Brielle - Havlíčkův Brod

Topic in 'Stedenbanden' gestart door Freddy2005, 20-05-2010.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Antonin krijgen we foto's? ;)
   
  bruinh vindt dit leuk.
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  De plannen voor 2017

  Het uitwisselingsjaar begint natuurlijk op 1 April, als er weer een groep Geuzen uit Havlíčkův Brod in Brielle meehelpt ons van de Spanjaarden te bevrijden. Deze groep bestaat meestal uit een gemengd gezelschap, waardoor veel mensen uit Havlíčkův Brod de gelegenheid krijgen contacten in Brielle te leggen. We hopen natuurlijk ook enkele publiekstrekkers te ontvangen, zoals een muziekgroep en wellicht de smid?

  Daarna is het in mei tijd voor de Briellenaren om naar de bevrijdingsdag 8 Mei in Havlíčkův Brod te gaan. Als dank voor de mooie kerstboom trakteren we ieder jaar op iets lekkers. Wat het in 2017 wordt is nog een verrassing.

  In 2017 zullen in het kader van de leerlingenuitwisselingen weer leerlingen van middelbare scholen uit Brod, een bezoek brengen aan Brielle.

  Heeft u belangstelling om eens mee te gaan en wellicht de mogelijkheden van een uitwisseling te onderzoeken? Neem dan contact op met één van de HBBC-leden. De eerste stap naar een mooie ervaring voor uw vereniging of groep!

  Ook in december 2017 zal er weer een mooie grote boom op de Markt in Brielle staan en wellicht ook weer een gezellige kerstmarkt?

  Bron: hbbc.nl
   
  kuurgast vindt dit leuk.
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  10 Jaar kerstboom uit Havlíčkův Brod in Brielle.

  In het kader van de stedenband tussen Brielle en Havlíčkův Brod, verzorgt de Tsjechische zusterstad voor de tiende keer de grote kerstboom voor de kerstmarkt in Brielle. Op vrijdag 8 december wordt in Brielle op de Lichtjesavond feestelijk de grote kerstboom om 19.00uur ontstoken door de burgemeester en is er een samenzang waar iedereen aan mee kan doen om goed in het kerstsfeer te komen.

  Vervolgens kunt u op zaterdag 9 en zondag 10 december in de historische binnenstad van Brielle genieten op de jaarlijkse kerstmarkt, waar u ook traditionele Tsjechische lekkernijen en kerstcadeautjes kunt kopen!
  Struin verder door de sfeervolle straatjes en warm op met warme chocolademelk of een glas glühwein om het kerstgevoel compleet te maken.
  Bron oa hague.czechcentres.cz. + facebook.com/HBBC.Brielle.

  Brielse transsportbedrijf transporteert al 10 jaar de grote kerstboom.
  Brielle - Dit jaar is het voor de tiende keer dat Brielle een grote kerstboom krijgt van haar Tsjechische zusterstad Havlíckuv Brod. De grote boom, die zo'n 15 meter hoog is, staat elk jaar op de markt van de vestingstad en wordt jaarlijks feestelijk versierd met kerstballen en honderden lichtjes en is daarmee een belangrijke sfeermaker in de stad.

  Het transport wordt al 10 jaar goed geregeld door het Brielse transsportbedrijf Alphatrans. Om weer nieuwe afspraken te maken ging oud- banketbakker Peter Kroone, namens het Havlíckuv Brod Brielle Comité, deze week met een flinke doos gebak naar het kantoor van Alphatrans om directeur Martin Bos en zijn medewerkers te verrassen. Bij een lekker kopje koffie en een goed gesprek werd afgesproken dat zij ook dit jaar het transport van de boom sponsoren. Aan de zusterstad is beloofd dat een delegatie uit Brielle in mei weer naar Havlíckuv Brod komt om voor hun inwoners gratis, oliebollen, poffertjes of wafels te bakken.
  Bron brielsnieuwsland.nl.
   
  dennuzzz en Ad Verschoor vinden dit leuk.
 4. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]

  Lichtjesavond en Tsjechische markt in Brielle

  Brielle - Vrijdagavond 8 december om 19.00 uur is het Lichtjesavond op de Markt in Brielle. Burgemeester Gregor Rensen zal de kerstboom uit zusterstad Havlickuv Brod weer fraai in het licht zetten. Daarna kunt u genieten van de kerstmuziek van het Maerlant Choir onder leiding van Aad Schrooten. Om de kerstboom op de Markt staan diverse kraampjes met Tsjechische kerstartikelen.

  Deze week is de kerstboom uit Brielle's zusterstad weer aangekomen, met dank aan transporteur Alphatrans, en door de vele vrijwilligers opgetuigd met lichtjes, kerstballen en kindertekeningen van de basisscholen uit Brielle. Onmisbaar bij het optuigen is een hoogwerker, die ook nu weer beschikbaar is gesteld door de firma Hoogenboom uit Brielle.

  Het hele weekend kun u genieten van een leuke Tsjechische wintermarkt, met standhouders uit Havlickuv Brod en allerlei kerstartikelen. Vrijdagavond en zaterdag overdag rond de kerstboom, zondag in de Voorstraat. Mede mogelijk gemaakt door de winkeliers in Brielle, die u graag uitnodigen de kerstmarkt te bezoeken.

  Bron: voorne-putten.nl
   
 5. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Gasten uit Tsjechie op bezoek in Brielle

  [​IMG]
  35 vrienden uit de Zusterstad Havlickuv Brod zijn te gast in Brielle tijdens het 1 April spel.

  De gasten zijn ondergebracht in gastgezinnen en zijn op 1 April onderdeel van de straatgroep de Rebellen op Maarland Noordzijde.
  Het zijn oa 4 Tsjechische muzikanten en de Smid: Honza Schwartz zal zijn kunsten vertonen. Daarnaast zijn er ook enkele afgevaardigden van het gemeentebestuur en bewoners uit H. Brod aanwezig die reuze benieuwd zijn naar het verloop van de dag.
  Kom langs bij de Rebellen om met hen kennis te maken, zij zijn net als alle anderen in de groep natuurlijk wel in 1 April kledij

  Bron: fijnjetezien.nl
   
  Pelhřimov vindt dit leuk.
 6. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]
  Het was een fantastische week voor de leerlingen! (Foto: PR)
  Uitwisselingsproject Brielse scholen met Havlíckuv Brod

  Brielle - Maandag 28 mei is een groep van 32 leerlingen, 30 van Maerlant en 2 van Bahûrim, richting Tsjechië vertrokken voor het uitwisselingsproject met Havlíckuv Brod.

  De uitwisseling is georganiseerd vanuit het Havlíckuv Brod Brielle comité. Het comité heeft als doel de banden tussen Brielle en Havlíckuv Brod te verbeteren.

  De leerlingen uit Brielle werden gekoppeld aan leerlingen in het Tsjechische dorp. Naast dat ze gezamenlijke activiteiten hadden, sliepen de leerlingen bij de Tsjechische kinderen thuis. Iedere leerling kreeg een gastgezin aangewezen. Door het logeren bij gastgezinnen werden de kinderen in staat gesteld te zien hoe het dagelijkse leven in Tsjechië eruit ziet. Dit leidde tot zeer uiteenlopende ervaringen. Zo zagen de leerlingen de verschillen in welvaart tussen Nederland en Tsjechië en moesten ze leren omgaan met de lokale gebruiken.

  Gedurende de dagen zijn legio activiteiten georganiseerd door de docenten van de lokale technische school en hun gymnasium. Zo hebben de leerlingen een bezoek gebracht aan de om haar zilver bekendstaande stad Kutná Hora, zijn ze ontvangen door de lokale wethouders in het stadhuis en hebben ze meerdere lokale kastelen bezocht. Ter afsluiting van de week hebben de leerlingen een bezoek gebracht aan Praag waarna ze weer terug zijn gereisd naar Brielle.

  Bron: voorne-putten.nl
   
  bruinh en Corrie vinden dit leuk.
 7. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Bezoek aan zusterstad Havlickov Brod

  marianne Stolk (Havlickuv Brod Brielle Comite) 5 juli 2018

  Als dank voor de jaarlijkse kerstboom uit onze zusterstad Havlickuv Brod heeft een Brielse delegatie van o.a. leden van het HBBC comite op 8 mei (bevrijdingsdag in Tsjechie) oliebollen gebakken en uitgedeeld op de Markt in Havlickuv Brod

  Dit gebaar werd weer erg gewaardeerd en de oliebollen smaakten prima ![​IMG][​IMG]
   
  Pelhřimov vindt dit leuk.
 8. Ik ben daar geweest op 8 Mei! En ik kan jullie vertellen, aan het vele volk rond het standje en de rij aanschuivenden te zien, werd dit gebaar uitermate gewaardeerd! Ben een beetje jaloers dat wij in België zulke samenwerkingen niet kennen.
   
  dennuzzz, Pelhřimov en Ad Verschoor vinden dit leuk.
 9. dennuzzz

  dennuzzz Donateur

  Mss moet je het initiatiatief nemen hiervoor Keesie? :)
   
 10. Dat is mss nog niet zo een slecht idee Dennuzzz, zeker nu de strijd om de Gemeentesjerp hier volop is losgebarsten!! :denk::denk:
   
  dennuzzz vindt dit leuk.
 11. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Kerstboom, marktje en kinderkoor uit Tsjechië in Brielle

  Wederom wordt Brielle verblijdt met een prachtige grote kerstboom uit onze zusterstad Havlickuv Brod.

  [​IMG]

  Deze boom stond te dicht bij een flatgebouw en wordt geheel gesponsord door DFDS naar Brielle gebracht.

  7 December komt hij al op de Markt en op vrijdag 14 december worden de lichtjes ontstoken.

  Tijdens de lichtjesavond zal het kinderkoor Orisek uit Havlickuv Brod optreden op de Markt.

  Ook zullen er dat weekend 5 kramen gevuld worden met Tsjechische producten.

  Honing, pottery, ginger bread (peperkoek versierd met suikerwerk) draadfiguren en houtsnijwerk

  Bron: fijnjetezien.nl
   
  kuurgast vindt dit leuk.
 12. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  Da's mooi, want ik ben de komende 5 weken in Brielle.
  Tenzij het heel slecht weer is, denk ik dat ik de 14e wel even ga kijken
   
  Ad Verschoor en kuurgast vinden dit leuk.
 13. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Vrijdagavond 19.00 uur worden de lichten ontstoken en zal het koor zingen. Om 20.00 uur is daar ook een kerstmannenloop.
  Het koor Oříšek zingt zaterdagmiddag 15 december vanaf 14.00 uur op de kerstmarkt in Zwartewaal en zaterdagavond 15 december in de Sjoel, aanvang 19.30 uur, toegang gratis.
  Zie ook facebook.com/HBBC.Brielle voor laatste nieuws en foto's van de kerstboom.
   
  Pelhřimov vindt dit leuk.
 14. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]
  De straatgroep "de Rebellen" (Foto: )
  Brielse en Tsjechische Rebellen op 1 april
  Op 1 april kunt u bij de Julianabrug voor het 20e jaar de straatgroep "de Rebellen" bewonderen. Deze groep bestaat sinds jaar en dag uit Briellenaren en mensen uit onze Tsjechische zusterstad Havlickuv Brod. De naam Rebellen is afgeleid van het bier wat in onze zusterstad wordt gebrouwen: "Rebel"[​IMG]

  Dit jaar komt de Tsjechische band Worwani spelen en kunt u genieten van de houtbewerker Pepa Spicl. Daarnaast zijn er altijd een paar gemeenteraadsleden over uit Havlickuv Brod. Gelukkig hebben ze Tsjechische lekkernijen en "Rebel" bij zich. Om de onderlinge band te verstevigen, slapen de Tsjechen altijd bij Brielse gastgezinnen en worden ze in 1 april kleding gestoken door Marianne Stolk.

  Brielle was de eerste gemeente in Nederland met een Tsjechische zusterstad. Al in de communistische tijd werd er samengewerkt op gebied van cultuur, sport en onderwijs. Voorbeelden hiervan zijn het beeld op het Havlickuv Brodplein (rotonde), de jaarlijkse uitwisseling van middelbare scholieren, uitwisseling door diverse sportclubs en ons bezoek aan de nationale feestdag van Tsjechië op 8 mei. In beide steden is er een comité wat de activiteiten organiseert. In Brielle is dat het HBBC; Havlickuv Brod Brielle Comité en bestaat thans uit 10 leden.

  Mocht u geïnteresseerd zijn in de uitwisseling tussen Havlickuv Brod en Brielle of heeft u een leuk idee, neem dan contact op met voorzitter Kees Haanstra 0181-416391

  Bron: brielsnieuwsland.nl
   
 15. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Briellenaren op bezoek in zusterstad
  Een groep Briellenaren is op bezoek in Havlickuv Brod de zusterstad van Brielle waar ze een bijdrage leveren aan de festiviteiten rondom het bevrijdingsfeest in Tsjechië welke op 8 mei gevierd wordt met een grote markt op het mooie plein in de stad.

  Cees Beye bakt oliebollen en de groep deelt deze uit aan de inwoners van de stad als dank voor o.a de kerstboom die de stad elk jaar schenkt aan Brielle.

  Dit jaar is ook het shanty koor uit Brielle aanwezig en treden zij regelmatig op. Ze hebben zelfs een Tsjechisch lied ingestudeerd voor deze gelegenheid.
   
  Keesie vindt dit leuk.
 16. [​IMG]
  Brielse scholen weer actief bij de Sportgames in Havlíckuv Brod
  zo 23 jun 2019, 12:05 • 142 keer gelezen Actueel
  Brielle - Van 4 t/m 9 juni hebben de gezamenlijke scholen voor het Voortgezet onderwijs in Brielle weer een reis naar Tsjechië ondernomen. Op 7 juni namen 33 leerlingen van de Brielse scholen voor Voortgezet onderwijs weer deel aan de jeugdsportdag in Havlíckuv Brod. Zij namen het op tegen leerlingen uit de Brielse Zusterstad maar ook tegen leerlingen uit andere Europese steden.

  Zestien leerlingen van het Maerlant, negen leerlingen van het Bahûrim en acht leerlingen van Wellantcollege waren geselecteerd om zich van hun beste kant te laten zien. Onder leiding van zes begeleiders van de verschillende scholen en wethouder Bert van Ravenhorst vertrok het gezelschap op dinsdagavond 4 juni richting Tsjechië.

  Na op 5 juni het stadje te hebben verkend door middel van een mooie rondleiding was er op 6 juni in de ochtend een officiële opening van de Sportgames. Wethouder Bert van Ravenhorst die hen vergezelde tijdens de heenreis heeft hen vertegenwoordigd door tijdens de opening een mooie speech te houden. In de middag werden ze per bus vervoerd naar een aantal musea in het stadje Pelhrimov. Het hoogtepunt lag die middag toch wel bij het museum waar een aantal records te zien waren die vermeld staan in het Tsjechische Guinnessboek of Records.

  Op 7 juni stonden de Sportgames op het programma. Ze namen deel met twee Floorball teams en twee voetbalteams. Bij Floorball kun je als niet-Tsjechisch team bijna niet winnen, omdat ze daar heel goed in zijn. Bij voetbal hebben ze goed tegenstand kunnen bieden. Uiteindelijk was meedoen zeker belangrijker dan winnen. Alle teams hebben zeer sportief gespeeld en kunnen terugkijken op een superleuke en sportieve dag. Bij alle activiteiten rondom de sport hebben ze zich goed kunnen vertonen door een mooi shirt wat gesponsord is door Tuinderij Vers en Jumbo Brielle. Op 8 juni namen ze afscheid van hun plaatselijke begeleiders en vertrokken ze naar Praag om daar een zonnige dag te beleven. Lekker winkelen en genieten van al het moois wat deze stad ons biedt. Op 9 juni kwamen ze weer veilig aan in Brielle.

  Ze bedanken de gemeente Brielle voor de medewerking en de sponsoring en ook de mensen in Tsjechië voor hun hartelijke ontvangst en al hun goede zorgen.
   
  Ad Verschoor vindt dit leuk.
 17. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Brielle viert 30 jaar Fluwelen Revolutie in Havlickuv Brod

  Op 17 November 1989 vond in Tsjecho-Slowakije de Fluwelen Revolutie plaats, waarbij duizenden mensen de straat opgingen om een einde te maken aan de communistische onderdrukking.

  Sindsdien is 17 november de dag waarop, ook in onze zusterstad Havlíčkův Brod, de Fluwelen Revolutie wordt herdacht. Dit jaar al weer 30 jaar geleden, reden voor een delegatie van de Brielse gemeenteraad en college een bezoek te brengen aan hun collega’s in Havlíčkův Brod.

  Ook muzikanten uit Brielle zullen tijdens de festiviteiten in onze zusterstad optreden.
  Voor meer informatie: Neem dan contact op met het Havlíčkův Brod Brielle Comité (www.hbbc.nl).

  Bron: fijnjetezien.nl
   

Deel deze pagina