Boheems Paradijs: het oudste beschermde natuurgebied in Tsjechië

Topic in 'Oost Bohemen' gestart door rainbow, 12-01-2012.

 1. http://www.skalnimesta.cz/virtualni-prohlidky/klokocske-skaly-jeskyne-postojna.html

  Bij een van onze eerste bezoeken in Tsjechië, ontdekten wij bij onze wandeling in het Boheems Paradijs, een bordje met Postojna.
  Een grote rots, met een gat heel laag boven de grond.
  Nieuwsgierig als ik was kon ik het niet laten om op mijn knieën het gat door te kruipen.
  Door een zeer smalle doorgang bereikte ik een grote ruimte waar je in kon staan.
  Er waren blijkbaar nog helden die me voorgegaan waren, want er waren ettelijke kaarsstompjes terug te vinden. Daar had ik natuurlijk niet aan gedacht. Ik kon slechts schaduwen onderscheiden bij het licht van mijn aansteker. Het intrigeerde ons zo dat we een paar jaar later terug gegaan zijn, met kaars!
  Dit is zo fijn aan Tsjechië, dat je nog steeds leuke en bijzondere plekjes kan ontdekken, nog niet massaal door toeristen overlopen!
  Wie heeft nog het geluk gehad om zo'n plekjes te ontdekken?
   
  Ad Verschoor, dennuzzz, hgmw en 1 andere persoon vinden dit leuk/interessant.
 2. De meeste toeristen nemen niet de moeite om iets verder te kijken dan hun neus lang is. ;) Gelukkig maar. :D
   
  rainbow vindt dit leuk/interessant.
 3. Nochtans vind je als je een beetje rondkijkt er wel info over terug,

  http://www.cesky-raj.info/dr-cs/740-jeskyne-postojna-amerika.html

  Je moet alleen het lef hebben om in zo'n gat te durven kruipen, je weet maar nooit wat je op zo'n plaats zou kunnen tegenkomen...

  Grote zaal 16x18 meter!
  Totale lengte van de tunnels 75 m!
  Toegang 5 m aan de linkerkant van de gemarkeerde route...
   
 4. ENORM bedankt voor deze tip! Ik zal de locatie opslaan in de sTom sTom en er eens heen rijden (ook naar de andere locaties!)met de hond! Lijkt mij een prachtige omgeving!
   
  rainbow vindt dit leuk/interessant.
 5. Ja meneer Ouwe Seun, dat is een goed idee om eens onze streek te bezoeken maar niet nu in de winter of mischien daarom juist! En noch bedankt voor het mooie dankwoord bij de topic van het Was doen.Ik was bijnaa zo ver om U uittenoodigen voor een wasje maar dacht mischien vind zich iemand bij U in de buurt om U van dienst te zijn want met een tas vol van vuile was zo ver te rijden leek mij een beetje te gek.
   
  Ouwe_Seun vindt dit leuk/interessant.
 6. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Sprookjesachtig Boheems Paradijs

  Het kan het decor van een willekeurig sprookje zijn. Bijzondere rotsformaties, steile bergen, diepe naaldbossen, oude kastelen en verborgen ruïnes. Niets is minder waar, het is werkelijkheid van Cesky Raj, beter bekend als het Boheems Paradijs.


  [​IMG]

  Rotssteden
  Het Boheems Paradijs is een natuurgebied op ongeveer een uur rijden van Praag en strekt zich uit tot de rand van het Reuzengebergte. Het is het oudste beschermde natuurgebied in Tsjechië en werd tien geleden benoemd tot centrum van het nieuwe Geopark van UNESCO.

  Verspreid over het gebied vind je meerdere ‘Rock Towns’. Neem het niet te letterlijk, een vergelijking met het Bedrock van de Flintstones gaat niet op. Het zijn verzamelingen van rotsblokken in velerlei formaten en vormen te midden van een bosrijk gebied. Miljoenen jaren geleden zijn de bijzondere formaties door overstromingen en langdurige erosie ontstaan.

  [​IMG]

  Prachov rotsen
  De meest bekende en bezochte rotsstad zijn de Prachov rotsen, nabij het gelijknamige dorp Prachov en op enkele kilometers van Jicin, de informele hoofdstad van de regio.
  Zestig kronen bedraagt de toegang tot dit wonder van de natuur, iets minder dan tweeënhalve euro. Afhankelijk van je beginpunt kun je drie routes lopen. Wil je vanuit Prachov vertrekken, dan neem je de rode route die je dwars door het gebied richting de hoofdingang leidt. Vanuit de hoofdingang, waar tevens wat restaurantjes en stalletjes zijn gevestigd, zijn twee routes uitgezet. Met een lengte van drieënhalve kilometer loodst de groene route je langs alle hoogtepunten.

