Brno en omstreken

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Vestingsmuur van Hrad Špilberk ingestort

Een deel van de vestingsmuur van hrad Špilberk in Brno is in gestort. Over een lengte van 20 meter is, als gevolg van de hevige regenval en oververzadiging met water, de omheiningsmuur van het kasteel weggegleden. Het is het gedeelte dat zich bij de enigste toegangsweg bevindt. Hierdoor is om veiligheidsredenen de weg afgesloten en zijn leveringen aan het kasteel niet meer mogelijk. Met schat de schade momenteel op 10 miljoen kronen.

idnes.cz (video)

novinky.cz (video)

DMK33d374_IMG_0864.jpg
 

kuurgast

Donateur
Top 5 alternatieve stedentrips.

2. Brno

Het mag dan de tweede stad van Tsjechië en de hoofdstad van Moravië zijn, in vergelijking met Praag
geniet Brno grote onbekendheid. Onterecht, want haar goed geconserveerde historische centrum staat bekend om prachtige staaltjes architectuur.

Brno bevond zich lang op de grens van belangrijke handelsroutes tussen oost en west, waarvan de
sporen nog steeds terug te vinden zijn. Bekende bezienswaardigheden, zoals de burcht Spielberg en
de kathedraal van St Peter en Paul, staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Bron:telegraaf.nl/reiskrant.
 

kuurgast

Donateur
Genieten van Zuid-Moravië op een van de grootste culinaire evenement van het jaar in Brno!

jidlo-2.png
Van vork tot vork.

Bent u liefhebbers van lekker eten en geïnteresseerd in zijn oorsprong? Kom dan 9 t/m 29 juli naar Brno hier vindt u verse forel uit de Moravische Karst, sappige konijn, lamsvlees, varkensvlees en rundvlees vlees van biologische bedrijven in de Hooglanden en Walachije, en u kunt zich verheugen op het gebruik van verse kruiden, groenten van het seizoen, bosbessen, frambozen en kersen op smaak gebracht met zon of abrikozen uit Znojmo.
Proeverij menu met de beste ingrediënten van regionale producenten bij dertien restaurants in Brno. Unieke drie-gangen menu's van alleen de beste ingrediënten uit de directe omgeving. Laat je verrassen met culinaire hoogstandjes voor redelijke prijzen,.
Hrad/Kasteel Veveří 28 en 29 juli workshop taarten bakken in hout gestookte oven op de binnenplaats.
Bron:jidlozblizka.cz met PDF in Engels.
 
Een hele mooie stad, wij hebben genoten en lekker bier gedronken in Pegas en op het plein bij de Cerna Hora bar. Gezellig centrum en een heel mooi uitzicht over de stad bij de Kathedraal en Spilberk. Na een mooie dag weer terug met de trein richting de camping wat ook een mooie rit was door een prachtig stukje natuur.
 
Waardeloze stad.
Niet veel aan.
Zeg maar: niets aan.
Smaken verschillen.
Maar het is wel ongeveer 20 jaar geleden dat ik er geweest ben.
Ik laat de stad links, rechts liggen.

Groet van Kukel die elk dorp in Tsjechie mooier vind dan Brno
 

Ad Verschoor

Donateur
Brno.jpg


De tweede grote stad van Tsjechië, Brno, is het kloppend hart van de cultuur en (moderne) architectuur. De karakteristieke 19e eeuwse architectonische villa’s, kerken en paleizen hebben elk hun eigen verhaal. De nieuwe architectonische route „BAM“ vertelt dit verhaal met kaarten, foto’s en audiofragmenten.

Moderne architectuur uit de jaren twintig
Brno ademt tijdloze architectuur waaronder het beroemde UNESCO werelderfgoed Villa Tugendhat. Dit architectonische hoogstandje werd in 1928 ontworpen door de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe. Hij ontwierp het pand voor Fritz Tugendhat, de eigenaar van Brno’s grootste textielfabriek. In 1980 renoveerde het stadsbestuur de villa en in 2001 verwierf het een plekje op de UNESCO werelderfgoedlijst. Sinds 2012 is Villa Tugendhat weer heropend voor publiek.

BAM
Een architectuurroute volgen wordt heel gemakkelijk dankzij de mobiele website Brno Architecture Manual (BAM). Deze online wandelroute voert je langs de geschiedenis van Brno tussen 1918 en 1945. Er zijn kaarten, foto’s, informatie en zelfs audiofragmenten van maar liefst 400 architecturale residenties te bekijken.

Ondergrondse wereld
Net als in Praag heeft ook Brno een “ondergrondse wereld“ die toeristen mogen verkennen. Recent is er een route opgezet langs de kelders, crypten en ondergrondse gangen onder een van de oudste pleinen van Brno. In het labyrint bevindt zich een historische wijnkelder, de alchemiewerkplaats, een gevangenis en een van de meest recente ontdekkingen: de skeletresten van ongeveer vijftigduizend mensen in de graven onder de St. Jameskerk.

Brno: centrum van Tsjechische werelderfgoederen
Tsjechië telt in totaal 12 UNESCO werelderfgoederen. Brno ligt te midden van maar liefst vier werelderfgoederen binnen een rijafstand van 1 uur. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Kroměříž, Olomouc, Lednice en Valtice.
In de stad Olomouc staat de uit de 18e eeuw afkomstige Zuil van de Heilige Drie-eenheid die jaarlijks miljoenen bezoekers trekt.
De UNESCO-trekpleister van Kroměříž is het Aartsbisschoppelijk paleis met het bijhorende park.
De kastelen en omliggende landgoederen in Lednice-Valtice worden geroemd om hun pittoreske schoonheid. Beide landgoederen behoorden tot het vorstenhuis van Liechtenstein.

Praktische info
Toerisme Tsjechië: www.czechtourism.com
Villa Tugendhat: www.tugendhat.eu/en/
Brno Architecture Manual: www.bam.brno.cz/en/
Brno Underground: www.czechtourism.com/c/brno-underground
UNESCO: nl.czech-unesco.org/

Bron: Reisreporter.be
 

kuurgast

Donateur
Maak kennis met Brno: “Het Berlijn van het Oosten”

Als je aan Tsjechië denkt, denken de meeste mensen aan Praag en niet direct aan Brno. Misschien heb je er zelfs nog nooit van gehoord? Toch is Brno na Praag de grootste stad van Tsjechië. Maar wat is er te doen? Wij gingen op onderzoek uit.

cafe-alpha-2.jpg


Brno is de grootste stad van het gebied Moravië (Tsjechië bestaat uit Bohemen, Moravië en Silezië). Moravië is het Oostelijke deel van Tsjechië en Brno is daar de hoofdstad van. In Brno wonen 390.000 mensen. Brno staat vooral bekend om haar architectuur. Het bekendste gebouw is dan ook Vila Tugendhat, de grote trekpleister van Brno. Sinds 2001 is Villa Tugendhat onderdeel van de UNESCO werelderfgoedlijst. De villa bestaat sinds 1930 en is ontworpen door de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe. De villa wordt als meesterwerk gezien binnen de modernistische, functionalistische architectuur.

Daarnaast heeft Brno het prachtige gebied van Lednice-Valtice, die ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dit landgoed is maar liefst ruim 283km2 en bevat prachtige tuinen en geweldige gebouwen. Zo staat er onder andere het Lednice Kasteel en het Valtice Kasteel.

Buiten historische zaken, zijn er ook veel moderne dingen te vinden. Brno heeft ongeveer 6 universiteiten en een groot deel van de inwoners is dan ook student. Dit is te merken aan alle hippe barretjes en clubs. Brno wordt in de volksmond “Het Berlijn van het Oosten” genoemd. Maar waarom?

“Het Berlijn van het Oosten”
Brno is zwaar up-coming en het voordeel daarvan is, dat de prijzen half zo laag zijn als die in bijvoorbeeld Praag. Voor minder dan een euro kun je al een biertje scoren (halve liters uiteraard).

Wanneer je rondloopt door Brno valt het meteen op dat er overal leuke (koffie- en lunch) barretjes te vinden zijn. Dit soort hippe tentjes schieten de laatste paar jaar als paddestoelen uit de grond. Dit komt door de grote hoeveelheid studenten en jongeren in de stad. Waarschijnlijk heb je het al gespot op onze Instagram, maar wij gingen een aantal leuke tentjes af die zeker de moeite waard zijn. Als je in Brno bent (en daar móét je echt heen) ga dan even langs deze hotspots:
Kavárna Trojka........
Café Tungsram.....
Café Pilat........
Café Alfa.........
Café Morgal........
Café Atlas......
Bistro Franz.......

Wijnproeverij
Národní Vinařské Centrum
Moeilijke naam, maar het betekent niets meer dan nationaal wijncentrum. En wat je er kunt doen? Wijn proeven! Heel veel wijn proeven. Wine4Life organiseert leuke wijn-tripjes en bracht ons naar deze fijne plek. Wanneer je aankomt kun je de koele wijnkelder in. Daar liggen maar liefst 100 soorten wijn die je kunt proeven. Dit zijn de 100 beste wijnen van Tsjechië volgens een officiële competitie.
Er zijn verschillende programma’s die je kunt doen bij het wijncentrum, zo kun je kiezen om met of zonder sommelier op pad te gaan. Voor ongeveer €13 kun je al onbeperkt wijn proeven. Maar pas wel op, het kan hard gaan!

Milan Nestarec
Mocht je geïnteresseerd zijn in wijnen, maar geen zin hebben in 100 verschillende, heb ik een andere tip. Naast het Národní Vinařské Centrum is het ook leuk een bezoek te brengen aan Milan Nestarec. Milan is een lokale wijnmaker, al vanaf jongs af aan. In zijn pittoreske wijnbarretje kun je zijn eigen wijnen proeven. Ze zijn écht heel erg lekker! En als je je best doet, mag je héél misschien ook wel in de wijnkelders kijken. Zo niet, kun je wel de wijngaarden bekijken, die liggen er namelijk in de buurt! Top voor een fotomomentje.

Bar,Ktery Neexistuje; de beste cocktailbar van Tsjechië.
Genoeg koffie, genoeg lunch! Tijd voor cocktails! En niet in zomaar een cocktailbar, maar een hele bijzondere cocktailbar. Het is er zelfs zo bijzonder dat je moet reserveren, wil je hier naar binnen kunnen. En dan bedoel ik niet alleen in de weekenden, nee, maandag t/m zondag zijn ze volgeboekt. Wees er dus op tijd bij!

Super Panda Circus; de raarste bar van Tsjechië.
Super Panda Circus is waarschijnlijk de vreemdste en mysterieuste bar waar ik ooit ben geweest. De bar wordt een beetje geheim gehouden. Je moet ervan gehoord hebben als je het wilt kunnen vinden. Aan de buitenkant zijn er geen ramen of uithangborden. Er is alleen een gordijn met daarachter een deur. De bar is tof, maar vreemd.........

