Brielle - Havlíčkův Brod

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Bezoek aan partner: Tsjechië viert bevrijding op 8 mei

Een flinke delegatie uit Brielle heeft in de eerste week van mei een bezoek gebracht aan haar twinningstad Havlickuv Brod. Zij waren uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de herdenking op 8 mei, de bevrijdingsdag in Tsjechië.
Het Havlickuv Brod Brielle Comité werd dit jaar vergezeld door de folkgroep FC Brielle en de acrobatengroep de Zotten onder leiding van Patries Verburg. Gemeenteraadslid en oud-banketbakker Peter Kroone werd gevraagd om op deze nationale feestdag op de grote ambachtenmarkt gratis poffertjes te bakken voor de inwoners van Brod wat een groot succes was, er werden ruim zeshonderd porties uitgedeeld. In het sportcomplex was een filmimpressie te zien van de 1 aprilviering in Brielle.

Eerder in de week brachten de folkgroep FC Brielle, met Peter Moree als muzikale leider, en de potsenmakers van de acrobatengroep de Zotten bezoek aan diverse scholen en verzorgingstehuizen, ook op Bevrijdingsdag, 8 mei, gaven zij enkele optredens in het park tijdens de ambachtenmarkt. Op vrijdag 7 mei werd de hele delegatie ontvangen op het gemeentehuis door het dagelijks bestuur waarbij enkele personen uit handen van wethouder Thomas Hermann een prachtig boek over Havlickuv Brod mochten ontvangen. Tenslotte was er een bezoek aan Praag en een bezoek aan de Tsjechische beeldhouwer Radek waar de mogelijkheid besproken werd van een kunstwerk bij de entree van Brielle, op de plek van de nieuwe rotondes.

deweekkrant.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Brielse scholieren naar toernooi in Tsjechië

Brielle - Vrijdag 16 mei nemen 29 leerlingen van de Brielse scholen voor Voortgezet onderwijs deel aan de eerste jeugdsportdag in Havlíckuv Brod. Zij gaan het daar opnemen tegen leerlingen uit deze Brielse Zusterstad in Tsjechië, maar ook tegen leerlingen uit andere Europese steden.


De leerlingen van het Bahûrim, Wellantcollege en Maerlant zijn er klaar voor

Begin januari ontving de gemeente Brielle een uitnodiging van de burgemeester van Havlíckuv Brod om deel te nemen aan de eerste jeugdspelen voor kinderen van 12 tot 15 jaar in die stad. Het College van burgemeester en wethouders nam hierop contact op met de Brielse scholen Bahûrim, Maerlant en het Wellantcollege.

Selectie
De scholieren waren al snel enthousiast. Maar liefst zo’n 150 leerlingen meldden zich aan, veel meer dan het beschikbaar aantal plekken van 28. Na een scherpe selectie is de deelname rond en zijn de leerlingen van het Bahûrim, Wellantcollege en Maerlant er klaar voor.

Behalve tegen leerlingen vanuit Brod nemen zij het ook op tegen leerlingen uit andere zustersteden van Havlíckuv Brod: Spišská Nová Ves/Slowakije en Brixen/Italië. Behalve door de scholen zelf wordt het sporttoernooi ondersteund door de gemeente en natuurlijk door Havlíckuv Brod zelf.

Brielle heeft al sinds 1985 een band met de zusterstad Havlíckuv Brod in Tsjechië. De band is daarmee de oudste van Nederland. Regelmatig zijn er uitwisselingen tussen Havlíckuv Brod en de gemeente Brielle.

Bron: deweekkrant.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
MEI 2015: Viering 30-jarig bestaan jumelage

Rond 8 mei 2015 wordt het 30-jarig bestaan gevierd in Havlíčkův Brod. Wilt u mee, let op de publicaties of neem contact op met het HBBC. Zekere deelnemers zijn al het ook jubilerende Libertatis, de bakkersgroep onder leiding van Peter Kroone en Kees Beije, Muziekgroepen FC Brielle en Pekel met De Zotten en de leden van het HBBC natuurlijk. Hopelijk zullen velen die al eerder contacten in Havlíčkův Brod hebben gelegd meegaan. Later wordt bekeken of gezamenlijk kan worden gereisd. Deelnemers betalen zelf hun reiskosten, onderdak is zoveel mogelijk in gastgezinnen.

Bron: hbbc.nl

 

kuurgast

Donateur
Artikel Brielle en Tsjechië al dertig jaar goed bevriend.

De groep mensen uit Brielle is nu in Havlíčkův Brod en zijn vandaag 8 mei aanwezig op de markt in park Budoucnost en zie verder het programma op website van Havlíčkův Brod:
70. výročí konce 2. světové války a 30. výročí podpisu partnerské smlouvy s Brielle (NL)
70ste verjaardag van het einde van de 2e Wereldoorlog en de 30ste verjaardag van de ondertekening van partnerschapsovereenkomsten met Brielle (NL)
Programma is ook te vinden op mic.muhb.cz om met googel te vertalen. ;)
Zie verder facebook.com/HBBC.Brielle.

De Tsjechische media besteden ook aandacht aan de viering 30 jaar stedenband van Havlíčkův Brod met Brielle zie jihlava.idnes.cz + havlickobrodsky.denik.cz.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Brielse scholieren beleven een reis om niet snel te vergeten

Leerlingen van het Wellant, Bahûrim en het Maerlant maakten onlangs een reis naar Havlickuv Brod in Tsjechië. Het werd een superweek om nooit meer te vergeten omschreven Shanna (leerling havo 4) en Cézanne (leerling vwo 6) in hun reisverslag.


image-5282603.jpg


Zaterdag 12 september was het dan eindelijk zo ver! Om 18.30 uur vertrokken wij vanuit Brielle met de bus op weg naar Tsjechië. Na een gezellige busreis kwamen wij zondag om 8.00 uur aan in Praag.

Jouw Tsjech
Die dag zijn we naar de bibliotheek van het klooster Strahov, de Praagse Burcht en de Karelsbrug geweest. Na een vermoeiende, maar leuke dag konden we na twee uur rijden eindelijk ons gastgezin in Havlíckuv Brod ontmoeten. “Het was super leuk om eindelijk 'jouw Tsjech' te ontmoeten! De avond brachten we verder door in het gastgezin. Saai waren de avonden bij het gastgezin niet, veel van de leerlingen gingen 's avonds leuke dingen doen, zoals bowlen, naar de pub of films kijken.”

“De volgende dag zijn we in Zd'ár nad Sázavou naar de Gotisch-barokke Nepomuk-kerk en naar een druipsteengrot in het Moravisch gebied geweest. Nadat we in de avond een warme maaltijd hadden gegeten in het gastgezin, zijn wij met de Tsjechen naar de disco gegaan. De disco was erg leuk, want zo konden wij alle Tsjechische leerlingen beter leren kennen.

Sleutel
“Op dinsdagochtend maakten we in groepjes een wandeling door Havlíckuv Brod, die werd georganiseerd door de Tsjechische leerlingen. Na de wandeling werden we ontvangen in het gemeentehuis. De burgemeester hield een speech en overhandigde aan dhr. Kamerling de sleutel van de stad.

“Daarna vertrokken we met de bus naar Kutná Hora om de St. Barbara kathedraal, een zilvermijn en het ossuarium te bezoeken. Een ossuarium is een kerk die van binnen is versierd met delen van menselijke geraamten. Dit was dan ook erg indrukwekkend om te zien, de meeste leerlingen hadden zoiets nog nooit gezien.

Kasteel
“Woensdag moesten we wat vroeger opstaan, we vertrokken namelijk om 07.00 uur voor de tweede keer naar Praag. Het vroege opstaan was zeker de moeite waard, want wat is Praag toch een mooie stad! We hebben die dag onder andere het parlementsgebouw bezocht, waar we zelfs een debat van de Tweede Kamer mochten bijwonen, en we kregen een rondleiding door het oude en nieuwe gedeelte van Praag. Na een indrukwekkende dag waren we rond 18.00 uur weer in Havlíckuv Brod. De avond brachten we door bij ons gastgezin.

