Cannabis in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Het is wettelijk geregeld en onderschat de politie in Tsjechië niet... Je bent buitenlander en wordt eerder gecontroleerd. Je kan zo een jaartje in hun hotel verblijven.
De hoeveelheid groter dan klein, gedefinieerd door het Wetboek van Strafrecht, is 5 cannabisplanten of 10 gram marihuana of 1 gram THC-extract. Dit is voor eigen gebruik, dus alles wat meer is, is strafbaar en zodra je gaat handelen of er zijn jongeren bij betrokken, worden de straffen fors hoger.

Zie sensiseeds.com, legalizace.cz, cannapedia.cz + semena-marihuany.cz.
 
Meer details bekend over voorstel Tsjechië om te legaliseren met thuisteelt

Er zijn meer details bekend gemaakt over het aanstaande wetsvoorstel in Tsjechië dat cannabis zou legaliseren inclusief thuisteelt.


Vorige week maakten we bekend op deze website dat de nationale coördinator drugsbestrijding van Tsjechië Jindřich Vobořil een wetsvoorstel aan het voorbereiden is voor de regulering van cannabis. De planning is dat het wetsvoorstel nog voor het einde van het jaar zal worden gepresenteerd, echter waren er nog geen details bekend gemaakt over het wetsvoorstel. Die zijn inmiddels te melden, evenals de politieke situatie en steun voor het wetsvoorstel.

Hoe wil Tsjechië cannabis gaan legaliseren?
Ten eerste, laten we eens gaan bekijken wat deze week naar buiten kwam over de inhoud van het wetsvoorstel.

Vobořil zei eerder deze week dat het nieuwe model van cannabisregulering ‘voorziet in gecontroleerde verkoop in gespecialiseerde branches, liberalisering van het gebruik van cannabis en, in kleine hoeveelheden, ook de teelt van planten.’ Volgens hem biedt het meer controlemiddelen dan een disfunctioneel verbod. Tegelijkertijd wil hij een uitgebreid programma brengen om gebruikers te beschermen tegen risico’s, evenals zal het miljarden opleveren voor de staatsbegroting.

Is er politieke steun voor het wetsvoorstel?
In de regeringscoalitie is steun vooral te vinden bij de ODS, de Piratenpartij en de STAN-beweging. Dat terwijl het volk maar ook de oppositie nog niet echt warm lopen voor de verandering.
“Ik wil eerst akkoord gaan op basis van het politieke spectrum om gemachtigd te worden om het voorstel voor te bereiden. Ik zou graag een werkgroep oprichten zodat de formulering van de paragrafen is opgesteld en het met redenen omklede rapport is opgesteld tegen het einde van het jaar”, vertelde Voboři aan Právu.

Vervolgens wil hij de uitkomst finetunen en bekijken of het voorstel door de regering of de afgevaardigden zal worden ingediend. In de eerste helft van volgend jaar zou het wetsvoorstel dan naar de Tweede Kamer van Tsjechië gaan.
Volgens Vobořil vinden er momenteel informele onderhandelingen plaats met politici, met alle regeringspartijen en uiteindelijk zou hij graag de stemmen van de oppositie horen en steun onder hen vinden.
“Dit is een onderwerp dat geen links-rechts label heeft. Ik heb sterke argumenten, we lopen geen risico’s, integendeel, we zullen ze minimaliseren. Ik zou graag zien dat er in het hele Huis consensus wordt bereikt, in plaats van de meerderheid van 101 stemmen door te drukken”, voegde de coördinator eraan toe.
Volgens hem steunde een aanzienlijk deel van de ODS, waarvan hij lid is, het onderwerp na de debatten. Premier Petr Fiala (ODS) is voorstander van het openen van het debat, zijn partijgenoot, minister van Justitie Pavel Blažek heeft het voorstel zelfs publiekelijk gesteund.

“Ik heb met experts overlegd over het voorgestelde model van de gecontroleerde cannabismarkt en ik zie er geen probleem in. In deze context is het onnodig dat de staat financiële middelen besteedt aan repressie en rechtbanken. Het is noodzakelijk om ons te concentreren op meer serieuze criminele activiteiten”, aldus Blažek.
Het wetsvoorstel komt overigens vanuit de hoek van de Piratenpartij: “Op regeringsniveau wordt hier heel levendig over gesproken. Ik geloof dat de onderhandelingen positief zullen verlopen,” zei Janka Michailida namens de Piratenpartij, hoofd van het interdepartementale programmateam Verslavend Gedrag.
Ook andere partijen staan er positief in, maar de ANO-beweging en de SPD staan negatief tegenover het aanstaande wetsvoorstel.
Hoe dan ook is het een positieve ontwikkeling, met wat het lijkt aardig wat politieke steun.

bron: cannabisindustrie.nl
 
Het is wettelijk geregeld en onderschat de politie in Tsjechië niet... Je bent buitenlander en wordt eerder gecontroleerd. Je kan zo een jaartje in hun hotel verblijven.
De hoeveelheid groter dan klein, gedefinieerd door het Wetboek van Strafrecht, is 5 cannabisplanten of 10 gram marihuana of 1 gram THC-extract. Dit is voor eigen gebruik, dus alles wat meer is, is strafbaar en zodra je gaat handelen of er zijn jongeren bij betrokken, worden de straffen fors hoger.

