Bijzonder appartementencomplex in Pec pod Snezkou

Topic in 'Kunst & Literatuur' gestart door Ad Verschoor, 13-01-2020.

  1. Ad Verschoor

    Ad Verschoor Donateur

    [​IMG]

    Bijzonder appartementencomplex in Pec pod Snezkou

    In het plaatsje Pec pod Snezkou, aan de voet van de hoogste berg in Tsjechië, is een groot appartementencomplex gebouwd. De plaats heeft al veel hotels, pensions en appartementen omdat het voornamelijk leeft van toerisme. In het nieuwe appartementencomplex is veel hout verwerkt.

    Het complex dat door het Praagse architectenbureau OV-A werd ontworpen, bestaat uit vier verschillende gebouwen die met elkaar verbonden zijn via de begane grond. De begane grond bevat onder meer winkels, een apotheek, een restaurant, speelplaatsen voor kinderen, een wijnkelder en een lobby met open haard. De begane grond is ingebouwd in de grond en heeft een glazen gevel aan de straatzijde. Het complex heeft een tuin op het dak en telt in totaal 90 appartementen.

    De fundering van het complex en de draagstructuur zijn van gewapend beton. Op de bovenste verdieping zijn de plafonds van beton en de muren van baksteen. De gevels zijn bedekt met fineerhout gemaakt van red ceder. In de interieurs van de openbare ruimtes werd donker eiken en gebleekt sparrenhout gebruikt. Ook de meubels van de appartementen zijn gemaakt van natuurlijk materiaal.

    Bron: houtwereld.nl
     
    bruinh en Saman vinden dit leuk.
  2. Bijzonder is in dit geval afschuwelijk lelijk.
     
    bruinh, Pelhřimov, kuurgast en 2 anderen vinden dit leuk.
  3. Lelijk!
    En over 5 jaar onaanzienlijk.
    Het hout vergrijsd, helaas niet egaal.
    Smaken verschillen, ik weet het.
    En de ruimtes er onder staan binnen drie jaar leeg.
    Jammer.
     
    bruinh vindt dit leuk.
  4. Allereerst, wat leuk dat meneer Verschoor dit soort artikelen weet te vinden en ook plaatst.
    Of dat dit project qua design mooi, bijzonder, lelijk, groot etc is, dat is natuurlijk aan een ieder. Smaken verschillen inderdaad. Drie opmerkingen zou ik graag maken. Allereerst, ter geruststelling van Kukel, de ruimtes eronder staan niet binnen drie jaar leeg. Het gebouw fungeert als apart hotel met in de commerciële plint vitale functies die het dorp nodig heeft, waaronder een supermarkt en een apotheek (dit was voorwaarde voor de ontwikkeling). Ook voorziet de onderbouw in de benodigde functies voor het hotel. Zolang Pec Pod Snezkou blijft bestaan, is de onderbouw voorzien.
    Ten tweede: dit project is in plaats van een 3000m2 grote 'communistische doos' van beton, hout en oud ijzer. De hoeveelheid groen, met de functie wonen, recreëren en de nodige voorzieningen die daarvoor in de plaats is gekomen, is te allen tijden een verbetering.
    Als laatste. De materiaalkeuze kent in z'n basis: groendaken (omdat je er van bovenaf op kan kijken), red cedar (inderdaad vergrijzing en op dit moment egaal op gevelniveau (dus de westgevel verkleurt volledig egaal, maar in een ander tempo dan de oostgevel) en een natuursteen, glas onderbouw. Met deze materialen wordt getracht zoveel recht te doen aan de omgeving (bergen, bomen, rots).
     
    Josef vindt dit leuk.

Deel deze pagina