Cesky Krumlov en omstreken

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Nieuw in Český Krumlov Audio-guide tour

kpr2i19.jpg


Leer de stad kennen op persoonlijke rondgang zonder een gids te moeten volgen, en rustig tussendoor van de omgeving en/of terras te genieten.

Tour of the town with the audioguide - 1 hour CZK 100
Tour of the town with the audioguide - 2 hours CZK 150
Tour of the town with the audioguide - 3 hours CZK 180

Voor meer info zie: ckrumlov.info.
 
In Kutná Hora heb ik de tekst voor een audio guide vertaald uit het Engels en Tsjechisch naar het Nederlands. Deze tekst staat nu op dit forum in het document "Monumenten van Kutná Hora, een bloemlezing".
Alleen is de tekst nooit ingesproken, het geld bij de VVV was op (kostte 8000 euro om dat te laten doen door een professioneel spreker uit Nederland via een bedrijf in Israel. Met mij durfden ze dat niet aan, ik had het wel voor 1% van die kosten gedaan).:D
 

kuurgast

Donateur
Wat jammer Keesi dat er niets mee gedaan wordt.
Bij het plaatsen van mijn reactie dacht ik hetzelfde over deze audioguide ,dat het mooi zou zijn als een NL-sprekend iemand hier eens werk van kon maken in Český Krumlov om voor vertalingen te zorgen.
Maar anderzijds in hoeveel talen kan je in NL rondleidingen krijgen? :denk:
 

kuurgast

Donateur
Český Krumlov Card

atr422s1.jpg


Vanaf 1 mei is er in Český Krumlov een nieuwe toegangskaart voor 4 bezienswaardigheden:

- Český Krumlov kasteelmuseum en de kasteeltoren
- Regionaal museum in Český Krumlov
- Museum Fotostudio Seidel
- Egon Schiele Art Centrum

De kaart is 30 dagen geldig en overdraagbaar.
Voor meer info zie ckrumlov.info is ook in DE en EN versie.
 

kuurgast

Donateur
Zrcadlový labyrint/spiegeldoolhof Široká 52 Český Krumlov.
Kom eens een kijkje nemen in de spiegeldoolhof die behoort tot de grootste in Europa.
Deze unieke spiegelzaal bevat 90 spiegels.
Tot eind oktober, daarna gaat deze spiegeldoolhof op tournee door Europa.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gratis 1,5 uur durende rondleidingen in Český Krumlov, dagelijks van 10:30-12:00 uur en 14:00-15:30 uur.
Zie events.ckrumlov.cz/cesky-krumlov-free-walking-tour.
 
Laatst bewerkt:

dennuzzz

Donateur
Inderdaad kuurgast ik ben er net geweest. Om eerlijk te zijn had ik meer van het evenement verwacht. Hierbij een sfeerimpressie hoop dat het doorkomt via mijn mobiel. Ik groet u allen vanuit lipno nad vltavou!

. 20140905_212615.jpg
 

Bijlagen

  • 20140905_212450.jpg
    20140905_212450.jpg
    111,7 KB · Bekeken: 20
  • 20140905_212218.jpg
    20140905_212218.jpg
    178,9 KB · Bekeken: 21
  • 20140905_210643.jpg
    20140905_210643.jpg
    112,7 KB · Bekeken: 20
  • 20140905_212138.jpg
    20140905_212138.jpg
    94,2 KB · Bekeken: 20
  • 20140905_210305.jpg
    20140905_210305.jpg
    150 KB · Bekeken: 20
  • 20140905_210546.jpg
    20140905_210546.jpg
    109 KB · Bekeken: 20
  • 20140905_214405.jpg
    20140905_214405.jpg
    72,3 KB · Bekeken: 20
  • 20140905_200518.jpg
    20140905_200518.jpg
    199,2 KB · Bekeken: 20
  • 20140905_201616.jpg
    20140905_201616.jpg
    82 KB · Bekeken: 20

kuurgast

Donateur
Het spiegeldoolhof is nog steeds open.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fotoatelier Seidel: dé best bewaarde fotostudio in de wereld!

