spreekstem: Henk E.S. Woldring.

Aanvang concert: 15.30 uur.
Kerk open: Vanaf: 14.45 uur.

Entreeprijs: € 12,50 / 65+, CJP, kinderen, donateurs Comenius Museum en Vrienden van de Grote Kerk: € 10,=.
Kaarten verkrijgbaar bij aanvang in de Grote Kerk.
 

kuurgast

Donateur
Van Buiten leren - Comenius en de schoolplaten van Koekkoek.

Van 17 april 2014 t/m 6 januari 2015.

Wie kent niet die prachtige schoolplaat 'In sloot en plas' of 'Het Naardermeer'? Als geen ander wist M.A. Koekkoek (1873-1944) de schoonheid van de natuur in zijn boek te vangen. Zijn onderwerpen en dienstbaarheid aan onderwijs roepen associaties op met Comenius die onder andere in zijn Orbis Sensualium PIctus (1658) de natuur als van God gegeven 'boek' voor leerlingen wist te ontsluiten. Salamanders en lepelaars, maar ook olifanten en kamelen op de originele schilderijen en illustraties uit de collectie van het Nationaal Onderwijs Museum Dordrecht worden gecombineerd met eigen materiaal uit het Comenius Museum Naarden.

Voor Museumkaarthouders: Combineer het museumbezoek met een wandeling door Naarden-Vesting, een rondvaart van Vestingvaart en koffie of lunch bij Paul Fagel Arsenaal Restaurant op loopafstand van het Comenius Museum. U bepaalt zelf tijdstip en volgorde, geldig van 17 april tot 26 oktober 2014. Combikaart museum, koffie, rondvaart (15 euro) of museum, lunch, rondvaart (25 euro) verkrijgbaar bij het Comenius Museum.

Openingstijden: di-zo van 12.00-17.00 uur.
Entree: 5 euro, Museumkaarthouders gratis entree.
 
Met korting naar Comenius Museum op Vestingzondag

16 augustus 2014 - Bron: Dichtbij.nl

NAARDEN - Bezoekers van het Comenius Museum krijgen op Vestingzondag 'Naarden Presenteert', op 7 september a.s., 50% korting op de entreeprijs. Op deze zondag, presenteren inwoners, instellingen, musea en verenigingen uit Naarden zichzelf aan u!

635435358197019030.jpg

Foto: Comenius Museum

Verder... terrassen, live muziek, kinderactiviteiten, rondleidingen (Grote Kerk & stad).

Plaats: Centrum Naarden-Vesting (autovrij)
Tijdstip: 13.00-20.00 uur
Toegang Vestingzondag 'Naarden Presenteert': gratis

Het Comenius Museum is op vestingzondag 'Naarden Presenteert' open van 12.00 tot 18.00 uur.
Korting op entreeprijs: 50%.
 

kuurgast

Donateur
Jan Amos Comenius - zijn leven, missie en erfenis

Jan Amos Comenius, grondlegger van de pedagogiek, heeft ook naam gemaakt als theoloog, filosoof en diplomaat. In alles wat hij deed, streefde hij onvermoeibaar naar het verbeteren van de menselijkheid van de mensheid.

9789460361999_VRK.jpg


Comenius, in 1592 in Tsjechië geboren, leefde ten gevolge van onderdrukking en oorlogsgeweld als een opgejaagde vluchteling in verschillende landen in Europa. In de laatste veertien jaar van zijn leven, tot zijn dood in 1670, woonde hij in Amsterdam. Hij schreef er boeken en maakte deze stad tot een ontmoetingsplaats voor Tsjechische vluchtelingen in Europa. Hij werd begraven in de Waalse kerk in Naarden-Vesting, waar deze kerk - naast het Comeniusmuseum - tegenwoordig is ingericht als mausoleum.
Comenius is niet alleen een belangrijke erflater van de Tsjechische cultuur, maar ook in de Nederlandse geschiedenis heeft hij een onuitwisbare plaats.

Geschreven door Prof. dr. H.E.S. Woldring, emeritus hoogleraar politieke filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, en vicevoorzitter van het bestuur van de Stichting Comenius Museum in Naarden.

ISBN 978 94 6036 199 9
192 pagina's
Uitgeverij Damon (Budel)
 

kuurgast

Donateur
'Godsdiensten van de wereld' in Comenius Museum.

Comenius was zich in zijn tijd bewust van het bestaan van verschillende godsdiensten en voor hem bracht religie troost in de verwarringen van het aardse leven.
In het Comenius Museum is nu een tentoonstelling met het thema 'Godsdienst van de wereld' met foto's van Pavel Popelka (1949), directeur van het Comenius Museum in Uherský Brod, en een buitengewoon getalenteerd fotograaf.

De opening van de tentoonstelling is op donderdag 5 maart om 16.00 uur.
De tentoonstelling is te zien van 6 maart t/m 3 mei in het Comenius Museum aan de Kloosterstraat 33.
De entree is 5 euro, met een Museumkaart kun je gratis naar binnen.
Zie voor meer info comeniusmuseum.nl.
_______________________________________________________________________________________

De Comeniusdag 2015 vindt plaats op 21 maart 2015 in de Grote Kerk van Naarden.
Het bijwonen van de Comeniusdag is gratis, maar wel aanmelden zie comeniusmuseum.nl.
_______________________________________________________________________________________

Leuke informatie over Comenius en Naarden in filmpje van historicus Maarten van Rossem samen met zijn zus Sis en zijn broer Vincent. Te zien HIER vanaf 18.08 minuut.
_______________________________________________________________________________________

Het Comenius Museum is ook te volgen op nl-nl.facebook.com/comeniusmuseumnaarden.
 

kuurgast

Donateur
Comeniusdag 2015.

hofjevernoemdnaarzusterstad_1naarden.jpg

Foto dichtbij.nl.

Op deze Comeniusdag heette ik rond half 11 een aantal binnenlandse en buitenlandse gasten welkom in het stadhuis. Onder de buitenlandse gasten bevonden zich de burgemeester van Uherský Brod, de Tsjechische ambassadeur Jana Reinisova en de ambassadeur van Slowakije Jaroslav Chlebo.

Na deze ontvangst liep het gezelschap naar het Comenius Museum, waar de directeur Hans van der Linde ons ontving. In het Comenius Museum vond de kranslegging plaats bij het mausoleum van Comenius en na de lunch was er ook een kranslegging bij het standbeeld van Comenius in de Marktstraat. Voor vertrek naar de Marktstraat had ik nog een verrassing voor mijn collega uit Uherský Brod. In 2013 had men in zijn stad bedacht, dat er een rustige straat naar Naarden vernoemd zou worden: Naardenska. Vandaag onthulden wij achter het Comenius Museum Dvorec Uherskeho Brodu of wel Uherský Brod Hof. Patrik Kunčar was zichtbaar geroerd! Na dit ochtendprogramma vond in de middag de jaarlijkse herdenking plaats van de geboortedag van Jan Amos Comenius (1592-1670) in de Grote Kerk van Naarden. Er waren ruim 600 gasten. De Comeniuslezing werd dit jaar uitgesproken door prof.dr. Peter Nissen. Hij had met 'Het verlangen naar vrede en de redelijkheid van religie' actuele, interessante en inspirerende reflecties. Later op de middag mocht ik de Comeniusprijs 2015 uitreiken aan Geert Mak, de bekende Nederlandse auteur, journalist en jurist. Dit vanwege zijn onderscheidende inzet voor activiteiten op het gebied van educatie, zingeving en samenleving.
Bron:burgemeesternaarden.nl.

plaat.php

De binnentuin achter het Comeniusmuseum aan de Kloosterstraat heet voortaan Uherský Brod hof.
Bron:naarden.nl.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan