Brielle - Havlíčkův Brod

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur

Hij wordt binnengebracht, de kerstboom uit Brielles zusterstad Havlickuv Brod. © Mylène Malingré

Reuzenkerstboom uit Tsjechië staat al op z'n plek in Brielle

Brielle heeft z'n jaarlijkse reuzenkerstboom uit zusterstad Havlickuv Brod binnen. Gistermorgen werd hij op een vrachtwagen de Markt opgereden en op z'n plek gezet.

De boom van zo'n zestien meter hoog werd vorige week gekapt in de Tsjechische plaats, op een vrachtwagen gehesen en naar de ruim duizend kilometer verderop liggende zusterstad gebracht.

Daar werd hij gisterochtend tussen de buien door op de Markt met een grijper met uiterste precisie op z'n vaste plek neergezet, vlakbij het standbeeld van koningin Wilhelmina. Gistermiddag werd de boom versierd.


Vakkundig wordt de boom bij 'koningin Wilhelmina' gezet. © Mylène Malingré

Vrijdag tijdens lichtjesavond wordt de kerstboom in het licht gezet. Dan ontsteekt burgemeester Gregor Rensen de verlichting. Dat is rond 19.00 uur. Niet veel later verricht de eerste burger ook het startschot voor de Santa Run, de kerstmannenloop, door de Brielse binnenstad. Ook wordt er warme chocomel en glühwein geserveerd.

De Spijkenisser kerstboom komt dit jaar voor het eerst niet voor de deur van het stadhuis van Nissewaard te staan, maar op het Uitplein tussen de winkels. Dat is op verzoek van de winkeliers om het centrum meer sfeer te geven.

Donderdag rond 19.00 uur ontsteekt wethouder Léon Soeterboek de verlichting in deze enorme kerstboom. Daarna is er een optreden van een Dickenskoor. Diverse collegeleden zullen op het plein aanwezig zijn om belangstellenden op deze koopavond van gratis warme chocolademelk te voorzien.

Bron: ad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur

Briellenaren delen ieder jaar op 8 mei oliebollen uit in het Tsjechische stadje. Het is daar dan Bevrijdingsdag.

Brielle koestert vriendschap met Tsjechische stad Havlickuv Brod

Tsjechen en Nederlanders hand in hand in Brielle. De stedenband met het Tsjechische Havlickuv Brod bestaat 35 jaar. Hier is de stedenband nog springlevend.
Brielle ademt historie. Ene Alva verloor op 1572 zijn bril en dat wordt jaarlijks gevierd op 1 april. De geuzenstad heeft óók de oudste stedenband tussen een Nederlandse en een Tsjechische stad.


Andere gemeenten hebben de stedenbanden op een laag pitje gezet of afgeschaft. Hellevoetsluis deed het ooit met het Engelse Torbay. ,,Maar die stedenband is al jaren niet meer actief'', aldus een woordvoerder.
In Brielle is de stedenband echter springlevend. Scholieren brengen al jaren bezoeken over en weer, vertegenwoordigers van het gemeentebestuur doen hetzelfde. Sinds 1985 bestaat de stedenband. Ieder jaar komt er 1 april een groepje Tsjechen naar Brielle. Jaarlijks komt er een Tsjechische kerstboom naar de vestingstad.

Feest
In september wordt het daarom groot feest. Kees de Bruyn van de stichting HBBC, het Havlickuv Brod Brielle Comité. gaat drukke maanden tegemoet. ,,Er komen ongeveer honderd mensen uit Havlickuv Brod. Die moeten we allemaal onderbrengen en het liefst bij de mensen thuis. Wij zorgen daarvoor, we hebben al een behoorlijke lijst met namen van eerdere uitwisselingen. Die gaan we als eerste benaderen. Via via komen we dan wel aan meer adressen.''

Een lekker bed zoeken voor de Tsjechen is één, maar het gaat natuurlijk om het feest zelf. Het jubileumfeestje is het laatste weekend van september. Een van de hoogtepunten moet de culturele avond in de Catharijnekerk worden. ,,Muzikanten uit Havlickuv Brod treden op, afgewisseld met muzikanten uit Den Briel, of uit de omgeving. Op zo'n avond komen toch al gauw rond de 500 mensen af.'' Ook komt er een kunstexpositie. ,,Waarschijnlijk een fotoexpositie. Die zal daarna ook in Tsjechië te zien zijn.'' De afsluiting is een gezamenlijke barbecue.

Fanatisme
Het fanatisme is opvallend in Brielle. ,,Het is uitzonderlijk dat het al 35 jaar bestaat. We hebben een groepje fanatieke mensen dat er mee bezig is en we krijgen ook alle medewerking van de gemeente. We zijn er ooit mee begonnen voor de val van de Muur. In het begin gingen er bedden naartoe voor de ziekenhuizen daar. Ook werden er hier nogal wat truien gebreid. Nu is de verhouding meer gelijkwaardig.'' De gemeente Brielle stelt jaarlijks rond de 2000 euro beschikbaar voor de stedenband.

De stedenbanden dateren van na de Tweede Wereldoorlog. Toen werden ze aangegaan met Duitse steden om de broze relatie met de oosterburen te herstellen.

694

Tsjechische muzikanten op 1 april in Brielle. © Stéphan Reket

,,Later kwamen er ook stedenbanden met Afrikaanse plaatsen bij, meer als een vorm van ontwikkelingshulp'', zegt Esther Verhoeff, woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). ,,Vanaf de jaren 90 kwamen daar de Oost- en Midden-Europese steden bij om ze te helpen met de democratisering en zelfstandigheid.''

De VNG houdt niet bij hoeveel gemeenten een stedenband hebben. ,,Dat is echt gemeentelijk beleid, waarbij de VNG geen rol speelt. We zien wel dat in de loop der jaren veel gemeenten met hun stedenband zijn gestopt. De meeste doelen zijn wel bereikt. Veel gemeenten denken ook na over de vraag of ontwikkelingshulp wel een taak van een gemeente is, want er zijn ook kosten aan verbonden.''

Nissewaard heeft innige banden met het Duitse plaatsje Hürth en het Engelse Thetford. In Spijkenisse zijn zelfs twee straten vernoemd naar hun partners. Zwemvereniging De Kempvis gaat geregeld naar het plaatsje vlakbij Keulen. ,,Eens in de zoveel jaar gaan er ook bestuurders er heen'', zegt een woordvoerster van de gemeente Nissewaard.

Geduld
Kees de Bruyn moet nog heel even geduld hebben voor zijn jaarlijkse autotrip naar Havlickuv Brod . ,,Het is 1100 kilometer en het is goed te doen. We zitten er wel aan te denken om met de trein te gaan, dat gaat ook prima.''

Hoe hij ook gaat, begin mei gaat hij weer. ,,Op 8 mei is het bevrijdingsdag in Tsjechië. We gaan daar dan altijd oliebollen bakken en delen die dan uit.''


Bakker Kees Beye bakt de oliebollen in Havlickuv Brod. © Stéphan Reket

Bron: ad.nl
 

kuurgast

Donateur
Plannen voor 2020

Het jaarprogramma voor 2020 ziet er als volgt uit:

1 aprilviering
Ook dit jaar verwachten wij weer een groep van ongeveer 12 personen uit Brod, die samen met ons de straatgroep “De Rebellen” komt versterken.

8 mei Ambachtsmarkt in Brod
Een groep van bakkers en een aantal leden van het HBBC bezoekt Brod. Ook het shantykoor. De Spuigasten zal weer deelnemen aan deze uitwisseling.

Uitwisseling van leerlingen
Een groep leerlingen van verschillende scholen voor voortgezet onderwijs zal Brielle dit jaar bezoeken.

35 jaar twinning
25, 26 en 27 september 2020 vieren wij 35 jaar vriendschapsbanden tussen Havlíčkův Brod en Brielle. Op het ogenblik is het comité druk bezig met de voorbereidingen. Deze pagina wordt direct aangepast, zodra er nieuwe feiten bekend zijn.

