Burchten en kastelen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
West Bohemen Hrad Švihov.

Vodní Hrad/water kasteel Švihov is een mooi kasteel, maar de kuchyně/keuken rondleiding viel me een beetje tegen. Zoals vaker alleen in rap Tsjechisch met een Engelse of Duitse vertaling op papier, waarbij je niet meer weet over welk deel ze aan het vertellen is. Op het voorterrein is een gelegenheid om wat te drinken en nette toiletvoorziening. Toen we daar waren, was het een komen en gaan van groepen fietsers die een tussenstop hielden op het terras. Parkeren is in het centrum 150 meter lopen van het kasteel. Je ziet aan het pleintje, lopend richting kasteel, een klein winkeltje wat leuk is om binnen te gaan en je te verbazen over wat er achter die winkelruit nog meer te koop is.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië wemelt van de kastelen

In Tsjechië kleeft de historie aan de hellingen. Het land puilt uit van de monumenten. Steden en stadjes, kerken en kastelen. En burchten op een berg, soms als bidvertrek.


2016-11-28-pkGES1-Karl-tejn-Karels-bidvertrek-en-schatbewaa-web.jpg

Karlštejn. Karels bidvertrek en schatbewaarplaats. beeld Czech Tourism

Neem Kasteel Karlštejn. Daar kun je alleen maar een poosje stil naar kijken. Karlštejn werd in de 14e eeuw gebouwd in opdracht van Karel IV (1316-1378). Tsjechië stond er dit jaar bij stil dat hij zeven eeuwen geleden werd geboren. Karel werd in 1346 koning van Duitland, in 1347 van Bohemen, in 1355 van Italië en uiteindelijk was hij keizer van heel het Heilige Roomse Rijk. Door zijn vier huwelijken –adel trouwde altijd met adel– en door die van zijn kinderen, breidde hij zijn macht gestaag uit. In Praag liet hij de Karelsbrug bouwen, die zijn naam kreeg, en hij breidde de hoofdstad uit met wat nu de Nieuwe Stad wordt genoemd.

Karel IV woonde niet permanent op Karlštejn, maar kwam vaak te paard vanuit Praag naar het kasteel om er in alle rust te kunnen bidden. Het slot deed verder dienst als bewaarplaats voor de kroonjuwelen, de heilig genoemde relikwieën en de rijksschatkist.

Lenzen tegen het gewelf
In de gotische burcht lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Al die gangen, al die kamers; de historie komt je om elke hoek tegemoet. Torens en muren hielden de vijand onverbiddelijk buiten het imposante slot.

In de Heilige Kruiskapel bevindt zich een unieke collectie van 129 gotische paneelschilderijen, met kunstige hand vervaardigd door meester Theodoric, de hofschilder van keizer Karel. En dat alles onder een verguld gewelf, bedekt met glazen lenzen die de illusie van een sterrenhemel moeten wekken. Karel betrok dan ook sterrenkundigen bij de voltooiing van zijn residentie en de decoratie van het interieur.

Om dat allemaal te gaan bekijken, moeten toeristen een steile heuvel beklimmen. Maar vervoer per historische koets kan ook; dan hijgen alleen de paarden.

Pracht en praal
Kasteel Konopiště is nog zo’n gotische vesting, net nog even ouder: daterend van het eind van de 13e eeuw. Door de eeuwen heen werd het complex geleidelijk verbouwd en uitgebreid tot het romantische kasteel dat nu tussen de bossen en meren mooi staat te zijn. Witte muren, witte torens, alles onder een warmrood dak.

In 1887 werd Konopiště gekocht door aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk-Este. Hij werd in 1896 troonopvolger in het grote Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk, maar werd vooral bekend doordat zijn moorddadige dood in 1914 de Eerste Wereldoorlog inluidde, en dat terwijl hij zelf steeds naar vrede en stabiliteit had gestreefd.

