Bosbrand Nationaal Park Tsjechisch Zwitserland nabij Pravčická brána

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Brand nog niet helemaal geblust.

De bosbrand in Boheems Zwitserland in het noorden van Tsjechië, die al dertien dagen woedt in het nationale park, is bijna geblust, vertelde het hoofd van de Tsjechische nationale brandweer.
In de nacht van donderdag op vrijdag brak er weer een brand uit in het gebied boven Hřensko. Het bos eerst in het nationale park Boheems Zwitserland woedt nu al dertien dagen. Het door de brand getroffen gebied is nog steeds beperkt tot 400 hectare, tegen meer dan 1000 hectare vorige week, maar er komen nog steeds nieuwe uitbraken voor of worden ontdekt.

De brandweer voerde 's nachts onderzoek uit met behulp van drones in het noordelijke deel van het grondgebied en hergroepeerden troepen en middelen dichter bij de plaatsen waar uitbraken plaatsvinden.
Hoge temperaturen bemoeilijken hun inspanningen echter. De brandweerlieden moeten hierdoor vaker rouleren, daarom zijn er nog zo'n 1.000 aanwezig in Tsjechisch Zwitserland.

Ze zijn van plan om weer helikopters in een rij achter elkaar te laten vliegen om op bepaalde plaatsen grotere hoeveelheden water te droppen, want deze tactiek werkte donderdag goed.
Aan de andere kant was het abseilen van speciaal opgeleide klimmers uit helikopters om verborgen uitbraken in het moeilijk toegankelijke terrein rond Pravčická brána te onderzoeken niet succesvol, de helikopters wakkerden de uitbraken aan. In plaats daarvan is het nu de taak van de klimmers om de weg vrij te maken en mogelijk een tankstation voor helikopters te realiseren.

De twee Canadair-vliegtuigen uit Italië die eerder werden teruggeroepen, elk met een capaciteit van 6000 liter water, zullen ook terugkeren om opnieuw te helpen bij de brandbestrijding. Ze hielpen vorige week al, maar moesten toen terug naar Italië om te reageren op een brand die daar uitbrak. De vliegtuigen zullen rond het middaguur aankomen op Vodochody Airport.

Bronnen oa english.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.

Livestream van de brandweer van het gebied waar je de helikopters ziet vliegen.
 

kuurgast

Donateur
Brand in Boheems Zwitserland volledig geblust.

Na een strijd van 20 dagen is de brand die op 24 juli in Boheems Zwitserland uitbrak volledig geblust verklaard en het laatst overgebleven deel werd vrijdag om 15.00 uur teruggegeven aan de administratie van het nationale park. Nu zijn er volgens een verklaring van de brandweer nergens in de omgeving van het park nog zichtbare branden.

Er zijn 72 vrijwillige brandweerlieden ter plaatse om te controleren op verborgen uitbraken die later nog kunnen verschijnen. Zes eenheden professionele brandweerlieden blijven tot eind augustus in Mezní Louka.
Met drones worden nog smeulende plekken ontdekt, die ze zelfs lopend met een rugspuit moeten nablussen.

De geëvacueerde inwoners van de dorpen Hřensko, Mezná en Mezní Louka begonnen zaterdagochtend terug te keren naar hun huizen.

Het ministerie van Milieu heeft de toegangsbeperkingen voor Boheems Zwitserland uitgebreid, waardoor bepaalde gebieden niet toegankelijk zijn en het park van zaterdag tot 31 augustus 's nachts tussen 21:00 en 06:00 uur volledig gesloten blijft.

De bosbrand was de grootste die Tsjechië ooit heeft gezien.

Bronnen oa english.radio.cz + seznamzpravy.cz.
-----------------------------------------------------------------

De Pravčická brána en de kloven zijn het meest beschadigde deel van het park en voorlopig nog niet toegankelijk voor bezoekers.

------------------------------------------------------------------
Niets is meer normaal in Hřensko. Lokale ondernemers zijn pessimistisch over de terugkeer van het toerisme. Door de brand in het nationale park hebben duizenden toeristen hun hotelovernachtingen geannuleerd, zijn restaurants gesloten of wachten ze tevergeefs op klanten. Zolang de grootste bezienswaardigheden niet open zijn blijven mensen er weg. Toeristenbureaus schatten de verliezen van ondernemers op 150 miljoen kronen.
Toeristen uit Duitsland vormen een aanzienlijk deel van de klanten. Maar aan Duitse kant is het vuur nog steeds niet uit, dus de grensovergang blijft gesloten. Ook aan Tsjechische kant zijn brandweerlieden bezig met nieuwe uitbraken.
In het nog afgesloten gebied ontdekte de brandweer zondagavond zeven branden. Dit zijn smeulende en hete plekken waar water wordt gespoten.
Bron tn.nova.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Boottochten in Hřensko dit jaar niet meer mogelijk.

De populaire toeristische attractie in het Nationaal Park Boheems Zwitserland, de boottochten door de kloven van de rivier de Kamenice, blijft tot eind dit jaar gesloten. Volgens geologen bestaat het risico dat stenen en verkoolde bomen van de rotsen in de rivier vallen.
De schade is veroorzaakt door een grote bosbrand die op 24 juli uitbrak in het nationale park. De oorspronkelijke veronderstelling dat toeristen in september weer met de schuiten zouden kunnen varen, is niet uitgekomen. Zelfs de werkzaamheden aan het herstel van de waterweg moesten worden onderbroken, zei de burgemeester van Hřensko.

Premier Petr Fiala eerde maandag in Praag vijftig vertegenwoordigers van reddingswerkers die in juli van dit jaar deelnamen aan de grootschalige brandbestrijding in het Nationaal Park Tsjechisch Zwitserland. Het was de grootste bosbrand in de moderne Tsjechische geschiedenis. De bluswerkzaamheden duurden 20 dagen, in totaal waren 6000 brandweerlieden ter plaatse.
Niet alleen brandweerlieden werden gehuldigd, maar ook militairen, politieagenten en vertegenwoordigers van de lokale overheid. Ze kregen een herdenkingscertificaat en een herdenkingspin in de vorm van een Tsjechische leeuw.

Bronnen oa deutsch.radio.cz.
 

Het pad naar Pravčická brána is weer open nadat het rotsblok erboven is verwijderd​

Het 20 ton wegende rotsmassief dreigde in te storten op het pad, dat sinds de grote brand van vorig jaar de enige toegangsweg naar de populaire toeristische bestemming is.

Experts in hoogbouwwerk hebben de steen vandaag vrijgegeven en onder toezicht laten vallen. Nadat de gevolgen van de werkzaamheden zijn opgeruimd, kunnen mensen weer naar de landmark van het nationale park. Tomáš Salov, woordvoerder van de Tsjechisch Zwitserland Nationaal Park Administratie, vertelde ČTK.

De Pravčická-poort is sinds 1 oktober vorig jaar toegankelijk via het pad van Tří Pramenů. Door de werken in de buurt was het regime nu zo dat er van maandag tot en met donderdag hout op het veld werd geoogst, en van vrijdag tot en met zondag konden hier toeristen komen. Vorige week viel er een enorme beuk op de weg, waardoor het smalste deel van de klim volledig werd geblokkeerd. "Het wortelsysteem van de omvallende beuk destabiliseerde een groot rotsobject, wat dus een gevaar vormde", zei Salov.
De parkadministratie riep daarom een gespecialiseerd bedrijf in om te helpen met het rotsblok dat uit het massief was gescheurd. Vier mannen kwamen vanochtend ter plaatse. Twee patrouilleerden over de weg, twee probeerden een steen los te maken in een hoge steile heuvel waarop veel gebroken hout lag. Bij de vijfde poging lukte het hen na vier uur. "Het was groot, zwaar en hoog in het terrein, dus het werk was veeleisend, maar we zijn eraan gewend", vertelde Tomáš Zedník, die voor het losse blok sprong, aan ČTK. 'Ik weet wat ik me kan veroorloven', zei hij.