Zie sensiseeds.com, legalizace.cz, cannapedia.cz + semena-marihuany.cz.
Ik neem aan dat ptr.. een aankomende toerist is ?
en hier dus geen planten kan /mag hebben.
als buitenlander kom je heel snel in de problemen ,je bent nederlander dus bij voorbaat hier een drugs smokkelaar.
Onder invloed met zogenaamde goede vrienden ,houd je even hun zakje cannabis cast of je geeft iets aan je tijdelijke vriend.
en net op dat moment wordt je gecontroleerd , nou dan reken dan maar op een extra vakantie.
Weet niet of ik de fotos hier moet publiceren ,maar 2 mnd geleden naast mijn firma ,speciale politie eenheid zwarte maskers en een paar mensen liggend op de straat.
Bleek om de lokale kleine crimineel drugsgebruiker te zijn .
Doe het thuis ,gebruik het thuis ,neem het niet mee ,en geef het vooral niet aan anderen.
 

Tweederde Tsjechië voorstander van decriminalisering van cannabis​

Volgens een nieuwe peiling is een ruime meerderheid van de Tsjechische bevolking voorstander van de decriminalisering van cannabis.

Vorige week heeft het burgerinitiatief Charter 420 opdracht gegeven voor onderzoek door het bedrijf Behavio, waaruit duidelijk blijkt dat de de meerderheid van de Tsjechische bevolking voorstander is van de decriminalisering van cannabis.

Het onderzoek laat zien dat:

  • 66% van de Tsjechen is voorstander van decriminalisering, inclusief de meerderheid van de kiezers van de oppositie (ANO 63%, SPD 52%).
  • 76% van de burgers is het eens met het toestaan van de gereguleerde verkoop van cannabis aan personen ouder dan 18 jaar
  • Minder dan de helft van de Tsjechen (45%), bijna vijf miljoen burgers, heeft persoonlijke ervaring met cannabis
  • Slechts 16% van de burgers beschouwt cannabisgebruikers als een bedreiging voor de samenleving (voornamelijk 65-plussers).
“De cijfers spreken duidelijk. De Tsjechische wetgeving op het gebied van cannabis kan de huidige ontwikkelingen in de samenleving niet bijhouden. We geloven dat de afgevaardigden zullen luisteren naar de mening van de meerderheid van de Tsjechische burgers en hun hand zullen opsteken ten gunste van de komende wetswijzigingen”, zei Jakub Hussar in het persbericht, directeur en woordvoerder van Charter 420 .

“Bovendien laat het onderzoek zien dat mensen cannabis heel breed waarnemen en de medicinale en economische aspecten ervan waarderen: het is te zien dat we als hele samenleving naar een veel beter geïnformeerde realiteit gaan en de herhaling van de mantra dat cannabis slecht is, stopt,” voegde muzikant James Cole toe aan het persbericht, een van de oprichters en woordvoerders van Charter 420.

Tsjechië is overigens al bezig met het proces om cannabis te legaliseren inclusief thuisteelt. Volgens een studie uitgevoerd door de Piraten Partij van Tsjechië kan de legalisatie van cannabis tussen de 650 miljoen en 1,8 miljard kronen per jaar opleveren voor de staatskas, zo’n 26 tot 75 miljoen euro per jaar aan belastingen.

bron: cannabisindustrie.nl
 
Een groter probleem wat betreft drugs in Tsjechië is pervitin (kristal). Een synthetische drug die veel gemaakt wordt in Tsjechië en veel ellende veroorzaakt. Wat Nederland is voor cannabis, is Tsjechië voor pervitin. Veel export hiervan vanuit Tsjechië naar Duitsland met alle bijbehorende ellende. Hoewel ik cannabis ook niet heel onschuldig vind, is legaliseren met goede voorlichting beter. Maar je moet het niet promoten. Zeker niet met de cannabis rassen van tegenwoordig die vele malen sterker zijn dan een jointje uit de jaren zeventig.
 
Ik zie het zo:
Iederen mag thuis doen en laten wat hij wil ,roken drinken alcohol wiet lsd pervitin , met name wiet/drugs je maakt het zelf voor je eigen gebruik.
Komt het in aanraking met kinderen ,of wordt het verkocht aan anderen ,doodstraf of zo !!!! (duterte heeft goede adviezen)
Je kunt drugs helaas niet voorkomen , maar je kunt wel de onduidelijke wettelijke situatie opheffen.
 
Wij reden afgelopen maandag van Nederland naar Tsjechië en werden opgevangen door een Zoll auto van de politie. 2 Keer zelfs!!
De 2e keer werden we naar een parkeerplaats naast de autobaan geleid en daar stonden nog 2 andere politieauto's die een tweede auto aan het controleren waren, ook uit Tsjechië.
Ik vroeg nog of er een reden was dat wij op één dag 2x aangehouden werden. Of er mogelijk een soortgelijke auto ergens bij betrokken was maar dat was (uiteraard zeiden ze dat) niet zo.
Wij mochten na controle van alle papieren en een blik in de achterbak weer doorrijden.
In die andere auto zaten 2 jonge gasten (twintigers), maar daar werd wel de drugshond op afgestuurd.
Om het verhaal van Kozakov op te pikken, het zal echt geen toeval zijn geweest die controle.
 
Bovenaan