Kunst Bořek Šípek – Glas, design, architectuur

Topic in 'Kunst & Literatuur' gestart door Vašek, 29-12-2005.

 1. Rudolf, ik denk dat je gelijk zou kunnen hebben. Het waren drie partners,

   
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Het Spoor terug: Portret van de Tsjechische architect/ontwerper Borek Sipek.

  Twintig jaar geleden, na de deling van Tsjechië en Slowakije (1993), verhuisde de Tsjechische immigrant Borek Sipek vanuit Amsterdam terug naar Praag. Op verzoek van president Havel verliet hij het westen om zijn vaderland na 25 jaar iets terug te geven. Sipek werd verantwoordelijk gemaakt voor de herinrichting van de Praagse Burcht, die ten tijde van het communisme in verval was geraakt. Laura Stek sprak Sipek in Praag over zijn liefde voor de stad, de vriendschap met Havel, de vlucht naar het westen en zijn werk als staats-architect.

  Het gesprek van Laura Stek met Borek Sipek is te beluisteren vanaf 1.28.59 op geschiedenis24.nl.
   
  ave271 vindt dit leuk/interessant.
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  5 t/m 8 februari 2015: Bořek Šípek - Object Rotterdam.

  De bekende Tsjechische architect en ontwerper Bořek Šípek neemt deel aan de ontwerpbeurs Object Rotterdam, die van 5 t/m 8 februari plaatsvindt op het cruiseschip SS Rotterdam. Zaterdag 7 oktober is hij één van de sprekers bij een artist talk.

  Bořek Šípek (1949), geboren in Praag, staat bekend om zijn extravagante, kleurige ontwerpen en wordt wel de vader van de neobarok genoemd. In 1968 emigreerde hij naar West-Duitsland, waar hij architectuur en filosofie studeerde. In 1983 verhuisde hij naar Nederland en opende hij in Amsterdam een architectuur- en ontwerpstudio. In 1990 keerde hij terug naar Tsjechoslowakije en werd hofarchitect van de Praagse Burcht, waar zijn goede vriend Václav Havel als president zetelde.

  Zaterdag 7 februari - 16.00 uur: Object of desire - Artist talk met Bořek Šípek, Richard Hutten, Joep van Lieshout en Linda Nieuwstad.
  Locatie: B-Deck, Odyssee Room op de SS Rotterdam.
  Kijk voor meer informatie over Object Rotterdam op objectrotterdam.com.

  Bron: hague.czechcentres.cz.
   
  Bewerkt door een moderator: 23-01-2015
 4. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Bořek Šípek - "De weg van het licht"

  De beroemde Tsjechische ontwerper, architect en glaskunstenaar Bořek Šípek leefde lange tijd in Nederland. Het Comenius Museum in Naarden laat werk van Šípek zien waarvoor hij inspiratie putte uit het gedachtegoed van Jan Amos Comenius.

  [​IMG]

  Bořek Šípek (1949), geboren in Praag, staat bekend om zijn extravagante, kleurige ontwerpen en wordt wel de vader van de neobarok genoemd. In 1968 emigreerde hij naar West-Duitsland, waar hij architectuur en filosofie studeerde. In 1983 verhuisde hij naar Nederland en opende hij in Amsterdam een architectuur- en ontwerpstudio. In 1990 keerde hij terug naar Tsjechoslowakije en werd hofarchitect van de Praagse Burcht, waar zijn goede vriend Václav Havel als president zetelde.

  [​IMG]

  Beeldmateriaal: www.sipekglass.com

  Plaats: Comenius Museum, Kloosterstraat 33, 1411 RS Naarden
  Datum: Van 14 februari t/m 12 juni 2016
  Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 12:00 - 17:00 uur
  Meer info: www.comeniusmuseum.nl

  Georganiseerd in samenwerking met het Tsjechisch Centrum
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechische glaskunstenaar Bořek Šípek (66) overleden

  PRAAG (ANP) - De prominente Tsjechische glaskunstenaar en architect Bořek Šípek is op 66-jarige leeftijd overleden. Hij leed al geruime tijd aan kanker, heeft het Tsjechisch persbureau CTK zaterdag gemeld.


  [​IMG]

  Šípek ontvluchtte het toenmalige Tsjechoslowakije in 1968, na de inval van Sovjettroepen in de hoofdstad Praag. Hij vestigde zich in Duitsland waar hij architectuur en filosofie studeerde. In 1983 kwam hij naar Nederland, waar hij in Amsterdam een ontwerpstudio opende.

  Šípek werd vooral bekend door zijn barokke en kleurrijke glaskunst. Werk van hem is onder meer in bezit van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Daar werd in de jaren negentig ook een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk gehouden.

  In de regeerperiode van Václav Havel transformeerde Bořek Šípek de Praagse Burcht tot een open centrum voor kunst en cultuur.
   
  PuNkEnStEiN vindt dit leuk/interessant.
 6. kuurgast

  kuurgast Donateur

 7. Heel jammer... Weer een bijzondere en lekker eigenwijze kunstenaar exit. En daarmee ook weer een stukje Vaclav Havel, want die twee waren nauw met elkaar verbonden.
   
 8. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Op de website van comeniusmuseum.nl stukje van overleden Bořek Šípek, maar staat nergens of de tentoonstelling nu nog doorgaat.
   
 9. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tentoonstelling "Via Lucis; in memoriam Bořek Šípek" in Naarden

  Van 10 februari 2017 tot en met 2 september 2017 is in het Comeniusmuseum de tentoonstelling “Via Lucis; in memoriam Bořek Šípek te zien. Op de dag van zijn overlijden (13 februari 2016) zou Bořek Šípek persoonlijk de door hem samengestelde expositie hebben geopend, maar zijn ziekte en overlijden verhinderden de realisatie van deze tentoonstelling.


  Bořek Šípek staat onder meer bekend om zijn glasontwerpen en meubels, maar beschouwde zichzelf in eerste plaats als architect.

  Via Lucis (De Weg naar het Licht) verwijst naar een belangrijk werk van Comenius waarin hij beschrijft hoe het licht een belangrijke voorwaarde is voor waarneming en een uiteindelijk alomvattend inzicht in de verscheidenheid van alles wat is. Comenius zag zich in zijn tijd net als Šípek genoodzaakt om zijn vaderland te verlaten, om zich vervolgens in Nederland te vestigen. Net als Comenius, hechtte Bořek Šípek veel belang aan het onderwijs.

  Bořek Šípek (1949), geboren in Praag, ontvluchtte Tsjechoslowakije in 1968 na het neerslaan van de Praagse Lente. In 1968 emigreerde hij naar West-Duitsland, waar hij architectuur en filosofie studeerde. In 1983 verhuisde hij naar Nederland en opende hij in Amsterdam een architectuur- en ontwerpstudio. In 1990 keerde hij terug naar Tsjechoslowakije en werd hofarchitect van de Praagse Burcht, waar zijn goede vriend Václav Havel als president zetelde. Na Havels dood werd hij één van de drijvende krachten achter Havel's place, een serie door Šípek ontworpen gedenktekens die bestaan uit twee stoelen, verbonden door een rondom een boom geplaatste tafel. Steden als Barcelona, Oxford, Tel Aviv en Washington hebben inmiddels hun Havel's place, een plek die uitnodigt tot een gesprek en zo aan de nalatenschap van Václav Havel herinnert. In november 2014 werd zo'n gedenkteken ook in Den Haag onthuld. In februari 2015 was Šípek voor het laatst in Nederland, toen hij deelnam aan de designbeurs OBJECT Rotterdam.

  Plaats: Comenius Museum, Kloosterstraat 33, 1411 RS Naarden
   
  Pelhřimov en hgmw vinden dit leuk/interessant.
 10. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  "Via Lucis - in memoriam Bořek Šípek" geannuleerd

  [​IMG]

  De eerder aangekondigde tentoonstelling met werk van de vorig jaar overleden glaskunstenaar Bořek Šípek gaat helaas niet door.
   
 11. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Universitaire graad voor 77-jarige Hans Nolte

  Gouwenaar Hans Nolte heeft op 77-jarige leeftijd een universitaire graad behaald in Kunst- en cultuurwetenschappen. Nolte mag zich nu Master of Arts (MA) noemen.

  Nolte heeft in zijn scriptie zich geconcentreerd op het design van de Tsjech Bořek Šipek in Nederland, zijn porselein, meubels, glas- en zilverwerk in de tijd dat zijn Studio Šipek in Amsterdam was gevestigd van 1983 tot 2007.

  [​IMG]

  Expertise-bureau
  Voordat Nolte zich op latere leeftijd stortte op zijn universitaire studie runde hij tot april 2008 een succesvol eigen expertise-bureau in Gouda met meerdere werknemers. Nolte Expertise was gespecialiseerd in aansprakelijkheid, vooropnames en risico-inspectie. Hij heeft zijn kantoor de laatste jaren voor zijn pensionering bestuurd vanuit de Goudse binnenstad. In deze tijd verzamelde hij veel kunst om zich heen. Kunst die hij met veel liefde tentoonstelde in zijn monumentale grachtenpand aan de Oosthaven. In deze tijd maakte hij al kennis met het werk van deze prominente en Tsjechische architect en ontwerper.

  Bořek Šipek is gekend om zijn individuele, ongebruikelijke, kleurrijke en rijke stijl. Hij experimenteerde met onverwachte en meestal weelderige vormen. Vooral zijn glassculpturen genieten grote bekendheid.

  Open Universiteit
  De Open Universiteit is een niet-traditionele, publieke universiteit met een bijzondere opdracht: het ontwikkelen, innoveren en aanbieden van open hoger onderwijs. De Open Universiteit heeft een hoogwaardig onderwijsaanbod voor wie niet kan (of wil) studeren aan een andere Nederlandse universiteit. De Open Universiteit staat dus, zoals de naam al doet vermoeden, open voor iedereen. De Gouwenaar Nolte heeft bewezen dat leeftijd geen rol speelt om aan een masteropleiding te beginnen. Nolte kiest ervoor om de titel MA (Master of Arts) te gebruiken. En waarom ook niet: deze Gouwenaar heeft deze internationale academische titel echt verdiend.

  Getuigschrift
  De afgestudeerde Hans Nolte heeft, vanwege de coronacrisis, de felbegeerde getuigschrift helaas niet persoonlijk uit handen van de Open Universiteit mogen ontvangen. Echter de blijdschap was er natuurlijk niet minder om. Sterker nog: Nolte heeft afgelopen zaterdag zijn scriptie-verdediging nog eens feestelijk en in een gepaste corona omgeving nog eens ‘dunnetjes’ overgedaan in het bijzijn van familie, zijn naaste vrienden en enkele studiegenoten.

  In zijn huidige woonplaats Bergambacht, trakteerde Nolte in de Arendshoeve, onder het genot van een heerlijk hapje en drankje, het geselecteerde gezelschap op een vurig betoog over zijn geliefde kunstenaar Bořek Šipek en over hoe deze Tsjechische kunstenaar in Nederland is ontvangen.

  Expositie
  Nu Nolte zijn studie heeft afgerond, wil de 77-jarige student het eventjes rustiger aan doen. Maar niet voor lang. Want stilzitten kan Nolte niet. Zo wil hij graag ooit een kunstexpositie van Bořek Šipek opzetten.

  Bron: goudsdagblad.nl
   
 12. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]

  Uniek werk van Tsjechische duivelskunstenaar in Arcen

  Het Franz Pfanner Huis op Park Klein Vink in Arcen is tijdelijk omgebouwd tot mini-museum voor het werk van Bořek Šípek. De in 2016 overleden Tsjech is wereldberoemd om zijn glaskunstwerken maar maakte ook meubels, serviezen, juwelen en beeldende kunst.

  Het werk van Šípek hangt in de grote wereldmusea. Hij werkte in opdracht van Karl Lagerfeld en het Zwitserse designmerk Vitra. Nederlands beroemdste fotograaf Erwin Olaf maakte een fotoserie waarin Šípeks meubels een hoofdrol hebben. In Nederland hebben het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum werk van Šípek in bezit. De grootste collectie werken van Bořek Šípek is echter niet in handen van een museum maar van een geboren Venlonaar die voor de liefde naar Mook verhuisde: Henny Weckx.

  Flamboyant werk
  Weckx is zelf ook kunstenaar. Dat begon ooit met bloemsierkunst bij de Venlose bloemenzaak Nizza. Het rijke en flamboyante werk van Šípek en de weelderige vormen spraken hem begin jaren negentig van de vorige eeuw zo aan dat hij aan het verzamelen sloeg. Inmiddels heeft hij een indrukwekkende collectie opgebouwd die al lang niet meer in zijn woning in Mook past. Kasten, stoelen, servies, vazen, juwelen en zelfs een prieeltje voor in een grote theetuin. Een selectie van die verzameling is de komende maand te zien in Arcen. Vanwege de veelzijdigheid van zijn werk wordt hij daar gepresenteerd als "duivelskunstenaar".

  Unieke stukken
  ‘Dit prieel heeft begin jaren negentig in het Vitra-designmuseum gestaan’, vertelt Weckx temidden van het werk van Šípek in het Franz Pfanner Huis. ‘Er is er maar eentje van gemaakt. Ik kreeg het twee weken voor deze tentoonstelling onder ogen. Het was voor het hier is opgebouwd nog niet eens uit mijn auto geweest.’ Het prieeltje is niet het enige unieke stuk in de collectie. Zo staan er diverse prototypes, bijvoorbeeld van zijn bekende witte, met rood velours beklede, Olga-stoel, waarvan er vijfhonderd in de Praagse Burcht staan. Van die stoelen prijken er ook vier in het Franz Pfanner Huis. ‘Maar van het prototype is er natuurlijk maar eentje.’

  Havel en Lagerfeld
  Een ander uniek stuk is een vier meter lange tafel die Šípek exclusief maakte voor Vaclav Havel. Havel was niet alleen de eerste president van Tsjechië, maar ook een goede vriend van Šípek. Rond de tafel staan verschillende rieten stoelen. Weckx: ‘Ontworpen voor Karl Lagerfeld voor zijn winkel in Parijs. En dan denk je: een rieten stoel, maar niet zomaar een rieten stoel. Ook een werkbureau dat hij voor Havel maakte is er te zien.

  Te koop
  De collectie van Henny Weckx is nog tot half oktober te bewonderen in Arcen. Extra bijzonder is dat een groot deel ook te koop is. Na dertig jaar verzamelen doet Weckx zijn levenswerk de deur uit.

  Bron: omroepvenlo.nl
   
  PuNkEnStEiN en kuurgast vinden dit leuk/interessant.

Deel deze pagina