Fotostudio-Seidel.jpg


Als je net als ik van fotografie houdt, dan is fotoatelier Seidel in Český Krumlov een interessant museum om te bezoeken! Het fotoatelier is één van de oudste én best bewaarde fotostudio’s in de wereld. Het heeft vele jaren gekost om het prachtige gebouw om te bouwen tot een museum. Wat deze fotostudio zo uniek maakt is dat alle apparatuur, foto’s en documenten van de afgelopen 60 jaar in tact zijn gebleven.
Lees meer over het fotoatelier van Seidel op vivelevoyage.nl.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechie%CC%88+2.JPG

Zo mooi kan het in Zuid-Bohemen zijn: uitzicht op de Český Krumlov Foto: Libor Svacek

Český Krumlov en nog wat burchten

Door Lies Kombrink

Er zijn van die steden in Europa waar nostalgie je overvalt. Onbestemde heimwee naar een tijd van prinsen en prinsessen, paardenkoetsen en knapperend haardvuur. Český Krumlov in Zuid-Bohemen is zo’n plek. Een stad om bij weg te dromen.

Het heeft de hele nacht geregend, maar een scherpe ochtendzon verdrijft de zware wolken. Met de neuzen dankbaar in de lucht gestoken haasten inwoners zich over de brug richting de binnenstad. Hun winkeltjes moeten open voordat de rest van de wereld wakker wordt. Een lint van mist hangt boven de rivier de Moldau, die vriendelijk om de huizen heen krult.

„Het is moeilijk voor te stellen, maar twintig jaar geleden was dit nog een spookstadje”, vertelt gids Tereza Hofbauerova terwijl we de vroege bedrijvigheid gade slaan. „Men begon de boel op te knappen aan het eind van de jaren negentig, nadat UNESCO het historische stadshart op de werelderfgoedlijst had geplaatst.” Het resultaat mag er zijn: bijna elk pand, plein of steegje ziet eruit om in te lijsten en aan de muur te hangen.

’Krumlov’, zoals de stad kort en bondig genoemd wordt, ligt in Zuid-Bohemen, een groene, glooiende regio vol vriendelijke stadjes tussen Praag en de Tsjechisch-Oostenrijkse grens. Barokke, gotische- en renaissance-gebouwen herinneren aan de lang vervlogen bloeitijd van het Boheemse Koninkrijk. Een tijd waarin invloedrijke adellijke families elkaar de loef afstaken door kolossale kastelen te bouwen en te pronken met de rijkdom die ze vergaarden. De Rosenberg familie, nog altijd een veelgehoorde naam in Krumlov, behoorde tot de crème de la crème van de Boheemse aristocratie. Het door hen gebouwde paleis is dan ook het historische huzarenstukje van de stad.

tjechie.JPG

Foto: Libor Svacek

Weelde
„Door de eeuwen heen hebben verschillende dynastieën het landgoed verder uitgebreid”, vertelt Tereza, terwijl ze door de reusachtige vertrekken beent. Haar gevolg valt van de ene verbazing in de andere. Van buiten oogt het kasteel indrukwekkend, maar eenmaal binnen is de weelde overweldigend. Handgemaakte meubels en wapentuig, brede gangen met schilderijen, rijkelijk gedecoreerde balzalen... alles is bijzonder goed bewaard gebleven. Opeens staat er een glanzende gouden koets voor onze neus. „Het rijtuig van voormalig bewoner Johann Anton von Eggenberg”, weet Tereza. „Liet hij maken toen hij in 1638 als gezant van de Habsburgse Keizer naar de Paus in Rome werd gestuurd.”

Met meer dan veertig vleugels, een van ’s werelds best gepreserveerde barokke theaters, en een elf hectare grote tuin is het paleis een attractie waar je gerust een dag kunt doorbrengen. Velen proberen Český Krumlov als dagtrip vanuit Praag aan te doen, maar komen vervolgens onherroepelijk tijd te kort. Bijvoorbeeld om het in originele staat herstelde, negentiende-eeuwse fotoatelier van de familie Seidl te bezoeken. Of om de fijne kneepjes van het bierbrouwen te leren in de oude Eggenberg brouwerij. Een nachtje blijven loont ook nog om een andere reden: na zonsondergang, als de straten verlaten zijn en het leven zich terugtrekt achter de beschilderde raamkozijnen, is de stad betoverend mooi.

