Brand en restauratie historisch pand Pustevny

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door dennuzzz, 04-03-2014.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Libušín is zes jaar na de brand weer open voor het publiek.

  Vandaag donderdag 30 juli 2020 wordt het vernieuwde Nationaal Cultureel Monument Libušín plechtig geopend.
  Voorlopig zal Libušín opereren in de vorm van rondleidingen, die gratis zullen zijn.
  1 t/m 31 augustus 2020 10.00 - 17.00 uur
  Libušín is op maandag gesloten.
  laatste tour om 16.30 uur
  Honden mogen niet naar binnen!

  De huurder van het restaurant heeft nog wat tijd nodig om het pand uit te rusten en het personeel op te leiden. Het duurt nog even voor men kan genieten van een smakelijke knoflook- of zuurkoolsoep, Goulash van rundvlees, forel, gebakken kaasplak etc en ijs met warme frambozen na. Zie menukaart op libusin-mamenka.cz/jidelni-listek.

  Ze waarschuwen bezoekers om de huidige verkeersbeperkingen in Pustevny te volgen en bij aankomst gebruik te maken van de pendeldienst van Prostřední Bečva of de kabelbaan van Trojanovice.


  De Libušín jídelna=eetzaal behoort tot de set van de beroemdste Beskydy Art Nouveau-volksgebouwen, die een symbool van Pusteven zijn geworden. Ze zijn gebouwd in de jaren 1897 - 1899 naar het ontwerp van de architect Dušan Samo Jurkovič en de bouwer Michal Urbánek uit Vsetín. Het omvat ook de aangrenzende hotel Maměnka, die iets eerder werd voltooid dan Libušín. Jurkovič ontwierp beide gebouwen in de stijl van de zogenaamde volksart nouveau. Achtenveertig jaar later nam hij deel aan de renovatie van beide gebouwen. Na de brand in 2014 is Libušín teruggekeerd naar zijn oorspronkelijke vorm en kleur uit 1925.

  De mooie eetkamer Libušín is vernoemd naar de Tsjechische prinses Libuše. Het interieur is versierd met fresco's en sgraffito met motieven van Walachijse en Slowaakse legendes, ontworpen door Mikoláš Alš. De portretten van bandieten Ondráš en Juráš, Jánošík, de bewaker Stavinoha, de god Radegast en St. Wenceslas zijn gemaakt door academische schilder Karel Štapfer.

  De unieke kenmerken van het interieur waren onder meer drie Art Nouveau-kroonluchters, een dressoir, een kast en een klok. Er stonden 100 gebeeldhouwde stoelen rond de tafel. Libušín is volgens experts een van de meest waardevolle werken van architect Jurkovič en gemaakt volgens de principes van het samenstellen en combineren van verschillende elementen en motieven van volksarchitectuur. Ze werden overgenomen van zowel de plaatsen Wallachië als de plaatsen Slowakije. De gebouwen in Pustevny bezorgden hem de benaming "Dichter van Hout" en internationale faam.

  Begin 2014 werd het gebouw verwoest door een brand.
  De bomen die werden gebruikt om Libušín te herstellen, groeiden op in de staatsbossen, in de buurt van Pustevny.
  Libušín kreeg iets andere kleuren, die in 1925 werden gebruikt. Het naburige gebouw Maměnka, dat beschermd was tegen vuur, veranderde ook van kleur.
  De circa 70 stoelen, 20 tafels, banken, dressoir en andere delen van het interieur zijn allemaal met de hand gemaakt met behulp van klassieke handgereedschappen van sparrenhout.
  Het gebouw is nu beveiligd tegen inbraak en heeft een speciale branddovende installatie gekregen.
  Bronnen oa english.radio.cz + cs.wikipedia.org + facebook.com/ickofrenstat + deutsch.radio.cz.
  Foto's van de meubelstukken onderaan drevmag.com.
  Meer foto's op facebook.com.Libušín 2020.
   
  Laatst bewerkt: 30-07-2020
  Pelhřimov vindt dit leuk/interessant.

Deel deze pagina