Chřest/asperges in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
In Tsjechië worden ook chřest/asperges verbouwd.
Weet niet hoe ver de oogst daar nu is, maar normaal start de verkoop begin april tot 24 juni.

Aan de rand van Hostín u Vojkovic, dicht bij Melník, is een grote aspergeboerderij. Ze voorzien niet alleen de Tsjechische markt van asperges, maar exporteren ook veel naar het buitenland, waaronder Nederland.
Verkoop van chřest/asperges is mogelijk bij de boerderij in Hostín u Vojkovic, openingstijden: ma-zo 7.00-17.00 uur.


Jaarlijks is er een aspergefestival, wat te vinden is op facebook/Český chřest.
Zaterdag 2 mei. Tradiční chřestové slavnosti / Traditioneel aspergesfestival, aspergeboerderij Hostín u Vojkovic, okres Mělník.
Rondleidingen aspergevelden, verkoop asperges, wedstrijden, kinderactiviteiten, muziek etc.

22 t/m 24 mei is ook het jaarlijkse aspergefeest op het plein in Ivančice bij Brno.
Zie facebook/Slavnosti chřestu.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Ondanks het koudere voorjaar zijn er weer volop asperges verkrijgbaar in Tsjechië.
De asperges uit Hostín u Vojkovic liggen in de volgende supermarkten:Makro, Kaufland , Lidl, , Globus, Tesco + Billa.
Hostín u Vojkovic (nabij Melnik) Chřestové slavnosti 2017 Asperges Feest 6 mei. ceskychrest.cz.
In Ivančice (district Brno-venkov) is 19 t/m 21 mei Slavnosti chřestu 2017. slavnostichrestu.cz/novinky.
 

kuurgast

Donateur
Afhankelijk van het specifieke gebied begint het aspergeseizoen van maart tot half april en eindigt traditioneel op 24 juni, Sint-Jansdag.
In Tsjechische winkels kun je meestal asperges krijgen van Slowaakse, Hongaarse of Oostenrijkse boerderijen. Maar ook in Tsjechië worden Chřest=asperges van de hoogste kwaliteit geteeld. De bekendste boerderij staat in Hostín nabij Mělnik.
Asperges, hebben een helende werking, een laag energiegehalte en veel vezels, het is rijk aan provitamine A, C en E en de hele groep vitamine B. Het bevat belangrijke mineralen voor het menselijk lichaam zoals kalium, calcium, natrium, fosfor , mangaan, silicium, kaliumzouten en ijzer. Alleen jichtpatiënten moeten voorzichtig zijn, er zit ook oxaalzuur in asperges.

De oogst van witte asperges is begonnen in Hostín u Vojkovice nabij Mělnik

In Mělnik worden witte asperges geoogst. Het koude weer beperkt de oogst, waardoor telers nog niet leveren aan winkelketens. Maar de prijzen zijn hetzelfde als vorig jaar.
Dit jaar is het koud en slecht weer, de oogst begon dus zo'n tien dagen later dan vorig jaar en is door het koude weer nog steeds matig.
Ze hebben de export van asperges helemaal opgegeven. Om de kosten te drukken is het areaal met 20 hectare verkleind en telen ze nu op 185 hectare.
Ideale omstandigheden voor het telen van asperges in Polabí worden geboden door geschikte grond en een mild klimaat. Er worden ook groene asperges geteeld, de oogst start over ongeveer 10 dagen.