Het was de tijd van monarchale pracht en praal en adellijke jachtpartijen. Daarvan spreekt het interieur. Salons en studeerkamers, groot en groots, tonen de voorbije tijden. Oostenrijk-Hongarije viel uiteen; Tsjechië is allang van monarchie tot republiek verschrompeld.

Hobby
Zeven torens, vijf poorten en twee valbruggen zorgden voor veiligheid. Hoewel Konopiště werd beschouwd als een van de sterkste kastelen in het koninkrijk Bohemen, hield het tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) het Zweedse leger niet buiten de deur. De burcht werd duchtig geplunderd.

In Frans Ferdinands tijd werd er een hypermodern onderkomen van gemaakt: toiletten met spoeling, een lift, centrale verwarming en een eigen elektrische centrale. In deze idylle leefde de aartshertog met zijn gezin, tot hij in Sarajevo viel door moordenaarshand. Hij was 50 jaar geworden.

Die aanslag verijdelde een van zijn plannen. Hij verzamelde namelijk alles waarop Sint-Joris stond afgebeeld: pijpen, munten, geweren, wapens, potten, banieren, grafstenen en schilderijen. De koning van Engeland had dezelfde hobby. Frans Ferdinand wilde hem overtreffen, en vervolgens de Britse vorst uitnodigen om te komen kijken. Maar dat is niet gebeurd.

Tsjechië is Praag en het Reuzengebergte, maar ook al dit kleurrijke moois in het buitengebied, vol variatie. Tweeduizend kastelen, burchten, forten en ruïnes. Stadjes met hun pleinen en fonteinen, kerken vol oogstrelende architectuur. En wie dat alles even moe is, kan volop de natuur in.

Bron: rd.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Dit zijn de populairste kastelen en burchten van Tsjechië

Tsjechië is het land van burchten, kastelen en chateaus. Er zijn er meer dan twaalfhonderd. Deze goedbewaarde en prachtige monumenten zijn overal te vinden en een bezoek aan Tsjechië is niet compleet zonder een kasteel te hebben gezien. Dit zijn de mooiste en meest populaire kastelen van het land.

1. Kasteel en chateau Český Krumlov
In het romantische stadje Český Krumlov vind je een zeer waardevol kastelencomplex, het is na de Praagse Burcht de grootste van Tsjechië. Het kasteel en chateau van Český Krumlov staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO samen met het historische centrum van de stad. Het hele complex telt meer dan veertig gebouwen, vijf binnenpleinen, een bijzonder baroktheater en een fantastisch park. Onder de heerser Vilém van Rožmberk bereikte de Zuid-Boheemse stad zijn grootste bloei. De Rožmberks waren een machtige familie en heerste over bijna heel Zuid-Bohemen. In de 18de eeuw kwam het kasteel in bezit van de familie Schwarzenberg. Zij lieten het kastelencomplex reconstrueren naar het huidige ontwerp.

tsjechie-cesky-krumlov.jpeg


2. Chateau Valtice & Lednice
Waar voorheen modderpoelen en moerassen waren vind je tegenwoordig een uniek cultuurlandschap met vijvers, bossen en monumenten. Twee van deze monumenten zijn chateau Valtice en chateau Lednice. Ze waren in het bezit van de rijke familie Liechtenstein, die vanaf de vroege Middeleeuwen grote landerijen zowel in Moravië als in Oostenrijk hadden. Het barokke chateau Valtice werd door dertien generaties verbouwd en uitgebreid. Het kasteel is niet alleen bekend om zijn schoonheid, maar ook om de lange traditie van wijnmaken. In het chateau is nu het National Wine Centre gevestigd, waar honderden kwaliteitswijnen uit Tsjechië worden opgeslagen. In de 19de eeuw werd besloten dat een zomerpaleis in Lednice een geschikte locatie zou zijn voor de feesten en ballen voor de Europese aristocratie. Het huidige kasteel in Lednice werd verbouwd tot een spectaculair chateau in Engelse gotiek. Het sprookjesachtige gebouw werd omgeven door vijvers, zeldzame bomen, kleine monumenten en een ruïne om het landschap aantrekkelijker te maken. In 1991 werd het cultuurlandschap Lednice-Valtice op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