Bron vernieuwde website hbbc.nl.
 

Ad Verschoor

Donateur
Grote kerstboom uit H. Brod onderweg naar Brielle

De kerstboom wordt wederom geschonken door onze zusterstad Havlíčkův Brod in Tsjechië. Het is weer een prachtige boom die helaas in de weg stond en gekapt moest worden en nu een mooie plek krijgt op de Markt in Brielle.

DFDS Logistics Special Cargo sponsort en verzorgt ook nu weer het vervoer. De firma Hoogenboom Elektra Brielle stelt de hoogwerker gratis beschikbaar,

Vrijwilligers van het Havlíčkův Brod Brielle Comité zullen op 3 december de boom versieren en van lichtjes voorzien. De boom staat er dit jaar zo snel om Den Briel al vroeg in de kerstsfeer te brengen.

Helaas kan door de Corona-pandemie de lichtjesavond dit jaar niet doorgaan; dat zou teveel bezoekers trekken. Wel wordt er nagedacht over een alternatief om het aansteken van de lichtjes toch een feestelijk tintje te geven.
 

Ad Verschoor

Donateur
VANDAAG OM 19:00 Online Lichtjesavond 2020
130910015_3529225060499961_7996892502810955681_o.jpg


Elk jaar worden op Lichtjesavond de lichtjes van de grote kerstboom uit Havlickuv Brod op de Markt feestelijk ontstoken. Dit jaar zou deze gezellige samenkomst plaats vinden op vrijdag 11 december, maar helaas… door de coronamaatregelen is dit niet mogelijk. Daarom is er een leuk online alternatief uitgedacht. Houd op vrijdagavond 11 december de socials van Beleef Brielle, Gemeente Brielle en HBBC in de gaten!

Beleef Brielle
 

kuurgast

Donateur
Historische stad van het jaar 2020 is Havlíčkův Brod

De historische stad van 2020 is Havlíčkův Brod. De loco-burgemeester van de stad, Lubomír Honzárek, nam dinsdag in Praag de prijs voor de beste monumentenzorg in ontvangst. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Vereniging van Historische Nederzettingen van Bohemen, Moravië en Silezië, het Ministerie van Cultuur en het Ministerie van Regionale Ontwikkeling. De winnaar krijgt 100.000 kronen (3850 euro) net als de winnende steden in de afzonderlijke districten.
Bron deutsch.radio.cz.

Vorig jaar is alles van Havlíčkův Brod en Brielle afgeblazen ivm corona.
35 jaar twinning.
Eind 2021 hopen wij 35 jaar vriendschapsbanden tussen Havlíčkův Brod en Brielle te vieren. Deze pagina wordt direct aangepast, zodra er nieuwe feiten bekend zijn.
Bron hbbc.nl.
 

Een tien meter lange kerstspar gaat vanuit de Hooglanden richting Brielle en verspert de tuin​


De lading, die maandag uit Havlíčkův Brod vertrok, is maar één keer per jaar op de Europese wegen te zien. Vanuit de Hooglanden wordt een kerstboom vervoerd naar het Nederlandse Brielle aan de Noordzeekust. Brod stuurt hem elk jaar naar deze partnerstad op 1100 kilometer afstand.

Het transport met een ongebruikelijke lading ging voor de veertiende keer in totaal op een lange reis. Expeditiebedrijf Briell zorgt voor hem. Ze vervoert goederen naar Oost-Europa. De vrachtwagen met de oplegger komt leeg terug, dus het is voor hem geen probleem om in Brod te stoppen voor een boom.

Juist vanwege de vervoerder moest de Broďáci zich dit jaar haasten, de vrachtwagen stopte een week eerder dan normaal voor de boom.

