Boerenprotest vanwege subsidies

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Boerenprotest zal woensdag transport in het centrum van Praag bemoeilijken.

Vanwege de proteststoet van boeren op woensdag moeten Praagers rekening houden met verkeersbeperkingen. Zo wordt tramlijn 15 omgeleid, maar elders kunnen complicaties optreden, omdat de route onzeker is en kan veranderen.
Verkeersbeperkingen zijn afhankelijk van de route van de mars.
Ook nam de Praagse politie maatregelen in verband met de protestmars, enkele tientallen politieagenten zullen aan het evenement deelnemen.

Vertegenwoordigers van de Agrarische Kamer van Tsjechië, de Landbouwunie van Tsjechië en vakbonden willen hun ongenoegen uiten over het besluit van de regering om meer geld van subsidies naar kleine boeren te sluizen ten koste van middelgrote en grote ondernemingen.

In de ochtend ontmoeten boeren elkaar in het Lucerna-paleis, waar ze ook leden van de regering hebben uitgenodigd. De bijeenkomst zal worden bijgewoond door de minister van Arbeid en Sociale Zaken Jurečka, die de minister van Landbouw Nekula, die in covid-isolatie zit, zal vertegenwoordigen. Rond het middaguur zouden ze echter in een proteststoet vanaf het Wenceslasplein vertrekken naar de zetel van de regering, Straka's Academie, waar er van circa 13.30 uur tot 15.30 uur een protestbijeenkomst plaats zal vinden.

Het protest wordt bekritiseerd door de Vereniging van Particuliere Landbouw van de Tsjechische Republiek, die voornamelijk kleine boeren vertegenwoordigt. Volgens voorzitter Jaroslav Šebek "hebben de kamer en de vakbond lange tijd alleen miljardensubsidies verdedigd, voornamelijk voor enkele van de grootste agribusiness-entiteiten die niets te maken hebben met normale landbouw." Volgens hem verminderen soortgelijke acties ook de geloofwaardigheid van de landbouwsector. Minister Nekula zei ook dat constante kritiek boeren schaadt in de ogen van het publiek.

Bron novinky.cz.

In Tsjechië is de gemiddelde grootte van één boerderij 164 hectare. In Nederland is dat 58 hectare.
In januari schreef ik al ergens:

De niet-officiële versie van programmaverklaring nieuwe regering voor de jaren 2021 t/m 2024.
Subsidieplafond voor groot

Volgens haar programmaverklaring betekent de komst van de nieuwe regering een verandering voor grote landbouwbedrijven waar subsidies worden afgetopt. Integendeel, er moet steun worden verleend aan kleine en middelgrote ondernemingen, familiebedrijven of startende ondernemingen en biologische boeren. Er zal ook steun worden verleend aan kleine bosbouw- en houtbedrijven, die idealiter concurrerend zouden moeten zijn bij het binnenhalen van overheidscontracten.
Ook wil de overheid boeren motiveren om grote grond blokken te verkleinen. "We zullen het ingezaaide areaal gewassen in erosief bedreigde gebieden beperken tot 10 hectare", belooft de regering. Ook moet het aandeel van de biologische landbouw worden verhoogd tot 25 procent van het areaal landbouwgrond in 2030.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan