Burcht Karlštejn wordt voor 95 miljoen czk gerenoveerd

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Leo, 23-04-2018.

 1. Leo

  Leo

  Burcht Karlštejn wordt in de periode 2018-2022 in delen voor een huidig geschat bedrag van 95 miljoen kronen (ca. 3,8 miljoen euro) gerenoveerd. Met 228.000 bezoekers was het ca. 20 km ten zuidwesten van Praag gelegen kasteel afgelopen jaar het op 3 na meest bezochte van Tsjechië, slechts vooraf gegaan door Hluboká (296.000), Lednice (418.000) en Český Krumlov (466.000).
  De kosten van de renovatie worden voor 85% gefinancierd middels EU-subsidiegeld.

  Volgens Naďa Goryczková van de nationale monumentenzorg NPU, blijft het kasteel gedurende de restauratiewerkzaamheden gewoon geopend. Wel moeten bezoekers rekening houden met kortdurende sluitingen van gedeeltes van de burcht.
  Momenteel heeft de burcht te kampen met verborgen gebreken, maar het zijn vooral de hoge bezoekersaantallen die hun tol beginnen te eisen. Mede daardoor is het reguliere onderhoud dat gepleegd wordt onvoldoende en bestaat de noodzaak voor een grotere renovatie. Naast de benedenverdieping en kelderruimtes van het keizerlijk paleis en het burggravenhuis zullen ook het zuidelijk park en de bezoekersfaciliteiten onderhanden genomen worden.
  Zo zal de houten hut van waaruit momenteel versnaperingen verkocht worden verdwijnen en zullen de toegangskaartjes niet langer verkocht worden vanuit een geopend raam maar in het aantrekkelijke gotische oostelijke burggraafgedeelte. Er zullen een souvenirshop en een nieuwe snackshop toegevoegd worden terwijl in het zuidelijk park nieuwe toiletten aangelegd worden met op het bovenliggende dak een nieuw terras.
  Bezoekers zullen nog maar in één richting bewegen om rijen en opstoppingen in het binnenhof te voorkomen.

  Ook zullen er een 20 zitplaatsen tellende kleine bioscoopruimte en vier nieuwe tentoonstellingen geopend worden. Drie daarvan zullen vrij toegankelijk zijn met als expositie-onderwerpen: wijnmakerij op Karlštejn, stenen elementen en een virtueel model van het kasteel.
  In het keizerlijk paleis zal een tentoonstelling komen van vloerkleden die toegankelijk is tijdens evenementen in de multifunctionele hal.

  Het project werd maandag aangekondigd op Karlštejn door de ministers van resp. cultuur en lokale ontwikkelingen, Ilja Šmíd en Klára Dostálová. In topjaar 2016 waren er als gevolg van de 700e verjaardag van de geboorte van Keizer Karel IV nog 268.000 bezoekers. Minister Dostálová hoopt dat door de renovaties in de toekomst de bezoekersaantallen verder stijgen zullen.

  Volgens Dušan Michelfeit van monumentenzorg ziet men graag meer bezoekers na de renovatie, maar is het doel vooral die bezoekers meer comfort te bieden. Een betere doorstroming en spreiding is volgens hem de hoofdzaak voor de renovatie.

  Bronnen: lidovky.cz en expats.cz
   
  kuurgast en bruinh vinden dit leuk/interessant.
 2. alweer? ze zijn net klaar
   
  zapalky en bruinh vinden dit leuk/interessant.

Deel deze pagina