Bosbrand Nationaal Park Tsjechisch Zwitserland nabij Pravčická brána

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Brand nog niet helemaal geblust.

De bosbrand in Boheems Zwitserland in het noorden van Tsjechië, die al dertien dagen woedt in het nationale park, is bijna geblust, vertelde het hoofd van de Tsjechische nationale brandweer.
In de nacht van donderdag op vrijdag brak er weer een brand uit in het gebied boven Hřensko. Het bos eerst in het nationale park Boheems Zwitserland woedt nu al dertien dagen. Het door de brand getroffen gebied is nog steeds beperkt tot 400 hectare, tegen meer dan 1000 hectare vorige week, maar er komen nog steeds nieuwe uitbraken voor of worden ontdekt.

De brandweer voerde 's nachts onderzoek uit met behulp van drones in het noordelijke deel van het grondgebied en hergroepeerden troepen en middelen dichter bij de plaatsen waar uitbraken plaatsvinden.
Hoge temperaturen bemoeilijken hun inspanningen echter. De brandweerlieden moeten hierdoor vaker rouleren, daarom zijn er nog zo'n 1.000 aanwezig in Tsjechisch Zwitserland.

Ze zijn van plan om weer helikopters in een rij achter elkaar te laten vliegen om op bepaalde plaatsen grotere hoeveelheden water te droppen, want deze tactiek werkte donderdag goed.
Aan de andere kant was het abseilen van speciaal opgeleide klimmers uit helikopters om verborgen uitbraken in het moeilijk toegankelijke terrein rond Pravčická brána te onderzoeken niet succesvol, de helikopters wakkerden de uitbraken aan. In plaats daarvan is het nu de taak van de klimmers om de weg vrij te maken en mogelijk een tankstation voor helikopters te realiseren.

De twee Canadair-vliegtuigen uit Italië die eerder werden teruggeroepen, elk met een capaciteit van 6000 liter water, zullen ook terugkeren om opnieuw te helpen bij de brandbestrijding. Ze hielpen vorige week al, maar moesten toen terug naar Italië om te reageren op een brand die daar uitbrak. De vliegtuigen zullen rond het middaguur aankomen op Vodochody Airport.

Bronnen oa english.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.

Livestream van de brandweer van het gebied waar je de helikopters ziet vliegen.
 

kuurgast

Donateur
Brand in Boheems Zwitserland volledig geblust.

Na een strijd van 20 dagen is de brand die op 24 juli in Boheems Zwitserland uitbrak volledig geblust verklaard en het laatst overgebleven deel werd vrijdag om 15.00 uur teruggegeven aan de administratie van het nationale park. Nu zijn er volgens een verklaring van de brandweer nergens in de omgeving van het park nog zichtbare branden.

Er zijn 72 vrijwillige brandweerlieden ter plaatse om te controleren op verborgen uitbraken die later nog kunnen verschijnen. Zes eenheden professionele brandweerlieden blijven tot eind augustus in Mezní Louka.
Met drones worden nog smeulende plekken ontdekt, die ze zelfs lopend met een rugspuit moeten nablussen.

De geëvacueerde inwoners van de dorpen Hřensko, Mezná en Mezní Louka begonnen zaterdagochtend terug te keren naar hun huizen.

Het ministerie van Milieu heeft de toegangsbeperkingen voor Boheems Zwitserland uitgebreid, waardoor bepaalde gebieden niet toegankelijk zijn en het park van zaterdag tot 31 augustus 's nachts tussen 21:00 en 06:00 uur volledig gesloten blijft.

De bosbrand was de grootste die Tsjechië ooit heeft gezien.

Bronnen oa english.radio.cz + seznamzpravy.cz.
-----------------------------------------------------------------

De Pravčická brána en de kloven zijn het meest beschadigde deel van het park en voorlopig nog niet toegankelijk voor bezoekers.

------------------------------------------------------------------
Niets is meer normaal in Hřensko. Lokale ondernemers zijn pessimistisch over de terugkeer van het toerisme. Door de brand in het nationale park hebben duizenden toeristen hun hotelovernachtingen geannuleerd, zijn restaurants gesloten of wachten ze tevergeefs op klanten. Zolang de grootste bezienswaardigheden niet open zijn blijven mensen er weg. Toeristenbureaus schatten de verliezen van ondernemers op 150 miljoen kronen.
Toeristen uit Duitsland vormen een aanzienlijk deel van de klanten. Maar aan Duitse kant is het vuur nog steeds niet uit, dus de grensovergang blijft gesloten. Ook aan Tsjechische kant zijn brandweerlieden bezig met nieuwe uitbraken.
In het nog afgesloten gebied ontdekte de brandweer zondagavond zeven branden. Dit zijn smeulende en hete plekken waar water wordt gespoten.
Bron tn.nova.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Boottochten in Hřensko dit jaar niet meer mogelijk.

De populaire toeristische attractie in het Nationaal Park Boheems Zwitserland, de boottochten door de kloven van de rivier de Kamenice, blijft tot eind dit jaar gesloten. Volgens geologen bestaat het risico dat stenen en verkoolde bomen van de rotsen in de rivier vallen.
De schade is veroorzaakt door een grote bosbrand die op 24 juli uitbrak in het nationale park. De oorspronkelijke veronderstelling dat toeristen in september weer met de schuiten zouden kunnen varen, is niet uitgekomen. Zelfs de werkzaamheden aan het herstel van de waterweg moesten worden onderbroken, zei de burgemeester van Hřensko.

Premier Petr Fiala eerde maandag in Praag vijftig vertegenwoordigers van reddingswerkers die in juli van dit jaar deelnamen aan de grootschalige brandbestrijding in het Nationaal Park Tsjechisch Zwitserland. Het was de grootste bosbrand in de moderne Tsjechische geschiedenis. De bluswerkzaamheden duurden 20 dagen, in totaal waren 6000 brandweerlieden ter plaatse.
Niet alleen brandweerlieden werden gehuldigd, maar ook militairen, politieagenten en vertegenwoordigers van de lokale overheid. Ze kregen een herdenkingscertificaat en een herdenkingspin in de vorm van een Tsjechische leeuw.

Bronnen oa deutsch.radio.cz.
 

Het pad naar Pravčická brána is weer open nadat het rotsblok erboven is verwijderd​

Het 20 ton wegende rotsmassief dreigde in te storten op het pad, dat sinds de grote brand van vorig jaar de enige toegangsweg naar de populaire toeristische bestemming is.

Experts in hoogbouwwerk hebben de steen vandaag vrijgegeven en onder toezicht laten vallen. Nadat de gevolgen van de werkzaamheden zijn opgeruimd, kunnen mensen weer naar de landmark van het nationale park. Tomáš Salov, woordvoerder van de Tsjechisch Zwitserland Nationaal Park Administratie, vertelde ČTK.

De Pravčická-poort is sinds 1 oktober vorig jaar toegankelijk via het pad van Tří Pramenů. Door de werken in de buurt was het regime nu zo dat er van maandag tot en met donderdag hout op het veld werd geoogst, en van vrijdag tot en met zondag konden hier toeristen komen. Vorige week viel er een enorme beuk op de weg, waardoor het smalste deel van de klim volledig werd geblokkeerd. "Het wortelsysteem van de omvallende beuk destabiliseerde een groot rotsobject, wat dus een gevaar vormde", zei Salov.
De parkadministratie riep daarom een gespecialiseerd bedrijf in om te helpen met het rotsblok dat uit het massief was gescheurd. Vier mannen kwamen vanochtend ter plaatse. Twee patrouilleerden over de weg, twee probeerden een steen los te maken in een hoge steile heuvel waarop veel gebroken hout lag. Bij de vijfde poging lukte het hen na vier uur. "Het was groot, zwaar en hoog in het terrein, dus het werk was veeleisend, maar we zijn eraan gewend", vertelde Tomáš Zedník, die voor het losse blok sprong, aan ČTK. 'Ik weet wat ik me kan veroorloven', zei hij.

Gekleed in beschermende pakken met een helm en een veiligheidsbril op hun hoofd gingen twee mannen de hoogte in met koevoeten, schoffels, bijlen. Tegelijkertijd moesten de touwen worden vastgezet. "We hebben een hoop aarde opgegraven, de wortels afgesneden, geweld gebruikt, en het is gevallen", zei Zedník. Slechts een deel van het zandstenen rotsblok raakte de weg en verbrijzelde. Een ander deel kwam los en bleef boven het pad, alles moet door een ingehuurd bedrijf worden verwijderd. "Als het donderdag lukt, openen we de weg naar Pravčická brána weer", aldus Salov. Tot die tijd wordt de ingang van het pad bij Tří Pramenů bewaakt. De site wordt continu bewaakt door parkwachters.
Volgens Salov is er grote belangstelling voor een bezoek aan Český Švýcarsk, dat afgelopen juli werd getroffen door de grootste brand in de geschiedenis van Tsjechië. "Het milde verloop van de winter draagt hieraan bij. Het weer is nu zoals herfst of lente, veel toeristen gaan in het weekend naar Pravčická brána", aldus de woordvoerder.
De brand begon vorig jaar op 24 juli in het nationale park. Het vuur verspreidde zich naar 1.060 hectare en 6.000 brandweerlieden namen deel aan het blussen. De politie onderzoekt de brand als een algemene dreiging. Inwoners van verschillende dorpen moesten evacueren, drie huizen brandden af in de nederzetting Mezná.

