Bozi Dar / Klinovec

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ze hadden woeste plannen met de Klinovec, nog niets van terecht gekomen.
De gebouwen staan er troosteloos bij.
Ik vermoed dat de nieuwe skilift op de plaats van de uitgebrande staat.
Een skilift en uitbranden, dat kan volgens mij alleen in Tsjechie!
 

kuurgast

Donateur
1321356980_201111150112_PRG_1.jpg


Ongeveer 280 biervaten zijn gebruikt om de nieuwe skilift te testen.

Bron: magazin.ceskenoviny.cz

Op de website novy.klinovec.cz kan je lezen (Tsjechisch en Duits) wat de plannen verder allemaal zijn met dit hele skigebied de komende jaren.
 

Ad Verschoor

Donateur
In de volksmond is Tsjechië toch vooral bekend als een low budget wintersportbestemming. En dat klopt. Lipno, vlakbij de grens met Oostenrijk, is één van de populairste bestemmingen voor Nederlanders. Er is echter nog een ander interessant en nog enigszins onbekend skigebied: het Ertsgebergte.

img_3153web.jpg


Knus Kliny
Op een steenworp afstand van Duitsland ligt het dorpje Kliny, waar het leven zich voornamelijk rondom de 1,5 kilometer lange rode piste concentreert. ’s Zomers het domein van mountainbikes en wandelstokken, in de winter tref je hier alleen ski’s en snowboards aan. Ondanks de geringe hoogte, met een kleine 600 hoogtemeters ben je toch niet echt een alpenreus, is de sneeuwzekerheid best goed in het winterseizoen, dat van half december tot half maart loopt. Voor gevorderde skiërs en kilometervreters is de piste minder geschikt. De primaire doelgroep betreft voornamelijk gezinnen en mensen met geen tot weinig ervaring.

20150227-Bohemen-009.jpg


Voor beginners
“Bremsen, bremsen,” roept de skileraar een stuntelende beginneling toe. Een ogenblik later gaat het mis en steken twee benen onhandig de lucht in. Het gebied, officieel ‘Ski Areal Kliny’ geheten, heeft goede mogelijkheden voor als je nog moet leren skiën. Duits is de voertaal tijdens de lessen, toch blijft het ook een beetje gebarenwerk. Om je heen op de piste hoor je eigenlijk alleen Tsjechisch. Overigens ligt Praag maar op anderhalf uur rijden. Voor de lokale ondernemers is de noodzaak om een mondje Engels of Duits te beheersen dan ook beperkt, hetgeen de communicatie niet vergemakkelijkt.

Rustige omgeving
Hoge lichtmasten zorgen ervoor dat je ook nadat de duisternis is ingevallen nog een aantal uurtjes kunt skiën of boarden. Dit houdt Kliny tot halverwege de avond levendig. Een apres ski cultuur hoef je hier niet te verwachten. Naast de piste bevindt zich het voornaamste, doch kleinschalige, hotelcomplex in de omgeving. Het aangename prijsniveau met een biertje voor een euro en een stevige maaltijd voor vijf euro is prettig.

20150227-Bohemen-013.jpg


Grote broer
Zo’n 70 kilometer zuidelijker in het Ertsgebergte vind je Klínovec, een berg ook met de rug naar de Duitse grens. Dit is een meer volwassen en uitgebreider wintersportgebied. Tsjechië en Duitsland hebben hier de handen ineengeslagen en een gezamenlijke skipas geïntroduceerd die in beide landen geldig is. Al skiënd de grens overschrijden is er nog niet bij. Daarvoor is nog een korte busrit noodzakelijk. Er wordt wel stiekem gefilosofeerd over een stoeltjeslift om de bergen met elkaar te verbinden.

2015-02-28-15.32.48.jpg


Kleurrijk
Alle kleurtjes tref je hier aan. Dit neemt niet weg dat ook dit gebied zich uitstekend leent voor beginnelingen. Met een privé leraar tot je beschikking die ook de Engelse taal machtig is, kun je voor nog geen vijftien euro per uur snel vooruitgang boeken om binnen een paar dagen de blauwe piste te kunnen bedwingen. Maar ook voor wintersporters met meer ervaring is er in het gebied uitdaging genoeg te vinden. De drie kilometer lange rode piste is één van de populairste afdalingen. De laatste twee jaren is het gebied, met zo’n 33 kilometer van skipistes, danig gemoderniseerd, onder meer door de aanleg van een nieuwe stoeltjeslift voorzien van vrolijke oranje kappen.

2015-02-28-15.28.39.jpg


Overnachten
Klínovec is gelegen in een streek waarin van oudsher veel kuuroorden en sanatoria zijn gevestigd. Een aantal van de huidige accommodaties, met name de wat grotere hotels, zijn afgestemd op een andere doelgroep dan wintersporters. Het is wel goed om je ervan bewust te zijn dat je daardoor ook minder vitale en veelal wat oudere bezoekers tegen zult komen. Jachimov is een veelgebruikte uitvalsbasis. Vanaf dit dorp brengt de skibus je in vijf minuten naar de piste voor een dag sneeuwpret. Ook hier is het prijsniveau meer dan aangenaam.

Doen!
Wintersport in het Tsjechische deel van het Ertsgebergte is dus nog helemaal niet zo raar. De pistes en faciliteiten worden steeds beter. Voor beginnende of weinig ervaren skiërs en snowboarders biedt het uitstekende mogelijkheden. Ook de doorgewinterde sporters komen er aan hun trekken. De afstand vanaf Nederland bedraagt nog geen 700 kilometer. Met daar bovenop nog eens een aantrekkelijk prijsniveau is het reden te meer om het gebied zelf eens te verkennen.

2015-02-28-15.27.22.jpg


Bron: reishonger.nl
 
Bovenaan