Bosbrand Nationaal Park Tsjechisch Zwitserland

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Bosbrand in Nationaal Park Tsjechisch Zwitserland nabij Pravčická brána.

Een bos vatte vlam in het Nationaal Park Tsjechisch Zwitserland bij Hřensko. Aanvankelijk schatte de brandweer dat de brand ongeveer zeven hectare trof, na nader onderzoek bleek er ongeveer twee hectare vegetatie in vlammen te staan. Ook een politiehelikopter is betrokken bij het blussen en ook een brandweervliegtuig vanuit de lucht kwam ter plaatse. Vanwege het aantal ingezette eenheden werd het derde alarmniveau afgekondigd. Bij het incident raakte niemand gewond, zei de regionale brandweerwoordvoerder Lukáš Faják.

Rond 10.00 uur waren er negen eenheden ter plaatse, later nam hun aantal toe tot 16. "Het vuur brandt op moeilijk toegankelijk terrein", zegt Faják. Hij voegde eraan toe dat de brand zich in de plaats Malinový důl bevindt, d.w.z. niet ver van Pravčická brána, dat wordt bezocht door toeristen.

Je ruikt rook in de wijde omgeving, bijvoorbeeld in de dorpen Arnoltice, Dolní Žleb en anderen. "Het rookspoor is ook duidelijk zichtbaar vanaf plaatsen met een ver uitzicht", zei Tomáš Salov, woordvoerder van het bestuur van het Nationaal Park Tsjechisch Zwitserland, in een persbericht. Volgens hem zal de oorzaak van de brand onderwerp zijn van nader onderzoek. "De menselijke factor heeft hoogstwaarschijnlijk een rol gespeeld, aangezien er geen recente natuurlijke gebeurtenis, zoals een blikseminslag, bekend is die brand heeft veroorzaakt", zei Salov.

De brand bedreigt de inwoners van Hřensko niet.
De weg van Hřensko naar Mezní Louka is onbegaanbaar door tussenkomst van brandweerlieden. De parkeerplaats van Nad Klepáčem is gesloten. "De administratie van het Nationaal Park České Švýcarsko vraagt bezoekers van de regio Hřensk om de brandbestrijding te vergemakkelijken door de instructies van de brandweerlieden te respecteren en op grotere afstand van de plaats van de brand te parkeren", voegde Salov eraan toe.

Er was in april ook een brand in het Nationaal Park Tsjechisch Zwitserland. Op dat moment vatte ongeveer een hectare bos vlam.

In Tsjechië blijft de waarschuwing van het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ) voor het gevaar van branden en hun verspreiding van kracht. Mensen mogen geen vuur maken in de natuur, geen sigarettenpeuken op de grond gooien, geen gras verbranden.
Bronnen oa ceskenoviny.cz + ct24.ceskatelevize.cz.

Het Nationaal Park České Švýcarsko=Boheems Zwitserland is een Tsjechisch nationaal park van 79 km² dat in 2000 werd opgericht in de streek Boheems Zwitserland op de grens met Duitsland. Het grensoverschrijdende natuurgebied gaat in de Duitse deelstaat Saksen over in het Nationaal Park Sächsische Schweiz=Saksisch Zwitserland.
Het landschap bestaat aan beide zijden van de grens uit beboste heuvels vol kloven en bizarre rotsformaties, waaronder de Pravčická brána, de grootste natuurlijke zandsteenbrug in Europa.

Brandweerlieden moesten deze week ook aan Duitse kant ingrijpen in het gebied van Sächsische Schweiz. een bos vlam De brand brak maandagavond uit in een bos naast de Bastei-rotsbrug, populair bij toeristen, en verspreidde zich over een oppervlakte van zo'n 2.500 vierkante meter. De politie doet onderzoek naar brandstichting.
 

kuurgast

Donateur
Brandweerlieden hebben vanwege de brand honderd toeristen uit de kloven in Hřensko geëvacueerd.

Brandweerlieden zullen ook maandag doorgaan met het blussen van de brand bij Hřensko in het Nationaal Park České Švýcarsko. De brandweereenheden, waarvan er meer dan dertig op een gegeven moment het vuur bestreden, waaronder een klimgroep, begonnen zondagavond geleidelijk terug te keren naar hun bases. Ook twee helikopters en een vliegtuig zijn betrokken bij het blussen van de brand. Het zou voor de brandweer gevaarlijk zijn om de operatie 's nachts voort te zetten. Vrijwillige brandweerlieden blijven 's nachts ter plaatse.

Brandweerlieden zijn niet in staat om de brand in het Nationaal Park Tsjechisch Zwitserland te blussen. Terwijl ze aanvankelijk meldden dat ze het onder controle hadden, ontdekten ze later een nieuwe uitbraak.

Ongeveer drie hectare bos is zondagochtend in brand gestoken in het nationale park České Švýcarsko bij Hřensko. 's Middags ontdekten brandweerlieden een nieuwe uitbraak, waardoor zo'n honderd mensen uit voorzorg uit de kloven zijn geëvacueerd. De toeristische attractie blijft voorlopig nog gesloten.

Volgens de regionale brandweerwoordvoerder Lukáš Faják was de eerste uitbraak om 18:15 uur onder controle, de tweede is op wat ontoegankelijker terrein en de vlammen hebben zich verspreid van de oorspronkelijke kwart hectare naar een gebied van ongeveer een hectare groot .

Het bos brandt in de plaats Malinový důl. De weg van Hřensko naar Mezní Louka is ook maandag afgesloten door tussenkomst van brandweerlieden. De parkeerplaats van Nad Klepáčem is gesloten.
Bij het incident vielen geen gewonden. De schade is nog niet ingeschat en volgens Faják is de oorzaak van de brand nog niet bekend. Rook was in een groot gebied te voelen en de rook was zelfs te zien vanaf Děčín, een paar kilometer verderop. De administratie van het Nationaal Park Tsjechisch Zwitserland vraagt bezoekers van het Hřensko-gebied om de interventie te vergemakkelijken.
De brandweerlieden zullen nu minstens twee dagen ter plaatse blijven.

Brandweerlieden bestreden zondag ook vlammen in andere delen van Tsjechië. In de regio Liberec gingen ze 's middags naar drie bosbranden in één uur. Sinds vrijdag is er vanwege de droogte in de regio een vuurverbod van kracht, ook vuurwerk en pyrotechnische werken of het bedienen van stoomlocomotieven is niet toegestaan. Ook moeten boeren tijdens het oogsten strengere regels volgen.

Brandweerlieden kwamen ook tussenbeide bij verschillende branden in de regio Hradec Králové. Velden, bossen en graslanden stonden in brand. Een van de branden, die zaterdagavond werd aangekondigd, trof de Adršpašské skály. Het brandde boven het Pískovna-meer bij Adršpach. Brandweerlieden waren bezig met het blussen van een smeulend vuur in het uitgedroogde bos.

In Tsjechië houdt de tropische hitte al enkele dagen aan. Tijdens de week kwamen de temperaturen op sommige plaatsen boven de 37 graden Celsius uit. De verwachting is dat de hoge temperaturen maandag aanhouden. De waarschuwing voor brandgevaar blijft van kracht, er is een dreiging op het hele grondgebied van Tsjechië.
In Praag, de regio's Midden-Bohemen en Liberec hebben de autoriteiten het maken van vuur in onder meer bossen en hun omgeving verboden, en tussen de bomen in Praag is zelfs roken niet toegestaan.

Bron oa seznamzpravy.cz + ct24.ceskatelevize.cz.
 

kuurgast

Donateur
Brand in Nationaal Park Boheems Zwitserland nog niet onder controle.

Brandweerlieden zijn voor de tweede dag bezig met het blussen van een grote bosbrand in het Nationaal Park Boheems Zwitserland.
Meer dan 150 brandweerlieden met 54 voertuigen waren maandag ter plaatse om de vlammen te bestrijden ondanks het onbegaanbare terrein, aldus een woordvoerder van de Tsjechische beroepsbrandweer. Er kwam ook hulp van 3 eenheden uit Duitsland. De harde wind wakkerde het vuur keer op keer aan. Het brandt ook aan het begin van de Kamenice-kloof. De helikopters halen het water rechtstreeks van de Elbe. De rivier ligt op slechts een paar honderd meter van de bosbrand.
Het vuur begint de huizen in Hřensko te naderen. Het crisisteam denkt nog niet na over de evacuatie van Hřensko. In het dorp is echter al rook, de vegetatie brandt op de rotsen die boven het dorp uittorenen, ontdekte ČTK ter plaatse.

's Middags werden ongeveer 80 mensen in veiligheid gebracht uit het gebied van de Pravčická brána, een rotsformatie die populair is bij toeristen. Daarnaast werd een scoutskamp in Dolsky Mlyn met zo'n 60 deelnemers ontruimd. Later lieten de brandweerlieden weten dat de evacuatie ook gevolgen zal hebben voor tientallen mensen in het dorp Mezná en de nederzetting Mezní Louka. De brandweer brachten ze naar Krásná Lípa.
In de middag zijn ook enkele brandweerlieden geëvacueerd, omdat de kruinen van de bomen begonnen te branden.
Het vuur heeft zich nu verspreid naar de Duitse kant van de grens, aldus de Tsjechische autoriteiten.
De vraag is volgens wat er vannacht gebeurt, wanneer de brandweerlieden de interventie niet volledig kunnen voortzetten.

Mensen worden dringend gevraagd niet richting het Nationaal Park te gaan, er is al een verbod om de bossen in te gaan uitgevaardigd.

Bronnen oa expats.cz + seznamzpravy.cz + ekolist.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur
1024x576a.jpg

Grote brand op Duits-Tsjechische grens verwoest huizen en natuur

Aan de Duits-Tsjechische grens zijn dorpen ontruimd vanwege een oprukkende bosbrand. Het vuur heeft al meerdere huizen verwoest.
Aan de Tsjechische kant van de grens is de gemeente Hrensko voor een groot deel geëvacueerd. Het gaat in totaal om zo'n tachtig inwoners.
In de gemeente Mezna moesten ook een aantal mensen hun huis verlaten. Meerdere gebouwen zijn daar verwoest door het vuur. Aan de Duitse kant van de grens worden huizen nog niet bedreigd door de vlammenzee, melden de autoriteiten.
Ongeveer zeventig Duitse kinderen die op kamp waren in het Tsjechische bos zijn geëvacueerd en teruggebracht naar Duitsland.

Waterkanonnen politie ingezet​

De brand heeft volgens de brandweer honderden hectare natuur verwoest. Er zijn meerdere brandhaarden.
Ruim 350 brandweerlieden uit Tsjechië en Duitsland proberen het vuur te bestrijden. Er zijn twee helikopters en 39 brandweerwagens ingezet, melden Duitse media. Daarnaast helpen twee waterkanonnen van de politie om het vuur te blussen en vandaag worden er nog vier helikopters gestuurd.
Het blussen gaat moeizaam omdat er veel wind staat, zegt de woordvoerder van de Duitse gemeente die is getroffen. Tot nu toe raakten zeven brandweerlieden gewond. Toeristen en wandelaars hebben te horen gekregen dat ze het natuurgebied moeten vermijden.
Polen en Slowakije sturen helikopters om te helpen en Italië heeft speciale blusvliegtuigen aangeboden.

Brandweermensen bestrijden de vuurzee:
1024x576a.jpg


Het vuur begon in Tsjechië in het nationaal park Boheems Zwitserland. Ondanks de inzet van de brandweer heeft het vuur zich verspreid naar het Duitse deel van het natuurgebied, Saksisch Zwitserland.
Vermoedelijk is de brand het gevolg van een kampvuur dat afgelopen weekend onbeheerd werd achtergelaten. Door de hittegolf van de afgelopen periode is de vegetatie in het bos droog, waardoor het snel vlamvat.
In de wijde omgeving is rook te zien of te ruiken. Zelfs in de Tsjechische hoofdstad Praag, 90 kilometer verder, schrijft de brandweer op Twitter.

Uit cijfers van het Europese bosbrandinformatiesysteem EFFIS blijkt dat er dit jaar in Europa al meer natuurgebied is verwoest dan in heel 2021. Vorig jaar werd ruim 4700 vierkante kilometer natuur verwoest, nu al bijna 6000 vierkante kilometer.

Bron: nos.nl
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
Tsjechisch Zwitserland staat voor de derde dag in brand.

Brandweerlieden zijn sinds zondag bezig met het blussen van een uitgebreide brand in het Nationaal Park Tsjechisch Zwitserland. Aanvankelijk was het getroffen gebied zo'n drie hectare, dinsdagochtend schatten de reddingswerkers het op zo'n 30 hectare oftewel 300 duizend vierkante meter.
Momenteel zijn meer dan 400 brandweerlieden van 83 eenheden ter plaatse aan het werk, en ze trekken ook vanuit andere delen van Tsjechië naar de regio. Ook zijn 5 helikopters en 2 vliegtuigen ingezet en heeft Tsjechië om hulp van blusvliegtuigen gevraagd in het buitenland. Polen reageerde met een aanbod van een Black Hawk-helikopter om Tsjechië te helpen.
De nachtwind wakkerde het vuur aan en begon zelfs de brandweerlieden te bedreigen, die zich voor hun eigen veiligheid uit het dorp Mezná moesten terugtrekken.

Tijdens de nacht richtten brandweerlieden zich op de brandverdediging van Mezní Louka en Hřensko, waar de evacuatie van gebouwen langs de rechteroever van de rivier Kamenice, die uitmondt in de Elbe, werd bevolen. Evacués werden naar Děčín gebracht, waar sommigen alternatieve huisvesting kregen. Verder werd een zomerkinderkamp ontruimd.

Het grootste aantal brandweer-eenheden staat momenteel in het dorp Mezná, waar drie gebouwen volledig zijn afgebrand en twee andere gedeeltelijk beschadigd zijn door de brand.

"Er zijn gevallen waarin mensen met drones over het brandende nationale park vliegen tussen helikopters en vliegtuigen", schreef Filip Molčan, een vrijwillige boswachter van het Nationaal Park Tsjechisch Zwitserland, op Twitter. Ook het Bureau voor de Burgerluchtvaart ontving verschillende initiatieven. Hij wees erop dat het vliegen met drones zonder vergunning in het beschermde gebied verboden is en bovendien bij een lopende brand de reddingsluchtvaart in gevaar kan brengen.

Door de brand in Boheems Zwitserland loopt zelfs de grootste natuurlijke rotspoort van Europa - de beroemde en iconische Pravčická brána - gevaar. "We hebben op dit moment geen exacte informatie over haar toestand, maar het gebied staat in brand. We weten niet of het restaurant Sokolí hnízdo bij de poort al is getroffen", zegt de directeur van het nationaal park Pavel Benda. Een andere zeer populaire plek, namelijk de kloven van de rivier Kamenice, werd zeker door het vuur getroffen.

Vanwege de brand heeft de politie de toegangswegen naar Hřensko afgesloten, zowel vanuit Děčín als vanaf de grens met Duitsland. De weg van Jetřichovice en Janova is ook afgesloten. Tientallen politieagenten zijn ter plaatse, bewaken toegangswegen tot het gebied en bewaken verlaten gebouwen om plunderingen of inbraken te voorkomen.
Brandweerlieden riepen dierenfokkers uit Kamenická Stráň op om hun dieren voor te bereiden op eenmogelijke langdurige evacuatie.
Het dichtst bij de brand zijn de dorpen Doubice en Dolní Chřibská, die hemelsbreed zo'n 12 tot 14 kilometer verwijderd zijn. In de buurt van Doubice zijn boeren al begonnen met het maaien van hoog droog gras.

Premier Petr Fiala en minister van Binnenlandse Zaken Vít Rakušan kwamen naar het nationale park om ter plaatse kennis te nemen van de situatie en de brandweerlieden te bedanken voor hun inzet. Het is een van de grootste natuurbranden in Tsjechië in de moderne geschiedenis.
Vandaag kwam het gemeentelijke crisisteam bijeen in de gemeente Děčín, die ermee instemde om faciliteiten te bieden aan de brandweerlieden.

Overal in Tsjechië zien mensen een witte waas of mist en ruiken ze de geur van verbranding. Door de wind reikte de rook van het nationale park bij de grens met Duitsland tot in de regio Olomouc, meer dan tweehonderd kilometer verderop. Brandweerlieden waarschuwen dat mensen de noodlijn niet alleen op basis van hun reukvermogen moeten bellen d.w.z. als men geen andere tekenen van verbranding ziet, zoals vlammen of rook die opstijgt uit een bepaalde plaats.

De eerste oproepen voor publieke hulp zijn al op internet verschenen. Er is een online-collecte gemaakt op het Donio-platform, waar mensen binnen slechts twee uur na de lancering 1,3 miljoen kronen opstuurden. Ze hebben geld om zowel mensen te helpen die hun huis zijn kwijtgeraakt door een brand als mogelijk brandweerlieden. Het is ook mogelijk om materiële hulp voor brandweerlieden, zoals flessen water, fruit, energiedrankjes of eiwitrepen, naar het Tsjechische Rode Kruis Děčín te brengen.
De stad Děčín heeft op haar website informatie gepubliceerd over contactpunten in Děčín waar u hulpgoederen kunt geven, zie ook facebook.com/mmdecin.

Meteorologen verwachten vrijdag of zaterdag zwaardere regen in het gebied.
Dinsdag en woensdag blijft het harder waaien in het gebied. Hoewel het helpt bij het verspreiden van rook en stof, helpt het de brand zich sneller te verspreiden. "Dinsdag overdag waait de noordwestelijke wind met zo'n vier tot vijf meter per seconde. 's Nachts zwakt het iets af en draait de richting naar het noorden. We verwachten pas op donderdag een significante afname van de wind" zei het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut.

Brandweerdirecteur Vladimír Vlček zal vertellen over de brand in Interview op ČT24 om 18:28.

Bronnen oa english.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz + ct24.ceskatelevize.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
hrensko 1.PNG
Afbeelding lidovky.cz.

Het bos in het Nationaal Park Tsjechisch Zwitserland staat voor de vierde dag in brand.

Bijna 500 brandweerlieden bestrijden de uitgebreide brand in het Nationaal Park Tsjechisch Zwitserland, die zondag uitbrak en een gebied van vijf bij twee kilometer, oftewel 1.000 hectare heeft getroffen. 's Nachts breidde het vuur zich niet uit. Rondom de huizen is de brand onder controle.
Bosarbeiders zijn begonnen met het kappen van bomen om de brand te bedwingen.

Zeven helikopters zijn ter plaatse, waarvan één Pools en één Slowaaks. Er zijn ook twee Antonov An-2 tweedekkers in Hřensko die helpen met blussen.
Donderdagochtend zullen ook twee Canadair CL-415 vliegtuigen uit Italië de strijd aangaan tegen de brand. Ze zijn vanmiddag op Vodochody Airport aangekomen en hebben al een verkenningsvlucht gemaakt.
De Italiaanse speciale blusvliegtuigen zullen opereren waar brandweerlieden de grootste problemen hebben, bijvoorbeeld in ontoegankelijke gebieden waar geen branden meer zijn, maar waar een nieuw epicentrum zou kunnen ontstaan. De Italiaanse vliegtuigen hebben romptanks met een totaal volume van meer dan 6.000 liter die ze vullen terwijl ze net boven het oppervlak vliegen. Een stuk van ongeveer anderhalve kilometer is genoeg om het helemaal te vullen. Ze gaan daarom water halen uit het meer dan drie kilometer lange meer van Milada.

Alle helikopters werken met bambi bags, maar het verschil zit hem in de grootte van de waterzak. Terwijl de Tsjechische een capaciteit hebben van ongeveer duizend liter water, hebben de Poolse en Slowaakse helikopters zakken met een capaciteit van 3000 liter. De zak van de helikopter van de Czechoslovak Group kan dan tot tweeduizend liter water bevatten. De helikopters halen water uit de Labe/Elbe.
------------------------
Vliegverbod en vaarverbod.

Er geldt een vliegverbod boven Tsjechisch Zwitserland. De no-flyzone bevind zich in een cirkel met een straal van circa 18,5 kilometer tot een hoogte van ongeveer 3.300 meter. Alleen vliegtuigen en helikopters van reddingsdiensten zijn toegestaan in de ruimte. Het verbod geldt tot zondag middernacht. Er waren problemen met zowel drones als ultralight vliegtuigjes.
Ook boten op de Elbe zijn verboden. In het gedeelte van Dolní Žleb naar Hřensko is varen verboden vanwege de winning van water voor brandbestrijding door helikopters. Dit verbod geldt ook voor paddleboards, vlotten en andere niet-gemotoriseerde vaartuigen.
-----------------------------------------------------------
hrensko.PNG

De beroemde Pravčická brána overleefde de brand.

Volgens de eerste inspectie lijken Pravčická brána/poort en het excursiekasteel met het Sokolí hnízdo-restaurant in Hřensk zonder noemenswaardige schade te verkeren. Volgens de beelden heeft het vuur de plek niet bereikt, noch de bomen noch het gras in de directe omgeving van Sokolí hnízd waren verkoold.
Pravčická brána ligt ongeveer drie kilometer ten noordoosten van het dorp Hřensko. Het is de grootste natuurlijke rotspoort op het continent. De poort heeft een overspanning van 26,5 meter, is 16 meter hoog en 7 tot 8 meter breed.
Het kasteel Sokolí hnízdo=valkennest werd in 1881 gebouwd op de plaats van het oorspronkelijke huisje dat dienst deed als snackbar.
-----------------------------------

Livestream van gebeurtenissen in Hřensko en omgeving.

De brandweer is begonnen met het streamen van de brand in Tsjechisch Zwitserland voor het publiek. De livestream van brandweerlieden biedt uitzicht vanaf drie locaties. Een camera staat in Hřensko, een andere in Pravčická brána en de derde in Mezno en Kamenická Stráná. "Aanvankelijk was het voor de interventiecommandant", zegt Tomáš Pořízek, woordvoerder van de algemene directie van de HZS. Uiteindelijk hebben de brandweerlieden echter besloten de uitzending openbaar te maken, onder meer om mensen te ontmoedigen om naar de getroffen plaatsen te gaan om het persoonlijk te zien.
Mensen kunnen de stream bekijken op het YouTube-kanaal van Hasičský záchranný sbor České republiky.

Bronnen oa seznamzpravy.cz + lidovky.cz waar ook filmpjes staan van Pravčická brána.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De brand in Tsjechisch Zwitserland wordt beheerst.

