Bosbrand Nationaal Park Tsjechisch Zwitserland nabij Pravčická brána

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Brand nog niet helemaal geblust.

De bosbrand in Boheems Zwitserland in het noorden van Tsjechië, die al dertien dagen woedt in het nationale park, is bijna geblust, vertelde het hoofd van de Tsjechische nationale brandweer.
In de nacht van donderdag op vrijdag brak er weer een brand uit in het gebied boven Hřensko. Het bos eerst in het nationale park Boheems Zwitserland woedt nu al dertien dagen. Het door de brand getroffen gebied is nog steeds beperkt tot 400 hectare, tegen meer dan 1000 hectare vorige week, maar er komen nog steeds nieuwe uitbraken voor of worden ontdekt.

De brandweer voerde 's nachts onderzoek uit met behulp van drones in het noordelijke deel van het grondgebied en hergroepeerden troepen en middelen dichter bij de plaatsen waar uitbraken plaatsvinden.
Hoge temperaturen bemoeilijken hun inspanningen echter. De brandweerlieden moeten hierdoor vaker rouleren, daarom zijn er nog zo'n 1.000 aanwezig in Tsjechisch Zwitserland.

Ze zijn van plan om weer helikopters in een rij achter elkaar te laten vliegen om op bepaalde plaatsen grotere hoeveelheden water te droppen, want deze tactiek werkte donderdag goed.
Aan de andere kant was het abseilen van speciaal opgeleide klimmers uit helikopters om verborgen uitbraken in het moeilijk toegankelijke terrein rond Pravčická brána te onderzoeken niet succesvol, de helikopters wakkerden de uitbraken aan. In plaats daarvan is het nu de taak van de klimmers om de weg vrij te maken en mogelijk een tankstation voor helikopters te realiseren.

De twee Canadair-vliegtuigen uit Italië die eerder werden teruggeroepen, elk met een capaciteit van 6000 liter water, zullen ook terugkeren om opnieuw te helpen bij de brandbestrijding. Ze hielpen vorige week al, maar moesten toen terug naar Italië om te reageren op een brand die daar uitbrak. De vliegtuigen zullen rond het middaguur aankomen op Vodochody Airport.

Bronnen oa english.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.

Livestream van de brandweer van het gebied waar je de helikopters ziet vliegen.
 

kuurgast

Donateur
Brand in Boheems Zwitserland volledig geblust.

Na een strijd van 20 dagen is de brand die op 24 juli in Boheems Zwitserland uitbrak volledig geblust verklaard en het laatst overgebleven deel werd vrijdag om 15.00 uur teruggegeven aan de administratie van het nationale park. Nu zijn er volgens een verklaring van de brandweer nergens in de omgeving van het park nog zichtbare branden.

Er zijn 72 vrijwillige brandweerlieden ter plaatse om te controleren op verborgen uitbraken die later nog kunnen verschijnen. Zes eenheden professionele brandweerlieden blijven tot eind augustus in Mezní Louka.
Met drones worden nog smeulende plekken ontdekt, die ze zelfs lopend met een rugspuit moeten nablussen.

De geëvacueerde inwoners van de dorpen Hřensko, Mezná en Mezní Louka begonnen zaterdagochtend terug te keren naar hun huizen.

Het ministerie van Milieu heeft de toegangsbeperkingen voor Boheems Zwitserland uitgebreid, waardoor bepaalde gebieden niet toegankelijk zijn en het park van zaterdag tot 31 augustus 's nachts tussen 21:00 en 06:00 uur volledig gesloten blijft.

De bosbrand was de grootste die Tsjechië ooit heeft gezien.

Bronnen oa english.radio.cz + seznamzpravy.cz.
-----------------------------------------------------------------

De Pravčická brána en de kloven zijn het meest beschadigde deel van het park en voorlopig nog niet toegankelijk voor bezoekers.

------------------------------------------------------------------
Niets is meer normaal in Hřensko. Lokale ondernemers zijn pessimistisch over de terugkeer van het toerisme. Door de brand in het nationale park hebben duizenden toeristen hun hotelovernachtingen geannuleerd, zijn restaurants gesloten of wachten ze tevergeefs op klanten. Zolang de grootste bezienswaardigheden niet open zijn blijven mensen er weg. Toeristenbureaus schatten de verliezen van ondernemers op 150 miljoen kronen.
Toeristen uit Duitsland vormen een aanzienlijk deel van de klanten. Maar aan Duitse kant is het vuur nog steeds niet uit, dus de grensovergang blijft gesloten. Ook aan Tsjechische kant zijn brandweerlieden bezig met nieuwe uitbraken.
In het nog afgesloten gebied ontdekte de brandweer zondagavond zeven branden. Dit zijn smeulende en hete plekken waar water wordt gespoten.
Bron tn.nova.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Boottochten in Hřensko dit jaar niet meer mogelijk.

De populaire toeristische attractie in het Nationaal Park Boheems Zwitserland, de boottochten door de kloven van de rivier de Kamenice, blijft tot eind dit jaar gesloten. Volgens geologen bestaat het risico dat stenen en verkoolde bomen van de rotsen in de rivier vallen.
De schade is veroorzaakt door een grote bosbrand die op 24 juli uitbrak in het nationale park. De oorspronkelijke veronderstelling dat toeristen in september weer met de schuiten zouden kunnen varen, is niet uitgekomen. Zelfs de werkzaamheden aan het herstel van de waterweg moesten worden onderbroken, zei de burgemeester van Hřensko.

Premier Petr Fiala eerde maandag in Praag vijftig vertegenwoordigers van reddingswerkers die in juli van dit jaar deelnamen aan de grootschalige brandbestrijding in het Nationaal Park Tsjechisch Zwitserland. Het was de grootste bosbrand in de moderne Tsjechische geschiedenis. De bluswerkzaamheden duurden 20 dagen, in totaal waren 6000 brandweerlieden ter plaatse.
Niet alleen brandweerlieden werden gehuldigd, maar ook militairen, politieagenten en vertegenwoordigers van de lokale overheid. Ze kregen een herdenkingscertificaat en een herdenkingspin in de vorm van een Tsjechische leeuw.

Bronnen oa deutsch.radio.cz.
 
Bovenaan