Comenius (Jan Amos Komensky)

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Interactieve expositie in Comeniusmuseum

Het Tsjechisch Centrum organiseert in het Comenius Museum de interactieve expositie 'Talk to me' door de Tsjechische kunstenares Adéla Matasová. De 68-jarige beeldend kunstenares uit Praag houdt zich in haar werk vooral bezig met de verhoudingen van objecten en de ruimte en met de interactie tussen de objecten en de mensen die ernaar kijken. Ze werkt met moderne digitale technologieën die ze gebruikt om mensen met de geëxposeerde werken te laten communiceren; de titel van de expositie - Talk to me - is niet alleen figuurlijk bedoeld maar heeft ook een letterlijke betekenis. Sommige van de tentoongestelde beweeglijke objecten reageren op de bezoekers en hun stem. Andere objecten weerspiegelen de bezoekers in een steeds veranderend mozaïek van kleine spiegeltjes; te zien zijn zowel de echte als verschillende fictieve portretten van de mensen.

Talk to me - t/m 29 juni 2008

Matasova1.JPG Matasova2.JPG

Bron: website Comeniusmuseum
 
Gezocht: beeldmateriaal Comenius Museum

Sinds het bestaan van het Comeniusmuseum in Naarden is er het een en ander veranderd. Zo zit het museum al een tijd niet meer in het Spaanse Huis in Naarden, maar in een voormalige weeshuis. Ook de vaste expositie is een paar maal gewijzigd. Daarnaast waren en zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen.

Daarvan zijn niet altijd foto's of video's gemaakt.

Vandaag sprak ik de directeur van het Comenius Museum. Bovenstaande kwam mede ter sprake. Zelf heb ik wel iets, maar nu vroeg ik me af: zijn er Forumleden die ooit in het museum geweest zijn en daarvan foto's hebben?

Het gaat dan om foto- en videomateriaal van het museum hoe het in het verleden er uit zag, tijdelijke tentoonstellingen, lezigen, concerten die er gehouden werden.

Wellicht komt er nog uniek materiaal boven water? ;)
 
Ik ben er 1 keer geweest met bezoekers uit Tsjechie, ik geloof begin 2008. Ik vermoed dat het toen al in het weeshuis zat. Ik heb geloof ik alleen maar fotos van die zaal (met graf?? of mausoleum of iets). Ik zal eens kijken.

Zoals je ziet maken museums niet zo'n indruk op mij ;)
 
Een aantal keren ben ik er geweest Rudolf, maar dat was ivm het Naarden fotofestival wat om het jaar wordt gehouden in Naarden Vesting. Het Comenius Museum wordt dan gebruikt als expositieruimte. Kan je helaas niet helpen aan foto's. Wat ik ook wel herinner is dat het Mausoleum ingrijpend verbouwd / opgeknapt werd.
 

baret

† In Memoriam
beeldmateriaal Commenius museum Naarden

Ik ben er haast zeker van dat er in de archieven van VNTS beeldmateriaal moet bestaan. Via hun website even een mailtje sturen!

SJORS
 

Freddy2005

† In Memoriam
Verrassende vondst in het Comenius Mausoleum

Na de grondige restauratie van het Comenius Mausoleum aan de Kloosterstraat 33 in Naarden, zeventig jaar na de opening in 1937, stond nog een onderhoudsbeurt op het programma voor het gebeeldhouwde houten raamwerk tussen de achterwand van het mausoleum en het inpandige balkon. Niet alleen moest het kunstwerk worden ontdaan van stof en in de was gezet, maar ook bleek controle op houtworm noodzakelijk.

Het hekwerk stelt een bloeiende lindeboom voor, met in het midden het wapen van de Tsjechoslowaakse Republiek. Midden op de achterzijde is een klein paneel bevestigd, dat door medewerkers van de firma Folkers, Vos & Creman werd verwijderd ter controle op houtworm. Tot hun verrassing bleek zich daarachter een ongeveer twaalf centimeter hoog dichtgesoldeerd metalen kokertje te bevinden in een speciaal daarvoor uitgesneden ruimte.

Het was bekend dat zich een metalen koker bevindt achter de gedenksteen van President Masaryk in de zijwand van het mausoleum, en dat zich daarin documenten bevinden die betrekking hebben op het vinden van de overblijfselen van Jan Amos Comenius in 1929. Van een kokertje in het houten raamwerk was niets bekend. Vermoedelijk is het geplaatst door de drie beeldhouwers, die het kunstwerk hebben gemaakt.

Op 28 maart aanstaande, de geboortedag van Comenius, zullen om 13.30 uur traditiegetrouw de ambassadeurs van Tsjechië en Slowakije, respectievelijk Z.E. Petr Mareš en H.E. mevrouw Oksana Tomová, samen met burgemeester Peter Rehwinkel de nagedachtenis van Comenius eren met een kranslegging op het graf. Na de kranslegging zal de Tsjechische ambassadeur, Z.E. Petr Mareš, het kokertje openen.

echo.nl

3FB20EFD-F0EA-4DEB-93B2-3673A24D1372.jpg

Het hekwerk stelt een bloeiende lindeboom voor.
 
Het is alweer heel wat jaartjes geleden dat we dit museum bezochten, leuk om het op deze wijze even terug te zien. Bedankt voor je foto's en link naar RTV-Noord Holland Rudolf. :)
 
Freddy, ik zal kijken wat ik aan foto's heb en zal eventueel nog wat foto's maken. Info volgt.

Hier nog een persberichtje:

Geheimzinnige vondst is een boodschap uit het verleden

Het geheimzinnige koperen kokertje dat kort geleden tijdens onderhoudswerk werd gevonden in het Comenius Mausoleum in Naarden, is geopend door de Tsjechische ambassadeur Z.E. Petr Mareš. Op de 417e geboortedag van Jan Amos Comenius was hij met zijn Slowaakse collega H.E. Oksana Tomová in Naarden voor de traditionele kranslegging op het graf van de beroemde pedagoog, theoloog en filosoof Comenius.

Het kokertje is in 1937 bij de inrichting van het Mausoleum verborgen in de houtsculptuur aan de achterwand. Het blijkt een boodschap te zijn van de Tsjechische architect Machoň, de beeldhouwer Horejc en de ontwerper van de houtsculptuur Štipl, die verantwoordelijk zijn voor de inrichting van het Mausoleum. Zij behoorden tot de Praagse Loge van Vrijmetselaars. In hun boodschap verklaren ze dit werk te hebben uitgevoerd met liefde en piëteit jegens Jan Amos Comenius, die ze de geestelijke stichter van de vrijmetselarij noemen. Ook spreken ze hun waardering uit voor de hulp van hun broeders, behorende tot de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden.

Het koperen kokertje en de fraai gekalligrafeerde boodschap zullen nog enige tijd in het Mausoleum te zien zijn, maar daarna worden teruggeplaatst op de plek waar de kunstenaars het hadden verborgen. Latere vinders zullen een bericht uit het heden erbij aantreffen.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Leven op aarde als lagere school

De heidenen vereren meer dan 12.000 goden en de moslims bouwen kerken van waaruit niet de klokken maar de priesters mensen naar de eredienst roepen. Het zijn weetjes die de zeventiende-eeuwse theoloog en pedagoog Jan Amos Comenius belangrijk vond. „Alle mensen zitten op dezelfde school van de wereld waar zij zich allen moeten voorbereiden op het eeuwige leven bij God.”

In een van de nauwe klinkerstraatjes van Naarden-Vesting staat de voormalige Waalse kerk. Hier ligt Comenius begraven, in een groot mausoleum. Het scheelde niet veel of de stad was hem vergeten. Na de opheffing van de kerk in 1819 wist al snel niemand meer waar het graf lag.

„Op aandringen van de Tsjechen werd in 1929 een onderzoek ingesteld”, zegt Hans van der Linde, directeur van het naastgelegen Comenius Museum. „Geleerden vonden de stoffelijke resten in de Waalse kapel. De Tsjechen wilden Comenius in zijn geboorteland herbegraven, maar de Naardense burgemeester stak daar een stokje voor.”

De Nederlandse regering restaureerde de vervallen kerk en Tsjechische kunstenaars mochten die vervolgens een waardig aanzien geven. Het mausoleum van Comenius kreeg een hekwerk met bronzen beelden, glazen panelen met scènes uit het leven van Comenius, een houten praalhek boven de ingang.

Dit jaar waren de kunstwerken aan een opknapbeurt toe. Van der Linde: „We ontdekten een metalen kokertje achter het houten praalhek. De kunstenaars hadden daarin een boodschap achtergelaten. Ze bleken vrijmetselaars te zijn en eerden Comenius als leraar der volken en als stimulator van wederzijdse tolerantie.”

