Brielle - Havlíčkův Brod

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
De plannen voor 2017

Het uitwisselingsjaar begint natuurlijk op 1 April, als er weer een groep Geuzen uit Havlíčkův Brod in Brielle meehelpt ons van de Spanjaarden te bevrijden. Deze groep bestaat meestal uit een gemengd gezelschap, waardoor veel mensen uit Havlíčkův Brod de gelegenheid krijgen contacten in Brielle te leggen. We hopen natuurlijk ook enkele publiekstrekkers te ontvangen, zoals een muziekgroep en wellicht de smid?

Daarna is het in mei tijd voor de Briellenaren om naar de bevrijdingsdag 8 Mei in Havlíčkův Brod te gaan. Als dank voor de mooie kerstboom trakteren we ieder jaar op iets lekkers. Wat het in 2017 wordt is nog een verrassing.

In 2017 zullen in het kader van de leerlingenuitwisselingen weer leerlingen van middelbare scholen uit Brod, een bezoek brengen aan Brielle.

Heeft u belangstelling om eens mee te gaan en wellicht de mogelijkheden van een uitwisseling te onderzoeken? Neem dan contact op met één van de HBBC-leden. De eerste stap naar een mooie ervaring voor uw vereniging of groep!

Ook in december 2017 zal er weer een mooie grote boom op de Markt in Brielle staan en wellicht ook weer een gezellige kerstmarkt?

Bron: hbbc.nl
 

kuurgast

Donateur
10 Jaar kerstboom uit Havlíčkův Brod in Brielle.

In het kader van de stedenband tussen Brielle en Havlíčkův Brod, verzorgt de Tsjechische zusterstad voor de tiende keer de grote kerstboom voor de kerstmarkt in Brielle. Op vrijdag 8 december wordt in Brielle op de Lichtjesavond feestelijk de grote kerstboom om 19.00uur ontstoken door de burgemeester en is er een samenzang waar iedereen aan mee kan doen om goed in het kerstsfeer te komen.

Vervolgens kunt u op zaterdag 9 en zondag 10 december in de historische binnenstad van Brielle genieten op de jaarlijkse kerstmarkt, waar u ook traditionele Tsjechische lekkernijen en kerstcadeautjes kunt kopen!
Struin verder door de sfeervolle straatjes en warm op met warme chocolademelk of een glas glühwein om het kerstgevoel compleet te maken.
Bron oa hague.czechcentres.cz. + facebook.com/HBBC.Brielle.

Brielse transsportbedrijf transporteert al 10 jaar de grote kerstboom.
Brielle - Dit jaar is het voor de tiende keer dat Brielle een grote kerstboom krijgt van haar Tsjechische zusterstad Havlíckuv Brod. De grote boom, die zo'n 15 meter hoog is, staat elk jaar op de markt van de vestingstad en wordt jaarlijks feestelijk versierd met kerstballen en honderden lichtjes en is daarmee een belangrijke sfeermaker in de stad.

Het transport wordt al 10 jaar goed geregeld door het Brielse transsportbedrijf Alphatrans. Om weer nieuwe afspraken te maken ging oud- banketbakker Peter Kroone, namens het Havlíckuv Brod Brielle Comité, deze week met een flinke doos gebak naar het kantoor van Alphatrans om directeur Martin Bos en zijn medewerkers te verrassen. Bij een lekker kopje koffie en een goed gesprek werd afgesproken dat zij ook dit jaar het transport van de boom sponsoren. Aan de zusterstad is beloofd dat een delegatie uit Brielle in mei weer naar Havlíckuv Brod komt om voor hun inwoners gratis, oliebollen, poffertjes of wafels te bakken.
Bron brielsnieuwsland.nl.
 

Ad Verschoor

Donateur
1bda83f4-5a68-4019-a13c-4bdc65dd1e18_thumb840.jpg


Lichtjesavond en Tsjechische markt in Brielle

Brielle - Vrijdagavond 8 december om 19.00 uur is het Lichtjesavond op de Markt in Brielle. Burgemeester Gregor Rensen zal de kerstboom uit zusterstad Havlickuv Brod weer fraai in het licht zetten. Daarna kunt u genieten van de kerstmuziek van het Maerlant Choir onder leiding van Aad Schrooten. Om de kerstboom op de Markt staan diverse kraampjes met Tsjechische kerstartikelen.

Deze week is de kerstboom uit Brielle's zusterstad weer aangekomen, met dank aan transporteur Alphatrans, en door de vele vrijwilligers opgetuigd met lichtjes, kerstballen en kindertekeningen van de basisscholen uit Brielle. Onmisbaar bij het optuigen is een hoogwerker, die ook nu weer beschikbaar is gesteld door de firma Hoogenboom uit Brielle.

Het hele weekend kun u genieten van een leuke Tsjechische wintermarkt, met standhouders uit Havlickuv Brod en allerlei kerstartikelen. Vrijdagavond en zaterdag overdag rond de kerstboom, zondag in de Voorstraat. Mede mogelijk gemaakt door de winkeliers in Brielle, die u graag uitnodigen de kerstmarkt te bezoeken.

Bron: voorne-putten.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Gasten uit Tsjechie op bezoek in Brielle

93ca4a10-e687-49a5-ba12-ac1bb333b285.jpg

35 vrienden uit de Zusterstad Havlickuv Brod zijn te gast in Brielle tijdens het 1 April spel.

De gasten zijn ondergebracht in gastgezinnen en zijn op 1 April onderdeel van de straatgroep de Rebellen op Maarland Noordzijde.
Het zijn oa 4 Tsjechische muzikanten en de Smid: Honza Schwartz zal zijn kunsten vertonen. Daarnaast zijn er ook enkele afgevaardigden van het gemeentebestuur en bewoners uit H. Brod aanwezig die reuze benieuwd zijn naar het verloop van de dag.
Kom langs bij de Rebellen om met hen kennis te maken, zij zijn net als alle anderen in de groep natuurlijk wel in 1 April kledij

Bron: fijnjetezien.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
88da11fb-b5b4-4db1-9a23-9f15f41fca0a_thumb840.jpg

Het was een fantastische week voor de leerlingen! (Foto: PR)
Uitwisselingsproject Brielse scholen met Havlíckuv Brod

Brielle - Maandag 28 mei is een groep van 32 leerlingen, 30 van Maerlant en 2 van Bahûrim, richting Tsjechië vertrokken voor het uitwisselingsproject met Havlíckuv Brod.

De uitwisseling is georganiseerd vanuit het Havlíckuv Brod Brielle comité. Het comité heeft als doel de banden tussen Brielle en Havlíckuv Brod te verbeteren.

De leerlingen uit Brielle werden gekoppeld aan leerlingen in het Tsjechische dorp. Naast dat ze gezamenlijke activiteiten hadden, sliepen de leerlingen bij de Tsjechische kinderen thuis. Iedere leerling kreeg een gastgezin aangewezen. Door het logeren bij gastgezinnen werden de kinderen in staat gesteld te zien hoe het dagelijkse leven in Tsjechië eruit ziet. Dit leidde tot zeer uiteenlopende ervaringen. Zo zagen de leerlingen de verschillen in welvaart tussen Nederland en Tsjechië en moesten ze leren omgaan met de lokale gebruiken.

Gedurende de dagen zijn legio activiteiten georganiseerd door de docenten van de lokale technische school en hun gymnasium. Zo hebben de leerlingen een bezoek gebracht aan de om haar zilver bekendstaande stad Kutná Hora, zijn ze ontvangen door de lokale wethouders in het stadhuis en hebben ze meerdere lokale kastelen bezocht. Ter afsluiting van de week hebben de leerlingen een bezoek gebracht aan Praag waarna ze weer terug zijn gereisd naar Brielle.

Bron: voorne-putten.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Kerstboom, marktje en kinderkoor uit Tsjechië in Brielle

Wederom wordt Brielle verblijdt met een prachtige grote kerstboom uit onze zusterstad Havlickuv Brod.

0fee71a3-d31d-4a2c-be34-7a627c93ca5e.jpg


Deze boom stond te dicht bij een flatgebouw en wordt geheel gesponsord door DFDS naar Brielle gebracht.

7 December komt hij al op de Markt en op vrijdag 14 december worden de lichtjes ontstoken.

Tijdens de lichtjesavond zal het kinderkoor Orisek uit Havlickuv Brod optreden op de Markt.

Ook zullen er dat weekend 5 kramen gevuld worden met Tsjechische producten.

Honing, pottery, ginger bread (peperkoek versierd met suikerwerk) draadfiguren en houtsnijwerk

Bron: fijnjetezien.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
459fc33e-103e-4af4-826c-b9652e589c34_thumb840.jpg

De straatgroep "de Rebellen" (Foto: )
Brielse en Tsjechische Rebellen op 1 april
Op 1 april kunt u bij de Julianabrug voor het 20e jaar de straatgroep "de Rebellen" bewonderen. Deze groep bestaat sinds jaar en dag uit Briellenaren en mensen uit onze Tsjechische zusterstad Havlickuv Brod. De naam Rebellen is afgeleid van het bier wat in onze zusterstad wordt gebrouwen: "Rebel"
vid_x.png


Dit jaar komt de Tsjechische band Worwani spelen en kunt u genieten van de houtbewerker Pepa Spicl. Daarnaast zijn er altijd een paar gemeenteraadsleden over uit Havlickuv Brod. Gelukkig hebben ze Tsjechische lekkernijen en "Rebel" bij zich. Om de onderlinge band te verstevigen, slapen de Tsjechen altijd bij Brielse gastgezinnen en worden ze in 1 april kleding gestoken door Marianne Stolk.

Brielle was de eerste gemeente in Nederland met een Tsjechische zusterstad. Al in de communistische tijd werd er samengewerkt op gebied van cultuur, sport en onderwijs. Voorbeelden hiervan zijn het beeld op het Havlickuv Brodplein (rotonde), de jaarlijkse uitwisseling van middelbare scholieren, uitwisseling door diverse sportclubs en ons bezoek aan de nationale feestdag van Tsjechië op 8 mei. In beide steden is er een comité wat de activiteiten organiseert. In Brielle is dat het HBBC; Havlickuv Brod Brielle Comité en bestaat thans uit 10 leden.

Mocht u geïnteresseerd zijn in de uitwisseling tussen Havlickuv Brod en Brielle of heeft u een leuk idee, neem dan contact op met voorzitter Kees Haanstra 0181-416391

Bron: brielsnieuwsland.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Briellenaren op bezoek in zusterstad
Een groep Briellenaren is op bezoek in Havlickuv Brod de zusterstad van Brielle waar ze een bijdrage leveren aan de festiviteiten rondom het bevrijdingsfeest in Tsjechië welke op 8 mei gevierd wordt met een grote markt op het mooie plein in de stad.

Cees Beye bakt oliebollen en de groep deelt deze uit aan de inwoners van de stad als dank voor o.a de kerstboom die de stad elk jaar schenkt aan Brielle.

Dit jaar is ook het shanty koor uit Brielle aanwezig en treden zij regelmatig op. Ze hebben zelfs een Tsjechisch lied ingestudeerd voor deze gelegenheid.
 
2977630c-2242-45e5-a0d1-6e9d6ef4582c_thumb840.jpg

Brielse scholen weer actief bij de Sportgames in Havlíckuv Brod
zo 23 jun 2019, 12:05 • 142 keer gelezen Actueel
Brielle - Van 4 t/m 9 juni hebben de gezamenlijke scholen voor het Voortgezet onderwijs in Brielle weer een reis naar Tsjechië ondernomen. Op 7 juni namen 33 leerlingen van de Brielse scholen voor Voortgezet onderwijs weer deel aan de jeugdsportdag in Havlíckuv Brod. Zij namen het op tegen leerlingen uit de Brielse Zusterstad maar ook tegen leerlingen uit andere Europese steden.

Zestien leerlingen van het Maerlant, negen leerlingen van het Bahûrim en acht leerlingen van Wellantcollege waren geselecteerd om zich van hun beste kant te laten zien. Onder leiding van zes begeleiders van de verschillende scholen en wethouder Bert van Ravenhorst vertrok het gezelschap op dinsdagavond 4 juni richting Tsjechië.

Na op 5 juni het stadje te hebben verkend door middel van een mooie rondleiding was er op 6 juni in de ochtend een officiële opening van de Sportgames. Wethouder Bert van Ravenhorst die hen vergezelde tijdens de heenreis heeft hen vertegenwoordigd door tijdens de opening een mooie speech te houden. In de middag werden ze per bus vervoerd naar een aantal musea in het stadje Pelhrimov. Het hoogtepunt lag die middag toch wel bij het museum waar een aantal records te zien waren die vermeld staan in het Tsjechische Guinnessboek of Records.

Op 7 juni stonden de Sportgames op het programma. Ze namen deel met twee Floorball teams en twee voetbalteams. Bij Floorball kun je als niet-Tsjechisch team bijna niet winnen, omdat ze daar heel goed in zijn. Bij voetbal hebben ze goed tegenstand kunnen bieden. Uiteindelijk was meedoen zeker belangrijker dan winnen. Alle teams hebben zeer sportief gespeeld en kunnen terugkijken op een superleuke en sportieve dag. Bij alle activiteiten rondom de sport hebben ze zich goed kunnen vertonen door een mooi shirt wat gesponsord is door Tuinderij Vers en Jumbo Brielle. Op 8 juni namen ze afscheid van hun plaatselijke begeleiders en vertrokken ze naar Praag om daar een zonnige dag te beleven. Lekker winkelen en genieten van al het moois wat deze stad ons biedt. Op 9 juni kwamen ze weer veilig aan in Brielle.

Ze bedanken de gemeente Brielle voor de medewerking en de sponsoring en ook de mensen in Tsjechië voor hun hartelijke ontvangst en al hun goede zorgen.
 

Ad Verschoor

Donateur
Brielle viert 30 jaar Fluwelen Revolutie in Havlickuv Brod

Op 17 November 1989 vond in Tsjecho-Slowakije de Fluwelen Revolutie plaats, waarbij duizenden mensen de straat opgingen om een einde te maken aan de communistische onderdrukking.

Sindsdien is 17 november de dag waarop, ook in onze zusterstad Havlíčkův Brod, de Fluwelen Revolutie wordt herdacht. Dit jaar al weer 30 jaar geleden, reden voor een delegatie van de Brielse gemeenteraad en college een bezoek te brengen aan hun collega’s in Havlíčkův Brod.

Ook muzikanten uit Brielle zullen tijdens de festiviteiten in onze zusterstad optreden.
Voor meer informatie: Neem dan contact op met het Havlíčkův Brod Brielle Comité (www.hbbc.nl).

Bron: fijnjetezien.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Brielle bezoekt zusterstad Havlickuv Brod
e5884780-0a44-11ea-b1b8-073c9426bfb9.jpeg


30 jaar geleden op 17 nov 1989 vond de fluwelen revolutie plaats in Tsjechie. De herdenking van dit feit, in Havlickuv Brod, werd bijgewoond door leden van onze gemeenteraad, inwoners van Brielle en ook de Nederlandse Folk muziekgroep Pekel.

Het parlementsgebouw werd bezocht , kado's werden aangeboden en de muziekgroep had op 17 nov. een spetterend optreden op het Plein met als extraatje 2 Tsjechische zangeressen die zelfs een Nederlands lied ingestudeerd hadden, Maar ook Pekel zong een lied in het Tsjechisch !

Daarnaast heeft Pekel ook optredens verzorgd in bejaardentehuizen en op een middelbare school.

Iedereen werd weer zeer gastvrij ontvangen door de gastgezinnen en het was een feest om bij de feestelijkheden aanwezig te mogen zijn.

b9ec6940-0a44-11ea-9b2d-c15c4bf8faeb.jpeg

Bron: fijnjetezien.nl
 

kuurgast

Donateur
Lichtjesavond op 13 december in Brielle.

Traditie getrouw start de kerstperiode in Brielle met het ontsteken van de lichtjes in de kerstboom op de Markt; de Lichtjesavond. De kerstboom wordt geschonken door Tsjechische zusterstad Havlickuv Brod.