bron: novinky.cz
 

Politie identificeert mensen in verband met brand​


De politie heeft een groep mensen geïdentificeerd die zich bevonden in het gebied van Malinové dol in het nationale park České Švýcarsko, waar vorig jaar de grootste bosbrand van Tsjechië uitbrak. Dat zei Zbyněk Dvořák, adjunct-directeur van de recherche en opsporingsdienst, desgevraagd door ČTK. Het vuur verspreidde zich vervolgens naar 1.060 hectare en veroorzaakte schade ter waarde van honderden miljoenen kronen.

"Ik kan zeggen dat we te maken hebben met een groep mensen die op dat moment op die locatie waren, en vanuit ons oogpunt kan worden gezegd dat ze ervan worden verdacht op de een of andere manier deel te hebben genomen aan het ontstaan van de brand. " zei Dvořák. De plaatsvervanger wilde niet specificeren of het buitenlanders of Tsjechen waren. "Als we vandaag iets kunnen zeggen, kunnen we met zekerheid zeggen dat de brand begon op de locatie van de zijrand van de Malinový-mijn", zei Dvořák. Volgens de bevindingen van de politie was het gebied van de uitbraak ongeveer 50 meter bij 16 meter. "De brand is daar ongetwijfeld ontstaan", voegde hij eraan toe.

Rechercheurs gebruikten satellietbeelden van het leger van de Tsjechische Republiek en het Europese bureau Copernicus. "Op basis van deze digitale gegevens maken we een 3D-model van het hele grondgebied, dat is bedekt met afzonderlijke lagen", zei de plaatsvervanger. Dit is bijvoorbeeld een laag beveiligd spoor of beschadigde objecten en infrastructuur. "De conclusie van de technische inspectiemethode zal zijn dat we kunnen modelleren hoe de brand zich verspreidt", voegde Dvořák eraan toe.

Er werd ook een tijdlijn samengesteld, volgens welke de satellieten op 24 juli om 02:09 uur het begin van de brand ontdekten. Om 00:48 heeft de satelliet de brand niet gedetecteerd. Rangers van het Nationaal Park Saksisch Zwitserland zagen tussen 5.45 en 6.45 uur dikke rook opstijgen tussen Hřensk en Genua. Kort daarna riepen de bewakers aan Tsjechische zijde de hulp in van de vrijwillige brandweerlieden, en later kwamen de eenheden van de brandweer en reddingsdienst ter plaatse. In de loop van de ochtend en middag breidde het vuur zich uit. Eerst werd de rand van de Malinové-mijn geraakt, later verspreidde het vuur zich naar Duitsland en Klepač. Om 14.40 uur brak er opnieuw brand uit tot op een kilometer afstand van de oorspronkelijke brand. Om 18.38 uur moesten de brandweerlieden zich terugtrekken uit de tweede brand. Vlammen omsingelden hen en het water raakte op.

De politie had eerder al uitgesloten dat de brand was veroorzaakt door atmosferische invloeden. Het is nog niet duidelijk of iemand brand heeft gesticht in het bos of misschien een sigarettenpeuk heeft weggegooid. "Van deze onderzoeksversies hebben we er nog geen prioriteit aan gegeven, en beide hebben momenteel dezelfde prioriteit", merkte Dvořák op. De politie wacht nu op het deskundigenoordeel van de brandweer. Ook worden enkele honderden getuigen van de gebeurtenis ondervraagd.