In Mělnik werden al in de jaren veertig asperges verbouwd. Na de nationalisatie werd de traditie onderbroken en pas in de jaren negentig hervat.
Tijdens Oostenrijk-Hongarije en de Eerste Republiek hadden Tsjechische asperges een reputatie in Frankrijk en Italië. Tijdens het communistische Tsjechoslowakije was de teelt ervan bijna verdwenen. Na de revolutie werd de Tsjechische aspergeproductie hersteld door een Nederlands bedrijf, dat de binnenlandse delicatesse weer wereldfaam wilde geven. Het Nederlandse bedrijf is gestopt en in 2012 over gegaan in Tsjechische bedrijf Český chrest.
Nu willen deze Český chrest hetzelfde doen met Mělnícký křen=mierikswortel uit regio Mělnik. Hoewel deze wondergroente ooit in overvloed in Tsjechië werd verbouwd, zoals voorheen asperges, is hij verdwenen en wordt nu meer dan 90% geïmporteerd uit het buitenland, bovendien van niet al te goede kwaliteit. In 2022 hebben ze de eerste mierikswortels geplant en in december vond de eerste proefoogst plaats.
Mělnícký mierikswortel is al te koop In de Tsjechische Macro-keten voor de gastronomie.
De asperges uit Hostín zal je zodra er voldoende oogst is, in de Tsjechische Penny Market of Kaufland kunnen kopen.
Koop Tsjechische asperges volgens de verpakking:
Baleno v Česku=Verpakt in Tsjechië
Vypěstováno v Česku=Geteeld in Tsjechië!

Verse asperges en mierikswortel koop je in de winkel direct op de boerderij. Het zal tot eind juni elke dag open zijn, ook in het weekend en op feestdagen, van 07.00 tot 17.00 uur of zolang de voorraad strekt!
De prijzen van asperges variëren naargelang de kwaliteit van 100 tot 185 kronen per kilogram, mierikswortel verkopen ze voor 110 kronen per kilo op de boerderij.
Naast witte en groene asperges biedt de teler dit jaar ook nieuwe soorten aan. Dit jaar kun je hier ook een bijzondere paarse variant kopen.
Hoe de aspergeoogst eruit ziet kan je zien op foto's bij de bron seznamzpravy.cz.

In het weekend van 13 en 14 mei bereiden ze een aspergefestival in Hostín voor.
Witte en groene asperges en mierikswortel uit Mělnik wachten op u tegen geweldige prijzen, aspergelekkernijen en aspergebier. Maar ook verse groenten van Hanko Mochov, Tsjechische appels, ciders en honing, verse Japanse noedels gemaakt volgens originele recepten, Moravische en Tsjechische wijnen en nog veel meer. Foodtrucks en asperge- en mierikswortelspecialiteiten, wedstrijden, kinderprogramma en live muziek.

-----------------------------------------------------

Asperges in Ivančice, nabij Brno

In Ivančice werden aan het begin van de 19e eeuw de beroemdste aspergeplantages aangelegd. In zijn tijd was de Ivančice-asperge mogelijk bekender in de wereld dan Pilsner-bier en werden geëxporteerd naar het keizerlijk hof in Wenen omdat keizerin Sissi er dol op was.
Volgens de oudste bronnen kwamen de eerste aspergezaailingen eind 18e eeuw vanuit het klooster in Moravské Krumlov naar Ivančice. Volgens andere bronnen importeerde de koopman Václav Hüpš in de jaren 1880 aspergezaailingen uit Frankfurt, andere bronnen noemen Anton Worll, een apotheker die in 1829 al op grote schaal asperges kweekte, als de vader van het Ivančice aspergewonder...
In Ivančice wordt niet meer op grote schaal asperges geteeld.

Asperge- en wijnfestival, 19 t/m 21 mei 2023 in Ivančice.
Er wordt vaak gezegd dat het combineren van aspergegerechten met wijn niet eenvoudig is, maar jaarlijks sinds 1994 laten ze in Ivančice de mensen proeven dat er veel mogelijk is.
Voor het eerste Festival was ongeveer 200 kg voldoende en momenteel wordt er zo'n 4 ton verse asperges uit Hostín u Vojkovice gehaald.
Naast het bijbehorende programma zoals een kookshow of ambachtsmarkt op de Grote Markt en veel muziek, kun je op de binnenplaats van het Renaissance stadhuis tientallen aspergespecialiteiten proeven en lokale wijnen proeven. En als souvenir koopt u waarschijnlijk een "boeket" verse asperges om thuis te koken.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan