Muziek Biber - De Rozenkranssonates

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
De Noord-Boheemse stad Stráž pod Ralskem (in het Duits Wartenberg), werd tot 1945 grotendeels door Duitsers bewoond. De belangrijkste inwoner van die stad was de componist Heinrich Ignaz Franz Biber (1644-1704).

Zijn naam betekent heel eenvoudig ‘bever’ en zijn vader was in dienst als jager van een plaatselijke hof. In 1670 trad hij als hofmuzikant in dienst van de aartsbisschop van Salzburg. Aan hem, kardinaal Maximilian Gandolf von Kuenburg, droeg hij zijn meest bekende werk op, de Rozenkranssonates.

Het werk bestaat uit vijftien sonates voor viool en continuo, die telkens verklankingen zijn van de blijde, droevige en glorierijke mysteries van de rozenkrans. Het werk wordt beschouwd als een van de eerste uitingen van virtuositeit voor viool. Centraal staat immers de violist, maar eigenlijk is het een religieus oeuvre.

Het paste perfect in de artistieke politiek van de Contrareformatie, die de Mariacultus promoten die op gezag van de Habsburgse staat werd doorgevoerd in de Oostenrijkse culturele ruimte gedurende de zeventiende eeuw. In het manuscript wordt elke sonate voorafgegaan door een prent van bewuste deel van de rozenkrans. Het is dus virtuoos bidden.

Bron: Kerknet.be
 
Bovenaan