  Je vraagt je toch echt af als je om je heen kijkt of je niet in een sprookje bent beland. De omgeving lijkt zo onwerkelijk…

  [​IMG]

  Groene route
  Veel moeite om het juiste pad te vinden zal je niet hebben. Overal is voorzien in een duidelijk routeaanduiding. Vlak na de ingang gaat het via de groene route eerst heuvel op. Na enkele honderden meters dienen de eerste rotsformaties met hun sprekende namen zich aan. Je staat aan de voet van de naaldvormige rots ‘the Needle’, met daarnaast de brede ‘Prachov Cap’.

  [​IMG]
  [​IMG]

  Even verderop kom je op het kruispunt van de verschillende routes uit. De groene route leidt langs een lange trap in de richting van de ‘Mouse Hole’. Deze doorgang is zeer ongeschikt voor als je last van claustrofobie hebt.

  [​IMG]

  Nadat je je door deze spleet in de rotsen hebt gewurmd, wordt je beloond met het eerste uitzicht op een aantal rotsen. Een enkeling gebruikt de krapte van de spleet om zijn klimtechnieken te demonstreren. Overigens is klimmen een populaire sport. Op meerdere van de gemiddeld vijftig meter hoge rotsen hangt een touw en is een bewegend of bungelend stipje op de rotswand zichtbaar.

  [​IMG]
  [​IMG]

  Fysiek is de route, mits je goed ter been bent, prima te doen. Je klautert over stenen, loopt over houten vlonders en cirkelt via steile trappen naar de top van de rotsen, op weg naar mooie vergezichten over de sprookjesachtige omgeving. Bij helder weer kun je in de verte de burchtruïne Trosky met haar twee vervallen torens boven het landschap zien uitsteken.

  [​IMG]

  Al dalend door een grillige kloof te midden van meerdere naaldvormige rotsen leg je de laatste kilometer van de route af. Je passeert de zogenaamde ‘Imperial Corridor’, een zwaar beboste rotspartij, op weg naar de uitgang.

  [​IMG]

  Kastelen
  Onmisbaar in menig sprookje is het kasteel. Één van de mooiste kastelen van het Boheems Paradijs is Zámek Hrubá Skála. Dit historische complex op de rots Hrubá Skála is na jarenlange verwaarlozing geheel gerenoveerd en momenteel in gebruik als hotel en restaurant. Door de ligging biedt het een prachtig uitzicht op de omgeving en de diverse rotsformaties.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Zelf klimmen?
  Om het sprookje compleet te maken kun je, als je de verleiding niet kunt weerstaan, zelf ook aan de slag gaan. Meerdere klimscholen nabij de Prachov rotsen bieden klimprogramma’s aan, waaronder bijvoorbeeld een twee uur durende introductieklim. Onder begeleiding mag je daarbij zelf een tien meter hoge rotswand bedwingen. Je zal merken dat het best wat spierkracht, creativiteit en uithoudingsvermogen kost en makkelijker lijkt dan het is.

  [​IMG]

  Bron: reishonger.nl
   
  henniekootstradekiel, kuurgast, bruinh en 3 anderen vinden dit leuk/interessant.
 7. Daarom hebben wij dus gekozen om ons huis te kopen in dit gebied. Dank je wel voor je bericht, Ad.
   
  Bewerkt door een moderator: 07-10-2015
 8. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Het vergeten Gouden Pad in Boheems Paradijs

  Het Gouden Pad in het natuurgebied Boheems Paradijs is één van de oudste wandelroutes in Tsjechië. Het traject werd geopend in de jaren dertig, bedoeld om toeristische plekken in het Boheemse Paradijs, ontstaan door de mens of natuur, met elkaar te verbinden. Het wandelpad verdween in de vergetelheid, maar sinds een aantal jaar is het nieuw leven ingeblazen. Wandelliefhebbers kunnen het hedendaagse Gouden Pad, in totaal 119 kilometer lang, volgen en komen langs talloze toeristische attracties.

  [​IMG]

  Een wandelpad van meer dan 80 jaar oud
  Ten noorden van Praag, op nog geen 100 km, ligt het spectaculaire natuurgebied Boheems Paradijs (Český ráj). In het nationale park, dat zo’n 180 km2 bestrijkt, vind je indrukwekkende zandstenen rotsen en vele burchten en kastelen. Het is een regio waarvan men al snel wist dat dit een interessante bestemming was voor recreatieve doeleinden. In 1930 opende de Czech Tourist Club de wandelroute ‘Zlatá stezka’ en werden paden gemarkeerd, restaurants en hotels geopend en kregen monumenten en natuurverschijnselen aandacht van de eerste toeristen. Door de oorlog en tijdens de communistische tijd, raakte de wandelroute in vergetelheid en was deze voor lange tijd onbegaanbaar. De Bohemian Paradise Association bracht weer nieuw leven in dit toeristische product, zodat bezoekers al het moois van deze regio te voet kunnen ontdekken.