Ongeveer 6.000 brandweerlieden en 400 uitrustingsstukken bestreden om de beurt het vuur. De politie onderzoekt het incident als een openbare bedreiging. De herziening zal waarschijnlijk enkele maanden in beslag nemen. De uiteindelijke kosten van het ingrijpen van de brandweer werden berekend op 226 miljoen kronen, het nationale park schatte de schade op ongeveer 100 miljoen kronen. De inwoners van Vysoké Lípa bij Jetřichovice, Hřensko en de nederzettingen Mezná en Mezní Louka werden destijds geëvacueerd. In Mezná brandden drie huizen volledig af, verschillende andere werden door vlammen verwoest.

bron: ekolist.cz
 
Wij gaan in de meivakantie naar Tsjechie. (eerste keer) Nu waren we van plan om ook Boheems Zwitserland te bezoeken begin mei waarbij we o.a. de Edmund- en Divokakloof willen bezichtigen incl. boottocht. Zijn deze inmiddels weer toegankelijk? En zo ja, is de schade niet dusdanig dat we beter nog een jaar langer kunnen wachten om deze specifieke plekken te bezoeken?
 
Ik zou het voor vertrek nakijken op de officiële website;
Op dit moment zijn de kloven niet toegankelijk.
 
Laatst bewerkt:
Op dit moment zijn de kloven niet toegankelijk.
In de bovenste link van je staat dat Pravčická brána wel open is maar alleen niet te bereiken is via Mezni Louka.
Via Hrensko kan je er wel naar toe wandelen. De bootjes zijn inderdaaad nog niet operationeel

Dear visitors,
Since 1.10.2022 we are open again! Due to the repair works the choice in the restaurant is a little bit limited.
Please be aware that opened path is only from Hrensko. The trail from Mezni louka is closed and will be opened only next year.
 

kuurgast

Donateur
Toevallig dat het momenteel in de media staat nav komend seizoen:

Kloof van Edmund blijft mogelijk deze zomer gesloten

Nationaal park České Švýcarsko bereidt zich voor op het toeristenseizoen, vooral voor de veilige toegang van paden naar Pravčická brana of naar de Kamenice-kloven.

De enige toegangsweg naar Pravčická brána vanaf de bushalte bij Tří pramenů werd vanaf vrijdag 20 januari weer geopend en beschikbaar gesteld voor bezoekers.
De openingstijden van Pravčická brána zijn:
Vrijdag, zaterdag en zondag: 10.00 - 16.00 uur, zonder consumpties en toiletten.

In de Kamenice-kloven vindt momenteel een deskundige beoordeling plaats van de staat van de bomen boven de toegangswegen en vaarroutes. Hieruit volgt al dat het voor het komende bezoekersseizoen realistisch is om de toegang tot de Divoká soutěska=Wilde-kloof veilig te stellen in de richting van Mezná en Hájenek u Růžová, d.w.z. van Mezní móstek.

In het geval van de Edmundova soutěska=Edmund-kloof is de situatie complexer,
de reikwijdte van elke interventie moet worden beoordeeld vanuit vele aspecten, van organisatorische, tijd- en technische vereisten tot de impact op de aard van het nationale park. Het uitvoeren van een uitgebreidere interventie om de veiligheid van de wegen die eigendom zijn van de gemeente Hřensko en boven de waterweg, waar de gemeente toeristenvervoer per boot exploiteert, te waarborgen, is om deze reden niet realistisch.

Een belangrijke toeristische route in het door de brand getroffen gebied is de zogenaamde Gabriëlsroute die Mezní Louka verbindt met Pravčická brána. Langs deze ongeveer zes kilometer lange route werden 6.500 bomen gecontroleerd, waarvan er ongeveer 2.400 potentieel gevaarlijk zijn. ze kunnen de weg raken en letsel veroorzaken. Ook hier zal een evaluatie moeten worden uitgevoerd die vergelijkbaar is met die in Edmund's Gorge voordat grootschalige interventies worden uitgevoerd. De administratie van het nationale park zoekt momenteel naar een oplossing voor de genoemde route, er wordt bijvoorbeeld nagedacht over een alternatieve veiligere route.

Bronnen oa npcs.cz + ct24.ceskatelevize.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur
Er is een nieuwe wandelroute in Boheems Zwitserland geopend

Hayco Volkers, 18 april 2023

Op 25 april wordt er een nieuwe wandelroute genaamd Hřebenovka geopend in het populaire Nationale Park Boheems Zwitserland. De route is 101 kilometer lang en brengt wandelaars langs zowel bekende als minder bekende plekken in Tsjechisch Zwitserland. Dit gebied werd vorig jaar getroffen door een grote bosbrand.

Er is een nieuwe wandelroute in Boheems Zwitserland geopend
Credits: Eliska Hudcova

Wandelaars kunnen vanaf 25 april de nieuwe langeafstandswandelroute Hřebenovka volgen door het Nationale Park Boheems Zwitserland in het noordoosten van Tsjechië. Tijdens de wandeltocht genieten voetgangers van het uitzicht op de Elbe-kloof, de beroemde Pravčická-poort en ze lopen langs het rotskasteel Šaunštejn. Het doel van het nieuwe product “Hřebenovka Boheems Zwitserland” is dat de route de mooiste, maar ook onbekende plekjes in Boheems Zwitserland en het Lausitzergebergte met elkaar verbindt. Langs de route zijn veel voorzieningen, zoals hotels en restaurants en is er eveneens een goede infrastructuur.

Er is een nieuwe wandelroute in Boheems Zwitserland geopend


Een oude wandelroute in ere hersteld
In de vroege jaren van de 20e eeuw is Hřebenovka ontstaan als een historische wandelroute die liep van Aš in het Ertsgebergte naar Praděd in Moravië. De Club van Tsjechische Toeristen heeft samen met regionale partijen de wandelroute hersteld en wil nieuw leven in het gebied blazen. Echter, door een grote brand vorig jaar op 24 juli in het Nationale Park Boheems Zwitserland zijn sommige toeristische plekken nog niet bereikbaar, zoals de Edmund kloof en het wandelpad van de rotsbrug naar Mezní Louka.

Er is een nieuwe wandelroute in Boheems Zwitserland geopend
Credits: Eliska Hudcova

Hrebenovka Ceské Svycarsko
De nieuwe wandelroute leidt van het grensdorp Petrovice door het Elbezandsteengebergte naar de hoogste tafelberg van het land, Děčínský Sněžník. Vanaf hier gaat het pad naar de gezellige stad Děčín, gelegen aan de rivier Elbe. De route volgt de Elbe naar Hřensko, de toegangspoort voor de Kamenice kloof en de Pravčická-poort. Wandelaars kunnen kiezen om naar de rotsbrug te wandelen en terug. In Mezná vervolgt de route zich en zijn er een aantal prachtige uitkijkpunten, zoals bij het charmante Šaunštejn-rotskasteel en Mariina skála. Vervolgens gaat Hřebenovka door de pittoreske vallei van Kyjov naar de stad Krasná Lípa waar een stop bij de lokale brouwerij een must is. Het laatste deel van de route gaat door het Lausitzergebergte waar de 774 meter hoge Jedlová berg wordt bedwongen en het eindpunt Stožecké sedlo wordt bereikt.

De route, praktische informatie
Hoewel Hřebenovka 100 km lang is, kunnen bezoekers zelf bepalen of ze een meerdaagse wandeltocht maken of een deel van de route kiezen. Er is een breed aanbod aan accommodaties en diensten op de route. De route zal vooral geschikt zijn voor wandelaars, maar op sommige stukken zijn fietsers ook toegestaan en in de winter is een deel van de route geschikt voor langlaufers. Het openbaar vervoer wordt vanaf 29 april aangepast, waardoor wandelaars eenvoudig kunnen starten met hun wandeltocht in bijvoorbeeld Jiřetín pod Jedlovou, Krásná Lípa, Kyjov, Jetřichovice, Mezní Louka, Janov, Hřensko, Děčín, Sněžník en Tisá.

Er is een nieuwe wandelroute in Boheems Zwitserland geopend
Credits: M. Rak

Bron: gearlimits.com
 

kuurgast

Donateur
Een jaar na de brand groeien er nieuwe bomen in Tsjechisch Zwitserland.

In zekere zin kwam de brand het park ten goede, bijvoorbeeld wat betreft het karakter van het bos aldaar. Het afgelopen jaar is echter ook de aanpak van het parkbestuur ten aanzien van brandgevaar veranderd.
De woordvoerder van het nationaal park Tomáš Salov de verliezen uit.
De brand vernietigde ook eerdere pogingen om sparrenmonoculturen te veranderen. "Op plekken waar we dit al hadden gedaan en daar was bijvoorbeeld de tweede verdieping van het jonge bos, is alles verdwenen. We zijn op de een of andere manier 17 jaar werk kwijtgeraakt".

"Als je kunt, kijk dan een beetje onder je voeten. Ik heb medelijden met elke boom die ik over het hoofd zie en waarop ik stap", spreekt Salov ons aan als we door plekken lopen waar al zichtbaar een nieuwe generatie bomen opkomt.
Veel jonge bomen staan letterlijk bij elke stap. Voor het grootste deel zijn dit berken die hier zijn gezaaid uit andere gezonde bomen. "Ik was hier een maand geleden en sommige zijn makkelijk zeven centimeter hoger", zegt hij over de veranderingen na de brand.
Hij vermeldt dat de groei van nieuwe bomen zeer individueel zal zijn. Op sommige plekken zijn de bomen al 20 centimeter hoog, op sommige plekken groeien alleen kruiden. Volgens Salov is dit echter de ideale voorwaarde voor het creëren van een bos met meerdere verdiepingen en soortendiversiteit.

Bezoekers zullen ook de gevolgen van de branden voelen. De parkadministratie moest bijvoorbeeld het pad van Gabriela, dat van Mezní Louka naar Pravčická brána leidt, afsluiten. "Er staan nu zo'n zesenhalfduizend potentieel gevaarlijke bomen omheen", zegt Salov.
Volgens hem gaat de opening er echter niet komen. Het kappen van zoveel bomen, waarvan ongeveer een derde een "sterk potentieel" zou hebben om passerende toeristen te raken, zou moeilijk zijn. Tegelijkertijd zou bomenkap de hellingen nog meer kunnen verstoren dan het vuur zelf.
Maar daar houdt het niet op. Er is een soortgelijk probleem met de kloof van Edmund, waar al sinds 1890 wordt gevaren. "We zoeken nog naar een oplossing om terug te keren naar de traditie", suggereert de woordvoerder.

Het parkbestuur vreest de opening van sommige locaties, zelfs op momenten dat toegang op eigen risico zou zijn. "Hoewel mensen daar naar binnen zouden gaan wetende dat er een hoog risico is, komen we als operators nog steeds niet van de medeverantwoordelijkheid af."

Ondanks het wegvallen van waardevolle planten en wandelpaden beoordeelt de woordvoerder positief dat de toegang tot de meest bezochte attracties behouden is gebleven. Vooral naar de Pravčická-poort van Hřensko, Tří pramenů=de Drie Bronnen, maar ook Mezní Louka.
"Ook de Wild Gorge is toegankelijk, waar mensen een boottocht kunnen maken. Er zijn hier veel plaatsen die ondanks alle tegenspoed voor bezoekers zijn behouden", benadrukt hij.

Er is ook veel meer licht en warmte in een groot deel van het park zonder bomen. "Vaak adviseren we mensen om een hoofddeksel en voldoende water mee te nemen als ze op bezoek komen. Dit is niet langer een wandeling in de schaduw in een hoog bos", herinnert hij zich.
De parkadministratie schatte de schade veroorzaakt door de brand op bijna 50 miljoen kronen. "Dit zijn voornamelijk bosbouwfaciliteiten, toeristische infrastructuur en een groot deel bestaat uit hoge-lastbarrières die Hřensko beschermen tegen vallende stenen", berekent Salov.

Om branden te voorkomen, heeft het parkmanagement een systeem van drie niveaus van brandrisico ingevoerd, die gebaseerd zijn op de aanbevelingen van het Tsjechische Hydrometeorologisch Bureau (ČHMÚ) en het verkeer van bezoekers in het park reguleren.
Onder normale omstandigheden kunnen mensen het park zowel overdag als 's nachts bezoeken. Tegelijkertijd kunnen ze op alle gemarkeerde en ongemarkeerde paden lopen die bijvoorbeeld door boswachters of reddingswerkers worden gebruikt.
Als de ČHMÚ echter een laag brandgevaar verklaart, is het bezoekers verboden het park te betreden van 22.00 uur tot 06.00 uur. Als er een hoog brandrisico wordt aangegeven, zijn ze niet eens toegestaan op ongemarkeerde routes. Op de website van het park kunnen ze de actuele status checken en bij elke hoofdingang staan informatieborden.

Brandweerlieden uit Hřensko hebben onlangs een bewakingsdrone met thermische camera aangeschaft. Het Nationaal Park gaat een contract met hen sluiten, waardoor de drone de toestand van de branden boven het park moet controleren.
"Tijdens brandgevoelige periodes kunnen ze over het gebied vliegen en kijken of er ergens een grotere warmtebron is", zegt de woordvoerder. Grotere dronepatrouilles worden meestal uitgesloten vanwege het risico van een botsing met roofdieren die de machine kunnen aanvallen en zichzelf kunnen verwonden.

Bron seznamzpravy.cz.
 
Bovenaan