Bramborák uit de oven

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Hieronder de Tsjechische rasp. Voor zover ik weet, hier in NL niet te krijgen. Je kunt raspen alle kanten op, dus minder bewegingen.

struhadlo.jpg

En hieronder de multirasp van Leifheit die ik gebruik en het mesje geschikt voor rauwe aardappels te raspen. Wel wat kleiner oppervlak, maar voordeel is dat je het laatste stuk aardappel in dat handvat kunt prikken, en zo blijven de vingers en nagels heel. :D

multirasp.jpg rasp.jpg
 

Tabe

† In Memoriam
Beste Vasek, wat doe je mij aan. Doety heeft besloten om jouw gerecht tijdens de kerst op tafel te zetten! Lijkt haar wel lekker, zegt ze. We hebben alleen geen rasp en je mag drie keer raaien WIE er gaat raspen. En ik houd niet van aardappelen en helemaal niet van knokloof of hoe dat spul maar mag heten. Daar gaat mijn kerstkalkoen die ik verwachte. Nee, droge aardappels in pannekoekvorm. Hoe krijg je het voorelkaar. Bedankt:kwaad:
 
Niet in de koekenpan, maar in de oven. Geen gespetter, minder werk, minder vet en net zo lekker. Dit is voor 2 personen als volledig gerecht. Wil je er vlees bij eten, halveer de ingredienten.

1 kg aardappelen
5 tenen knoflook
2 eieren
1 ui fijngesneden
100 gram magere ontbijtspek (katenspek), snijden 1x1 cm
3 eetlepels bloem
3 eetlepels melk
Gist
Majoraan
Zout (niet te veel)
Zwarte peper
Spaghetti kruiden
5 eetlepels geraspte Parmezaan

Aardappels en knoflook raspen. Eieren goed doorheen mengen.
Ui, ontbijtspek, kruiden, melk, bloem en gist toevoegen en goed doorheen mengen.
1 uur laten rusten.
Bakpapier invetten met boter en bestrooien met paneermeel.
Deeg gieten op de bakplaat (met bakpapier) en uitsmeren tot een dikte van 1 cm.
Bestrooien met kaas.
Goudbruin bakken in voorverwarmde oven op 230 graden in ca 45 minuten.

harula
 
voor de insiders....
aan de gerechten met rauwe aardappels moet je altijd wennen, neem bv. 'chlupate knedliky'...

wat ik wel kan waarderen aan vasek's recept is dat de bramborak uit de oven minder vet is...
wat de nut van bakpoeder is snap ik niet... minder taai?
 
Bovenaan