Donderdag zijn we naar een stadje vlakbij Havlíckuv Brod geweest, genaamd Svetlá nad Sázavou. Hier hebben we een glasfabriek bezocht. Ook zijn we naar de school in Svetlá nad Sázavou geweest en hebben daar in de schoolkantine geluncht. Na de lunch en wat vrije tijd, reden we met de bus naar een ander stadje, Lipnice. Hier maakten we eerst een boswandeling naar een voormalige groeve waar kunstenaar Radek Dvorak in een rotswand een mond en een oor heeft uitgehakt. Daarna gingen we naar het kasteel van Lipnice. Het uitzicht vanaf het kasteel was heel mooi! 's Avonds was er in het kasteel van Lipnice een vreugdevuur, waar de Tsjechische gastleerlingen ook bij waren. Dit was super gezellig!

Superfeest
Vrijdag werden we om 7.00 uur verwacht bij Hotel Slunce, om vervolgens naar de Unescostad Ceský Krumlov te vertrekken. Nadat we het kasteel van Ceský Krumlov hadden bezocht, kregen we vrije tijd om zelf door deze middeleeuwse stad te lopen. Rond 19.00 uur kwamen we aan in Sluzátky, waar de afscheidsavond zou plaatsvinden. Ondanks dat we wisten dat dit onze laatste avond was, en dit heel jammer vonden, maakten we er toch een superfeest van!

En toen was het zaterdagochtend dan toch echt zo ver, aan deze te gekke reis was een eind gekomen. Na een groepsfoto te hebben gemaakt, moesten we afscheid nemen van ons gastgezin en andere Tsjechische nieuwe vrienden. Om 9.00 uur vertrokken we richting Nederland en na een afscheidsdiner in Limburg an der Lahn kwamen we rond 00.30 uur aan in Brielle. "Conclusie, een superweek om nooit meer te vergeten! En wij denken dat de andere 43 leerlingen zich hier helemaal bij aansluiten!"

Bron: brielschecourant.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Als gastgezin kijk je wat verder dan je eigen wereldje

Door: Martin van Gurp, correspondent van de Brielsche Courant

Brielle - De familie Van Adrighem uit Brielle is al verschillende keren gastgezin geweest. Eerst voor Bosnische kinderen. Later voor Tsjechische middelbare scholieren. Dochter Carmen kwam al eens in Tsjechië bij een gezin. En nu staan ze op het punt om zich als gastgezin aan te melden voor het Jason koor uit Havlickuv Brod dat rond de Kerst in Brielle verblijft.

Het is goed om te beseffen wat het is om in Brielle te wonen
Gastgezin zijn is ouders Ed en Sylvia goed bevallen. “In de tijd dat de Bosnische kinderen hier bij ons waren, hebben we een klein beetje een band opgebouwd. Zo konden we wat meer voor de kinderen betekenen.” Ed en Sylvia gingen de vier kinderen in Bosnië daarna nog een keer opzoeken.

“Het is ook goed voor onze twee dochters dat ze hebben gezien, gehoord en gevoeld, wat het is om hier in Brielle te leven of in Bosnië of Tsjechië. Wat de verschillen zijn en natuurlijk ook de overeenkomsten.”

Eigen kleine wereldje
Dochter Carmen vindt dat de mensen hier in het Westen van Europa veel sneller mokken. “Wij zijn met z’n allen niet zo vriendelijk tegen elkaar en we moeten elke keer van alles.” De Bosnische en Tsjechische kinderen zijn gemoedelijker en geven elkaar wat meer ruimte, stelt zij.

Het is goed als je eens verder kijkt en niet blijft hangen in je eigen kleine wereldje. Dat is de mening van de familie Van Adrighem. Daarom melden ze zich dit keer als gastgezin voor de leden van het Tsjechische zangkoor; het Jason koor dat naar Brielle komt om maar liefst drie concerten te geven.

Lichtjesavond
Dat is een hele organisatie, gerealiseerd met hulp van vele vrijwilligers. “Het Jason koor bestaat, inclusief begeleiders, uit veertig personen en die moeten allemaal worden ondergebracht in een gastgezin. Wij hebben al de nodige aanmeldingen gehad maar kunnen nog wel wat adressen gebruiken”, zegt Kees Haanstra van het Havlickuv Brod Brielle Comité.

Op donderdag 10 december arriveert het koor uit Tsjechië. Op diezelfde dag nog zullen ze in de Plantage hun eerste kerstconcert geven. Een dag later is al de Lichtjesavond en leveren zij hun bijdrage aan een echte kerstsfeer. Een belangrijk moment zal het ontsteken van de lichtjes in de kerstboom zijn die vanuit de Tsjechische zusterstad eerder die week naar Brielle is gebracht. Op zaterdag 12 december wordt er een concert gegeven in de R.K. Kerk aan de Nobelstraat. Aanvang 15.00 uur.
 

Ad Verschoor

Donateur
Kunstwerk komt echt op Havlíčkův Brodplein

Brielle – Alles is rond. Het kunstwerk uit Tsjechië komt echt op de rotonde van het ‘Havlickuv Brodplein in Brielle. Voorzitter Kees Haanstra van het jumelage comité (HBBC) en mede-initiatiefnemers Wim Kabouw en Klaas Schipper zijn trots dat het er nu echt van komt.


image-5711236.JPG
Het schaalmodel is inmiddels ontwikkeld, het echte beeld volgt binnenkort.

“Belangrijk was het bijeen sprokkelen van de centen”, zegt Wim. Dat is goed gelukt. Met dank aan de sponsors is er ruim 11.000 euro opgehaald.

“Minstens net zo belangrijk is alle hulp die we kregen en krijgen bij graaf- en takelwerkzaamheden, het vervoer, het maken van de fundering, het verzorgen van beplanting.

Onthulling
De stichting heeft gekozen voor een kunstenaar uit Havlickuv Brod: Radomir Dvorak. Hij gaat aan de slag, zodra hij het benodigd materiaal heeft kunnen delven in de Bozanovmijn in Noord-Tsjechië. Als eenmaal het ruwe materiaal in zijn werkplaats binnen is, zal hij zijn beeld gaan creëren. Het schaalmodel is inmiddels ontwikkeld.

Naar verwachting zal het kunstwerk eind juli of anders begin augustus gereed zijn. “En dan hopen wij dat in de loop van september de plaatsing en onthulling van de sculptuur zal kunnen plaatsvinden”, zegt Kees. Elke keer als iemand Brielle binnen of juist uit rijdt, wordt hij/zij herinnerd aan de hechte vriendschapsband die al meer dan dertig jaar bestaat tussen de Brielle en de Tsjechische zusterstad.”

Bron: brielschecourant.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Brielse oliebollen in Havlickuv Brod

Onder leiding van opperbakker Kees Beije zorgde het bakkersteam voor meer dan 1000 oliebollen. Deze werden als dank voor de jaarlijkse kerstboom, die Brielle uit Havlickuv Brod ontvangt, uitgedeeld aan de bezoekers van de markt. En de reacties waren zeer positief, zowel op de oliebollen, als op de vriendschap.


image-5996877.JPG


Natuurlijk waren er meer activiteiten, een informele bijeenkomst op het stadhuis en een bezoek aan de werkplaats van kunstenaar Radek Dvorak, die hard bezig is aan het kunstwerk voor de rotonde in Brielle.
Binnenkort meer informatie op www.hbbc.nl.

Bron: brielschecourant.nl
 

kuurgast

Donateur
17 september 2016 wordt het beeldhouwwerk van Radec Dvorac onthult in Brielle op de Havlickuv Brod Rotonde.
Onthulling kunstwerk “Komunikace” zaterdag 17 september om 14.00 uur.

Ook in september verwachten we de leerlingen uit Havlíčkův Brod, die dan een bezoek brengen aan hun medeleerlingen in Brielle.
In oktober wordt in Havlíčkův Brod de geboortedag van Karel Havlíček gevierd.
En in december natuurlijk weer de kerstboom uit Havlíčkův Brod en de Lichtjesavond.
Bron hbbc.nl.
 
Lichtjesavond 2016 in Brielle
Uit Havlickuv Brod is weer een prachtige kerstboom gekomen die vandaag op de Markt wordt geplaatst. Het vervoer is gesponsord door Alphatrans. De hoogwerker om te versieren komt van de firma Hoogenboom.
Vrijdagavond is de lichtjesavond, begeleid door zang van basisschoolleerlingen uit Brielle. Tevens is er een Tsjechische kerstmarkt.

Lichtjesavond 2016.jpg
 
Bovenaan