Bijeenkomst voor Tsjechische burgers wonend in Nederland

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Uitnodiging debat | De EU-burger in Nederland: belasting betalen, zonder stem

De Stichting Geen Grens, in samenwerking met het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland en Europe Direct Maastricht en Eindhoven, nodigen u van harte uit om deel te nemen aan een interactief debat omtrent het Europees burgerschap en kiesrecht. Dit debat is een onderdeel van de Conferentie over de Toekomst van Europa waar EU-burgers hun ideeën kunnen delen over verschillende thema’s.


Sedert het Verdrag van Maastricht 1992, dertig jaar geleden, bestaat het Europees burgerschap, waarbij alle Europese burgers het recht kregen om in de hele Unie vrij te reizen en te verblijven. Bovendien beschikken EU-burgers over kiesrecht bij verkiezingen voor gemeenteraden en voor het Europees Parlement in het land waar men woont, ook al wijkt dit af van de eigen nationaliteit.

Maar het Europees burgerschap is nog niet af. Intussen zijn talrijke Europese burgers gaan wonen en werken in een ander EU-land, ook in Nederland. Zij nemen actief deel aan onze maatschappij, maar beschikken over een beperkt kiesrecht. Wordt het tijd dat EU-burgers die wonen en werken in een ander EU-land een volledig kiesrecht krijgen? Mist er een dimensie aan het Europese burgerschap?

Het debat wordt geopend door een toespraak omtrent de Conferentie door Europarlementariërs, gevolgd door een lezing van Prof. Jan Willem Sap, Open Universiteit en Vrije Universiteit Amsterdam, waarna er in kleine groepjes aan ronde tafels wordt gediscussieerd rond het thema. In een aantal groepjes kan Engels gesproken worden. Afgewisseld door een muzikaal intermezzo door Camille Gulikers, hoornist bij Nederlands Studenten Orkest.

Datum: zaterdag 8 januari 2022
Tijd: aankomst vanaf 10.00 uur met koffie/ thee en Limburgse vlaai
Aanvang debat: 10.30 tot ca. 13.00 uur
Plaats: voormalige Limburgse Statenzaal van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht, Bouillonstraatstraat 1-3, 6211 LH Maastricht
Aanmelden (gratis): via e-mail naar g.essers@planet.nl vóór 14 december 2021. Na aanmelding ontvangt u o.a. een bevestiging met routebeschrijving en parkeermogelijkheden.

Let op: bij deelname vragen we om een Coronatoegangsbewijs via een test-, vaccinatie- of herstelbewijs.
 
Bovenaan