Bozi Dar / Klinovec

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ze hadden woeste plannen met de Klinovec, nog niets van terecht gekomen.
De gebouwen staan er troosteloos bij.
Ik vermoed dat de nieuwe skilift op de plaats van de uitgebrande staat.
Een skilift en uitbranden, dat kan volgens mij alleen in Tsjechie!
 

kuurgast

Donateur
1321356980_201111150112_PRG_1.jpg


Ongeveer 280 biervaten zijn gebruikt om de nieuwe skilift te testen.

Bron: magazin.ceskenoviny.cz

Op de website novy.klinovec.cz kan je lezen (Tsjechisch en Duits) wat de plannen verder allemaal zijn met dit hele skigebied de komende jaren.
 

Ad Verschoor

Donateur
In de volksmond is Tsjechië toch vooral bekend als een low budget wintersportbestemming. En dat klopt. Lipno, vlakbij de grens met Oostenrijk, is één van de populairste bestemmingen voor Nederlanders. Er is echter nog een ander interessant en nog enigszins onbekend skigebied: het Ertsgebergte.

img_3153web.jpg


Knus Kliny
Op een steenworp afstand van Duitsland ligt het dorpje Kliny, waar het leven zich voornamelijk rondom de 1,5 kilometer lange rode piste concentreert. ’s Zomers het domein van mountainbikes en wandelstokken, in de winter tref je hier alleen ski’s en snowboards aan. Ondanks de geringe hoogte, met een kleine 600 hoogtemeters ben je toch niet echt een alpenreus, is de sneeuwzekerheid best goed in het winterseizoen, dat van half december tot half maart loopt. Voor gevorderde skiërs en kilometervreters is de piste minder geschikt. De primaire doelgroep betreft voornamelijk gezinnen en mensen met geen tot weinig ervaring.

20150227-Bohemen-009.jpg


Voor beginners
“Bremsen, bremsen,” roept de skileraar een stuntelende beginneling toe. Een ogenblik later gaat het mis en steken twee benen onhandig de lucht in. Het gebied, officieel ‘Ski Areal Kliny’ geheten, heeft goede mogelijkheden voor als je nog moet leren skiën. Duits is de voertaal tijdens de lessen, toch blijft het ook een beetje gebarenwerk. Om je heen op de piste hoor je eigenlijk alleen Tsjechisch. Overigens ligt Praag maar op anderhalf uur rijden. Voor de lokale ondernemers is de noodzaak om een mondje Engels of Duits te beheersen dan ook beperkt, hetgeen de communicatie niet vergemakkelijkt.

Rustige omgeving
Hoge lichtmasten zorgen ervoor dat je ook nadat de duisternis is ingevallen nog een aantal uurtjes kunt skiën of boarden. Dit houdt Kliny tot halverwege de avond levendig. Een apres ski cultuur hoef je hier niet te verwachten. Naast de piste bevindt zich het voornaamste, doch kleinschalige, hotelcomplex in de omgeving. Het aangename prijsniveau met een biertje voor een euro en een stevige maaltijd voor vijf euro is prettig.

20150227-Bohemen-013.jpg


Grote broer
Zo’n 70 kilometer zuidelijker in het Ertsgebergte vind je Klínovec, een berg ook met de rug naar de Duitse grens. Dit is een meer volwassen en uitgebreider wintersportgebied. Tsjechië en Duitsland hebben hier de handen ineengeslagen en een gezamenlijke skipas geïntroduceerd die in beide landen geldig is. Al skiënd de grens overschrijden is er nog niet bij. Daarvoor is nog een korte busrit noodzakelijk. Er wordt wel stiekem gefilosofeerd over een stoeltjeslift om de bergen met elkaar te verbinden.

2015-02-28-15.32.48.jpg


Kleurrijk
Alle kleurtjes tref je hier aan. Dit neemt niet weg dat ook dit gebied zich uitstekend leent voor beginnelingen. Met een privé leraar tot je beschikking die ook de Engelse taal machtig is, kun je voor nog geen vijftien euro per uur snel vooruitgang boeken om binnen een paar dagen de blauwe piste te kunnen bedwingen. Maar ook voor wintersporters met meer ervaring is er in het gebied uitdaging genoeg te vinden. De drie kilometer lange rode piste is één van de populairste afdalingen. De laatste twee jaren is het gebied, met zo’n 33 kilometer van skipistes, danig gemoderniseerd, onder meer door de aanleg van een nieuwe stoeltjeslift voorzien van vrolijke oranje kappen.

2015-02-28-15.28.39.jpg


Overnachten
Klínovec is gelegen in een streek waarin van oudsher veel kuuroorden en sanatoria zijn gevestigd. Een aantal van de huidige accommodaties, met name de wat grotere hotels, zijn afgestemd op een andere doelgroep dan wintersporters. Het is wel goed om je ervan bewust te zijn dat je daardoor ook minder vitale en veelal wat oudere bezoekers tegen zult komen. Jachimov is een veelgebruikte uitvalsbasis. Vanaf dit dorp brengt de skibus je in vijf minuten naar de piste voor een dag sneeuwpret. Ook hier is het prijsniveau meer dan aangenaam.

Doen!
Wintersport in het Tsjechische deel van het Ertsgebergte is dus nog helemaal niet zo raar. De pistes en faciliteiten worden steeds beter. Voor beginnende of weinig ervaren skiërs en snowboarders biedt het uitstekende mogelijkheden. Ook de doorgewinterde sporters komen er aan hun trekken. De afstand vanaf Nederland bedraagt nog geen 700 kilometer. Met daar bovenop nog eens een aantrekkelijk prijsniveau is het reden te meer om het gebied zelf eens te verkennen.

2015-02-28-15.27.22.jpg


Bron: reishonger.nl
 
Je hebt nu 1 skipas voor 2 gebieden, nl Klinovec en Fichtelberg. Ik begrijp uit de site van Fichtelberg/Oberwiesenthal dat als je daar de skipas koopt, het ook de bedoeling is dat je bij Fichtelberg begint. Heeft iemand daar ervaring mee?
 

kuurgast

Donateur
Geen ervaring maar vond wel het volgende:

Staat op website van Klínovec klinovec.cz/de > Preise > Verkaufsbedingungen > Bedingungen und Konditionen

GÜLTIGKEIT DER FAHRKARTEN
De koper kan dit type ticket gebruiken op vervoersfaciliteiten in de hele InterSkiregion Fichtelberg - Klínovec. De koper moet gaan door het eerste draaihek in het gebied waar hij het kaartje heeft gekocht.

En op Fichtelberg fichtelberg-ski.de staat hetzelfde:
> 1215pass.de/faq Beliebte Fragen / FAQ

Skipassen met een geldigheidsduur van 1 dag of minder zijn alleen geldig in het skigebied Fichtelberg.
Meerdaagse tickets voor de InterSkiregion zijn geldig voor de skigebieden Fichtelberg en Klinovéc. Houd er rekening mee dat de eerste draaihekbeweging in het skigebied op de Fichtelberg moet plaatsvinden.

Vanaf Utrecht via Kassel > Leipzig ben je in 7 1/4 uur in het skigebied Klínovec.
Rondom de pistes zie je blauwe lijnen op winter versie van
en.mapy.cz. Blijf dus op de grote wegen want kleine zijn in de winter ineens verboden vanwege langlaufers.
Iedere winter komt er wel een auto vast te staan op een bergweggetje......met beetje pech halen ze die in het voorjaar pas weg en is je auto helemaal gestript............

47 pisten-kilometers met een skipas.

Parkeren is in de winter gratis.
Je mag op
parkeerplaats P2 je camper plaatsen voor 10 tot 16 euro per nacht, zie klinovec.cz/de/mit-wohnmobil.
 
Ik begrijp hieruit dat je moet beginnen in het skigebied waar je de skipas gekocht hebt. Als je de skipas in Fichtelberg koopt of online via Fichtelberg koopt, dat je de skipas daar moet activeren en dat vervolgens de skipas geldig is in 2 gebieden, tenminste als je een meerdaagse kaart koopt. En andersom geldt het ook voor Klinovec, dat je de skipas eerst daar moet activeren door de pas aan te bieden bij het poortje van de skilift.
 

kuurgast

Donateur
InterSkiregion Fichtelberg-Klinovec.

klinovec.PNG

Drie skigebieden Boží Dar, Neklid en Klínovec in het westen van Tsjechië met een gratis skibus 10 minuten naar het Duitse skigebied Fichtelberg.
Betaalbare wintersport, makkelijk bereikbaar met auto in circa 6 uur vanaf Arnhem of Oldenzaal of Venlo.
Voor beginners en gezinnen met kinderen een ideale plek om te skiën.
Snowboarders kunnen zich uitleven op vernieuwde Snowpark Neklid, zie facebook.com/Snowpark-Neklid.

Bijna alle websites zijn beschikbaar in Tsjechisch, Duits en Engels.
Officiële website van de stad Boží Dar bozidar.cz
Skiareal Boží Dar skiarealbozidar.cz
Skiareal Klínovec klinovec.cz
Areál Novako novako-ski.cz
Skigebied Fichtelberg fichtelberg-ski.de

Yettischool Ski en snowboard school + verhuur snowboards, ski's, uitrusting voor snowkiting en nieuwste splitboards yettisnowboard.cz.
Novako Ski und Snowboard School en verhuur novako-ski.cz/lyzarska-skola.
Skischool JPK Klínovec - Boží Dar jpkklinovec.cz.
Ski- en snowboard-service en verhuur Montana Boží Dar + Klínovec.
 
Bovenaan