tsjechie-kasteel-lednice.jpeg


3. Chateau Hluboká
Witte muren, torentjes, erkers, kantelen en een imposante interieur. Chateau Hluboká is na Český Krumlov het meest bezochte kasteel in Zuid-Bohemen. Het kasteel is naar het voorbeeld van Windsor Castle herbouwd. Het werd oorspronkelijk gesticht als een beschermend kasteel in het midden van de 13e eeuw door Boheemse koningen. Toen de familie Schwarzenberg het chateau in bezit kreeg lieten ze halverwege de 19de eeuw het kasteel verbouwen en legden ze een uitgestrekt park aan. Voor driehonderd jaar heeft de familie Schwarzenberg in het chateau gewoond tot het bezet werd door de Gestapo. In het kasteel bevinden zich meer dan 140 zalen, een theater, een privé-kapel en een bibliotheek met meer dan 12.000 boeken.

kasteel-hluboka-tsjechie.jpeg


4. Kasteel Karlštejn
Hooggelegen boven de rivier Berounka ligt kasteel Karlštejn. De positie van dit kasteel is zorgvuldig uitgekozen. Door de omringende bossen en de heuvels was het kasteel goed verborgen. En dit was nodig. Karel IV, de Boheemse koning en Roomse keizer, zocht een bewaarplaats voor de kroonjuwelen en heilige relikwieën. Hij heeft persoonlijk toezicht gehouden op de voltooiing van de keizerlijke residentie en op de decoratie van de interieurs. In 1365 was het kasteel voltooid. Door de eeuwen heen bleef Karlštejn in handen van de Boheemse koningen of de staat. In de 19de eeuw kreeg het kasteel zijn huidige uiterlijk. Tegenwoordig is Karlštejn een populair uitstapje vanuit Praag door de goede verbinding met de trein en zelfs met de fiets.

kasteel-karlstejn-tsjechie.jpeg


5. Aartsbisschoppelijk Paleis Kroměříž
In de stad Kroměříž in Moravië domineert een barok kasteel, gebouwd voor de bisschop Charles II van Lichtenstein-Castelcom in de 17de eeuw. Kroměříž diende als zomerresidentie van de bisschoppen van Olomouc. Het paleis weerspiegelde hun macht en rijkdom. Het heeft een indrukwekkend interieur waarvan een zaal voorzien is met 22 kristallen kroonluchters. De 84 meter hoge kasteeltoren biedt uitzicht over de stad en de historische tuinen, de trots van het kasteel. De voormalige zomerresidentie, de bibliotheek en de tuinen staan momenteel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

tsjechie-kromeriz-1024x588.jpeg


Bron: verkeersbureaus.info
 
Wij zijn in Kasteel Zbiroh geweest.
Erg mooi gerestaureerd en een kasteel met een speciale geschiedenis, liggend tussen Praag en Pilsen.

zbiroh-01.jpg

Alphonse Mucha had hier een atelier (de hal met het glazen dak) en de orde van de Tempeliers hielden hier hun bijeenkomsten (Mucha was een lid van de Tempeliers).
In de koude oorlog was het kasteel een radarpost en was geheim gebied.
Heel fijne kamers en een zeer goed restaurant en een mooie spa.
 
Ik wil hier graag nog het kasteel in Loket (West Bohemen) aan toevoegen.

slide-01.jpg

Zeer de moeite waard om te bezichtigen, net als het stadje zelf (vraag maar aan James Bond). De omgeving mag er ook zijn qua natuur, met niet al te ver weg het onvolprezen mooie Karlovy Vary.

http://www.loket.cz/

Vergeet ik bijna nog het nabije Sindelova te vermelden, het enige dorp in Tsjechië waar absoluut, maar dan ook absoluut niets te beleven is (vraag maar aan kukel)! Maar eerlijk is eerlijk: daar is dan ook geen kasteel te vinden. :D
 

Ad Verschoor

Donateur
Hier vind je de mooiste kastelen van de wereld

Wil jij je tijdens de vakantie een echte prins of prinses voelen? Breng dan een bezoek aan een van de vele mooie kastelen, burchten en chateaus in Tsjechië.

