Kunst Bořek Šípek – Glas, design, architectuur

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Grote overzichttentoonstelling van Bořek Šípek (1949). Šípek is een wereldberoemde glaskunstenaar, designer en architect.
Zijn werk is opgenomen in de collectie van onder andere het Museum of Modern Art te New York, Museum voor Decoratieve kunst in Praag, Design Museum in Londen en het Vitra Design Museum te Wei lam Rhein. Kortom, een veelzijdige kunstenaar van wereldklasse.

Šípek woont en werkt sinds enige jaren in Praag, maar heeft vele omzwervingen gemaakt door Europa. Tussen 1964 en 1968 studeerde hij interieurontwerp aan de ‘ School for Arts and Crafts’ in Praag. Na een korte start als design- en kunstcriticus begon hij in Stuttgart aan de studie Filosofie. Daarna werd hij tussen 1977 en 1979 assistent-professor aan de ‘Institute of Industrial Design’ te Hannover om vervolgens aan de Technische Universiteit in Delft te promoveren op het onderwerp ‘Relation between Architecture and Semiotics’. Een succesvolle loopbaan als architect was het gevolg. Na architectuuropdrachten van Den Bosch tot Parijs was het hoogtepunt van de architect Šípek , de renovatie van het Kasteel in Praag. Deze prestigieuze opdracht werd hem verleend door Václav Havel, President van Tsjechië tussen 1993-2003.

Het ontwerpen en maken van glasobjecten is het belangrijkste aspect uit zijn oeuvre wat te zien zal zijn in het Drents Museum. Zijn glaskunstwerken worden geblazen in zijn fabriek in de Bohemen, het noorden van Tsjechië, een streek die vermaard is om zijn glasproductie. Vele objecten maakte hij in opdracht voor designbedrijven als Alessi, Driade, Vitra en Steltman Editions Amsterdam. Zijn glasobjecten kenmerken zich door een opvallende verticaliteit verbonden met het gebruik van het meest vrolijke kleurglas. De stijl van Šípek is onmiskenbaar in zowel zijn glaskunstwerken als in zijn andere designs.

Kijk voor meer informatie over Bořek Šípek op zijn officiële website www.boreksipek.cz of op de website van zijn glasfabriek www.ajeto.com


Drents Museum Assen
21 maart t/m 25 juni 2006
 

Bijlagen

  • bsajeto.jpg
    bsajeto.jpg
    23,7 KB · Bekeken: 3

Marcel

Moderator
er zijn ook regelmatig tsjechische glasblazers (leerlingen en meesters) te vinden in leerdam.
zie ook : www.glascentrumleerdam.nl
en als je er heen gaat, vergeet dan het glasmuseum niet (1 km verder dan de glasfabriek royal leerdam, met bezoekerscentrum/winkel/grote GRATIS parkeerplaats).
een aanrader voor een dagje uit in eigen land. :top:

marcel
 
Heeft deze man ook niet een restaurant in Praag? Vaag staat me hier iets van bij, en dat zal dan ergens in de buurt van de astronomische klok moeten zijn. In dat restaurant staan ook veel van dit soort kunstwerken.
 
Ik denk dat je gelijk hebt, dat zal het vast zijn. Is dat restaurant in de buurt van de astronomische klok? Ik weet niet meer in welke straat of zijstraat het precies is. Moet ergens nog een visitekaartje hebben.
 
Kan niet missen, moet dezelfde zijn! Als je van dit soort kunst houd, kun je dus tijdens het eten je ogen uitkijken. Ik geloof zelfs dat het eten opgediend wordt op zijn eigen ontworpen borden en zijn eigen ontworpen bestek. Net als het eten hangt daar dus ook een behoorlijk prijskaartje aan.:deuk:
 
Ook niet voor mensen met eigen gebit :deuk: die krijgen dan na het eten een kunstgebit! Van glas:deuk: Ik moet wel zeggen dat het er fantastisch uitziet. je zou er zo in bijten.....
 
Václav Havel opent tentoonstelling in Drents Museum

Václav Havel opent tentoonstelling in Drents Museum

Oud-president Václav Havel van Tsjechië opent op zondag 19 maart 2006 een overzichtstentoonstelling van ontwerper/architect Borek Sípek in het Drents Museum in Assen. Het museum maakte dat donderdag bekend.

Havel is niet alleen bekend als staatsman, maar ook als schrijver van toneelstukken, vroegere dissident en voorvechter van de mensenrechten.

Het werk van Sípek is wereldberoemd. Veel van zijn werk is opgenomen in internationale museale collecties. Zijn belangrijkste project als architect was de restauratie van de Burcht van Praag. Deze verrichtte hij op verzoek van Havel.

De tentoonstelling is te zien van 21 maart tot en met 25 juni.
 
Vašek schreef:
Václav Havel opent tentoonstelling in Drents Museum

Wim Kok op verzoek van Vaclav Havel naar Assen

Oud-premier Wim Kok is zondag een van de gasten bij de opening van de expositie van Borek Sipek in het Drents Museum. Kok komt samen met zijn vrouw naar Assen op verzoek van Vaclav Havel, de schrijver en oud-president van Tsjechië die de expositie komt openen. Kok en Havel zijn al langere tijd bevriend.

De opening van de expositie van Sipek, een toonaangevende Tsjechische designer en architect die vooral bekend is door zijn glaskunst, wordt opgeluisterd met een optreden van Leona Machalkova. Machalkova is de levenspartner van Sipek en tevens een beroemde zangeres in Tsjechië. Zij zingt liederen uit het lichte genre.
 
Havel opent tentoonstelling in Assen

Václav Havel, oud-president van Tsjechië, heeft zondag een tentoonstelling geopend van ontwerper/architect Borek Sípek in het Drents Museum in Assen. Hij deed dit door het tekenen van een speciale oorkonde. Dit is een traditie van het Drents Museum bij belangrijke bezoeken.

Havel is al jaren goed bevriend met de kunstenaar. Tijdens zijn presidentschap mocht Sípek het presidentiële paleis in Praag renoveren. Een klus die volgens Havel maar voor 10 procent gelukt is, maar die hij toch als een groot succes ziet.

De opening werd bijgewoond door onder anderen voormalig minister-president Wim Kok. Hij gaf toe geen fan te zijn van Sípek, maar hij was wel onder de indruk van de ambachtelijkheid van de kunstenaar. Het bezoek aan Assen was voor de staatsman in ruste vooral een goede gelegenheid om bij te praten met Václav Havel. De tentoonstelling van Borek Sípek is voor het publiek te zien van 21 maart tot en met 25 juni.
 
Bovenaan