Gekleed in beschermende pakken met een helm en een veiligheidsbril op hun hoofd gingen twee mannen de hoogte in met koevoeten, schoffels, bijlen. Tegelijkertijd moesten de touwen worden vastgezet. "We hebben een hoop aarde opgegraven, de wortels afgesneden, geweld gebruikt, en het is gevallen", zei Zedník. Slechts een deel van het zandstenen rotsblok raakte de weg en verbrijzelde. Een ander deel kwam los en bleef boven het pad, alles moet door een ingehuurd bedrijf worden verwijderd. "Als het donderdag lukt, openen we de weg naar Pravčická brána weer", aldus Salov. Tot die tijd wordt de ingang van het pad bij Tří Pramenů bewaakt. De site wordt continu bewaakt door parkwachters.
Volgens Salov is er grote belangstelling voor een bezoek aan Český Švýcarsk, dat afgelopen juli werd getroffen door de grootste brand in de geschiedenis van Tsjechië. "Het milde verloop van de winter draagt hieraan bij. Het weer is nu zoals herfst of lente, veel toeristen gaan in het weekend naar Pravčická brána", aldus de woordvoerder.
De brand begon vorig jaar op 24 juli in het nationale park. Het vuur verspreidde zich naar 1.060 hectare en 6.000 brandweerlieden namen deel aan het blussen. De politie onderzoekt de brand als een algemene dreiging. Inwoners van verschillende dorpen moesten evacueren, drie huizen brandden af in de nederzetting Mezná.

bron: novinky.cz
 

Politie identificeert mensen in verband met brand​


De politie heeft een groep mensen geïdentificeerd die zich bevonden in het gebied van Malinové dol in het nationale park České Švýcarsko, waar vorig jaar de grootste bosbrand van Tsjechië uitbrak. Dat zei Zbyněk Dvořák, adjunct-directeur van de recherche en opsporingsdienst, desgevraagd door ČTK. Het vuur verspreidde zich vervolgens naar 1.060 hectare en veroorzaakte schade ter waarde van honderden miljoenen kronen.

"Ik kan zeggen dat we te maken hebben met een groep mensen die op dat moment op die locatie waren, en vanuit ons oogpunt kan worden gezegd dat ze ervan worden verdacht op de een of andere manier deel te hebben genomen aan het ontstaan van de brand. " zei Dvořák. De plaatsvervanger wilde niet specificeren of het buitenlanders of Tsjechen waren. "Als we vandaag iets kunnen zeggen, kunnen we met zekerheid zeggen dat de brand begon op de locatie van de zijrand van de Malinový-mijn", zei Dvořák. Volgens de bevindingen van de politie was het gebied van de uitbraak ongeveer 50 meter bij 16 meter. "De brand is daar ongetwijfeld ontstaan", voegde hij eraan toe.

Rechercheurs gebruikten satellietbeelden van het leger van de Tsjechische Republiek en het Europese bureau Copernicus. "Op basis van deze digitale gegevens maken we een 3D-model van het hele grondgebied, dat is bedekt met afzonderlijke lagen", zei de plaatsvervanger. Dit is bijvoorbeeld een laag beveiligd spoor of beschadigde objecten en infrastructuur. "De conclusie van de technische inspectiemethode zal zijn dat we kunnen modelleren hoe de brand zich verspreidt", voegde Dvořák eraan toe.

Er werd ook een tijdlijn samengesteld, volgens welke de satellieten op 24 juli om 02:09 uur het begin van de brand ontdekten. Om 00:48 heeft de satelliet de brand niet gedetecteerd. Rangers van het Nationaal Park Saksisch Zwitserland zagen tussen 5.45 en 6.45 uur dikke rook opstijgen tussen Hřensk en Genua. Kort daarna riepen de bewakers aan Tsjechische zijde de hulp in van de vrijwillige brandweerlieden, en later kwamen de eenheden van de brandweer en reddingsdienst ter plaatse. In de loop van de ochtend en middag breidde het vuur zich uit. Eerst werd de rand van de Malinové-mijn geraakt, later verspreidde het vuur zich naar Duitsland en Klepač. Om 14.40 uur brak er opnieuw brand uit tot op een kilometer afstand van de oorspronkelijke brand. Om 18.38 uur moesten de brandweerlieden zich terugtrekken uit de tweede brand. Vlammen omsingelden hen en het water raakte op.

De politie had eerder al uitgesloten dat de brand was veroorzaakt door atmosferische invloeden. Het is nog niet duidelijk of iemand brand heeft gesticht in het bos of misschien een sigarettenpeuk heeft weggegooid. "Van deze onderzoeksversies hebben we er nog geen prioriteit aan gegeven, en beide hebben momenteel dezelfde prioriteit", merkte Dvořák op. De politie wacht nu op het deskundigenoordeel van de brandweer. Ook worden enkele honderden getuigen van de gebeurtenis ondervraagd.

Ongeveer 6.000 brandweerlieden en 400 uitrustingsstukken bestreden om de beurt het vuur. De politie onderzoekt het incident als een openbare bedreiging. De herziening zal waarschijnlijk enkele maanden in beslag nemen. De uiteindelijke kosten van het ingrijpen van de brandweer werden berekend op 226 miljoen kronen, het nationale park schatte de schade op ongeveer 100 miljoen kronen. De inwoners van Vysoké Lípa bij Jetřichovice, Hřensko en de nederzettingen Mezná en Mezní Louka werden destijds geëvacueerd. In Mezná brandden drie huizen volledig af, verschillende andere werden door vlammen verwoest.

bron: ekolist.cz
 
Wij gaan in de meivakantie naar Tsjechie. (eerste keer) Nu waren we van plan om ook Boheems Zwitserland te bezoeken begin mei waarbij we o.a. de Edmund- en Divokakloof willen bezichtigen incl. boottocht. Zijn deze inmiddels weer toegankelijk? En zo ja, is de schade niet dusdanig dat we beter nog een jaar langer kunnen wachten om deze specifieke plekken te bezoeken?
 
Ik zou het voor vertrek nakijken op de officiële website;
Op dit moment zijn de kloven niet toegankelijk.


 
Laatst bewerkt:
Op dit moment zijn de kloven niet toegankelijk.
@rainbow In de bovenste link van je staat dat Pravčická brána wel open is maar alleen niet te bereiken is via Mezni Louka.
Via Hrensko kan je er wel naar toe wandelen.

De bootjes zijn inderdaaad nog niet operationeel

Dear visitors,
Since 1.10.2022 we are open again! Due to the repair works the choice in the restaurant is a little bit limited.
Please be aware that opened path is only from Hrensko. The trail from Mezni louka is closed and will be opened only next year.
 

kuurgast

Donateur
Toevallig dat het momenteel in de media staat nav komend seizoen:

Kloof van Edmund blijft mogelijk deze zomer gesloten

Nationaal park České Švýcarsko bereidt zich voor op het toeristenseizoen, vooral voor de veilige toegang van paden naar Pravčická brana of naar de Kamenice-kloven.

De enige toegangsweg naar Pravčická brána vanaf de bushalte bij Tří pramenů werd vanaf vrijdag 20 januari weer geopend en beschikbaar gesteld voor bezoekers.
De openingstijden van Pravčická brána zijn:
Vrijdag, zaterdag en zondag: 10.00 - 16.00 uur, zonder consumpties en toiletten.

In de Kamenice-kloven vindt momenteel een deskundige beoordeling plaats van de staat van de bomen boven de toegangswegen en vaarroutes. Hieruit volgt al dat het voor het komende bezoekersseizoen realistisch is om de toegang tot de Divoká soutěska=Wilde-kloof veilig te stellen in de richting van Mezná en Hájenek u Růžová, d.w.z. van Mezní móstek.

In het geval van de Edmundova soutěska=Edmund-kloof is de situatie complexer,
de reikwijdte van elke interventie moet worden beoordeeld vanuit vele aspecten, van organisatorische, tijd- en technische vereisten tot de impact op de aard van het nationale park. Het uitvoeren van een uitgebreidere interventie om de veiligheid van de wegen die eigendom zijn van de gemeente Hřensko en boven de waterweg, waar de gemeente toeristenvervoer per boot exploiteert, te waarborgen, is om deze reden niet realistisch.

Een belangrijke toeristische route in het door de brand getroffen gebied is de zogenaamde Gabriëlsroute die Mezní Louka verbindt met Pravčická brána. Langs deze ongeveer zes kilometer lange route werden 6.500 bomen gecontroleerd, waarvan er ongeveer 2.400 potentieel gevaarlijk zijn. ze kunnen de weg raken en letsel veroorzaken. Ook hier zal een evaluatie moeten worden uitgevoerd die vergelijkbaar is met die in Edmund's Gorge voordat grootschalige interventies worden uitgevoerd. De administratie van het nationale park zoekt momenteel naar een oplossing voor de genoemde route, er wordt bijvoorbeeld nagedacht over een alternatieve veiligere route.

Bronnen oa npcs.cz + ct24.ceskatelevize.cz.
 
Bovenaan