Ben je al eens in Tsjechië geweest? Het zal je niet zijn ontgaan dat Tsjechië het land is van burchten, kastelen en chateaus. In het land vind je er meer dan 1200. In het romantische stadje Český Krumlov vind je een waardevol kasteelcomplex. Het hele complex telt meer dan 40 gebouwen, 5 binnenpleinen, een bijzonder baroktheater en een fantastisch park.

tsjechie-cesky-krumlov.jpeg


Waar voorheen modderpoelen en moerassen waren, vind je tegenwoordig een uniek cultuurlandschap met vijvers, bossen en monumenten. Één van deze monumenten is chateau Lednice. In de 19e eeuw werd besloten dat een zomerpaleis in Lednice een geschikte locatie zou zijn voor de feesten en ballen voor de Europese aristocratie. Om die reden is het kasteel in Lednice verbouwd tot een spectaculair chateau. Het sprookjesachtige gebouw wordt momenteel omgeven door vijvers, zeldzame bomen, kleine monumenten en een ruïne, wat het landschap enorm aantrekkelijk maakt.

tsjechie-kasteel-lednice.jpeg


Chateau Hluboká is na Český Krumlov het meest bezochte kasteel in Zuid-Bohemen. In het kasteel bevinden zich meer dan 140 zalen, een theater, een privé-kapel en een bibliotheek met meer dan 12000 boeken.

Bron: verkeersbureaus.info
 

Ad Verschoor

Donateur
Zes romantische chateaus in Tsjechië

Voor eeuwen maakte Tsjechië deel uit van het Habsburgse rijk en was het één van de welvarendste gebieden van Europa. Veel adellijke families lieten er prachtige chateaus bouwen in een romantische omgeving van bossen en rivieren. De aristocratische landhuizen in barok, renaissance of classicistische stijl zijn vandaag de dag nog te bewonderen. Bij enkele chateaus kun je zelfs dineren, golfen of overnachten.


tsjechie-chateau-hradek.jpeg


Chateau Hrádek u Nechanic
Verborgen in het bospark nabij de stad Hradec Králové ligt het Engelse landhuis Hrádek u Nechanic. Het chateau werd in de 19de eeuw gebouwd in Tudor-romantische stijl als zomerresidentie voor de familie Harrach. De droom van graaf František Arnošt van Harrach was om de oude glorie van zijn aristocratische familie nieuw leven in te blazen, maar deze droom viel snel in duigen. Door de Oostenrijks-Pruisische oorlog werd in zijn kasteel een militair hospitaal gevestigd in 1866. Tegenwoordig kun je de imposante ridderzaal bewonderd gewijd aan de meest prominente leden van de familie en hun ridderlijke verleden. De grootste en mooiste kamer is de Gouden Hal; de naam is afgeleid van het unieke vergulde lederen 17e-eeuwse Vlaamse behang. In 2001 werd Chateau Hrádek u Nechanic uitgeroepen tot nationaal erfgoed. Een mooie wandeling kan gemaakt worden in het Engels park dat in 1844 werd aangelegd bij het kasteel.

Chateau Libochovice
Chateau Libochovice ligt ten noorden van Praag in een romantisch landschap aan de oever van de rivier de Eger (Tsjechisch: Ohře) met de ruïnes van de burcht Házmburk op de achtergrond en omringd door heuvels van het Midden-Boheemse Hoogland. In 1560-1564 bouwde Jan van Lobkowicz het voormalige gotisch fort om tot een kasteel met twee verdiepingen in renaissance stijl. De latere eigenaar, Gundakar van Dietrichstein, bracht een barokke reconstructie aan en liet een siertuin aanleggen met kassen. Het kasteel is een nationaal cultureel monument en is goed bewaard gebleven in zijn vroege barokvorm met originele rode decoraties op de omtrekmuren. Tijdens een rondleiding kun je het interieur bewonderen met prachtige collecties en de hal Saturnus, bestaande uit twee verdiepingen met rijk versierd stucwerk. Eén van de tours biedt bezoekers de mogelijkheid om de uitgebreide kelders, die zich zowel onder het kasteel als onder de binnenplaats bevinden, te bezichtigen.

tsjechie-chateau-libochovice.jpeg


Červená Lhota Chateau
In Zuid-Bohemen vind je tal van chateaus, maar een buitengewoon chateau is Červená Lhota. Kenmerkend voor dit kasteel is de ongewone rode kleur. De bakstenen en later ook de gevel werden in de 17de eeuw in deze kleur veranderd. Daarbij veranderde ook de naam van Nová Lhota (Nieuw Dorp) naar Červená Lhota (Rood Dorp). De legende van de rode kleur van het kasteel is dat de kasteeldochter een kruis vanuit haar raam in het water had gegooid, omdat ze het vertrouwen in God had verloren. Hiermee werd de duivel opgeroepen en hij tekende een kruis van bloed boven haar raam. Om deze vreselijke sporen te wissen werd het hele kasteel rood geverfd. Červená Lhota is van meerdere adellijke families geweest. Het zomerhuis was een plaats van amusement, feesten en vrije tijd. Het renaissance kasteel is omgeven door een vijver en in de zomer is het mogelijk om met een bootje rond het kasteel te varen.

tsjechie-cervena-lhota-1536x1235.jpeg


Mitrowicz Chateau
Het gerenoveerde chateau Mitrowcz is prachtig gelegen aan de rivier Lužnice tussen de steden Tábor en Písek. Het fort werd in de 16de eeuw gebouwd en had tot 1704 diverse eigenaren. Graaf František Wratislav van Mitrowitz kocht uiteindelijk het fort en het huis bleef tot 1943 in handen van zijn familie. Het gebouw kreeg een uitbreiding waarbij de St. Anna kapel werd uitgebreid en een barokke uitstraling kreeg. In 2002 werd het chateau gerenoveerd en in 2016 werd het kasteel geopend voor publiek. Tegenwoordig is het landhuis een pareltje om te zien en vinden er regelmatig evenementen en bruiloften plaats. Ook is het mogelijk om in één van de luxe kamers te overnachten. In de zomer zijn er rondleidingen.

tsjechie-chateau-mitrowicz-1536x1024.jpeg


Chateau Zbiroh
Gelegen tussen de steden Praag en Pilsen ligt het sprookjesachtige chateau Zbiroh. Het is een populaire trouwlocatie, vanwege de schilderachtige omgeving van het Křivoklát-bos en de romantische uitstraling van het kasteel. In Chateau Hotel Zbiroh is het mogelijk om te overnachten in één van de kamers waar ooit de keizers Rudolf II, Charles IV en Sigismund van Luxemburg de eigenaar van waren. Het kasteel staat daarom ook wel bekend als ‘kasteel van de drie keizers’. Naast keizers hebben ook diverse kunstenaars in het kasteel gewoond, zoals Alfons Mucha die hier achttien jaar heeft doorgebracht en zijn beroemde Slavische epos heeft geschilderd. Naast een hotel beschikt het chateau over een taverne genaamd U Rudolfovy kratochvíle. Het is een restaurant in middeleeuwse stijl met bedienend personeel in klederdracht die traditionele Tsjechische gerechten serveren.