  Wandeling door natuur en langs cultuur
  De historische en hedendaagse route van het Gouden Pad begint in de stad Mladá Boleslav, waar zich tevens het Škoda museum bevindt. De route eindigt in Jičín, de toegangspoort van het natuurpark Práchovsky skály. Een gebied met talloze zandstenen rotsen waar uitdagende routes door, langs en soms over de rotsen gaan. Het Gouden Pad is in totaal 119 kilometer en kan opgesplitst worden in zes of zeven etappes van gemiddeld 20 kilometer.

  Het wandelpad leidt door het platteland, valleien, heuvels, beken, maar ook langs middeleeuwse burchten, dennenbossen en tientallen uitzichtpunten. Steden die men onderweg passeert zijn Turnov, stad van edelstenen en juwelen, en de glasstad Železný Brod. Bijzondere kastelen die langs de route liggen zijn Frýdstejn, de burchtruïnes Trosky en het romantische kasteelhotel Hrubá Skála. Malá Skála, ook wel de “Parel van het Boheemse Paradijs” genoemd, is de bestemming voor de degenen die van kanoën, raften of wandklimmen houden en andere adrenaline-ervaringen willen beleven. Langs de route, welke rood gemarkeerd is, is een breed aanbod aan accommodaties en restaurants. In de zomerperiode kan de toeristenbus gebruikt worden, welke vanaf mei naar de belangrijkste toeristische plaatsen in Český ráj rijdt.

  [​IMG]

  Eventuele etappes
  • Mladá Boleslav – Mnichovo Hradíště (25 km)
  • Mnichovo Hradíště – Libošovice (22 km)
  • Libošovice – Turnov (23 km)
  • Turnov – Malá Skála (12 km)
  • Malá Skála – Kozákov (10 km)
  • Kozákov – Jičín (26.5 km)
  • Prachovský skály (16 km)
  Meer informatie:
  www.zlatastezkaceskehoraje.cz/en/
  www.craj.cz
  www.csadsm.cz

  www.cesky-raj.info

  Bron: verkeersbureaus.info
   
  sylvia, Franky, hgmw en 2 anderen vinden dit leuk/interessant.
 9. Ik zit midden in dit gebied. Kom dus vaak op verschillende interessante plekken. Mijd hartje zomer wel de Prachovský skály: overvol, door zoetigheid van de vele dagjesmensen heb je last van wespen! Als alternatief is het gebied bij Hruba Skala net zo mooi.
  In het voor- en najaar aan te bevelen.
   
 10. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]

  BOHEEMS PARADIJS (ČESKÝ RÁJ)


  Tsjechië is een prachtig land dat vol zit met mooie natuur en unieke bezienswaardigheden. Een van de hoogtepunten van het land is het natuurgebied Boheems Paradijs. In dit stukje Tsjechië kan je prachtige wandelen, fietsen en genieten van mooie natuur. Het gebied staat bekend om de mooie uitgestrekte bossen en de vele rotsformaties die je hier vindt.

  BEZIENSWAARDIGHEDEN BOHEEMS PARADIJS
  [​IMG]
  Het Boheems paradijs is een mooie stukje natuur en het is dan ook een natuurgebied. Het gebied heet in het Tsjechisch Český Ráj. Het gebied is vooral populair door de unieke en prachtige natuur die je hier vind. Indrukwekkende rotsformaties, mooie meren, uitgestrekte bossen, je vind het allemaal in het Boheems Paradijs. In het gebied vind je naast bijzondere natuur ook veel prachtige oude gebouwen en mooie kastelen.

  Het Boheems paradijs ligt in het noorden van Tsjechië en is de ideale locatie voor mensen die graag wandelen. In het gebied vind je namelijk enorm veel wandelpaden die je Tot de mooiste bezienswaardigheden in het gebied behoren de vele rotspartijen van zandsteen die je hier kan bezoeken. Deze ‘rotssteden’ staan hier al eeuwenlang en hebben door erosie bijzondere vormen gekregen. Veel van de rotsen zien er dan ook uit als een soort pilaren. De rotsen staan op verschillende plekken in groepen bij elkaar en worden rotssteden genoemd. Je kan verschillende van deze rotssteden bezoeken en langs en over de rotsen wandelen.

