Brielle - Havlíčkův Brod

Topic in 'Stedenbanden' gestart door Freddy2005, 20-05-2010.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]
  Hij wordt binnengebracht, de kerstboom uit Brielles zusterstad Havlickuv Brod. © Mylène Malingré

  Reuzenkerstboom uit Tsjechië staat al op z'n plek in Brielle

  Brielle heeft z'n jaarlijkse reuzenkerstboom uit zusterstad Havlickuv Brod binnen. Gistermorgen werd hij op een vrachtwagen de Markt opgereden en op z'n plek gezet.

  De boom van zo'n zestien meter hoog werd vorige week gekapt in de Tsjechische plaats, op een vrachtwagen gehesen en naar de ruim duizend kilometer verderop liggende zusterstad gebracht.

  Daar werd hij gisterochtend tussen de buien door op de Markt met een grijper met uiterste precisie op z'n vaste plek neergezet, vlakbij het standbeeld van koningin Wilhelmina. Gistermiddag werd de boom versierd.

  [​IMG]
  Vakkundig wordt de boom bij 'koningin Wilhelmina' gezet. © Mylène Malingré

  Vrijdag tijdens lichtjesavond wordt de kerstboom in het licht gezet. Dan ontsteekt burgemeester Gregor Rensen de verlichting. Dat is rond 19.00 uur. Niet veel later verricht de eerste burger ook het startschot voor de Santa Run, de kerstmannenloop, door de Brielse binnenstad. Ook wordt er warme chocomel en glühwein geserveerd.

  De Spijkenisser kerstboom komt dit jaar voor het eerst niet voor de deur van het stadhuis van Nissewaard te staan, maar op het Uitplein tussen de winkels. Dat is op verzoek van de winkeliers om het centrum meer sfeer te geven.

  Donderdag rond 19.00 uur ontsteekt wethouder Léon Soeterboek de verlichting in deze enorme kerstboom. Daarna is er een optreden van een Dickenskoor. Diverse collegeleden zullen op het plein aanwezig zijn om belangstellenden op deze koopavond van gratis warme chocolademelk te voorzien.

  Bron: ad.nl
   
  Saman vindt dit leuk/interessant.
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]
  Briellenaren delen ieder jaar op 8 mei oliebollen uit in het Tsjechische stadje. Het is daar dan Bevrijdingsdag.

  Brielle koestert vriendschap met Tsjechische stad Havlickuv Brod

  Tsjechen en Nederlanders hand in hand in Brielle. De stedenband met het Tsjechische Havlickuv Brod bestaat 35 jaar. Hier is de stedenband nog springlevend.
  Brielle ademt historie. Ene Alva verloor op 1572 zijn bril en dat wordt jaarlijks gevierd op 1 april. De geuzenstad heeft óók de oudste stedenband tussen een Nederlandse en een Tsjechische stad.


  Andere gemeenten hebben de stedenbanden op een laag pitje gezet of afgeschaft. Hellevoetsluis deed het ooit met het Engelse Torbay. ,,Maar die stedenband is al jaren niet meer actief'', aldus een woordvoerder.
  In Brielle is de stedenband echter springlevend. Scholieren brengen al jaren bezoeken over en weer, vertegenwoordigers van het gemeentebestuur doen hetzelfde. Sinds 1985 bestaat de stedenband. Ieder jaar komt er 1 april een groepje Tsjechen naar Brielle. Jaarlijks komt er een Tsjechische kerstboom naar de vestingstad.

  Feest
  In september wordt het daarom groot feest. Kees de Bruyn van de stichting HBBC, het Havlickuv Brod Brielle Comité. gaat drukke maanden tegemoet. ,,Er komen ongeveer honderd mensen uit Havlickuv Brod. Die moeten we allemaal onderbrengen en het liefst bij de mensen thuis. Wij zorgen daarvoor, we hebben al een behoorlijke lijst met namen van eerdere uitwisselingen. Die gaan we als eerste benaderen. Via via komen we dan wel aan meer adressen.''

  Een lekker bed zoeken voor de Tsjechen is één, maar het gaat natuurlijk om het feest zelf. Het jubileumfeestje is het laatste weekend van september. Een van de hoogtepunten moet de culturele avond in de Catharijnekerk worden. ,,Muzikanten uit Havlickuv Brod treden op, afgewisseld met muzikanten uit Den Briel, of uit de omgeving. Op zo'n avond komen toch al gauw rond de 500 mensen af.'' Ook komt er een kunstexpositie. ,,Waarschijnlijk een fotoexpositie. Die zal daarna ook in Tsjechië te zien zijn.'' De afsluiting is een gezamenlijke barbecue.

  Fanatisme
  Het fanatisme is opvallend in Brielle. ,,Het is uitzonderlijk dat het al 35 jaar bestaat. We hebben een groepje fanatieke mensen dat er mee bezig is en we krijgen ook alle medewerking van de gemeente. We zijn er ooit mee begonnen voor de val van de Muur. In het begin gingen er bedden naartoe voor de ziekenhuizen daar. Ook werden er hier nogal wat truien gebreid. Nu is de verhouding meer gelijkwaardig.'' De gemeente Brielle stelt jaarlijks rond de 2000 euro beschikbaar voor de stedenband.

  De stedenbanden dateren van na de Tweede Wereldoorlog. Toen werden ze aangegaan met Duitse steden om de broze relatie met de oosterburen te herstellen.

  [​IMG]
  Tsjechische muzikanten op 1 april in Brielle. © Stéphan Reket

  ,,Later kwamen er ook stedenbanden met Afrikaanse plaatsen bij, meer als een vorm van ontwikkelingshulp'', zegt Esther Verhoeff, woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). ,,Vanaf de jaren 90 kwamen daar de Oost- en Midden-Europese steden bij om ze te helpen met de democratisering en zelfstandigheid.''

  De VNG houdt niet bij hoeveel gemeenten een stedenband hebben. ,,Dat is echt gemeentelijk beleid, waarbij de VNG geen rol speelt. We zien wel dat in de loop der jaren veel gemeenten met hun stedenband zijn gestopt. De meeste doelen zijn wel bereikt. Veel gemeenten denken ook na over de vraag of ontwikkelingshulp wel een taak van een gemeente is, want er zijn ook kosten aan verbonden.''

  Nissewaard heeft innige banden met het Duitse plaatsje Hürth en het Engelse Thetford. In Spijkenisse zijn zelfs twee straten vernoemd naar hun partners. Zwemvereniging De Kempvis gaat geregeld naar het plaatsje vlakbij Keulen. ,,Eens in de zoveel jaar gaan er ook bestuurders er heen'', zegt een woordvoerster van de gemeente Nissewaard.

  Geduld
  Kees de Bruyn moet nog heel even geduld hebben voor zijn jaarlijkse autotrip naar Havlickuv Brod . ,,Het is 1100 kilometer en het is goed te doen. We zitten er wel aan te denken om met de trein te gaan, dat gaat ook prima.''

  Hoe hij ook gaat, begin mei gaat hij weer. ,,Op 8 mei is het bevrijdingsdag in Tsjechië. We gaan daar dan altijd oliebollen bakken en delen die dan uit.''

  [​IMG]
  Bakker Kees Beye bakt de oliebollen in Havlickuv Brod. © Stéphan Reket

  Bron: ad.nl
   
  Saman vindt dit leuk/interessant.
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Plannen voor 2020

  Het jaarprogramma voor 2020 ziet er als volgt uit:

  1 aprilviering
  Ook dit jaar verwachten wij weer een groep van ongeveer 12 personen uit Brod, die samen met ons de straatgroep “De Rebellen” komt versterken.

  8 mei Ambachtsmarkt in Brod
  Een groep van bakkers en een aantal leden van het HBBC bezoekt Brod. Ook het shantykoor. De Spuigasten zal weer deelnemen aan deze uitwisseling.

  Uitwisseling van leerlingen
  Een groep leerlingen van verschillende scholen voor voortgezet onderwijs zal Brielle dit jaar bezoeken.

  35 jaar twinning
  25, 26 en 27 september 2020 vieren wij 35 jaar vriendschapsbanden tussen Havlíčkův Brod en Brielle. Op het ogenblik is het comité druk bezig met de voorbereidingen. Deze pagina wordt direct aangepast, zodra er nieuwe feiten bekend zijn.

  Bron vernieuwde website hbbc.nl.
   

Deel deze pagina