Weinig mensen weten dat Brielle de oudste stedenband in Nederland heeft met een Tsjechische stad. In 2020 vieren ze 35 jaar samenwerking op sportief, cultureel en ambtelijk gebied. De feestelijkheden rond dit lustrum vinden plaats in het laatste weekend van september 2020. De Lichtjesavond wordt georganiseerd door het HBBC (Havlickuv Brod Brielle Comité) samen met de Brielse Belangen Vereniging, de Gemeente Brielle en een aantal Brielse bedrijven die o.a. voor vervoer van de boom en de hoogwerker zorgen waarmee de boom opgetuigd kan worden. Ook dit jaar vragen ze of Brielse kinderen een tekening willen maken met een originele kerstboodschap. Verdere uitleg staat op een formulier wat aan de scholen verstrekt zal worden. De tekeningen kunnen ingeleverd worden op woensdagmiddag 11 december tussen 2 en 4 uur in de Brielse kamer op de hoek van Voorstraat en Markt (of in de brievenbus doen op Maarland Noordzijde 72).

De Lichtjesavond begint om 19 uur. Na een toespraak door burgemeester Rensen worden de lichtjes in de boom ontstoken. Shantykoor "De Spuigasten" brengt een kerstrepertoire wat iedereen kan meezingen! Ook de glühwein zal niet ontbreken en alle kinderen krijgen een presentje voor het maken van de mooie tekening!
Bron brielsnieuwsland.nl.

Zie voor het laatste nieuws van HBBC - Havlíčkův Brod Brielle Comité op Facebook.
 

Ad Verschoor

Donateur
Blog burgemeester Gregor Rensen:

FLUWELEN STEDENBAND

Voor het eerst in zes jaar voor mij geen Sinterklaasintocht in Brielle. Met een delegatie uit college en raad was ik op bezoek bij onze Tsjechische zusterstad Havlickuv Brod. Uitgenodigd vanwege de 30-jarige herdenking van de val van het IJzeren Gordijn in november 1989. Op 17 november beleefden Tsjechië en Slowakije – toen nog één land – de Fluwelen Revolutie. Het was inderdaad revolutionair wat er in Oost-Europa gebeurde. Na 44 jaar leven onder een communistisch regiem, gecontroleerd door de Sovjet-Unie, kregen de Oost-Europese landen de vrijheid hun eigen democratische staat op te bouwen. Democratie, mensenrechten en Europese waarden kregen voet aan de grond.

Wij kunnen ons nauwelijks voorstellen hoe groot het vrijheidsgevoel was onder de Tsjechen toen de grenzen naar het Westen open gingen. Iemand vertelde mij het nog steeds bijzonder te vinden dat hij overal in Europa naar toe kan reizen, geen toestemming hoeft te vragen aan de overheid, geen verantwoording hoeft af te leggen over wat hij in het buitenland heeft gedaan. Niet meer bang voor buren, collega’s, of zelfs familieleden die je konden aangeven als je je niet hield aan de communistische spelregels. Daarom is het nog steeds zinvol om contacten te onderhouden met mensen uit Oost-Europa. Om niet te vergeten dat de geschiedenis ook een loop kan nemen die leidt tot onvrijheid en onderdrukking. Soms vraag ik mij af of wij in Nederland daar voldoende bij stilstaan, terwijl we ons om allerlei onbenulligheden wel druk maken.

We mogen er in Brielle trots op zijn dat de stedenband met Havlickuv Brod, die in 1985 werd gesloten, voor de val van het communisme, de oudste stedenband tussen een Nederlandse en Tsjechische stad is. De toenmalige burgemeesters staken hun nek uit om dit toen voor elkaar te krijgen. De nationale overheden keken met wantrouwen mee. Nu kunnen we rustig stellen dat de gedrevenheid van die beide burgemeesters mede de zaadjes heeft gelegd voor die Fluwelen Revolutie, die gelukkig zonder bloedvergieten plaatsvond. Op een manifestatie werd Brielle bedankt voor de contacten tussen 1985 en 1989 die hoop gaven op een betere toekomst.

Volgend jaar vieren we het 35-jarig jubileum van de hechte stedenband tussen Havlickuv Brod en Brielle. De stedenband is aanleiding geweest tot uitwisselingen op allerlei gebieden. Vele Briellenaren koesteren hieraan herinneringen. Er zijn blijvende vriendschappen uit voortgevloeid. Ook afgelopen weekend was de warme vriendschap en verbondenheid weer goed te merken. Van dat jubileum gaan we een mooi feest maken. Sinterklaas ontmoet ik komende zaterdag in Zwartewaal!

Bron: fijnjetezien.nl
 
Bovenaan