tsjechie-chateau-zbiroh-1536x1025.jpeg


Kynžvart Chateau
De plaats Lázně Kynžvart is gelegen in het Slavkov-bos op een kwartier rijden van het oude stadje Mariánské Lázně. Door de zuivere lucht is deze plaats vanaf de 19de eeuw een belangrijk kuuroord. De familie Metternich stichtte hier in 1863 het eerste spahotel dat veel bezocht werd door de elite. De familie bezat ook chateau Kynžvart, een kasteel dat ze vanaf 1623 in handen hadden en tot 1945 bezaten. Het renaissance gebouw werd eerst tot barok herenhuis omgetoverd en in de 19de eeuw werd het chateau verbouwd in Weense classicistische stijl. De belangrijkste eigenaar was de Oostenrijkse kanselier, Prins Klemens von Metternich. In 1813 werd hij verheven tot erfelijk prinsdom. Prins Metternich was zo op zijn chateau gesteld dat hij een uitgebreide renovatie liet uitvoeren en hiervoor een bedrag van 900.000 gulden leende. Tijdens een begeleide excursie kun je de bibliotheek, de studeerkamer en de kapel zien. Een van de hoogtepunten is het gerenommeerde rariteitenkabinet met Egyptische mummies.

tsjechie-kynzvart-eetzaal-1536x1024.jpeg


Bron: verkeersbureaus.info
 

Ad Verschoor

Donateur
Mysteries en geheimen van Tsjechische kastelen

Wraak, moord door jaloerse minnaars, geestverschijningen en duistere voetafdrukken. In Tsjechië zijn bij tientallen kastelen en burchten grote mysteries verborgen. Van onverklaarbare verschijningen tot wrede moorden. We verzekeren je dat deze plekken allesbehalve saai zijn.


cesky-krumlov-foto-ales-motejl.jpg


Geesten in Moravië
Op een uur rijden ten zuiden van de stad Olomouc ligt kasteel Buchlov. Het is een van de oudste kastelen in Moravië die de oostgrens van Tsjechië moest verdedigen. Het kasteel, dat begon als gotisch fort, werd door de jaren heen veranderd tot comfortabel herenhuis. In juli 1582 werd de kasteelheer Jindřich Prakšický van Zástřizl dood gevonden in de buurt van het kasteel. Hij was vermoord met zijn eigen zwaard. Er was een hele menigte verdachten, waaronder zijn vrouw met wie hij een slechte relatie had. Er wordt gezegd dat zij tot op de dag van vandaag als zwarte dame in de engste kamer van het kasteel verschijnt: De kamer der doden. In het verleden werden hier lichamen opgeslagen voordat ze werden begraven. Als je een bezoek aan Buchlov brengt zul je deze plek zeker niet missen. Tegenwoordig is hier een echte Egyptische mummie te zien. Het moordwapen maakt ook deel uit van de kasteelexpositie van Buchlov.

buchlov.jpg


Zwarte, vettige voetafdrukken die niet weggaan
Een mysterie in chateau Milotice in Zuid-Moravië. Dit schitterend barokke complex is volgens legendes verbonden met een romantisch drama. De graaf was zo jaloers op de pastoor die samen met zijn vrouw aan het bidden was dat hij hem neerschoot. Sindsdien spookt de door verdriet gekwelde gravin door het chateau en laat donkere voetafdrukken achter. Tijdens een rondleiding kun je de kamers bezoeken waar de gravin haar nachten doorbrengt.

milotice-chateau.jpg


Ook in het kasteel van Lednice, dat zevenhonderd jaar door de familie Liechtenstein werd beheerd, dwaalt een geest. Een ruiter verdronk in een van de moerassen rond het landhuis en sindsdien zijn er nog steeds mensen die beweren de ruiter te zien terugkeren naar het kasteel en het geluid van het paard te horen. Het kasteel is tegenwoordig een van de meest bezochte attracties in Moravië en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

lednice-foto-petra-gregorova.jpg


Verraad in Cheb
Een van de grootste samenzweringen in de Tsjechische geschiedenis vond plaats in Cheb, een stad in West-Bohemen. Albrecht von Wallenstein, de bevelhebber van het leger tijdens de Dertienjarige Oorlog, werd hier in 1634 vermoord in opdracht van het Weense hof. Ze waren bang dat hij te machtig werd en de Habsburgers omver wilden werpen. Albrecht werd vermoord in het huis van Pachelbel, nu het Cheb Museum. Volgens legendes spookt Wallenstein nog steeds rond in Cheb en rijdt hij op zijn paard, gekleed in een wit overhemd met een bloedvlek op zijn borst, het kasteel binnen en verdwijnt. Een ontmoeting met het spook is niet verzekerd, maar het is nog steeds mogelijk om zijn paard te zien in het Cheb Museum. Het is een van de oudste opgezette paarden van Europa.

Gruwelijk Český Krumlov
Český Krumlov is een sprookjesachtig stadje in Zuid-Bohemen waar menig toerist komt. Toch heeft zich in deze stad een gruwelijk verhaal afgespeeld. In de 17e eeuw woonde Don Julius Caesar d’Austria, de bastaardzoon van koning Rudolf II van Habsburg, in het kasteel. Hij leed aan schizofrenie en mishandelde zijn vrouw. Na een van zijn uitbarstingen gooide hij haar lichaam uit het raam. Ze kwam op de vuilnisbelt terecht en overleefde de val. Ze verstopte zich bij haar ouders, maar Don Julius Caesar kwam erachter en beval dat ze terug moest komen. Haar vader liet dat niet toe en werd gevangen gezet en met de dood bedreigd. Markéta keerde terug en een dag later, op 18 februari 1608 vermoordde Don Julius haar en verminkte haar lichaam. De vorst, zijn vader, besloot hem tot levenslange gevangenisstraf te veroordelen, maar hij overleefde het nog geen jaar. Het kasteel van Český Krumlov, nu UNESCO Werelderfgoed, is open voor publiek en er zijn diverse tours die je kunt volgen langs enkele plekken uit deze duistere geschiedenisperiode.

Als deze plekken niet genoeg koude rillingen hebben bezorgd, vervolg dan de reis naar het Zvíkov-kasteel. In dit kasteel in Zuid-Bohemen aan de rivier de Moldau, mislukken foto’s en zijn batterijen van camera’s spontaan leeg. Degene die verantwoordelijk is voor deze gebeurtenissen lijkt Rarášek te zijn, een spottende goblin die ooit bezoekers wegjoeg en nu ervoor zorgt dat foto’s mislukken.

Het meest verontrustende aan kasteel Lemberk, gelegen ten westen van de stad Liberec, zijn de raadselachtige geluiden. Huilen, verplaatsing van meubels, de tonen van een orgel midden in de nacht. Zelfs dieren detecteren de aanwezigheid en vluchten van deze plek. In kasteel Zbiroh is het juist de ongekende stilte in de kelder. Het kasteel bevindt zich tussen de steden Pilsen en Praag en heeft vele belangrijke historische eigenaars gehad, zoals Karel IV. In de kelder is een labyrint van gangen en cellen, maar tijdens het nazi-tijdperk werd de toegang dichtgetimmerd. Wat erachter verstopt is, is nog altijd onbekend.

zbiroh-foto-jiri-jirousek.jpg


De mysteries eindigen bij het kasteel van Blatná in Zuid-Bohemen. Tegenwoordig populair vanwege het schitterende hertenpark. De legende hier spreekt over een Tempeliersschat, die ontdekt werd door een slimme schrijver. Hij slaagde erin het raadsel te ontcijferen van een schilderij dat in de 17e eeuw in het fort hing. De rijkdom die achter het schilderij schuilging, verdween tegelijk met de schrijver.

zvikov-foto-libor-svacek.jpg


Meer informatie over Tsjechië vind je op de website www.visitczechrepublic.com.

Bron: verkeersbureaus.info
 
Bovenaan