  PRACHOVSKÉ SKÁLY
  [​IMG]
  Een mooi gebied om een wandeling te maken is bij de Prachovské Skály. In dit natuurgebied vind je mooie wandelpaden die langs en over allerlei rotsen van zandsteen voeren. Je kan hier dan ook de mooie rotsformaties bewonderen en daarnaast genieten van een prachtig uitzicht vanaf de rotsformaties.

  [​IMG]
  De rotsen liggen middenin de bossen, wat zorgt voor mooie wandelmogelijkheden. Het gebied is ontzettend mooi, dus neem je tijd voor een wandeling langs en over de rotsen.

  HRUBÁ SKÁLA
  [​IMG]
  Een van de mooiste bezienswaardigheden in het Boheems paradijs is Hrubá Skála. Dit is de bekendste ‘grotstad’ van het Boheems paradijs. Je kan hier prachtig wandelen tussen de rotsen van zandsteen die in een bosrijk gebied staan. In dit gebied vind je ook het kasteel Hrubá Skála. Dit kasteel staat prachtig op een rots en vanuit hier heb je dan ook een spectaculair uitzicht over de omgeving. Het kasteel is tegenwoordig een hotel en restaurant.

  MALÁ SKÁLA
  Als je iets anders wilt dan wandelen, moet je bij Malá Skála zijn. Malá Skála wordt ook wel de parel van het Boheems paradijs genoemd. Hier kan je terecht als je eens wat actievers wil doen dan wandelen. Deze rotsen liggen aan de oever van de rivier de Jizera. Het gebied leent zich dan ook uitstekend voor verschillende watersporten. Je kan hier kanoën, rotsklimmen, zwemmen en raften. Malá Skalá is ook de naam van een kleine stad die je kan bezoeken.

  HET GOUDEN PAD
  [​IMG]
  In het Boheems Paradijs kan je dus goed wandelen. Het bekendste wandelpad is ‘het gouden pad'. Deze route loopt langs de mooiste bezienswaardigheden in het gebied. De totale route beslaat in totaal 119 kilometer, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een deel van het pad te bewandelen.

  KASTELEN
  Tsjechië staat bekend om de vele kastelen die je in het land vindt. Het Boheems paradijs staat er ook vol mee. Je kan in het gebied verschillende kastelen bezoeken. Zo is er Hrubá Skála, het kasteel dat bij de rotsstad met dezelfde naam ligt. Kasteel kost is ook een prachtig kasteel in het gebied. In het kasteel kan je de vele kamers, waaronder ook de martelkamers bezoeken. Het slot Sychrov, in de buurt van de stad Turnov, is ook een indrukwekkend gebouw. Het slot is erg groot en heeft een mooie tuin.

  JIČÍN
  Als je na het bezoeken van al die mooie natuur ook behoefte hebt om een stad te bezoeken is Jičín een aanrader. Het is een mooi stadje met een levendig plein waar je kan genieten van een hapje eten en een drankje op het terras.

  BEREIKBAARHEID
  [​IMG]
  Het Boheems paradijs ligt in het noorden van Tsjechië. De handigste manier om er te komen en je er te verplaatsen is met een (huur)auto. De verschillende bezienswaardigheden liggen redelijk ver uit elkaar en met een (huur)auto kun je ze makkelijk bezoeken. Houd er wel rekening mee dat je bij de meeste bezienswaardigheden zal moeten betalen om je auto te parkeren.

  Het Boheems Paradijs ligt niet ver van Praag en je kan vanuit de hoofdstad dus makkelijk een dagtrip naar een aantal van de bezienswaardigheden maken. Het is uiteraard het makkelijkst om dit met eigen vervoer te doen, maar er gaan ook bussen richting het gebied.

  ACCOMMODATIE IN HET BOHEEMS PARADIJS
  Aangezien dit een prachtig natuurgebied is, heb je in het Boheems paradijs veel mogelijkheden om op schitterende plekken te slapen. Je vindt in het gebied een groot aanbod aan campings, waar je terecht kan met een eigen tent of waar je een vakantiehuisje kan huren. Ook hotels en pensions vind je er in allerlei verschillende prijsklassen.

  Bron: aroundtheglobe.nl
   
  hgmw, henniekootstradekiel en Pelhřimov vinden dit leuk/interessant.
 11. Niet alleen wandelen en slapen! Overal prima eetgelegenheden. Veel variatie en nog steeds gunstig geprijsd!
   
  henniekootstradekiel en Ad Verschoor vinden dit leuk/interessant.

Deel deze pagina