Jan Amos Comenius (1592-1670) werd geboren in Moravië, een gebied in het huidige Tsjechië. Zijn familie behoorde tot de Boheemse Broederschap, volgelingen van de veertiende-eeuwse hervormer Johannes Hus. Comenius leerde spellen en lezen aan de hand van de Bijbel, de catechismus en het gezangboek.

Op kosten van de broedergemeente studeerde Comenius theologie en filosofie in Herborn en in Heidelberg. Als bisschop was Comenius verantwoordelijk voor de opleiding van jonge predikanten.

Na de verovering van Moravië door de rooms-katholieke Habsburgers vluchtte Comenius het land uit. In Amsterdam wijdde hij zich in alle rust aan zijn theologisch, filosofisch en pedagogisch werk.

In het Comenius Museum loopt een tentoonstelling over zijn bekendste geschrift: ”Orbis Sensualium Pictus” (”De zintuiglijk waarneembare wereld”). Aan de hand van plaatjes en verklarende tekst geeft Comenius daarin een „bondige samenvatting van de hele wereld.”

Comenius vergelijkt het leven op aarde met de lagere school. Het eeuwige leven is dan de academie waartoe de mensen bevorderd moeten worden. Van der Linde: „Volgens Comenius heeft God de mensen leerstof in drie boeken gegeven: de schepping, de geest van de mens –die naar Gods gelijkenis is geschapen– en de Bijbel. Met deze drie bronnen kan de mens God en Zijn bedoelingen leren kennen en werkelijke wijsheid opdoen.”

Wereld, geest en Bijbel zijn voor Comenius ook de logische volgorde in de wording van de mens. Het kind ervaart de wereld door de zintuigen, waarna geest en verstand zich ontwikkelen. En dan volgt het geloof.

Volgens Van der Linde blijkt uit ”Orbis Sensualium Pictus” dat Comenius allereerst theoloog was en dan pas pedagoog. „Het is opvallend dat het boek begint met God en eindigt met het laatste oordeel. Aan alle onderwerpen besteedt Comenius één pagina, behalve aan het christendom. Daar heeft hij vier bladzijden voor nodig.”

Van der Linde wijst op een afbeelding van de brede en de smalle weg. Comenius schrijft daarbij: „Dit leven is een weg of een splitsing zoals de letter Y van Pythagoras, waarbij de linkertak breed en de rechtertak smal is. Zij behoren aan de zonde en de deugd. Pas op, jongeling, doe als Hercules. Verlaat het linkerpad en keer af van de zonde.”

Comenius was een overtuigd christen die probeerde moslims met het Evangelie in aanraking te brengen. Tussen 1650 en 1654 verbleef hij in het vorstendom Zevenburgen, een gebied dat aan het islamitische Ottomaanse Rijk grensde. Comenius nam het initiatief om de Bijbel in het Turks te vertalen. De manuscripten worden nu bewaard in de bibliotheek van de universiteit van Leiden.

„Mahomet”, schrijft Comenius in ”Orbis Sensualium Pictus”, „bedacht een nieuwe religie, samengesteld uit jodendom, christendom en heidendom. Zijn volgelingen gebruiken geen wijn, laten zich besnijden en hebben veel vrouwen. Zij bouwen kerken van waaruit niet de klokken maar de priesters mensen naar de eredienst roepen. Zij wassen zich vaak, verloochenen de hoogheilige drie-enigheid en vereren Christus niet als Zoon van God maar als een belangrijke profeet, echter minder belangrijk dan Mahomet.”

De heidenen vereren volgens Comenius „duizenden goden.” Opmerkelijk is dat Comenius naast de heidense Grieken, Romeinen, Egyptenaren en Filistijnen ook de indianen noemt. „De indianen bidden ook nu nog tot de duivel”, weet hij.

Als Comenius in 1641 in Engeland is, komt hij in contact met puriteinen die een kolonie in Noord-Amerika hebben gesticht. Ze vragen hem het nog jonge Harvard College te leiden, dat ook jonge indianen moet vormen. Comenius blijft in Europa.

