Budgetvriendelijk Boheemse Woud

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
media_xll_4996978.jpg


Tsjechië houdt niet op bij Praag. Zodra je de hoofdstad verlaat, neemt de natuur het over met een lappendeken van uitgestrekte bossen en weiland. Jiricná, in het hart van het Boheemse Woud, verandert 's zomers in een Vlaams vakantiedorp. Ideaal voor een actieve gezinsvakantie of culturele uitstappen.

media_l_4998515.jpg
media_l_4996993.jpg

Cesky Krumlov: Unesco werelderfgoed, of 'het Brugge van Tsjechië'.

Het Boheemse Woud ligt zo'n 150 kilometer ten zuiden van Praag. De Tsjechen spreken over het Sumava Nationaal Park, want het is eigenlijk een middengebergte met bossen, rivieren en beekjes, oude gletsjermeren en veenmoerassen. Op de heuvels liggen middeleeuwse burchten. Rabi, Velhartice en Kasperk zijn de bekendste. De authentieke stadjes in het dunbevolkte noordelijke deel, zoals Susice of Kasperské Hory, zijn ook middeleeuws, met een gezellige stadskern, mooie historische gebouwen, amper auto's en heerlijk ouderwets uitziende winkels.

Bij Susice ligt ook het dorpje Jiricná, dat tijdens de zomer in een Vlaams vakantiedorp verandert. In 1992 kochten jeugdvrienden Bart Boots en Dirk Rasschaert er een oude brouwerij die ze ombouwden tot een pension dat vooral groepen ontvangt. Ondertussen zijn er in hetzelfde dorp twee Tsjechische pensions geopend om meer familiale groepen op te vangen met familiestudio's, een restaurant en manege. Vanuit dit buitensportcentrum, een soort Durbuy-adventure in het Boheemse woud, worden allerlei outdooractiviteiten georganiseerd. Zo kan je met kano's of rafts de Otava afvaren, mountainbiken, de nabijgelegen hoogtepiste in het bos gebruiken of paintball spelen. Ook boswandelingen met bosmaaltijden, paddenstoelenpluk en volksspelen zoals de Bohemian games - een Tsjechische variant van de Highland games - staan op het programma. Ondertussen toverden de Vlamingen ook een nabijgelegen oud schoolgebouw om tot charmehotel Gandalf, met vijftien kamers.

Jiricná is dé uitvalsbasis voor uitstapjes naar het zuidelijke gedeelte van het Boheemse woud. Je kan een bezoek brengen aan het oerbos van Boubin of gaan fietsen rond het Lipnomeer, het grootste stuwmeer van Tjeschië, met ook heel wat watersportmogelijkheden.

Ceský Krumlov
Mooie dorpjes zijn er ook, zoals Holasovice, dat zijn vermelding op de werelderfgoedlijst dankt aan zijn 18de-en 19de-eeuwse barokke boerderijen. Maar dé uitschieter is Ceský Krumlov, eveneens werelderfgoed en ook wel eens 'het Brugge van Tsjechië' genoemd. De stad ligt in een meander van de Moldau, met schilderachtige straatjes met burgerhuizen in gotische, renaissance- en barokstijl, en een machtige burcht die er bovenuit torent. Buurstad Ceské Budejovice (of Budweis in het Duits) is de Zuid-Boheemse bierstad bij uitstek en heeft ook een mooie middeleeuwse stadskern. Toch zakken de meeste toeristen naar hier af voor Hluboká, een romantisch kasteel met een zeer rijk interieur dat er helemaal niet Tsjechisch uitziet, maar is opgetrokken in Britse tudorstijl. Tussen de Zuid-Boheemse heuvels liggen nog andere pareltjes verborgen, zoals Prachatice of Pisek, met zijn oude stenen brug over de Otava.

Crypte
Op de terugweg naar Praag moet je nog even halt houden in provinciehoofdstad Klatovy, met een opmerkelijke crypte onder de bombastische jezuïetenkerk. Daar liggen notabelen uit de 17de en 18de eeuw in glazen kisten. Hun lichamen zijn dankzij een ingenieus ventilatiesysteem zeer goed bewaard. Een verrassend maar griezelig bezoek! En maak zeker ook een ommetje langs Domazlice, met het prachtige marktplein, de zuilengalerij en talrijke winkeltjes.

Logeertips
Hotel Gandalf (****): familiale atmosfeer midden in het groen. Ontbijtbuffet en avondmaal in buffetvorm met aangepaste kindergerechten. Met 15 kamers waarvan twee familiekamers. Overdekt zwembad, whirlpool, internet, kelderbar, tuin, speeltuin en terras. Vanaf 44 euro per nacht per persoon in halfpension. Nieuw: culinaire vakantie van 15 tot 22 september met kooksessies, uitstappen en uitgebreid tafelen.

Zamek Hradek (***): gerestaureerd kasteel in Hradek U Susice met 22 kamers, allemaal verschillend ingericht in bepaalde koninklijke stijl: Louis XV, Tudor, Roccoco, Chippendale... Vanaf 850 cz (33 euro) voor tweepersoonskamer. Zamek Hradek

Auberge du Provence (***): hotel en restaurant dichtbij de Praagse luchthaven in een voormalig jezuiëtenklooster, uitgebaat door Antwerpenaar Ludo Van de Bergh. Frans-Belgische landelijke keuken, acht rustieke kamers en één appartement, vanaf 1900 Cz (75 euro) voor tweepersoonskamer. Tuchomerice

De Gentse touroperator Outline Travel is specialist inzake Tsjechië en het Boheemse Woud. Het volledige aanbod - waaronder nog meer Belgische logeeradresjes: tel. 09/219 90 18, Outline Travel

Praktisch
Erheen: Brussel-Praag 900 km. Wegenvignet Tsjechië: 12 euro/maand. Praag-Susice: 150 km. De wegen zijn in goede staat, neem gps of wegenkaart mee. Of met Czech Airlines van Brussel naar Praag. Czech Airlines.

Beste periode: onze zomer (25-30°C). Klimaat Info
Eten & drinken: veel restaurants, prettig geprijsd, een biertje of koffie kost amper 1 euro, hoofdgerechten 5 à 10 euro. Vaak nog stevige kost in de traditie van de Oostenrijks-Hongaarse Wienerküche: varkenshaasje, knoedels, zuurkool of het typische 'svickova' - lendebraadstuk met room. Op toeristische plaatsen als Ceský Krumlov is er meer keuze aan West-Europese gerechten. Lekkere biosteaks eet je in U Stèpána nabij Susice. Bio Farma Vojetice

Info: Czech tourism - Sumava - Outline Travel

Artikel overgenomen van www.hln.be
 
Bovenaan