Chrudim

Topic in 'Oost Bohemen' gestart door Ad Verschoor, 19-11-2010.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Chrudim - een impressie voorjaar 2010. (Deel 1)

  Het is een mooie dag in het voorjaar van 2010, als we Chrudim binnenrijden. De stad telt bijna 24.000 inwoners en ligt ongeveer 10 km ten zuiden van Pardubice en 33 km ten zuiden van Hradec Kralove.
  Door de stad stroomt de rivier Chrudimka.
  De eerste industrie bestond uit een gieterij, een smederij en een schoenfabriek. Dit was het begin van verdere industrialisatie.
  In de 2e helft van de 19de eeuw kreeg het sociale leven ook een impuls. Hiervan getuigen het opmerkelijke aantal scholen en culturele en sociale organisaties. Chrudim werd hierdoor bekend als het "Athene van Oostelijk Bohemen".

  In de auto rijden we naar boven naar het centrum van de stad via de Sirokastraat (ulice Siroka) met 17 drempels op korte afstand van elkaar om de snelheid van het verkeer te minderen.
  Boven bereiken we het Resselplein (Resselovo namesti) en hier is direct te zien waarom dit centrum in 1990 een beschermde status heeft gekregen. Werkelijk imposant staat centraal de Kerk Maria Hemelvaart (Nanebeczeti Panny Marie), gebouwd in de 14e eeuw.
  Voor de kerk staat een barokke zuil uit zandsteen, die gebouwd is in de periode 1719-1732 en als titel meekreeg "De gedaantewisseling van de Heer". De bron om de zuil werd later toegevoegd in 1843.

  Pa. Tsjechie 2010 140.jpg Pa. Tsjechie 2010 189.jpg

  Op het plein is ook het Oude Raadhuis te zien uit de eerste helft van de 15e eeuw. De barokke facade kreeg het in 1720 en de beide beelden van Lustitia en Caritas in 1806. In 1836 kreeg de toren zijn klok. Vandaag de dag zijn in het gebouw de VVV en politie gehuisvest.

  Pa. Tsjechie 2010 139.jpg

  Rechts van de kerk bevindt zich de Bretislavovastraat (ulice Bretislavova) en hier vinden we het Mydlar-Haus, waarin het Poppenmuseum is gevestigd sinds 1972.
  Het huis werd gebouwd door een inwoner van Chrudim, Matei Mydlar, in de periode tussen 1573 en 1577. Het huis valt vooral op door zijn minarettoren, die later door Mydlar's zoon, Daniel, eraan is toegevoegd.
  In het museum staan marionetpoppen centraal. Tsjechie staat bekend om dit poppenspel. Men beschikt in het museum over zo'n 8000 poppen en ongeveer 41.000 andere stukken, zoals affiches, foto's en grafische kunst beinvloed door poppenkunst..
  Het museum is voortgekomen door een schenking van de prive-verzameling van professor Jan Malik, die leefde van 1904 tot 1980.

  Pa. Tsjechie 2010 172.jpg Pa. Tsjechie 2010 174.jpg

  Via de Soukenickastraat (achterzijde Midlarhuis langs de rivier Chrudimka) lopen we voorbij het Karel Pippich-theater. Dit werd gebouwd in de jaren 1931-1934 en Pippich was een belangrijk Chrudimmer in het culturele leven hier aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw.
  Wij moeten nu weer naar boven om bij de auto te komen. Dit doen we via de Donkere Poort, die, tezamen met de Pardubitzer Poort, de enige overgebleven ingang is tot de stad. De Donkere Poort waar wij doorheen gaan, is 27,58 meter lang.

  Pa. Tsjechie 2010 145.jpg Pa. Tsjechie 2010 148.jpg

  wordt vervolgd
   
  A3vW vindt dit leuk/interessant.
 2. Ook wij waren in Chrudim afgelopen voorjaar, mijn kinderen hebben het nog bijna dagelijks over het poppenmuseum, ze vonden het helemaal geweldig.
   
 3. Mooi en herkenbaar verslag, Ad! Wij bezochten Chrudim afgelopen zomer om de tientallen posters van Mucha in het Regionaal Museum te bekijken. Er hing er dus maar één. Waar de rest gebleven was, is ons niet duidelijk geworden. Maar we werden zo hartelijk ontvangen en rondgeleid, dat we toch met plezier aan ons bezoek terugdenken.
  De zeventien drempels (foto) in de sterk stijgende weg naar het centrum, vonden wij ook bijzonder. Alsof je een trap oprijdt.
  Verder kwamen we er nog deze aantrekkelijke buitenkeuken tegen.

  848.jpg 93525.jpg
   
  A3vW vindt dit leuk/interessant.
 4. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Chrudim (Een impressie voorjaar 2010) Oost-Bohemen. Deel 2.

  Chrudim beschikt over een behoorlijk aantal grote warenhuizen/supermarkten, die goed bereikbaar zijn met ruime parkeergelegenheid. Zo vinden we er de Tesco, Kaufland, Bila, Coop, Lidl, Pennymarkt en Albert Hypermarket. Met name naar de grotere zaken (Tesco, Hypermarket en Kaufland) is de bewegwijzering goed te noemen. De laatste bevinden zich aan de rondweg cq. buitenring van Chrudim.
  Met een spoorstation en een busstation lijkt het openbaar vervoer goed geregeld.
  In Chrudim vinden we een groot sportcomplex, waarin opgenomen een overdekt zwembad 25m, een verwarmd buitenbad met een glijbaan van bijna 83 meter, enkele kleinere glijbanen en ook een wildwaterkanaal en watergordijn ontbreken niet.
  Tevens is er een ijsstadion voor ijshockey, kunstschaatsen en recreatief schaatsen. 's Zomers wordt het gebruikt voor hockey en inline skaten.
  Tenslotte is er een voetbalstadion als onderdeel van het hele complex en een verkeerstuin.