De tentoonstelling ”Het medicijn tegen onwetendheid” is tot 22 november te zien in het Comenius Museum, Kloosterstraat 33 in Naarden. Dagelijks open van 12.00 tot 17.00 uur (maandag gesloten). Meer informatie: 035-6943045 en comeniusmuseum.nl.

refdag.nl
 
COMENIUSDAG 2010: voordracht door Laurens Jan Brinkhorst

Op zaterdag 17 april 2010 om 14.00 uur houdt prof. dr. Laurens Jan Brinkhorst de Comeniusvoordracht in de Grote Kerk in Naarden. De titel van zijn voordracht is:
Europa, de vrijblijvendheid voorbij. Grondslagen en perspectieven.

De entreeprijs is € 15 per persoon; voor jongeren tot 23 jaar € 5.
Donateurs met één introducé(e) hebben gratis toegang.


PROGRAMMA

14.00 uur Comeniusvoordracht door prof. dr. Laurens Jan Brinkhorst

Europa, de vrijblijvendheid voorbij. Grondslagen en perspectieven
Na de voordracht is er ruimte voor discussie.

15.15 uur Pauze

15.45 uur Muziek door het Ysaÿe String Trio

Uitgevoerd worden:
• Beethoven - Strijktrio Opus 9 nr. 3
• Ysaÿe String Trio - 'Le chimay'

16.00 uur Afsluiting met een drankje

www.comenius-naarden.nl
 

Pasqual

Forumleiding
Administrator
Naarden door de ogen van twee Tsjechen

Het Comenius Museum opent vrijdag 8 april de tentoonstelling 'Pavel en Pavel in Naarden'.

Met de expositie van de Tsjechische kunstenaars Pavel Filip en Pavel Popelka haalt het museum de banden aan met Naardens zusterstad Uherský Brod.

Popelka is directeur van het Comenius Museum in de geboortestad van de Tsjechische geleerde. Hij komt regelmatig naar Naarden en maakte hier foto's van de vestingstad en de directe omgeving. Ook landgenoot Filip leefde jaren in de Comenius' geboortestreek. Hij portretteerde Naarden in ruim twintig schilderijen.

De tentoonstelling is te zien van zondag 10 april tot en met zondag 15 mei in het museum aan de Kloosterstraat. De opening begint vrijdagmiddag om 16.00 uur met een ontvangstwoord door directeur Hans van der Linde. Geïnteresseerden kunnen reserveren via info@comeniusmuseum.nl.
 
Het Comenius Museum bestaat in maart 120 jaar. Reden om aan de hand van voorwerpen, boeken en documenten uit het depot terug te kijken op een bijzondere geschiedenis. Verrassingen uit het depot is de titel van de nieuwe tentoonstelling, die van 3 februari tot en met 22 april te bezoeken is.

In 1892 is de 300ste geboortedag van Jan Amos Comenius op 28 maart internationaal herdacht. Ook in Naarden, waar de Tsjechische geleerde in 1670 is begraven, werd een grote bijeenkomst van bewonderaars gehouden in de Grote Kerk. Bij die gelegenheid is in het Stadhuis een kleine expositie ingericht, die de basis vormt van het Comenius Museum. In 1924 verhuisde de collectie naar het Spaanse Huis in de Turfpoortstraat, waar ruimte was voor uitbreiding. Sinds 1992 is het Comenius Museum gevestigd in de Kloosterstraat, naast het in 1937 geopende Mausoleum.

In de loop van 120 jaar zijn talrijke voorwerpen, boeken en documenten bewaard, die maar voor een deel waren geregistreerd. Nu er begonnen is met een up-to-date documentatiesysteem komen er allerlei verrassingen boven water, waarvan een deel in de nieuwe tentoonstelling te zien is. Er zijn voorwerpen en documenten die direct betrekking hebben op Comenius en zijn verblijf in de lage landen. De collectie schetst ook hoe onderwijsinstellingen en landen zich hebben laten inspireren door naam en faam van Comenius. Er zijn veelsoortige relatiegeschenken en kleine giften van bezoekers aan het graf. In de vele gastenboeken staan ontroerende eerbetuigingen en namen van internationale beroemdheden. Een aantal portretten uit de collectie De Geer geeft een overzicht van de ontwikkeling in de portretkunst van de 17de tot de 20ste eeuw. Kortom, een vormgegeven geschiedenis van 120 jaar Comenius Museum.

verrassingenuithetdepotincomeniusmuseum120_1naarden.jpg

Het museum is van dinsdag tot en met zondag open van 12.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs is 5 euro; Museumkaart, 65+ en jongerenpaspoort zijn geldig.

Bron: 't Gooi dichtbij
 
Bovenaan