Hostel Eleven.
Qua hostel kan ik je maar één tip geven, ik heb namelijk maar in één hostel geslapen en dat is Hostel Eleven. Hostel Eleven ligt midden in het centrum in een rustige straat. Het hostel is super schoon en netjes, het bestaat ook pas een paar jaar. Het is er leuk en hip ingericht zoals veel zaakjes in Brno. Er is Wifi en een dakterras en verder hangt er een fijne sfeer. Zeker een aanrader dus! Een privé-kamer is overigens ook mogelijk. Het hostel deed mij erg denken aan een hotel, alleen je hebt geen eigen badkamer.

Lees meer over de cafés en de foto's op leijp.nl/tsjechie-brno.
 

kuurgast

Donateur
Brno met kinderen; een aangename verrassing

Michal Oppenheimer 2016

Brno; de tweede stad van Tsjechië. Ik had er nog nooit van gehoord. En Brno met kinderen; zou dat leuk zijn? Ik had geen idee. Ik kocht op goed geluk tickets en ging er met drie kinderen heen zonder verwachtingen. Ik werd aangenaam verrast! Brno is een stad met een sfeervol autoluw centrum vol oude panden met prachtige gevels in uiteenlopende kleuren. Met leuke straatjes, fijne parken en bijzondere winkeltjes.

Ik hou van de combinatie van wannabe hip en pretentieloos die Brno uitstraalt. Van de aardige mensen die nauwelijks Engels spreken, maar waarmee je toch schijnbaar moeiteloos communiceert (al gaat het wel eens mis). Binnen twee dagen voelden we ons helemaal thuis en ik was verrast door het gemak waarmee zelfs de kinderen er hun weg konden vinden. We waren er vier dagen. Vier dagen waarin we heen wat afgesjouwd hebben. En wat hebben we genoten!
Lees het hele reisverslag op reiswijzerkidsenco.nl.

Wishlist-02.jpg


Van dezelfde schrijver bijhorende artikelen:
Mijn wishlist voor Brno.
Fijn appartement in Brno (Tsjechië).
VIDA science centrum; spelen en ontdekken voor jong en oud.
Alles wat er in Brno ondergronds te beleven is.
Een dagje naar de dierentuin van Brno.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stedentrip Brno: het best bewaarde geheim van Tsjechië

Duizelingwekkend mooie architectuur, een pittoresk stadscentrum met kosmopolitisch karakter en talloze studenten op terrasjes aan het bier - Skyscanner ontdekt Brno, het best bewaarde geheim van Tsjechië. Ahoy!

Met een klap wordt het halve literglas op tafel gezet en het donkere bier gutst een beetje over de rand. ‘Nazdraví, cheers!’ zegt de ober met een grote glimlach voor hij zich weer omdraait. Het is pas zeven uur en de lokale pub Starobrno aan het Náměstí Svobody zit al stampvol. Hoewel het een doordeweekse dag is, zijn de knusse cafés aan het levendige plein in het stadscentrum van Brno iedere avond een excuus voor inwoners om samen bier te komen drinken. Studenten welteverstaan, want van de 400.000 inwoners gaat bijna de helft naar één van de vier universiteiten in Brno.

Onbekende architectonische parel
Afgezien van backpackers die door Oost-Europa trekken, hebben velen nog nooit van het stadje gehoord. Gek eigenlijk, want na Praag is Brno de grootste stad van Tsjechië en Zuid-Moravië. Kenmerkend voor deze regio zijn de vele wijngaarden, de studenten en de bijzondere architectuur. Omdat de stad op 130 kilometer van Wenen ligt heeft Brno veel overlap met de Oostenrijkse hoofdstad als het om architectuur gaat. Met enerzijds een functionalistische stijl en anderzijds jugendstil en renaissance, zijn het vooral de fraaie details die de panden in de stad zo uniek maken.

Zo bestaan er verschillende legendes over de architect die het nieuwe stadhuis voor Brno ontwierp. De drie torens staan allemaal een beetje scheef, maar vooral bij de middelste valt het heel erg op. De eerste legende vertelt dat de architect niet genoeg betaald kreeg en op deze manier de gemeente terug wilde pakken. Een ander verhaal vertelt dat de architect dronken was toen hij de torens ontwierp. Of wat dacht je van het engeltje op het eerste raam op de toren van St. James, die zijn billen naar achter steekt? Een sneer naar de architect van de Basiliek van St. Peter en St. Paul, wiens kerk beter werd ontvangen dan die van hem.

Hilarisch schouwspel
Dat Brno (nog) niet dezelfde bekendheid heeft verworven als Praag, vinden de inwoners stiekem niet zo erg. Hoewel hier en daar wel wat hipstercafés en bistro’s te vinden zijn, heeft de stad haar charme en tradities bewaard. Zo verzamelt een grote groep inwoners zich al jarenlang ’s ochtends rond de zwarte chronometer op het grote plein, ook wel de ‘cock clock’ genoemd. Om 11.00 uur 's ochtends valt er een glazen bal in één van de vier gaten in de klok en wie de bal vangt, mag hem houden. Sommige locals proberen vanaf 10.00 uur al een plekje te claimen door hun hand in één van de vier gaten te steken - een hilarisch schouwspel.

chronometer-brno.jpg

Brněnský orloj/astronomische klok van Brno op het náměstí Svobody/plein van de vrijheid.

Lees verder op skyscanner.nl.
 

Ad Verschoor

Donateur
In deze steden kan je goedkoop drinken

Het kan ja, met z'n allen naar Parijs of Venetië en overal de hoofdprijs voor betalen. Maar er zijn nog zoveel andere mooie historische steden, waar je geweldig en goedkoper kunt drinken (en eten) en waar je en passant ook nog op culturele schatten stuit.

Noot: Het stuk over Brno is een uittreksel van een artikel in de Volkskrant en geschreven door Mirjam Bosgraaf. Zij beschrijft in dit artikel een aantal steden en ik heb Brno er uitgelicht. (Ad Verschoor)

Brno - Tsjechië


Relaxte rondwandelstad in het zuid-oosten van Tsjechië, in Moravië. Tweede stad van het land, met zachtgroene en oranje daken, kastelen en burchten. En met druipsteengrotten en één lijnrechte Mies van der Rohe-villa. Bovenop de heuvel waakt de Petrus en Pauluskerk over Brno, met die torenspitsen als lange naalden, waarmee de kerk de hemel bijna raakt.

Bijzonder: De Moravian Gallery, het tweede grote kunstmuseum van Tsjechië; Muzeum romské kultury, het museum van de Romacultuur, pas in 2001 ontdekt: Brno's knekelhuis onder de St. Jacobskerk, een luguber-mooi mozaïek van menselijke botten en schedels.

Opmerkelijk: Hangend aan de St. Jacobskerk, je moet het weten: een mooner, een sculptuurtje van een kereltje met blote billen, de onfatsoenlijke kleine man.

Eten & drinken: Tsjechië is hét goedkope bierland. En Brno is lekker nog goedkoper dan grote zus Praag, met overal brouwerijen en pubs. Maar, verrassing, Brno is ook een wijnstad, onder de Zelnymarkt liggen de wijn-kelders. Waarheen? Bar, který neexistuje, 'de bar die niet bestaat', (sterke-) drank- en cocktailparadijs met flessen tot aan het plafond; Spalicek: restaurant met goulash en aardappels en bier en uitzicht op het plein; Vý¿ep Na Stojáka: sobere, populaire, goedkope stabar met Moravische wijnen, heel veel klein(e) bier(en) en uienbrood met camembert. Tot laat open.

Bron: volkskrant.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Wat te doen tijdens een winterse stedentrip in Brno, het kleine broertje van Praag

Wat-te-doen-in-Brno-stedentrip-kerstmarkt.x16650.jpg


Move over, Praag! Hoewel we intens veel van je houden met je prachtige architectuur, rijke historie en geweldig eten, hebben we je kleine broertje leren kennen: Brno. Waar je in Praag op vele plekken over de hoofden kunt lopen en soms helemaal gek wordt van de fototoestellen en zakkenrollers, kun je in Brno nog rustig rondstruinen zonder het gevoel te hebben dat je in een toeristenval bent beland. Met de gezelligheid van een populaire studentenstad en de hipstervibes die daarmee komen, is een bezoekje aan Brno een top alternatief voor de drukke hoofdstad.

Een knusse én betaalbare stedentrip naar Brno
Deze sprookjesstad met haar knusse straatjes en prachtige gebouwen heb je praktisch voor jezelf! Niet voor niets zeggen de lokals: “Prague is the place where you work, Brno is the place where you live” – de levensstandaard is hier heel hoog. Daarnaast zijn de prijzen een stuk vriendelijker dan in de hoofdstad: voor minder dan €1,50 drink je hier al een biertje. Mocht je je afvragen hoe je de naam van deze stad uitspreekt: “Burnóh”, met de klemtoon op het tweede deel van het woord. Ik bezocht Brno begin december, wanneer er ook vele kerstmarkten te vinden zijn. Een perfect begin van de kerstmaand!

Wat te doen in Brno?
wat-te-doen-in-brno-vanaf-Old-Town-Hall.jpg


1. Old Town Hall
Wanneer je aankomt bij de Old Town Hall, in het midden van het centrum, zal je wellicht iets opvallen. Het beeld boven de ingang heeft een gedraaid onderdeel aan de bovenkant. Het verhaal gaat dat de beeldhouwer die dit maakte niet genoeg uitbetaald kreeg voor zijn werk. Als wraak gaf hij zijn eigen draai (letterlijk) aan de laatste onderdelen van het beeld. Bij binnenkomst zie je nog iets bijzonders: een gigantische krokodil die aan het plafond hangt. Volgens de legende terroriseerde een verschrikkelijk beest de stad toen deze nog maar net bestond. Een slager verzon een sluw plan en vulde een zak van dierenvachten met limoen. Nadat de ‘draak’ de zak had verslonden, had hij zoveel dorst dat hij zichzelf dooddronk. De krokodil hangt sindsdien aan het plafond! Vanaf de toren van de Old Town Hall heb je prachtig uitzicht over de stad; en zo’n grote klim is het nu ook weer niet. Een kaartje kost rond de €2,40.

2. Villa Tugendhat
Een UNESCO-erfgoed plek, waar architectuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Deze villa stamt uit de jaren 20 en was ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe. Dit imposante huis werd hét boegbeeld voor de architectonische stroming functionalisme. De grote open ruimten en gigantische raampartijen waren ontzettend vernieuwend in die tijd. De Joodse familie die hier woonde, moest tijdens de Tweede Wereldoorlog Brno ontvluchten. Wil je hier graag heen? Zorg dan dat je op tijd een bezoek reserveert: de wachttijd is momenteel 3 (!) maanden.

Villa Tugendhat
wat-te-doen-in-brno-villa-tugendhat-buitenkant.jpg


3. Spilberk Castle
Het Spilberk kasteel was eeuwenlang de zetel van de Moravische families, en heeft heel wat verschillende tijden meegemaakt. Zo kun je hier allerlei architectonische stijlen bewonderen, van Romaans tot barok. Ook heeft deze plek gediend als een gevangenis, waar voornamelijk protestanten gefolterd en ondervraagd werden (Brno is altijd een katholieke stad geweest). Het museum hier vertelt vele verhalen over de stad en het kasteel: niet te missen voor de geschiedenis fanaten onder ons.

4. Cathedral of Saint Peter and Paul
De Zweedse belegering van Brno in 1645 heeft veel impact gehad op de stad. In een van de verhalen die rondgaat over die tijd, wordt verteld dat de Zweden hun belegering zouden opheffen als ze de stad nog niet hadden veroverd om 12.00 uur ’s middags. Het bestuur van Brno besloot het heft in eigen handen te nemen en liet de klokken twaalf keer luiden om 11.00 uur. Het werkte, en het Zweedse leger vertrok een uur te vroeg. Nog steeds luiden de klokken in Brno twaalf keer om 11.00 uur in de ochtend!

Cathedral



5. Capuchin Monastery
Het Kapucijners Klooster op Kapucinske Square is een vrij lugubere plek. Het gebouw zelf is gebouwd in de barokstijl, met een prachtig versierd rococo interieur. Je vindt er een bijzonder fresco en een goed bewaarde bibliotheek met een schat aan antieke boeken. Wanneer je de trap afgaat kom je in de crypte: hier vind je leden van de Kapucijnse orde – volledig gemummificeerd. Al 200 jaar liggen ze hier een eeuwigdurend dutje te doen.

6. Brno Underground
Een grappig feitje van Brno: de hele stad kent ook nog een ondergronds stelsel! Deze werd in 2001 door archeologen ontdekt: overal vonden ze botten en schedels in donkere gangen. Deze beenderen stammen uit de 17e eeuw, toen er veel mensen door ziektes stierven en de stad de ondergrondse gebruikte als opslagplaats. Nog steeds kun je het gangenstelsel bezoeken… spannend!

wat-te-doen-in-brno-kerstmarkt-winter.jpg


7. Kerstmarkten in Brno
Als je in de maand december in Brno bent, kun je er niet omheen: de kerstmarkten. Op drie pleinen vind je verschillende met lichtjes en hulst versierde hutjes waar je eten, drinken en souvenirs kunt scoren. Must: ‘turbomošt’ drinken. Een hemelse warme drank van appelsap gemixt met appel brandy en kruiden. Alleen in Brno te verkrijgen! Ook de bekende cake rollen ‘trdelnik’ zijn onder velen favoriet. Voor een écht Tsjechische snack bestel je de aardappelpannenkoekjes ‘bramboracky’. Grappig feitje: de Tsjechische kinderen hebben niet zoveel met de kerstman. Ze richten hun verlanglijstjes aan baby Jezus. In de stad kun je zelfs speciale brievenbussen voor baby Jezus vinden tijdens de maand december.

Wat te doen qua food & drinks in Brno?
Tijdens je verkenningstocht van de stad, strijk je tijdens de lunch neer bij het schattige cafeetje ‘Pilát’, vlakbij de kathedraal. In de avond mag je bistro ‘Atelier’ absoluut niet overslaan: wat een ontzettend getalenteerde chef! Hoogwaardige, creatieve gerechten voor een bistro-prijs, een culinair feestje.

Sluit de avond af in Ktery Neexistuje, letterlijk vertaald als: de bar die niet bestaat. In deze niet bestaande bar vind je een flinke dosis energie en een snufje intimiteit: naast fantastische cocktails is ook de ambiance van de plek fantastisch. Een succesvol concept, al uitgebreid naar een zusterbar genaamd Super Panda Circus.

Geen cocktailfan maar wel een passie voor bier? Breng dan een bezoekje aan JBM Brew Lab: een bierbrouwerij waar je allerlei verschillende biertjes drinkt, van lokale brouwerijen tot internationale succesnummers. Bierlovers zullen zich hier als een vis in het water voelen.

Ook op wijngebied zit je in deze stad helemaal goed. Brno is de hoofdstad van de regio Zuid Moravië: deze streek staat ook wel bekend als het Tsjechische antwoord op Toscane. Vrijwel alle wijn die je in Tsjechië drinkt, komt hier vandaan.

Bron: wearetravellers.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Alternatieve citytrips: Brno in Tsjechië

brno.jpg

Sla onverwachte wegen in met deze tips voor offbeat Brno in Tsjechië.

Waarom hierheen?
Praag is een prachtige stad, maar erg populair bij toeristen en kent daarom nauwelijks een laagseizoen. Als je voor de tweede stad van Tsjechië gaat, vind je een oud centrum waar je niet door een woud van selfiesticks hoeft te kijken en waar de cafés en bars bevolkt worden door de studentenpopulatie.

Wat is er te doen?
Brno, de grootste stad van de regio Moravië, heeft een kasteel, kathedraal en meer statussymbolen, vaak met een vreemde en gotische twist. In het middeleeuwse stadhuis hangt er een “draak” aan het plafond (eigenlijk een opgezette krokodil) en in de grafkelder van het Kapucijnenklooster liggen tientallen notabelen die door de droge lucht zijn gemummificeerd.

Wat mag ik absoluut niet missen?
Ondanks de veelal pre-industriële straten van Brno, is het enige gebouw dat door UNESCO verheven is tot Werelderfgoed de baanbrekend modernistische Villa Tugendhat. Dit huis uit de jaren 20 van Mies van der Rohe ziet er nog steeds gedurfd uit en rondleidingen zitten snel vol (vanaf €13; tugendhat.eu).

Wat is er te eten en drinken?
Als een bezoekje aan Villa Tugendhat niet lukt, kun je genieten van eenzelfde bouwkundige sfeer bij Pavillon. Ze hebben een luxe seizoensmenu met combinaties van lokale ingrediënten als wild zwijn met meer exotische smaken (hoofdgerecht vanaf €13; restaurant-pavillon.cz). Voor een cocktail kun je daarna naar Super Panda Circus. Het donkere maar kleurrijke interieur heeft een vleugje van de Mexicaanse Dag van de Doden (superpandacircus.cz).

Waar zal ik slapen?
Het gerenoveerde Hotel Pegas heeft een perfecte locatie: niet alleen aan een verkeersluwe straat in de oude centrum, maar ook drie verdiepingen boven zijn eigen microbrouwerij (vanaf €82; brnohotel.hotelpegas.com).

Bron: lonelyplanet.nl
 

kuurgast

Donateur
Het fallusvormige monument van Brno krijgt volgende week zijn ballen terug.

De zwart granieten 'astronomische klok' op het Vrijheidsplein van Brno, in 2016 door de Guardian uitgeroepen tot een van Europa's vreemdste attracties, markeert een episode uit de Dertigjarige Oorlog toen in 1645 het Zweedse leger de stad bijna drie maanden lang belegerde. Volgens de legende was het belegerende Zweedse leger van plan het beleg op te heffen als ze tegen de middag geen verdere vorderingen hadden gemaakt. De inwoners van Brno hielden ze voor de gek door de klok een uur vooruit te draaien, dus om 11.00uur is het middaguur in Brno.

Het complexe apparaat werd in 2010 onthuld ter gelegenheid van de 365ste verjaardag van het verzet van de stad Brno tijdens het Zweedse beleg en is sindsdien zowel een bron van spot als trots voor de Zuid-Moravische stad geworden.

De astronomische klok van Brno op het Svobody-plein stopte begin juli. Na tien jaar weigerde het uurwerk. Het duurde een maand voordat de technici het versleten koperen ringmechanisme hadden gerepareerd.
Naast de tijdweergave biedt de astronomische klok ook één attractie:
Binnen in de klok zit een systeem van complexe mechanismen die een glazen bol in beweging zetten. Om 10.15, 10.30, 10.45 en 11.00 uur speelt de beiaard een melodie en zie je de ballen door de kieren gaan en tegen de namen van de deelnemers aan het conflict botsen. De ballen gaan de lopende band op. Steeds om 11.00 uur, na het bespelen van de beiaard, gaat één bol de sporen af naar een van de vier gaten, waar hij kan worden gevangen en als souvenir mee naar huis kan worden genomen. De bollen zijn handgemaakt bij de glasblazerij in Karlov.
Je ziet ruim voor die tijd mensen rond de klok staan met hun handen in een van de vier openingen om de glazen bol op te vangen. Ga vooral ruim voor 11 uur rustig op een terras zitten en geniet van het hele gebeuren rondom de klok........

Sinds 2010 heeft Brno's "orloj" meer dan 7.000 knikkers laten vallen met talrijke motieven, waaronder het stadswapen.
De bovenkant van de astronomische klok, ontworpen door Oldřich Rujbr en Petr Kameník, is gemaakt van massief steen en weegt naar schatting bijna een halve ton.
Hoewel het monument publiekelijk bekend staat als een astronomische klok (Orloj), is het slechts een klok. De bouw van de klok duurde drie jaar, tegen een kostprijs van ongeveer 12 miljoen Kč.

Afzonderlijke onderdelen bovenaan het object roteren met intervallen van 1 minuut, 1 uur en 12 uur; het uurwerk is een radioklok, bestuurd door een radiosignaal uit Frankfurt am Main. Het "zwart graniet" is van stollingsgesteente gabbro gemaakt uit Zuid-Afrika.
Op oudejaarsdag wordt het afgedekt met een vuurvaste opblaasbare hoes als bescherming tegen beschadiging van het gepolijste oppervlak door vuurwerk en blijft afgedekt tot het nieuwe jaar.
Bij de informatiecentra zijn miniaturen van de klok en de glazen ballen te koop.
Bron oa news.expats.cz + cs.wikipedia.org.

Heb alleen geen goede beschrijving kunnen vinden over hoe je de tijd moet kunnen aflezen.
 

Ad Verschoor

Donateur
10 LEUKE DINGEN OM TE DOEN IN BRNO

De levendige studentenstad Brno in Tsjechië is met haar sfeervolle centrum, bijzondere kunst en architectuur en vele goede restaurants en bars een perfecte bestemming voor een korte stedentrip of stop tijdens je rondreis door Tsjechië. Bezoek het Spilberk castle of duik in de wereld van de architectuur. Drink koffie op één van de gezellige pleinen of een cocktail bij een ‘secret’ cocktailbar. Ontdek Brno van boven of juist van onder de grond... er zijn genoeg bezienswaardigheden die Brno tot een interessante stad maken. Maar ook voor shoppen en lekker eten en drinken ben je in Brno op de juiste plek. Wil je weten wat te doen tijdens een stedentrip Brno? We delen onze tips voor deze sfeervolle stad!

brno-tsjechie-790x593.jpg


1. BEZOEK HET KASTEEL VAN BRNO, SPILBERK CASTLE
Een niet te missen bezienswaardigheid in Brno is Spilberk Castle, dat je vanuit de stad al kunt zien liggen. Voor een schitterend uitzicht op de stad wandel je er vanuit het centrum van Brno naartoe. Het is ongeveer een kwartiertje lopen, door een mooi aangelegd park. Eenmaal boven is het uitzicht de klim meer dan waard. Zonder toegangsbewijs kun je over de vestingmuren helemaal rondlopen en genieten van het weidse uitzicht op de stad. Wil je het kasteel ook van binnen bekijken, dan moet je aansluiten bij een rondleiding. Een ticket hiervoor is ongeveer 5 euro. Er zijn ook diverse restaurants en cafeetjes bij het kasteel. Het is daarmee ook een perfecte plek voor een korte pauze tijdens je stedentrip.

spilberk-castle-brno-tsjechie-790x592.jpg


2. BEKLIM DE OLD TOWN HALL TOWER
Het kasteel is niet de enige plek waarvandaan je mooi uit kunt kijken over Brno. Middenin de oude binnenstad vind je de Old Town hall. Beklim voor ongeveer 3 euro de toren en je hebt een prachtig uitzicht op de kathedraal, Spilberk Castle en de andere bezienswaardigheden in de stad. Eenmaal bovenop de toren kun je helemaal rondlopen en je hebt vrij uitzicht, zonder hekwerk of glazen wand. Ideaal dus om mooie foto’s te maken.

old-townhall-tower-brno-790x593.jpg
stedentrip-brno-bezienswaardighedenjpg-790x593.jpg


3. DRINK EEN COCKTAIL IN EEN ‘SECRET’ COCKTAILBAR
Dat Brno een echte studentenstad is, merk je aan de vele cocktailbars die de stad rijk is. Een hele unieke ervaring heb je bij de ‘secret’ cocktailbar Secret Panda Circus. Alleen al de entree is een nieuwe ervaring. Om binnen te komen bel je aan en neem je plaats in de kleine hal, waar je eerst een kopje kruidenthee krijgt, voordat je naar een plaats in de bar begeleid wordt. De cocktailshakers stelen de show met hun spectaculaire cocktails. Denk: rook, stikstof, roze schuim en luchtbellen. Voor Tsjechische begrippen zijn de cocktails aan de dure kant (+/- 8 euro), maar het is de ervaring zeker waard.

brno-cocktailbar-super-panda-circus-790x592.jpg


4. ONTDEK BRNO UNDERGROUND
Hele andere underground vibes tref je letterlijk onder de grond. Onder de groentemarkt bevindt zich een groot netwerk aan tunnels en ondergrondse kamers, Labyrint pod Zelným trhem. Deze dienden in de Middeleeuwen als opslag voor voedingsmiddelen en wijn. Je kunt een rondleiding volgen door het gangenstelsel en zo meer leren over deze periode uit de geschiedenis van Brno.

brno-labyrint-pod-zelnym-trhem-790x593.jpg


5. DRINK KOFFIE OP DE GROENTEMARKT (ZELNÝM TRHEM) OF ÉÉN VAN DE ANDERE PLEINEN
De groentemarkt is één van de vele pleinen in Brno. Bezoek je de stad bij mooi weer, dan vind je hier diverse foodtrucks die vegan ijsjes en koffie verkopen. Ook staan er op diverse pleinen in de stad terrasjes met strandstoelen opgesteld. Ben je toe aan een pauze, dan is dit een leuke plek om even onderuit te zakken met een heerlijk kopje koffie of een ijsje. Overigens heet dit plein niet voor niks de groentemarkt, je vindt hier ook daadwerkelijk een voedsel- en warenmarkt. Deze stamt al uit de Middeleeuwen, toen zich onder het plein een groot netwerk aan tunnels bevond waar etenswaren en wijn werd opgeslagen.

foodtruck-brno-790x593.jpeg
zomer-in-brno-790x593.jpg


6. VERKEN DE KUNSTWERKEN VAN BRNO
Opvallend aan Brno zijn de vele, vaak moderne, kunstwerken die je verspreid over de stad vindt. Het laat goed de artistieke kant van de stad zien. Ben je geïnteresseerd in kunst, probeer dan zeker zoveel mogelijk beelden in Brno te spotten tijdens je stedentrip. Een overzicht en kaart met alle sculpturen vind je hier.

Als je vaker op stedentrip gaat, weet je bijvoorbeeld dat bijna iedere stad wel een ‘man-op-paard beeld’ heeft. Zo ook Brno, maar die in Brno is een veel modernere variant! Of je het nu mooi vindt of niet, het is wel weer eens wat anders.

‘ASTRONOMISCHE’ KLOK VAN BRNO
Een ander bekend kunstwerk in Brno is de astronomische klok (foto rechts) dat niet direct aan een klok doet denken... Hoewel het monument publiekelijk bekend staat als een astronomische klok, is het slechts een klok. Bijzonder hieraan is dat er elke dag om 11:00 uur een glazen bal uitvalt, die de toeschouwers proberen te vangen uit een van de vier openingen in het monument. En wie hem vangt, heeft een leuke souvenir voor thuis!

brno-kunst-790x443.jpg


7. DOMPEL JE ONDER IN DE WERELD VAN DE ARCHITECTUUR
Omdat je in Brno verschillende contrasterende bouwstijlen vindt die veel over de geschiedenis van de stad vertellen, is Brno voor architectuurliefhebbers een interessante stad. En dan met name de vier familievilla’s die je kunt bezoeken. De villa’s Tugendhat, Jurkovic, Stiassni en Löw-Beer zijn uitzonderlijke voorbeelden uit de periode van het modernisme en de art nouveau aan het begin van de 20e eeuw. Ze hebben elk hun eigen karakteristieke kenmerken die de periode waarin ze gebouwd zijn weerspiegelen. Villa Tugendhat wordt gezien als één van de belangrijkste voorbeelden van de moderne architectuur en is daarom UNESCO werelderfgoed. Helaas is de villa zo populair dat je een bezoek hieraan maanden van tevoren moet boeken. De andere villa’s zijn eenvoudiger te bezoeken. Meer informatie over deze en meer architectonische bezienswaardigheden in Brno vind je op Go to Brno.