"Het is een grote eer voor een vervoerder om een kerstboom de stad in te brengen, notabene van zo'n afstand. Daarom worden alle transportkosten gedekt door de Nederlandse kant, "zei Tomáš Hermann, plaatsvervanger van Havlíčkův Brod, directeur van de stadsbioscoop en theater, evenals de man die al jaren de samenwerking tussen de twee steden behartigt.

Dit jaar komt de spar naar de Noordzee. Die is ongeveer tien meter hoog. En in tegenstelling tot voorgaande jaren was het laden veel gemakkelijker. Het was niet nodig om hem van een Tsjechische vrachtwagen naar een Nederlandse vrachtwagen over te zetten.

"De boom groeide in een tuinkolonie naast ons gebied bij de Cihlář-vijver. Het was mogelijk om hem rechtstreeks op de oplegger van een buitenlandse transporteur te laden", zegt Radek Stejskal, hoofd van de groenonderhoudsafdeling van de technische diensten van Brod.

De eigenaar schonk de boom - om te kappen​

Een boom van ongeveer een kwart eeuw oud blokkeerde heel de tuin en zijn wortels beschadigden de eigendommen van tuiniers. "Hij tilde de poort naar de tuin en de fundamenten van een van de tuinhutten op. De eigenaar schonk het daarom aan de stad om hem te kappen", voegde Stejskal eraan toe.

Een kerstboom schenken aan vrienden in Brielle is een mooie traditie geworden in Havlíčkův Brod. Bijna vijftien jaar geleden ontstond het idee om het te vervoeren door het Briell Confectionery Guild. En de Brod-partnercommissie was meer dan behulpzaam.

Beide partijen waren toen op zoek naar een manier om Advent in Brielle wat meer te doen herleven. En een boom op het plein die er al decennia niet meer heeft gestaan, bleek een geweldig idee. Alleen getuigen herinneren zich dat ze in een ver verleden een boom vanuit Duitsland naar Brielle hebben laten halen, maar zich daarna hebben teruggetrokken.

"Het deel van Nederland waar Brielle ligt is een pannenkoek. Er zijn geen bossen, laat staan naaldbomen. Een mooie, hoge kerstboom krijgen is daar moeilijk. Dus kwamen we overeen om een boom van Brod te schenken", aldus Hermann.

Bij de technische dienst van Brielle wordt de boom geplant, versierd en verlicht op de Markt. Aan het begin van de advent vindt in Brielle het festival Lichtjesavond plaats, waarbij de boom oplicht. Bij de festiviteiten horen ook kerstliederen, concerten en bijvoorbeeld een ambachtelijke markt.

In het verleden hebben vertegenwoordigers van Havlíčkův Brod er regelmatig in groten getale aan deelgenomen. Ambachtslieden gingen met hun goederen naar Brielle, het koor Jason trad op, geschenken en snoep werden naar Nederland gebracht. Maar vorig jaar ging de boom ver voor maatregelen tegen de verspreiding van de covid zelf. En dat is dit jaar niet anders.

"De situatie in Nederland lijkt veel op die van ons. De wijding zal daar voor het tweede jaar op rij in beperkte vorm plaatsvinden. De vertegenwoordigers van Havlíčkův Brod zullen dit jaar niet meer vertrekken”, bevestigt Tomáš Hermann.

Ze namen eten mee naar het Havlíček-plein​

De medewerkers van de technische dienst van Brod waren maandagochtend druk bezig. Nog voordat ze de kerstboom voor Brielle hakten en klaarmaakten, deden ze hetzelfde voor hun eigen stad.

"Ook deze was een geschenk van een particuliere eigenaar. De boom stond te dicht bij het huis, bracht het eigendom in gevaar en vooral de buren vonden het gevaarlijk", zei Radek Stejskal over het kappen van de tien meter hoge dennenboom.

De boom is maandagochtend naar Havlíčkovo náměstí in Brod vervoerd en daar neergezet. Tegen het einde van de week zullen de technische diensten hem decoreren. Hij moet - als de covid-situatie het toelaat - zondag om 17.00 uur worden ingehuldigd.

bron: idnes.cz
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan