Bohemia Express van St George Quintet in Goes

Topic in 'Het Archief' gestart door Ad Verschoor, 12-09-2019.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]
  Het St. George Quintet neemt het publiek mee op een muzikale reis

  Bohemia Express van St George Quintet doet Goes aan

  Vijf jonge strijkers volgden het spoor van Dvořák en gingen in Tsjechië op zoek naar de invloed van volksmuziek. Het resultaat is Bohemia Express, dat het St George Quintet zondag ten gehore zal brengen in Goes.

  De muzikanten van het St George Quintet reisden in juni 1917 met de Dvořák Express van Brno naar Praag op zoek naar volksmuziek. "Het werd een belevenis. Elk station is genoemd naar een componist. We stapten vaak uit en gingen dan op zoek naar de betekenis van de muziek", vertelt cellist Wouter Vercruysse.

  Aanleiding tot de reis was de samenstelling van een concertprogramma. "We studeerden het Strijkkwintet van de Bohemer Antonín Dvořák in. Het is het mooiste en meest rijpe kwintet wat we kennen. We wilden het in een programma inkaderen en zochten naar werken die erbij hoorden. Zo kwamen we bij de Moraviër Leoš Janáček”, vertelt Vercruysse. Janáček en Dvořák waren beiden erg geïnspireerd door traditionele Tsjechische volksmuziek, en ook door elkaar. "Tussen de 13 jaar oudere Dvořák en Janáček klikte het meteen. In het jaar dat ze elkaar voor het eerst ontmoetten, hebben ze samen een lange voetreis gemaakt om overal waar ze kwamen de volksmuziek en -liederen te noteren." De wortels van hun composities lagen veelal bij deze Moravische of Boheemse dansen, liederen en deuntjes.

  Wedstrijd
  De Nederlandse cineast Lars Konings reisde met het St George Quintet mee en maakte er pakkende beelden bij. Deze worden tijdens het optreden in Goes getoond als extra onderstreping van de muziek. Het gezelschap ontdekte op haar reis dat muziek echt leeft in Tsjechië. "Tijdens een wijnfestival zagen we een wedstrijd. Op een groot podium moesten de deelnemers, in authentieke klederdracht, een glas wijn drinken en daarna een volkslied zingen of spelen. Vaak gewone mensen die soms geen noot konden lezen. Oud en jong", vertelt Vercruysse. "We waren verbaasd over het niveau van wat er gezongen of gespeeld werd. Ook jonge kinderen deden mee, de traditie wordt hier echt doorgegeven. Het was één grote artistieke beleving. Als je dit hebt meegemaakt, begrijp je de muziek van dit land beter. In ons programma Bohemia Express willen wij dat doorgeven aan het West-Europese publiek."

  "Wij willen laten horen dat Janáček in zijn jeugdwerk Suite for strings gebruikmaakt van volksmuziek en liederen. Het zijn zes korte deeltjes, miniaturen en totaal verschillend van karakter. Hij werd door de volksmuziek geïnspireerd, maar de muzikanten van nu in zijn geboortestreek laten zich ook door hem inspireren. Al die gemoedswisselingen en de typische Janáček stijl hoor je terug als je daar een volksfeest meemaakt”, vertelt de cellist.

  Van Dvořák speelt het ensemble een kwintet dat het begin van zijn internationale bekendheid betekende. "Omdat men zijn eigen stijl, waarin hij de volksmuziek verwerkte, waardeerde en boeiend vond", aldus Vercruysse. "En dat gecombineerd met de Suite voor strijkers van Janáček, die wij in kwintetbezetting spelen, is geweldig. We vullen het aan met Méditation van Suk. Suk schreef het stuk als een nieuw Boheems volkslied."

  Zondag speelt het St George Quintet Bohemia Express in Goes, waar het nog niet eerder heeft gespeeld. Vercruysse: "We hebben concerten verzorgd in heel Vlaanderen, op het Grachten festival in Amsterdam en vorig jaar in het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen. In Goes treden we voor de eerste keer op. Ik vind Middelburg een mooie stad en ik houd van de Zeeuwse luchten. In Zeeland kun je heerlijk en veilig fietsen. Goes ken ik niet, ik ben benieuwd."

  Bohemia Express, St George Quintet
  Zondag 15 september
  Theater de Mythe, Goes
  Aanvang 15.00 uur

  Bron: pzc.nl
   

Deel deze pagina