  In deel 1 van deze impressie heb ik jullie meegenomen naar het hoge deel van Chrudim. Nu wil ik jullie meenemen op een wandeling langs het lager gelegen deel. We starten deze tocht op het Zizkovo Namesti waar zich een fontein bevindt uit 1873, versierd met barokke beelden uit de Kerk Maria Hemelvaart.
  We lopen nu enige tijd mee met de rivier Chrudimka en zien daarin verschillende obstakels gelegd als speelobjecten voor kinderen. Ze maken hier veel en dankbaar gebruik van. Hoe simpel kunnen we het toch maken. Fantastisch!!!

  Pa. Tsjechie 2010 134.jpg Pa. Tsjechie 2010 166.jpg

  Al eeuwenlang is Chrudim werkzaam met zijn water uit de Chrudimka. We hebben al gezien, dat er kinderen spelen in een aangelegde vertakking van de rivier. Ook zijn veel objecten van water voorzien en dan met name de industrie en het hoog gelegen stadscentrum.
  Een waterwiel laat ons herinneren aan de vroegere tijd.

  Pa. Tsjechie 2010 114.jpg

  Lopen we door, dan zien we een behoorlijk groot museumcomplex. Staan we voor het gebouw dan is aan de rechterzijde het regionaal museum. De foto laat zien dat dit het mooiste deel van het gebouw is. Het gebouw links is het industriele museum. Tussen beide gebouwen is een concertzaal met foyer en restaurant. De gebouwen dateren uit 1898 en 1901.

  Pa. Tsjechie 2010 116.jpg Pa. Tsjechie 2010 118.jpg

  Op de rotonde zien we voor ons het huidige gemeentehuis of stadskantoor. Wij gaan links de rotonde af en zien even voor de volgende rotonde een waar monument. Het gebouw draagt de naam van de eerste eigenaar, Wiesneruv, en moet gebouwd zijn in 1599. Een restauratie vond plaats in 1871. De gevel is versierd met beeldhouwkunst en schilderkunst van Adam St.Anna Samatfreti. Nu is in het gebouw een apotheek (Lekarna) gevestigd.

  Pa. Tsjechie 2010 167.jpg Pa. Tsjechie 2010 171.jpg

  Uitstapjes, die goed te doen zijn vanuit Chrudim e.o.:
  Slatinany ligt op 3 km. van Chrudim en hier bevindt zich een kasteel en een bekend paardenmuseum.
  Een aardige tocht is naar Luze (opvallende hooggelegen kerk), vervolgens naar Nove Hrady (kasteel met goed restaurant) en dan naar Toulovkovy Mastale.
  De plaatsen Litomysl en Kutna Hora zijn beiden ook zeker een bezoek waard.

  Voor beschrijvingen van plaatsen en routes verwijs ik naar mijn reisverslag.
  In 2011 hopen we Pardubice en Hradec Kralove (historisch centrum) te bezoeken. Beide plaatsen liggen niet ver van Chrudim.
   
  kuurgast en A3vW vinden dit leuk/interessant.
 5. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

 6. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Freddy, je hebt absoluut gelijk. Hradec Kralove moet mooi zijn met zijn historisch centrum.
   
 7. Schitterend verslag.
   
 8. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Graag gedaan. Mijn volgende bijdrage zal gaan over Litomysl.
   
 9. Ik ben benieuwd naar jou beleving van Litomysl...
   
 10. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Hey Gerben,
  Mijn beleving staat erop hoor.
   
 11. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Chrudim en omgeving op film.
  Tijdens mijn zoektochten door Chrudim kwam ik deze film tegen over het leven in en rond Chrudim. Zie hier deze beelden, die gemaakt zijn in 2011.
   
 12. Heel mooi en leuk om te zien, maar dan moet je er wel 8 minuten de tijd voor nemen.

  Hier de folder.
   
 13. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  En zo kan Tsjechie ook nog zorgen voor de zo broodnodige rust en dat niet alleen in de vakantie.
   
 14. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Mooi filmpje Ad. :top: Die 8 minuten zijn zo om.
   
 15. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Chrudim in Kerstsfeer.
  Op 4 december zijn in Chrudim de kerstlichtjes aangestoken door kinderen van de kleuterschool.
  De video geeft een indruk van de kerstsfeer http://chrudim.tv/video_70.html
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 16. Vond deze beelden van Chrudim, gemaakt met een camera-drone, op YouTube:

   
  krob, kuurgast en A3vW vinden dit leuk/interessant.
 17. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Punk, bedankt. Het feest van herkenning was compleet. Chrudim, ons hotel, de restaurants we hebben ze allemaal gezien. Het blijft een pracht stad en wij zullen een bezoek altijd stimuleren.
   
  dennuzzz vindt dit leuk/interessant.
 18. Zaten er regelmatig op een terrasje te eten. Kochten er meermaals abrikozen, tomaten, perziken op de markt.
  Een stadje om van te genieten!!
   
  Ad Verschoor vindt dit leuk/interessant.

Deel deze pagina