Boeddhisme in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië – hoogste concentratie boeddhistische instellingen in Europa

In Tsjechië beoefenen ongeveer 7000 mensen het boeddhisme. Tsjechië is een van de minst religieuze landen ter wereld, met ongeveer 50 procent van de bevolking die zich als atheïst identificeert. Het heeft echter ook een van de hoogste concentraties aan boeddhistische instellingen per hoofd van de bevolking in Europa.


Voor een relatief klein land dat nog maar kort geleden met name het (diamantweg)boeddhisme introduceerde, heeft Tsjechië een levendige gemeenschap van boeddhisten, met ongeveer 0,05 procent van de bevolking die beweert het boeddhisme te beoefenen.

Het boeddhisme werd als spirituele traditie voor het eerst in 1920 in dat land geïntroduceerd , toen Kalmyk-vluchtelingen uit West-Mongolië op de vlucht waren voor de Sovjetoverheersing en -onderdrukking. Deze gemeenschap werd echter al snel gedwongen te vertrekken omdat de Tsjechische regering niet voor soortgelijke religieuze praktijken in was. Sinds die tijd was er een gedwongen stop op de belangstelling voor het boeddhisme in Tsjecho-Slowakije.

De afgelopen decennia verspreidde het boeddhisme zich in het Westen. Gemotiveerd door een snel veranderende wereld, veranderende sociale mores en een geleidelijke afname van het traditionele christelijke wereldbeeld, zijn de Europese samenlevingen ontvankelijk geworden voor alternatieve vormen van religie, zoals het boeddhisme.

In de tweede helft van de 20e eeuw was de belangstelling voor het westerse boeddhisme niet langer voorbehouden aan geleerden, maar werd het een echte massabeweging dankzij een toevloed van immigranten uit boeddhistische-meerderheidslanden. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd met name de Vajrayana-traditie geïntroduceerd in de Tsjechische samenleving.

Na de ineenstorting van het door de communisten gecontroleerde Tsjecho-Slowakije in 1989, voelden de Tsjechen een verlies aan spirituele waarden, dat kan de reden zijn geweest voor de toegenomen belangstelling voor het boeddhisme. Tegenwoordig zeggen veel Tsjechen dat het boeddhisme de enige religie is die voor hen aanvaardbaar is.

Vaclav Havel werd na die geweldloze revolutie in 1989 tot president van de jonge natie gekozen. Een maand later ontmoette hij de Dalai Lama, die door Havel was uitgenodigd om zijn nieuwjaarsrede bij te wonen. De Dalai Lama zou uiteindelijk meer dan tien keer Praag bezoeken en Havel zou tijdens deze bijeenkomsten vaak mediteren met deze monnik.

Dankzij de band tussen de Dalai Lama en Havel kwam de ontwikkeling van het boeddhisme en een samengaan van seculier humanisme en spiritualiteit, mensenrechten en belangstelling voor de wetenschap tot stand. Een van de bekendere boeddhistische bewegingen in Tsjechië is het diamantwegboeddhisme, geleid door Lama Ole Nydahl.

Bron: boeddhistischdagblad.nl
 
  • Leuk
Waarderingen: Azum
Bovenaan