8. SHOP TILL YOU DROP EN ONTDEK DE LEUKSTE BOETIEKJES
Een stedentrip is natuurlijk niet compleet als er niet lekker geshopt kan worden. En dat kan in Brno heel goed! Naast grote ketens vind je in Brno diverse kleine boetiekjes die de moeite waard zijn. Bezoek bijvoorbeeld de bijzondere boekenwinkel Book Therapy, proef de speciale Olomouc kaas bij Olomoucke Tvaruzky, shop kleding en accessoires bij Zoot of vintage kleding bij Retro Komnata.

brno-shopping-790x592.jpg


9. GENIET VAN DE INTERNATIONALE KEUKEN
Opvallend aan Brno is de internationale keuken. De stad barst van de restaurants en je kunt er kiezen tussen keukens uit alle uithoeken van de wereld en ook aan vegetarische en vegan restaurants is geen gebrek. Op culinair gebied kom je tijdens een stedentrip Brno dan ook prima aan je trekken, wat je voorkeur ook is. Een restaurant dat we echt iedereen kunnen aanraden is Castellana Trattoria, waar je voortreffelijk Italiaans kunt eten, met bijpassende wijnen. Dit is de Italiaanse keuken op z’n best! Verder is SKOG een leuke plek voor lunch en Café Morgal voor een kopje koffie (probeer zeker de chocoladetaartjes!). Andere tips voor restaurants zijn Kohout Na Víne of Atelier Cocktail bar & bistro. Probeer ook eens de bosbessen dumplings als je in Tsjechië bent, een typisch lokaal dessert. Wij aten een hele lekkere variant bij vegan restaurant Forky’s. Meer tips voor restaurants vind je in de Brno gourmet guide.

restaurants-bruno-790x443.jpg


10. DRINK EEN BIERTJE OP HET JAKUBSKÉ PLEIN
Ben je op zoek naar wat levendigheid in de avonduren, dan moet je bij het Jakubské plein zijn. En dan met name bij microbrouwerij Vycep Na Stojáka. Deze bar heeft geen zitplaatsen, maar een groot terras met lange statafels waar je kunt genieten van een huisgebrouwen biertje en de gezelligheid van Brno. Locals komen hier in de avonduren om te socializen, een biertje te drinken en een hapje te eten. Naast de brouwerij vind je hier meer restaurants en bars en het plein komt dan ook helemaal tot leven in de avonduren. Een leuke eerste stop als je een avondje wilt stappen in Brno.

MEER BEZIENSWAARDIGHEDEN IN BRNO
Eén van de bezienswaardigheden die wij zelf niet bezocht hebben, maar die wel de moeite waard moet zijn, is de 10-Z Bunker (Kryt 10-Z) die zich onder Spilberk Castle bevindt. Deze bunker deed tijdens de tweede wereldoorlog dienst als nucleaire schuilkelder tegen Amerikaanse en Sovjet bommen. Inmiddels is de bunker te bezoeken en middels een interactieve rondleiding te verkennen. Er is zelfs een hostel in gevestigd voor wie eens een unieke overnachting wil ervaren. Wil je de 10-Z Bunker bezoeken? Dan kun je vooraf jouw ticket online bestellen.

WALKING TOUR BRNO
Een leuke manier om de stad in een korte tijd te verkennen en meer te leren over de bezienswaardigheden van Brno, is met een rondleiding door het historische centrum. Brno kent veel verborgen doorgangen, pleintjes en straatjes. Een walking tour is daarom leuk om te doen als je in Brno bent, want zo ontdek je al snel meer van de stad dan je misschien in eerste instantie zelf zou hebben gedaan. Zo krijg je in korte tijd een goede eerste indruk van de stad en kun je daarna zelf verder op verkenning gaan. En vergeet tijdens je eigen verkenningstocht ook niet af en toe een poort of smal straatje in te gaan, want de stad heeft veel verborgen plekjes!

hofjes-brno-790x592.jpg


PATERNOSTER LIFT
Een must-do tijdens je bezoek aan Brno is een ‘ritje’ in een wel heel special lift, de zogenaamde Elevator of death. Je vindt deze in het postkantoor bij het treinstation. Bijzonder aan deze lift is dat hij niet op en neer gaat, zoals normale liften, maar een rondje draait. Bovendien heeft de lift geen deuren! Stap in en maak het hele rondje met de lift voor een unieke ervaring.

ST. PETER AND PAULS KATHEDRAAL
Hij torent hoog boven de stad uit, de St. Peter and Pauls Kathedraal. Hij is vooral mooi vanuit de eerder genoemde uitzichtspunten, wanneer je echt zicht hebt op de volledige grootsheid van de kerk. Maar het loont zeker de moeite ook naar de kathedraal toe te wandelen, want bij de kerk vind je een mooi park met uitzicht over de stad en het stationsgebied. Een leuke plek voor een korte break.

st-peter-and-pauls-kathedraal-brno-790x593.jpg
park-kathedraal-brno-790x593.jpeg


Bron: ikwilmeerreizen.nl
 
Bovenaan