kasteelKrumlov.JPG

De rijk gedecoreerde balzaal in het kasteel van Krumlov Foto: De Telegraaf

Gedwongen vertrek
Het is geen wonder dat menig kunstenaar zich door de schoonheid van Krumlov liet inspireren. Een van hen was de beroemde Oostenrijkse schilder Egon Schiele. De jonge Schiele, die leefde aan het begin van de twintigste eeuw, maakte een aantal schitterende stadsportretten van zijn geliefde woonplaats. Helaas was de liefde niet wederzijds: de voor zijn tijd erg flamboyante kunstenaar, wiens naaktschilderijen (hij hield het niet bij landschappen alleen) veel stof deden opwaaien, werd door zijn dorpsgenoten met zoveel argwaan benaderd dat hij zich genoodzaakt voelde te vertrekken. Tegenwoordig is zijn werk te bewonderen in het Egon Schiele Art Centrum, waarvoor menigeen inmiddels speciaal naar Krumlov reist. Zelfs voor deze stad, die prat gaat op zijn middeleeuwse karakter, is gelukkig niet alles bij het oude gebleven!

Reiswijzer
De regio Zuid-Bohemen ligt in het zuiden van Tsjechië, op zo’n tien uur rijden vanuit Nederland. Wie liever het vliegtuig neemt kan zowel via Praag als Wenen vliegen: Český Krumlov is vanuit beide steden in drie uur rijden bereikbaar. Check het internet.

ceskykrumlov.JPG

Ook de binnenstad van Cesky Krumlov doet knus aan. Foto: Libor Svacek

Slot Hluboká
Niet ver van Český Krumlov ligt kasteel Hluboká, in het gelijknamige dorpje. Het indrukwekkende slot is geïnspireerd op het Britse Windsor Castle, met z’n hoekige torens die onderbroken worden door smalle schietgleuven. In de statige vertrekken hangen meerdere portretten van Adam Frantisek Schwarzenberg, een telg uit de adellijke familie die het kasteel lange tijd bewoonde. Adam was zó dol op jagen dat hij hele muren decoreerde met geweien en geweren. Ironisch genoeg kwam de beste man om het leven toen Keizer Karel VI hem voor een hert aanzag tijdens een gezamenlijk jachtavontuur. Het leven kan niet altijd een sprookje zijn!

De burcht van Praag
Tsjechië is een land zo groot als België en Nederland samen, dus of je nu in de buurt van Ceský Krumlov vertoeft, of in de waterrijke omgeving van het Lipnomeer – een populaire bestemming onder Nederlanders – een uitstapje naar Praag is relatief makkelijk gemaakt. Wie de Tsjechische hoofdstad nog niet kent, is dit bijna aan zichzelf verplicht: de stad geldt als één van de mooiste steden van Europa en is met z’n rijke collectie erfgoed een snoepwinkel voor elke stedentripper. Als voornaamste stad van het Boheemse Rijk had Praag natuurlijk ook een reputatie hoog te houden: het kasteel moest groter zijn dan alle andere in de wijde omgeving. Inmiddels staat het ommuurde complex, dat een onvoorstelbare 70.000 vierkante meter omvat, bekend als de grootste burcht ter wereld.

egonschiele.JPG

Een stadsportet van Egon Schiele Foto: De Telegraaf

Kasteelroute
Liefhebbers van legenden en krakende kasteelpoorten kunnen hun hart ophalen in Zuid-Bohemen. Op nummer drie qua grootte, na Praag en Český Krumlov, staat het renaissance chateaux van Jindrichuv Hradec. Een uurtje rijden in westelijke richting ligt het gotische kasteel Orlik, dat net als z’n grotere broer in Hluboká zo uit een disneypark lijkt te zijn gestolen. Vlakbij Orlik ligt het dertiende-eeuwse kasteel Zkíkov, dat qua ligging, teruggetrokken op een landtong tussen de Moldau en de Otava, alle andere overtreft. Kijk voor meer informatie over locaties, openingstijden en rondleidingen op www.czechtourism.com

Info
Voor wie graag in de stad verblijft, is de sfeervolle provinciestad een goede uitvalsbasis om de regio te verkennen. Hotels en pensions zijn er in overvloed en kosten vaak niet meer dan 50 euro per nacht (tweepersoonskamer). Houd er rekening mee dat het kasteel geopend is voor bezoek tussen 1 april en 1 november. Afhankelijk van de gekozen tour, kost een rondleiding tussen de 10-20 euro. Kijk voor meer informatie op www.zamek-ceskykrumlov.eu