De brand in het nationale park České Švýcarsko breidde zich vannacht niet verder uit. Bijna 500 brandweerlieden bestrijden de uitgebreide brand in het Nationaal Park Tsjechisch Zwitserland, die zondag uitbrak en donderdag 1.000 hectare had getroffen.
Afgelopen nacht verlengden de brandweerlieden de waterslangen naar de Pravčická-poort tot 4,3 kilometer lengte. Hierdoor kunnen ze deze vanaf de grond beschermen, omdat er nog steeds een risico is op nieuwe uitbraken.

Het is een moeilijk toegankelijk gebied en de wind maakt het blussen niet makkelijker. Het smeult nu vooral onder de grond en wordt door de wind aangewakkerd. Is het op de ene plek geblust, verschijnt het weer op een andere plek.

De twee Canadair blusvliegtuigen uit Italië die donderdag deelnamen aan de actie keren vandaag terug naar Italië, waar ze nodig zijn om branden te bestrijden. De brandweer heeft al een vervanger voor hen gevonden, in de loop van de dag komen er twee vliegtuigen aan vanuit Zweden.
Twee Air Tractor AT802F-vliegtuigen vertrokken om 8 uur 's ochtends vanuit Zweden om te helpen bij de brandbestrijding in Tsjechië. Elk van de vliegtuigen kan 3.000 liter water bevatten. Aankomst is voorzien om 12.30 uur. Na de nodige procedures en inventarisatie worden ze direct ingezet.
-------------------------------------------
De regen, waar brandweerlieden al dagen op hopen, zou komen.

In Tsjechië trekken vanmiddag en komende nacht op sommige plaatsen stevige onweersbuien, vergezeld van stortregens en harde wind. De waarschuwing van het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut geldt ook voor de regio Ústí waar de grote brand is.

Bron oa seznamzpravy.cz.

"wordt beheerst" betekend nog niet dat het helemaal onder controle is.
Als er geen regen komt en de wind door blijft waaien, kan het wel wekenlang blijven smeulen en oplaaien.
Je kan
youtube ook mooi terug kijken en dan zie je dat ze af en toe een warmte camera gebruiken om de brandhaarden in beeld te krijgen.
hrensko 2.PNG
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De voorspelde regen is minder dan verwacht en er zal ook niet veel regen meer vallen.
De nachtregen heeft het vuur in Tsjechisch Zwitserland niet gedoofd, het was meer symbolisch.
Iedereen wachtte op de regen en het kwam tenminste een beetje. Met de brand zal het niet veel helpen, maar het is in ieder geval afgekoeld, wat betekent dat zelfs de interventie-eenheden in gunstiger omstandigheden werken en niet in de hitte die uitstraalt van de brand.
------------------------------------
Brandweer is van plan over te schakelen op een "frontale aanval" in Tsjechisch Zwitserland, dat al voor de zevende dag in brand staat.

De brand nog steeds beperkt op een gebied van zo'n vijf bij twee kilometer, vandaag is het plan om het getroffen gebied te verkleinen.
In totaal zijn ongeveer 700 brandweerlieden bezig met het blussen van de brand in het Nationaal Park Tsjechisch Zwitserland. De huidige 410 brandweerlieden worden versterkt met nog eens 220, het aantal eenheden zal worden verhoogd van de huidige 80 naar 120 uit heel Tsjechië.
Vijf vliegtuigen en acht helikopters zullen helpen de vlammen te doven.
De brandbestrijding wordt bemoeilijkt door het weer. Door slechte weersomstandigheden konden vliegtuigen nog niet deelnemen aan de operatie.
---------------------------------------------
Er is een verbod op het betreden van bossen in een deel van het nationale park.

Vanaf middernacht is het in sommige delen van het nationale park verboden om het bos in te gaan. Het grondgebied omvat bossen in de buurt van tien gemeenten. Een uitzondering geldt bijvoorbeeld voor parkmedewerkers. Toeristen kunnen geselecteerde wandelroutes en fietsroutes op het grondgebied van het park blijven gebruiken.
-------------------------------
De Labe/Elbe heeft weinig water om te blussen, de Vltava/Moldau zal helpen.

Waterbeheerders uit het Vltava-bekken vergroten daarom sinds donderdag de uitstroom van water uit de Vltava/Moldau zolang als nodig is, om zo het waterniveau te verhogen en het blussen van de branden aan de Tsjechische en Duitse kant van de grens te vergemakkelijken.
De toegenomen uitstroom van water uit de Vltava/Moldau heeft zich al gemanifesteerd in de Elbe.
Concreet wordt de uitstroom uit de Vltava/Moldau, de langste rivier van Tsjechië die uitmondt in de Labe/Elbe, verhoogd van 40 naar 60 kubieke meter per seconde. Dit betekent 1,7 miljoen kubieke meter water per dag extra voor de brandbestrijding. Die toename moet er voor zorgen dat het waterniveau in de Elbe verhoogt zodat helikopters gemakkelijker water kunnen opscheppen uit de rivier om de branden te blussen.

Bronnen oa seznamzpravy.cz + nieuwsblad.be + ceskenoviny.cz.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur

Tsjechië stuurt nog meer brandweerlieden naar natuurpark

img-300722-091.jpg

Tsjechië stuurt nog meer brandweerlieden naar natuurpark ANP

Tsjechië stuurt nog eens 220 brandweerlieden uit het hele land naar het nationale park Boheems Zwitserland, aan de grens met Duitsland. Naast acht helikopters en vijf blusvliegtuigen zijn nu 650 mensen bezig het vuur te bestrijden.
De brand, een van de grootste ooit in Tsjechië, brak vorig weekend uit en beslaat nu een oppervlakte van ruim 10 vierkante kilometer. Bezoekers worden geweerd. De bluswerkzaamheden worden bemoeilijkt door het slecht toegankelijke terrein. Het vermoeden bestaat dat de brand is ontstaan door
menselijke nalatigheid.

Het vuur verspreidde zich maandag over de grens naar het Duitse nationale park Saksisch Zwitserland. Bij pogingen het vuur onder controle te houden zijn vier brandweerlieden gewond geraakt, van wie er twee in een ziekenhuis zijn opgenomen. Zaterdagochtend waren aan de Duitse kant 350 mensen betrokken bij de brandbestrijding, bijgestaan door dertien helikopters. In de plaatsen Bad Schandau en Sebnitz is alarm geslagen.

Bron:dvhn.nl
 

kuurgast

Donateur
De bosbrand in het nationale park is nog niet onder controle.

De brandweer is er vandaag niet in geslaagd om de totale oppervlakte van de brand te verkleinen, deze heeft nog steeds een oppervlakte van zo'n twee bij vijf kilometer. Op een aantal plaatsen kan de technologie nog steeds niet komen, bijvoorbeeld de Edmund-kloof of het gebied rond de Tsjechisch-Duitse grens is problematisch.
Het weer is nog steeds niet gunstig om de vlammen te bestrijden en ondanks regenval in het gebied die slechts enkele millimeters bedroeg, had geen merkbare invloed op de brand.

De lange-afstandswaterleiding, waarlangs de brandweerlieden water van Hřensko naar de door brand getroffen locaties in het Nationaal Park brengen, is in totaal bijna tien kilometer lang. Somati- en Sigma-pompen met grote capaciteit helpen de brandweerlieden bij het transport van water. Op zo'n schaal, met zulke krachtige slangen en pompen, werd voor het eerst watervoorziening over lange afstand gebruikt.

Ongeveer 750 brandweerlieden uit heel Tsjechië komen tussenbeide in Hřensko en omgeving. Ze zullen om de beurt 's nachts hun huidige positie behouden.
Bij het blussen van de brand zijn vandaag in totaal acht brandweerlieden gewond geraakt. Een brandweerman raakte vandaag ernstig gewond. Hij was van een rots gevallen toen een boom omviel, en is naar een ziekenhuis gebracht maar is niet in levensgevaar.
In totaal zijn tot nu toe 35 brandweerlieden behandeld op de plaats van de brand. In de meeste gevallen waren het schaafwonden en lichte verwondingen aan de onderste ledematen.

Door de lage bewolking, die lager is dan 700 voet, oftewel ongeveer 213 meter, in Hřensko konden de blusvliegtuigen vandaag niet helpen bij het blussen van de brand in het Nationaal Park Tsjechisch Zwitserland. Vier Duitse helikopters hielpen ter vervanging met zakken tot 10.000 liter.
Volgens minister van Binnenlandse Zaken Vít Rakušan is het passend om te overwegen één vliegtuig voor het blussen van bosbranden aan te schaffen.

Bronnen oa seznamzpravy.cz + expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
De brandweer slaagde erin het door de brand getroffen gebied te verkleinen.

Vandaag zijn de brandweerlieden erin geslaagd om het totale interventiegebied in Tsjechisch Zwitserland met ongeveer een vijfde te verminderen tot ongeveer 2.860 hectare. Het verbrande gebied is 1.060 hectare. De voortgang is traag, het complexe terrein bemoeilijkt hun werk.
780 Brandweerlieden hebben het vuur in het nationale park bestreden in het weekend. De komende dagen wordt ook een massale inzet verwacht.
De brandweer heeft vandaag alle beschikbare luchtapparatuur gebruikt om het vuur te bestrijden.
Vanmiddag hielpen tien helikopters uit Duitsland mee om de brand in het Nationaal Park te blussen. De Duitsers hebben aangeboden om te helpen, maar het nog niet duidelijk of ze de komende dagen zullen blijven helpen.
Volgen de Duitse brandweer zijn de branden inmiddels tot een diepte van ongeveer een halve meter in de bovenste laag grond doorgedrongen en breiden ze zich daar uit.

In de middag begon de brandweer opnieuw water over de rotsen te spuiten direct in Hřensko, waar op verschillende plaatsen rook verscheen. Voor het blussen gebruikten ze niet alleen helikopters met bambibags, ook zij gebruikten ze weer de ladders en blusten het vuur op de rotsen vanaf de hoofdweg en langs de rivier aan de andere kant.
---------------------------------------------------
Eerste mensen kunnen naar huis terugkeren.

De eerste bewoners keren terug naar hun huizen in Vysoké Lípa in Boheems Zwitserland.
Mensen kunnen nog niet terug naar Mezná. De inwoners zijn bang voor wat ze daar zullen vinden, velen van hen verloren hun huis.
-------------------------------
Toeristen probeerden de Pravčická brána te bereiken.

Op zaterdag probeerden drie toeristen Pravčická brána in Tsjechisch Zwitserland te bereiken. De politie heeft twee mannen en een vrouw weggestuurd met een waarschuwing. Als dit weer gebeurt, zal waarschijnlijk een zwaardere straf komen. Parkwachters ontdekten zaterdag ook dat toeristen brand hadden gemaakt in het bos.

Bron oa seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
De bosbrand bij de Tsjechische grens ging zijn tweede week in.

900 brandweerlieden uit het hele land bestrijden momenteel de uitgebreide brand.
Brandweerlieden in Tsjechisch Zwitserland hergroepeerden hun troepen en uitrusting 's nachts, en er kwamen extra eenheden uit heel Tsjechië. Vandaag zetten ze de zogenaamde vuuraanval op de brand in Tsjechisch Zwitserland voort. Wederom wordt de hulp van luchtvaarttechnologie, waaronder helikopters uit Duitsland. De situatie is gestabiliseerd.
Er zijn meer dan 200 bluswagens, 18 helikopters, waaronder 12 uit Duitsland, en vijf vliegtuigen.
De brandweer is erin geslaagd om de kloven in Hřensko te bereiken, ze elimineren daar uitbraken over land en via de lucht.
--------------------------------
Na vijf dagen verschenen de "eerste tinten groen" in het park.

De brand in Boheems Zwitserland is nog lang niet geblust, maar er komt ook positief nieuws uit het nationale park. Bijvoorbeeld het feit dat de plekken die de afgelopen dagen door vlammen zijn gedecimeerd groen beginnen te kleuren.
Het historische gebouw bij Edmunds kloof, waar verfrissingen werden geserveerd, is relatief onaangetast gebleven door het vuur.

Bron seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Brandweerlieden wisten de brand onder controle te krijgen.

De brandweer in Tsjechisch Zwitserland zullen vandaag hun inspanningen voortzetten om de brand te blussen. Er zijn 1.028 brandweerlieden uit het hele land ter plaatse. Ze gebruiken nu drones om de toestand van de kloven van de Kamenice-rivier te controleren. Met behulp van land- en luchttechnologie gaan ze zich op dit gebied richten. De brand, die op 24 juli uitbrak, was maandagavond onder controle.

Tijdens de inspanningen van maandag slaagden brandweerlieden erin om het gebied van de brand te verkleinen van 1.060 hectare naar 606, die ze nog steeds aan het blussen zijn. "We zullen proberen om vandaag in hetzelfde tempo door te gaan", aldus de woordvoerder.

De brandweerlieden verwachten dat de voortgang op moeilijk toegankelijk terrein traag zal zijn. Ze moeten zich een weg banen met kettingzagen en klimtouwtechnologie gebruiken. Hoewel helikopters en vliegtuigen over het terrein vliegen, moet elke locatie ook over land bereikt worden. "Helikopters droppen water op de plaats van de brand, maar blussen, zoeken naar verborgen branden, ingrijpen onder overstekken, dat is aan de grondeenheden, die moeten ze dubbel controleren", aldus de woordvoerder.

Als de brandweer slaagt, kan de brand binnen enkele dagen als volledig gelokaliseerd worden beschouwd. Daarna kunnen de bewoners van Mezná, Mezní Louka en Hřensko terugkeren naar hun huizen.
Bron oa expats.cz.
 
Bovenaan