B
ron: Telegraaf.nl
 

kuurgast

Donateur
Vijf maal Český Krumlov

Inspiratie voor een citytrip Český Krumlov
Český Krumlov is mooi! In elk jaargetijde betovert deze stad haar bezoekers. Het plaatsje staat ook niets voor niets op de Werelderfgoedlijst. Een bezoek aan Český Krumlov staat garant voor succes en met deze vijf tips kan de citytrip niet meer stuk.

1. Bezoek het kasteel en chateau
Dé belangrijkste bezienswaardigheid en het architectonische juweel van de stad. Alleen de Praagse Burcht overtreft de omvang van het kasteel. Er zijn twee rondleidingen die het kasteelinterieur uit de 16de tot en met de 19de eeuw laten zien, inclusief een adembenemend uitzicht vanuit de kasteeltoren. Houd je fotocamera paraat! Een unieke attractie is het barokke theater. Het enorme kasteelterrein heeft tevens prachtige tuinen in barokstijl en gedeeltelijk in rococo. Er is daarnaast een zomerkasteel en cascade fontein.

2. Museum Fotoatelier Seidel
Josef Seidel was een pionier in professionele fotografie in de eerste helft van de 20ste eeuw. De gehele studio en alle apparaten zijn origineel en doen het nog steeds. Antieke fotocamera’s, enorme lenzen en andere apparatuur. Er zijn diverse foto’s en briefkaarten te bewonderen en het museum herbergt enkele persoonlijke bezittingen van Josef Seidel.

3. Lunchen bij Deli 99 Bakery
Tijd voor lunch of een snack? Ga naar Deli 99 waar ze heerlijke sandwiches hebben en salades. Eigenlijk mag je de zaak niet verlaten voordat je een cherry-choco cake op hebt. De bakkerij staat hierom bekend. Het interieur van Deli 99 laat bezoekers wegdromen naar verre oorden. Op de muren hangen foto’s van reizigers van over de hele wereld.

4. De Synagoge
Sinds het begin van de 20ste eeuw is het stadsbeeld van Český Krumlov voorzien van de toren van de synogage. Het is één van de weinige synagoges die de oorlog heeft overleefd. Tijdens de oorlog werd het gebruikt als gebedsruimte voor Amerikaanse soldaten en als opslagplaats. De mystieke en unieke sfeer komt tot leven tijdens concerten en voorstellingen die in de synagoge plaatsvinden. Ook is er een koffiebar in de kelder, waar vroeger het huis was van de rabbi. De synagoge is in art nouveau stijl gebouwd en herbergt een expositie over de geschiedenis van Joden in Český Krumlov.

5. Biertour bij Eggenberg brouwerij
De Eggenberg brouwerij is de bekendste brouwerij in Český Krumlov. De brouwerij dateert uit 1336 en sinds 1625 staat de brouwerij op zijn huidige locatie. De brouwerij was eerst van de familie Rosenberg, maar werd in de 17de eeuw van de familie Eggenberg die tevens het kasteel van Český Krumlov kregen. Hierna kreeg het Huis van Schwarzenberg het in handen. Zij begonnen met de modernisering van de brouwerij en lieten deze in barokke stijl renoveren. Tijdens de oorlog werd de brouwerij in beslag begonnen en vandaag de dag staat de brouwerij vaak in het nieuws vanwege onenigheid over de eigenaren. Desalniettemin biedt de brouwerij niet alleen een kijkje in de bewogen geschiedenis van Český Krumlov en de brouwerij, maar ook in het brouwproces. Aan het einde van de tour kunnen bezoekers ongepasteuriseerd bier proeven.

Bron czechtourism.com/p/nl-cesky-krumlov.
 
15 jaar terug ben ik bij een rondleiding geweest in volgens mij een erts mijn aan de rand van Český Krumlov.
Ik vond dit toen erg indrukwekkend. Je gaat dan met een kleine smalle trein de mijn in waar je de rondleiding krijgt.

Weet iemand of deze mijn nog open is voor bezoekers?
 
Bovenaan